icon

Dostávajú vaše deti veľa úloh na prázdniny?

5. jan 2024

Ahojte,rada by som sa spytala,ako to maju vase deti na prvom stupni?U nas maju deti ulohy denne,ale okrem toho dostanu nabalene mnozstvo aj na prazdniny.To neznamena zopakovat si nasobilku,ci odporucenie na diktat.Myslim tym seriozne niekolko stran matematiky,10 pribehov precitat a vypracovat ku kazdemu ulohy...Nemam nic proti uceniu sa,vdakabohu mam doma jednotkarku,ale podla mna co je vela to je moc.Nemali by si decka cez prazdniny oddychnut od akoly a vycistit hlavy od ucenia sa?

euka210
6. jan 2024

@akje tak aj nasi sa ucili asi 1-2 dni pred Vianocami...inak zdobili medovniky, pripravovali vianocne vystupenie ci robili nejake hrave ulohy, v piatok mali riaditelske volno...cista flakarina 😁 ...ale pri 2 prvostupniaroch super a mohli sme aj doma vypekat.

akje
6. jan 2024

@euka210 ano. Ved tak to ma byt, ak ucitel nic pocas roka nezanedbava a nie je pozadu s ucivom. To by som pochopila.. Ale ved aj on si chce oddychnut. Aj deti to potrebuju. 😊

vroni
7. jan 2024

@diana20, jej, ty máš doma moje dieťa! 🤣 Presne toto víťazné kombo máme aj my. Porucha pozornosti, následná dyslexia a škola čistý des. Povel zo školy je 20 minút, ani o chlp viac, takže úlohy robíme tak, že čo do 20 minút stihne je urobené a zvyšok s pánom bohom. Škola to tak akceptuje, len ja mám viac než pochybnosti o jeho úrovni vedomosti. Ale on má normálne klinickými psychológom určenú diagnózu, takže škola spolupracuje. Teda, tá francúzska časť. Podľa miestneho zákona musia mať aj predpísaný počet hodín v jazyku krajiny, takže k i tak už šialenemu francúzskemu rozvrhu sa u nás pridáva ešte 6 hodín nemčiny a dve hodiny náboženstva. Žiaden krátky deň, voľne stredy, nič, maka sa od pondelka do piatku do štvrtej poobede (škola a vyučovanie, žiadna družina). Píšu normálne od prvej triedy pisanym, vrátane veľkých písmen a kudrliniek. A teda k tým 20 minútam sa ešte pridáva 20 minút citania (lebo dyslexia) plus tiež cca toľko nemčina, lebo nemcinarka je to, čo je a ju "nejaká diagnóza nezaujíma". Ani keď to má príkazom zhora. No nič, bola by som vulgárna.... Ale mne sa zdajú práveže tie prvé roky také usporiadané. To od tej šiestej triedy ešte len začne chaos....

dankanka
7. jan 2024

Dostali sme extra ulohy na kazdy den..citat, pisat aj pocitat. Prvy rocnik.. akoze da sa to zvladnut ale tiez mi to prislo odveci..

beatrixx1525
7. jan 2024

@laurabiagotti nie, užiť si detstvo znamená zobrať si hračky, zavolať si domov kamaráta/kamarátku, upiecť niečo s mamkou, ísť sa prejsť s ockom. Potom učitelia na základných školách vyplakávajú že deti sú hravé a nechcú nič robiť. Jasné že nechcú, keď ich zahltia úlohami. Okrem toho DETI MAJÚ BYŤ HRAVÉ. Deti sa majú primárne hrať a baviť, nie vypracúvať úlohy ako je rok dlhý. Na prácu budú mať celý zvyšok života. Fakt nevidím zmysel v tom, napchať deťom robotu na prázdniny kedy si majú užiť svoje detstvo. Ak sa tvoje deti, alebo deti v tvojom okolí hrajú celý deň na mobiloch, chyba nie je v nedostatku úloh, ale v rodičoch, ktorí sa odmietajú z rôznych dôvodov inak deťom venovať. Nabudúce prosím ťa účelovo nerýp

autor
7. jan 2024

@beatrixx1525 No moja rec!Nedokazem pochopit tie zovseobecnujuce kecy ze aj tak to znamena,ze ak by nemali ulohy ze by sedeli deti len na mobiloch.Damy vedia ako travia cas cudzie deti?Moje deti tablet pouziju len na vypracovanie ulohy v elektr.podobe a mobil iba ked napisu zavolaju kamoske ci ide vonku.A mne sa nepaci ked musim pocas prazdnin prepocitavat co mozeme a nemozeme lebo nas cakaju este ulohy.

beatrixx1525
7. jan 2024

Autorka presne tak, ten tablet aj mobil niekto tým deťom predsa dal do rúk, samé si ich nekúpili. Nech rodičia prestanú konečne hádzať všetko na učiteľov, od utierania zadkov po správanie na verejnosti, a nech sa konečne začnú svojim deckám venovať samé. Vieš koľko rodičov k nám pred prázdninami vodí deti úplne bez nálady s nechuťou, lebo vedia že ich budú musieť celé dva týždne zabávať sami? Normálne to na tých ľuďoch vidíš že sú celí nesvoji. Len obyčajný predĺžený víkend robí obrovskému množstvu rodičov problém, deti sa vracajú besné ako z divých vajec ale ozaj to nie je tým, že dostali málo úloh. Tu len niektoré ženy si so svojimi deťmi bez pomoci školy nevedia dať rady. Ak chcem aby moje dieťa niečo precvičovalo, tak si dám tú námahu 15 minút pogoogliť a niečo mu aj sama vytlačím, nemusí predsa učiteľ organizovať každú minútu našich životov...

tiezjedna
7. jan 2024

@beatrixx1525 no práveže nemusí. Tak prečo to niektorí robia? Ja dostať na prázdniny zoznam úloh, tak úprimne a slušne toho učiteľa pošlem niekam. Prázdniny sú o tom, že si chceme deti užiť, cestovať, robiť to, na čo počas školského roka nie je toľko času. Aj pri týchto radovánkach je x príležitostí, kedy sa dá precvičovať a nie je k tomu nutne treba ani tlačené podklady👍

vero_29
7. jan 2024

Aj ja som s toho bola vysokovana, lebo to manžel priniesol domov a brala som to, že to robili v škôlke a že si to môže doma dokoncit.. no ale potom mi povedal, že to musia priniesť vyplnené späť po prázdninách.. 🤷🏼‍♀️ ale ako som povedala v rozložení času čo sú doma nie je toho veľa..čiže postupne, keď máme čas niečo robíme.. 😊 aj keď frfe, už sa "teším" keď bude prvák, že čo to bude.. 🤣🤣🤣

moniikka
7. jan 2024

Syn na 1.stupni nemal úlohy, zato dcéra na 2.stupni dostala toho dosť, spraviť čitateľský z 1 knihy, opis rastliny, a z Anj 56 slov napísať, ich význam, výslovnosť a preklad

diana20
7. jan 2024

@vroni aj môj to má diagnostikované... a tiež sme robili len tých 20 minút predtým ale ja som sa rozhodla, že keď zvládne viac budeme robiť viac lebo inak sa nič nenaučí.. akceptovali mu takú pani, ktorá sedí pri ňom počas vyučovania a pomáha mu sa sústrediť.. a teraz aby neprepadol som ho zapísala na taky program, že na francúzštinu a matematiku pôjde s inou učiteľkou do inej triedy a celý zvyšok bude so svojimi spolužiakmi v štvrtej triede.. tak dúfam, ze mi to stihnú zakceptovat do septembra

gerdusha
7. jan 2024

Áno, prázdniny sú o prazdninovani. Bohužiaľ však veľmi veľmi krátko po nástupe do školy je polrok vysvedcenie a uzatváranie známok. Ak má dieťa dlhšiu pauzu,mnohým sa veľmi ťažko nabieha v škole do toho kolotoča. Zvážte,mamina,aj toto. Ci nerobíte aj trochu medvediu službu svojim deťom...radšej každý deň trošičku a nevypadnut úplne z toho ako potom riešiť stres a bruchabôľ z polročných testov...Rozhodnutie je na vás, u rozumných deciek možno na nich...

keira
7. jan 2024

Kto chce na seba pracovat, pracuje. Kto nie, tak nie. Deti si este nevedia urcovat mantinely, ani davat ciele. V tomto ich musime usmernovat.

veronka523
7. jan 2024

Ďakujem za tento príspevok, konečne som pochopila, prečo sú súčasne deti také, aké sú. Ako môžu byť zodpovedne, keď už doma im rodičia dávajú jasne najavo, aká nehorázna drzosť od pani učiteľky, že chce aby cez prázdniny uplne nevypadli z režimu...

akje
7. jan 2024

@veronka523 myslim, ze sa tu nebavime o vypadnuti z rezimu ale neprimeranom a nezdravom mnozstve ;)

gerdusha
7. jan 2024

@akje a vy ste učiteľka,že viete posúdiť množstvo? Neprimerane množstvo na 1 deň? Na 5 dní? Na 7? Neverím, že toho bolo tak neprimerane.

keira
7. jan 2024

@gerdusha alebo to mozno aj vela deti v skole flaka, p. ucitelka vie, ze su pozadu a potrebuju dohnat, makat na sebe .. nemyslim si, ze im chce zle

anickaaa6aaa
7. jan 2024

@veronka523 no daj aké sú súčasné deti...Hm? Ja tiež nepracujem cez dovolenku doma aby som náhodou nevypadla z režimu...ty áno?

jana_eyre_2
7. jan 2024

@veronka523 a tie pani učiteľky, ktoré deťom nedávajú žiadne úlohy, dávajú deťom najavo čo? Chces spochybňovať rozhodnutie tých pedagógov, že deti majú právo si oddýchnuť cez prázdniny?

bucko555
7. jan 2024

Dostali dosť, mala som sto chutí už učiteľke napísať či tie deti a rodičia si nezaslúžia mať pokoj aspoň cez sviatky

gerdusha
7. jan 2024

@keira si si istá,že to malo ísť mne? ;)

arasidka123
7. jan 2024

@miriam11 a čo takto sa na to pozrieť z druhej strany.....chudák učitelia, ktorí po prázdninách nastúpia do roboty a zistia, že deti nič nevedia...že všetko zabudli...a stále tvrdím...pokiaľ majú čas vysedávať decká na mobiloch a podobne, pár minút denne ich nezabije... samozrejme, ak si to nenechávajú na posledný deň...

gerdusha
7. jan 2024

Na potrebu robenia úloh je viac názorov,viac štúdií...viac názorov viac táborov. Nepáči sa mi však ako sa tu znevazuje práca učiteliek. Obdivujem každú,čo to ešte na ZŠ nevzdala. A ak máte pochybnosti, spýtajte sa KLUDNE priamo ich...co tými úlohami na prázdniny sledovali...a nie toto osočovanie na MK...nikto normálny po takýchto lynčoch tie deti nezostane učiť,lebo matere z MK vedia VSETKO najlepšie. Véd diskutujte,pýtajte sa...priamo a odvážne z očí do očí...no hlavne slušne,bez arogancie.

A buďte v tom vzorom pre vaše detvaky...

Ja už iba toľko. Všetko dobré...

akje
7. jan 2024

@gerdusha a vy potrebujete byt ucitelka, aby ste povazovali niekolko stran matematiky, 10 pribehov a ich nasledne vypracovanie za neprimerane mnozstvo?

Ja vychadzam z toho, co napisala autorka. Mozem to samoztejme spochybnit a potom by som stala na vasej strane.

laurita285
7. jan 2024

Nie nedostávajú, a keby aj dostávali, nerobili by sme ich. Ani ja v mojom pracovnom voľne nepohnem ani brvou 😎

akvi
7. jan 2024

@arasidka123 ak deti po 2 týždňoch prázdnin "nič nevedia", tak by sa tá učiteľka mala v prvom rade zamyslieť, kde je problém.

keira
7. jan 2024

@akvi vola sa to krivka zabudania

akvi
7. jan 2024

@keira a? Deti najrýchlejšie zabúdajú nepochopené učivo. Výborná príležitosť zistiť, čo bolo nepochopené a vysvetliť to znova.

keira
7. jan 2024

@akvi to nie je pravda. Resp, nepochopene ucivo zabudnu rychlejsie, prip. sa ho nenaucia vobec, cize treba sa ho ucit dovtedy, kym to nepochopia, alebo jednoducho take veci neskladovat vo svojej pamati. A to zobrat ako fakt.