Dostávajú vaše deti veľa úloh na prázdniny?
Ahojte,rada by som sa spytala,ako to maju vase deti na prvom stupni?U nas maju deti ulohy denne,ale okrem toho dostanu nabalene mnozstvo aj na prazdniny.To neznamena zopakovat si nasobilku,ci odporucenie na diktat.Myslim tym seriozne niekolko stran matematiky,10 pribehov precitat a vypracovat ku kazdemu ulohy...Nemam nic proti uceniu sa,vdakabohu mam doma jednotkarku,ale podla mna co je vela to je moc.Nemali by si decka cez prazdniny oddychnut od akoly a vycistit hlavy od ucenia sa?
@ptvw vieš čo vôbec nie, všetci tu vedia anglicky ,dokonca aj starší ľudia vedia nejaké slovíčka.. len mi príde ich systém výučby zlý v porovnaní s naším.. nevrátila by som sa preto, že už tu mám kamarátov, robotu, deti školu a hlavne pre mňa ľudia vonku pôsobia milšie a uvoľnenejšie.. najväčší rozdiel vidím v obchodoch keď na Slovensku keď povedia pre kaše dobrý deň tak takým tónom, že mám.pocit , že mi hovoria zaplať a vypadni 😅 tu ti s úsmevom povedia dobrý deň a ešte aj počkajú kým si pobalis nákup a až potom blokujú ďalší.. ani ľudia v rade nič nehovoria keď to dlho trvá 😅 z finančného hľadiska to ale je asi lepšie na slovensku a aj materská a rodičovský, že môžeš zostať 3 roky doma tak pre tieto dôvody by som sa vrátila možno keby bolo treba...
Nie, ja som ucitelka na 1.stupni a deti si maju oddychnut. Je to ako keby mi dala nasa riaditelka cez dovolenku robotu, ktoru musim urobit. Ja som im nedala nic, len si precitat dobru knizku,ktoru v pondelok budu prezentovat 😉
Ach, toto ja nepochopim. Tiez som ucitelka, no ulohy nedavam. Prazdniny maju deti na oddych (a tiez aj rodicia si musia oddýchnuť od uloh) A ani ja som predsa pocas svojej dovolenky nedostala úlohy od svojej nadriadenej.
Nie, ziadne ulohy moje deti na prazdniny nedostali. Syn je druhak na ZS - tam sme obcas dobrovolne precitali nieco z rozpravkovej knihy, nieco vypocitali a asi 2 kratke diktaty sme si napisali (naozaj dobrovolne, p. uc. nic nekazala). Dcera je prvacka na bilingvalnom gympli a robila len jeden projekt, ale ten mohla aj pred prazdninami spravit, takze to bol jej problem.
@felycity super si to napísala, máš pravdu
Aj moja osobná skúsenosť
Moji su prvaci, na prazdniny dostali 12 pracovnych listov (6 zo slovenciny, 6 z matematiky). Boli to ale velmi jednoduche veci na precvicenie, tak nam to zabralo kazdy den asi polhodinku, kym sme to presli (okrem sviatkov). Plus k tomu par textov na citanie. Nasich to ale bavilo a pytali si este navyse k tomu take hrave ulohy na zopakovanie. Z anglictiny nemali nic, tu precvicujeme hravou formou tiez hocikedy pocas dna.
Mam syna prvaka. Od pani ucitelky sme cez edupage dostali odporucenie, aby deti kazdy den citali, napisali 2-3 vety a vypocitali 10 prikladov
Nikto vam nekaze robit ich 24.12., staci zajtra, den pred skolou. Podla mna ak sa daju zvladnut za den do 3 hodin, nie je to nic hrozne. Neprezivajte vsetko!
Naši majú zavedené, že v stredu úlohy nedostávajú. Na sviatky im tiež zvyknú nabaliť kopec úloh. Teraz tieto sviatky nedostali ku podivu žiadne úlohy, majú len prečítať knihu, čo dostali a napísať na A4 obsah knihy.
Ja učím na 2. stupni ZŠ BIO -CHE a nedala som ani v jednej triede DÚ na sviatky. Tak, ako my dospelí potrebujeme oddych od práce, aj deti ho potrebujú od školy. Sama si uvedomujem, že sviatky sú náročné na logistiku, samé návštevy a pod., tak nech nemajú v podvedomí ešte aj stres, či všetko stihnú. Ale ja celkovo neuznávam DÚ.
Mam stvrtacku na zs a dostali 1 pracovny list,k tomu este ulohy-upiect medovniky,pomoct s upratovanim...a pod.
V prvej triede mali pracovny list na kazdy den prazdnin,niekde bola strana s prikladmi,niekde citat pribeh,niekde vyfarbit obrazok...ucitelka si dala namahu prac listy vypracovat,23x vytlacit,a deti to robili s radostou.
Ano,vsetci potrebujeme oddych,ale tie deti casto pridu po dlhych prazdninach doslova vygumovane,je na povazenie,ze rodicia sa rozculuju nad ulohami.Deti maju mat rezim a neublizi im,ked si polhodiny-hodinu denne ucivo zopakuju.
@diana20, zaujímavé. Mám deti na francúzskej škole a úlohy na prázdniny nedostávajú nikdy. Jedine z nemčiny, ale za slahnutu nemcinarku (jednu) nesie zodpovednosť francúzsky systém. A áno, majú vždy 6 týždňov školy a 2 týždne prázdnin. Mimo júla a augusta, to majú normálne voľno ako na sk. Čisté potešenie pre rodičov.
Z toho čo píšeš..podľa mňa je to veľa..môj syn je tretiak a dostal len prepísať slovíčka z anglického jazyka z jednej lekcie do slovníčka a zopakovať, resp. precvičovať násobilku/delilku od 1 do 5.....
Trošku viac cca 10 strán príkladov mal urobiť ako prvák na doma dostal presne takto cez vianočné prázdniny.....ale v druhom už nič a teraz len toto......
Porazilo by ma..pri toľkých úlohách....podľa mňa to dieťa si ma oddýchnuť.....ja som môjmu dala úplný "reset" od školy, veď keď prídu do školy budú aj tak opakovať učivo na polročné písomky
prvý stupeň bol hrozný ....XY domácich úloh .....Ozvala som sa a bola som najhoršia mater na svete , synovi to úplne znechutilo školu . Mladší syn bude mať " šťastie na rovnakú učiteľku ak nie ešte horšiu " . No odmietam s ním robiť úlohy počas prázdnin ! Bežné opakovanie vrámci hry a výletov OK ale nie robiť veci, ktoré v škole nestíhaju
U Nas prvak a dostali 4 vytlacene male strany, takze za mna tak primerane, spravil to za par minut hned na zaciatku prazdnin. Ja to pochvalujem, je to taky stred, Lebo uplne nic zas je take, ze aby nevysli tie deti z cviku, trosku Mali kontakt s tym ucivom.
Úlohy síce nedostala,zato dostala termín kontrolného diktátu,polročnej písomky so SJ,MAT,LIt, prirodovedy...a to hneď pár dní po nástupe...
@jany149 Ved to,ze ja by som aj rada s nou nieco zopakla,anglinu trosku,slovicka,mozbo kuk vlastiveda, len tak v ramci zabavy.Ale nema na to nervy ani chut sa so mnou bavit co mali z angliny na kruzku, lebo posledny tyzden len nahaname toto aby sa postihalo.Dnes toho robila viac,lebo zajtra si chceme dovolit spraviy babsky vyjazd a nestihala by.Mam z toho fakt nervy.
Moje dieťa dostalo už v škôlke 😣 ako nie je toho veľa..ale musíme trénovať ciselka písanie a to nie je ešte ani v predškolskej 🙈
U nas dostali ulohy, ale primerane. Predskolak dostal 5 pracovnych listov, mal to spravene za hodinu. ( u nas v skolke dostavaju domace ulohy uz predskolaci vzdy na vikend).
Druhak mal citat 2 strany v citanke, vypracovat jednu stranu v matematike, docitat knizku z povinneho citania a urobit citatelsky dennik. Plus nadiktovat jeden diktat do zosita. Myslim ze nic strasne, vobec mu to neuskodilo
@vero_29 To nemyslis vazne?!
@diana20, normálne majú úlohy každý deň, ale cez prázdniny nič. Ucku majú každý rok inú (teda asi polovicu učiteľov činia chlapi), dcéra tento rok maturuje, takže vystriedanych učiteľov tiež celkom dosť. Ale úlohy len veľmi decentne (do piatej triedy, potom je iný curbes), maximálne 20 minút denne. Mňa by úlohy na prázdniny asi dosť vytočili. Ja tiež nedávam učiteľke úlohy na jej dovolenku.
@vroni no oni tu všetci hovoria, ze 20 minút denne , nie viac.. ale syn má problémy má ADD a tým spôsobenú dyslexiu a tento istý problém aj s matematikou a teda za 20 minút sa nič nenaučí.. učíme sa každý deň toľko, koľko vladze, niekedy 20 min, niekedy hodinu, niekedy viac.. cez prázdniny toho ja s nimi veľa nerobím, lebo si myslím, že aj oni potrebujú oddych.. takže my posledné štyri dni robíme úlohy a co stihneme je urobené a co nestihneme nie..
Prosím ťa ale aj tvoje deti sa učili písať tak, že veľké písané písmená sa neučili ? A moje deti tiež nevedia správnym spôsobom spájať písmená, ja som z toho chorá, keby len starší,ktorý má problémy tak si poviem, že to on ale aj mladší a ten teda nemám pocit, že by mal problémy.. celkovo mi tu ich systém príde strašne chaotický..
@danieladeley ahoj. Som z generacie, kedy sme hlupi este neboli a ani nie sme a taku zataz sme nemali, aby sme mali vypracovat, precitat a spracovat niekolko stran niecoho pocas vianocnych prazdnin....
Suhlasim s tym, ze deti maju zaberat pocas roka a prazdniny maju byt na zazitky. Tak ako telo potrebuje po niekolko dnovom treningu cas na regeneraciu, tak aj mozog potrebuje zazit nieco ine ako skolu. Potom su z toho vyhorete deti, rodicia a skola prechadza z akceptovatelnej linie do tej znechutenej a zrazu tu mame blbe deti, lebo je toho prilis.
Rovnako tak to brali aj ucitelky za nasich cias a uz tyzden pred vianocami nas naladovali na pohodu.😊 nie na stres 😉 a boli teda prisne poriadne. Kazda jedna.
Chvalabohu mame normalne ucitelky a skoro ziadne ulohy nedostali. Maju si deti aj rodicia oddychnut a nie kopec uloh...

Mám tri deti, dve na prvom a jedno na druhom stupni - jediná úloha na prázdniny je u dcéry 4tacky, aj to je dobrovoľny projekt o vesmíre.. ona ho aj tak zajtra urobí, lebo samozrejme zabudla a sama chce.. prázdniny sú na oddych, deti, aj rodičov..