Dochádzanie verzus kvalita základnej školy

kikailavska1
1. jan 2023

Ahojte,
Mam 5 ročné dievčatko a rozmýšľame ako ďalej. Ide o to, ze bývame v dedine pri BA, je veľmi šikovná, v rodine mame detskú psychologičku a ta nám od jej 3r hovorí, že je veľmi inteligentná a mame skúsiť základnú školu s mimoriadnym nadanim v BA. Samozrejme, tam testujú škôlku zrelosť a robia sa prijímacie pohovory.
Rozmýšľam, žeby sme to skúsili.
Stále mi však vrtaju v hlave nejaké otázky.
Bude mať kamarátov mimo školu?
Aké je to s dochádzanim? Je to veľká záťaž na 6 ročné dieťa?
Tunajšia zakladna skola ma hrozne vysledky,.monitor pod 50 percent aj z matiky aj zo slovenčiny.
Preferovali by ste kvalitu školy pred dochádzanim?
Samozrejme, finančné sme ok, keby som nechodila prvé 3 roky do prace a robila taxikára, som s tým oki.
Ďakujem za vaše postrehy.
Resp. Aké vidíte vy, vyhody/nevýhody.

zuzanockamt
1. jan 2023

@kikailavska1 Ja preferujem blízkosť ZŠ, čiže čo najbližšie k miestu bydliska. Mám nadpriemerne inteligentné dieťa, navštevuje bežnú ZŠ. Počas ZŠ nejaké zázraky nečakám a nepotrebujem, skôr sa už zameriavam na výber SŠ (mám už veľké diea).

ruzasipova
1. jan 2023

@kikailavska1 Moja dcera chodi do skoly pre nadane deti,v Ziline. Je teraz druhacka. Je tam stastna, ucivo zvlada vyborne, aj ked uz beru tretiacke. Ale co sa dochadzania tyka, je pravda, ze ju vozim kazdy den do a zo skoly. Najlepsie kamaratky ma dievcata z triedy.

kabinka11
1. jan 2023

@kikailavska1 ahoj, rozhodla som sa pre kvalitu školy. Dcéra je momentálne v 2 ročníku na strednej a sama si to uvedomuje a ďakuje mi, že vďaka tomu, že som ju preložila sa dostala na vysnívanú školu. Som toho názoru, keď ma dieťa na viac, netreba ju "brzdiť".

jujala
1. jan 2023

tiez deti nosim hore dole do mesta. Dedinska skola je slaba. pride cas, kedy sa nauci pouzivat medzimesku dopravu a bude to lepsie. A ano kamosov maju hlavne v skole, sem- tam niekto u nas prespi.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simsalabim
1. jan 2023

V tomto konkretnom pripade - mimoriadne nadanie a zla kvalita miestnej ZS - by som skusila skolu pre nadane deti. Chodil tam nas (byvaly) sused a bol velmi spokojny, tiez dochadzal cez celu Bratislavu. Teda vozili ho rodicia. Kamaratov mal aj v skole aj tu v okoli. Ak by dieta bolo "iba" sikovne, teda nie vysoke IQ, podla mna staci aj klasicka ZS s dobrou reputaciou - v prvych rocnikoch aj tak jviac zalezi na ucitelke ako na skole ako takej.

deny81
1. jan 2023

@kikailavska1 po skúsenostiach - jednoznačne kvalitna zakladna skola. Je to investícia do zivota dietata a ak je naozaj nadana, moze sa stat ze jej skor urobis medvediu sluzbu ak jej "nedoprajes" primerane podnety. Vravim z vlastnej skúsenosti a aj z toho z teda ja lutujem. A ze nebude mat blizkost kamosiek? Bude, neboj ;) kamosiek bude mat dost

slavomira236
1. jan 2023

@kikailavska1 v čom je dcérka šikovná? Vie čítať písať počítať nasobit? Robili jej nejaké IQ testy?

jajo1
1. jan 2023

@kikailavska1 jedno také mimoriadne inteligentné máme doma. Ročníky 1. - 4. sme volili klasickú miestnu základnú školu, predsa len v tom veku sme ešte nevedeli odhadnúť, či je to mimoriadne nadanie iba predstava rodičov, alebo naozaj ... keďže tá mimoriadna inteligencia sa naozaj prejavila, v piatom ročníku sme ho presunuli na osemročné gymnázium mimo bydliska s dochádzaním a tento krok bol naozaj správny

simsalabim
1. jan 2023

@jajo1 prave preto sa robia IQ a ine testy, kym na tu skolu pre mimoriadne nadane deti dieta zoberu. Napr nas sused rok v predskolskej triede vedel citat v slovencine a zacinal v anglictine, spocitat vedel 3 miestne cisla… tam bolo evidentne, ze klasicka zakladna asi nebude vhodna. Co si spominam, on v 1.triede ani nevlastnil slabikar, viem, ze zacinali knizkou Danka a Janka.

kaktusik007
1. jan 2023

zrovna skola pre mimoriadne nadane nie je pre 1-4 rocnik moc OK, avsak ak mas slabu zakladku v okoli - je to problem.

ja som nazoru ze skola ma byt najblizsie k domovu, niet nad to ked uz v prvej triede vie ist dieta same aspon z domu.

ja som byt kupovala uz s ohladom na dochadzanie do skoly a na zusku, ale beriem ze 90% ludom toto zial nedopne

kikailavska1
autor
1. jan 2023

Ide o to, ze kam spadame, žiaľ zs je naozaj hrozne slabá. V posledným priečkach v celom okrese. Keďže sa nedá zs vybrat, tak uvažujeme nad alternatívou.

simsalabim
1. jan 2023

@kaktusik007 preco myslis? Suseda si praveze pochvalovala, ze deti z tried delili na predmety podla urovne, cize bapr na citanie bol jej syn v skupine s detmi, co citali podobne ako on, na matike s takymi, co boli tiez na tom podobne….Ziskal hned pozitivny vztah ku skole, lebo sa nenudil.

kaktusik007
1. jan 2023

@kikailavska1 preco sa neda zs vybrat? samozrejme ze sa da, na zapis mozes ist kamkolvek. Ale ano, povinnost zobrat tvoje dieta ma spadova skola.

kaktusik007
1. jan 2023

@simsalabim selekcia deti, ich nasledna nadradenost - comu prospieva aj samotny nazov. Cele zle. A pritom ide iba o deti s IQ nad 130, nic extra

simsalabim
1. jan 2023

@kaktusik007 no v tomto nesuhlasim. Deti s talentom na hudbu ci sport su podporovane. Preco nie deti s intelektualnym nadanim? Nas sused - kamarat mojej dcery - bol naozaj nadany a fakt neviem, co by robil v beznej ZS, ked uz v skolke plunule cital a fungoval s trojmiestmi cislami v matike. Nase skolstvo by ho asi udupalo. Ty by si take dieta dala do beznej prvej triedy?

lavinis
1. jan 2023

@kikailavska1 učila som v škole pre nadaných 9r, áno,,rodičia radšej dochadzali.
Náš chodí tiež k nadanym (iná škola) a my sme sa sťahovali, dochádzanie neprichádza do úvahy

lavinis
1. jan 2023

@kaktusik007 čo? Tvoje nezobrali a preto teraz máš taký názor?
IQ 130 je bežná hranica všade vo svete pre programy alebo triedy pre nadaných Či to je niečo extra alebo kde od tvojho názoru nezavisi Niekde sa ťa hranica určiť musela
Keď naše bežné školy konečne nebudú mať takú mizernú úroveň tak škôl pre nadaných nebude treba.

kaktusik007
1. jan 2023

@simsalabim ja som dala take dve deti do beznej zs. Jedno z nich som potom riesila integraciou, lebo pre vysku jeho IQ uz nie su tabulky a druhe kedze ma IQ iba okolo 140, ale rozsiahlo robi sport a ma treningy 8 hodin tyzdenne, ostalo neintegrovane a beznu zs dava popri treningom s prehladom

hybala som sa v spolocnosti nadanych deti, problemom su rodicia co im tu nadradenost akoby vstepuju. Lenze to dieta bude zit medzi beznou populaciou - cize sa musi vediet prisposobit. bude to do zivota potrebovat viac.

nadanie sa da rozvijat aj v rodine, dieta potrebuje podnety. A ak je nadane, naozaj je lepsou volbou integracia v beznej zs ako skola pre nadane. A ano, nemam ruzove okuliare co sa integracie tyka, je to velmi individualne... zalezi od ucitelky. mam to za sebou, mohla by som knihu pisat... ale za seba - decka maju skoro 12 a 13 - som spravila spravne rozhodnutia co sa skol tyka.

kaktusik007
1. jan 2023

@lavinis o moje dve by sa bili, to ja som ich tam nechcela dat.

prave preto ze mam IQ vyssie ako 99% populacie, viem, ako nesmierne je dolezite vediet vychadzat s ludmi okolo. Proste myslime uplne inak. A musime sa vediet prisposobit.

a nie, u nas to nie je nic extra, mat vysoke IQ. Je to uplne normalna a pre nas prirodzena vec.

adka13
1. jan 2023

@ruzasipova Ahoj, môžem sa prosím spýtať, na akú ZŠ v Žiline chodí tvoja dcéra? Ďakujem 🙂

ruzasipova
1. jan 2023

@adka13 ZS Gorazda.

simsalabim
1. jan 2023

@kaktusik007 rozumiem tvojmu pristupu a je fajn, ze vam to sedi. Ja som mala od 1.triedy ZS spoluziaka, “zazracne dieta” a videla som, ako ho nase skolstvo zomlelo (este za sociku)… nastastie sa pred maturitou vzchopil. S tym, ze dieta bude fungovat v spolocnosti beznych ludi sa da ciastocne suhlasit - ale nie uplne. “Sikovnejsie” deti davaju rodicia do ZS s lepsou reputaciou, na 8r gymple, na “lepsie” skoly vseobecne. Cize to rozdelenie prebieha tak ci tak, len akosi su ludia citlivi na ten nazov “skola pre mimoriadne nadane deti”. A pritom taketo deti su bezne odseparovane do tych “obycajnych” ZS s dobrou povestou, kde je natresk a uz predskolak robi prijimacky…

kaktusik007
1. jan 2023

@simsalabim len tam su sikovne deti - a na to aby dieta bolo sikovne nemusi mat nadpriemerne IQ. A vela riesi integracia a "bitie sa" za svoje dieta. Mali sme vybornych ucitelov, ale bojovala som aj so zakomplexovanou kravou ktora mi syna chcela spriemerovat. Je teraz na top 8 rocnom v kraji, takze som si vydychla. Starsi sa na 8 rocne nedostal, lebo ved on sa ucit nemusi - tak som rada ze mu klesol hrebienok a pochopil, ze ak nieco chce, musi pre to cosi spravit ;)

simsalabim
1. jan 2023

@kaktusik007 ja si praveze myslim, ze tam je vela aj nadpriemerne intigentnych deti. A mas pravdu, je dobre vediet, ze talent a nadanie treba podporit tvrdou pracou.

mery34
1. jan 2023

@kaktusik007 ja mám tiež zvláštneho jedinca, keď išiel do prvej triedy zúrila korona, takže netuším nakoľko je nadpriemer. Jeho staršej sestre, ktorá sa nám zdala obyčajné dievčatko vyšlo 140 (len som potrebovala vedieť či odklad či nie, preto sme išli k psychologičke). Ale tiež sa mi zdalo dôležitejšie, aby vedel fungovať v normálnom kolektíve, keďže "je malý Monk". Dúfam, že skončí na 8-ročnom matematickom gymnáziu.

janulababula
1. jan 2023

@kikailavska1 čo sa týka prvého stupňa je rozhodujúca praktickosť. Blízko domu alebo práce. Dobrú učiteľku 1-4 ročníka nájdeš na každej škole. Rovnako ako aj menej dobrú. Ja som dala syna do najbližšej, aj keď je to cirkevná škola. Parkovanie na parádu, učiteľku sme trafili dobrú, on chodí veľmi rád do školy. A to je pre mňa podstatné. A to som ho vozila do škôlky cez pol mesta, lebo sme bývali na inej adrese.

maranta_leuconeura
1. jan 2023

@kaktusik007 ja ta chapem, tiez by som dala deti do beznej skoly, aby sa vedeli lepsie zaclenit medzi rovesnikov, tiez sudim podla seba :D Teda pokial by na tom boli tak, ze sa vedia zaclenit. Ak by uz vedeli ako sa pise vyssie citat aj pocitat, s tym naozaj na beznych skolach nevedia pracovat a dieta sa nudi. Vtedy by som uprednostnila inu skolu, kde mozu mat individualny program.
Ja som kvoli tomu v prvej triede na beznej ZS dost trpela, ale bolo to aj tym, ze sa ucitelke so mnou nechcelo pracovat, uz bola chudera pred dochodkom, asi vyhoreta. Od druhej triedy to uz bolo ok, dostala som super ucitelku, mladu, nastartovanu, ta presne vedela, ako ma zabavit 🙂

behulka
1. jan 2023

@kikailavska1 zvážila si, koľko by ti trvalo vozenie, či bývajú zápchy, dá sa cestovať verejnou dopravou (koľko prestupov), od akého veku to zvládne dieťa samé ? Denne 4x alebo 2x, môže voziť aj muž, keď budeš chorá, budete mať druhé malé dieťatko ?
Rozmýšľala si aj nad inou bližšou ZŠ, domácim vzdelávaním, vzdelávacou skupinou ?

kikailavska1
autor
1. jan 2023

@lavinis môžem sa spýtať, aká konkrétne škola?