Dovolíte deťom pozerať film Harry Potter?
Dovolíte deťom pozerať Harry Pottera? Mám 8 ročnú a chcela by ale my ako veriaca rodina to odmietame.
vraj, a toto ti stačí? Nie všetko čo sa na nete píše je pravda. Treba vedieť rozlišovať a narábať s tým
autorka - ale chápeme ale ty si myslíš že inde zlo nie je? Všade okolo nás, ale robiť z filmu strašiaka, chúdence deti
@cecilia29 problemom ale je, ked ti exorcisti tvrdia nieco o knihe, ktoru ani necitali. A ty im veris 🤷♀️ To, ze losos mozno obsahuje tazke kovy sa (ne)potvrdilo analyzou lososa. Nie tym, ze sa nanho iba pozriem tak, ako sa na HP pozrie exorcista 🤦♀️
Suhlasim s tym, ze kniha nie je vhodna pre male deti. Ale pre starsie deti a teenagerov je to kniha s krasnou myslienkou. Teba ten zaner - ako pises - navyse nezaujima a to je absolutne v poriadku. Ale apriori tuto knihu detom zakazovat, lebo sa o nej negativne vyjadrila cirkevna autorita, ktora knihu ani nepozna, je uplne zaslepeny krok. Priznam sa, ze som sa vcera zbezne pozrela na net, aby som nasla konkretny priklad okuktistickych praktik v HP a nebola som uspesna. Viac sa mi v tom hrabat nechce, no len ma to utvrdilo v domnienke, ze ti exorcisti nieco tvrdia a nevedia to podlozit. Podobne, ako sa kedysi o zene vravelo, ze je to diablove stvorenie … Moje deti si z knihy odniesli myslienky tolerancie, lasky, presvedcenie o dolezitosti vzdelania a priatelstva, obety, o potrebe bojovat so zlom a postavit sa za slabsich… ani jeden z nich nepodnika okultne seansy.
@simsalabim pisal ze cital jednotku,videl všetky časti. Predpokladám ze v druhom článku keď sa vyjadruje konkrétnejšie už čítal ešte viac. Nevyjadril sa k tomu jeden jediný. Čítala som že to neodporúčajú na SK ďalší dvaja. Rovnako sa k tomu vyjadril Razinger aj
hlavny vatikánsky exorcista. Ale ja nebudem veriť im, ale vám vševediacim mamičkám na MK 😂 Lebo proste Cirkev sú spomedzi všetkých fantasy diel (ci co to je) vybrala HP, lebo im vadí len tak , z trucu.
@cecilia29 ano, z trucu. Ved to necitali! Ale vidim, ze s nabozenskymi fanatikmi tento malicky detail nepohne. Nehnevaj sa, to je tovnako kratkozrake, ako ked sa v minulosti zeny povazovali za menejcenne, neschopne univerzitneho studia a pod. lebo to tvrdili cirkevne autority a muzi. Nebudem sa ti tu uz snazit otvorit oci, aby si si informaciu sama preverila a pouzila kriticke myslenie. No uz mi jasne, preco je Slovensko tam, kde je.
@simsalabim a odkiaľ máš to ze ti nečítali. Kde je napísané že to nečítal o Marcin, o Mareta, p Amort, Razinger?
Samozrejme ze to čítali ak sa k tomu vyjadrujú
@simsalabim Slovensko je dosť v r. Ale pre to že už sa nerešpektujú autority a každý si myslí že ma tu najväčšiu pravdu a je odborník na všetko.
Na nejakej Hucíkovej prednáške som bol pred mnohými rokmi, a už vtedy sa mi veľmi nezdal. Mal som z neho nejaký taký pocit, akoby sa omnoho viac bál (za každú cenu stránil) diabla, než by dôveroval Bohu.
Ale čo sa týka Harry Pottera, tuším som to už dávnejšie v tejto téme písal, myslím si, že to úplne ideálne čítanie/pozeranie pre deti nie je. Nie je tam trebárs, na rozdiel od mnohých "klasických diel", dostatočne rozlíšené dobro od zla, a to u detí vyvoláva dosť chaos. Samozrejme, keď to rodič sleduje spolu s dieťaťom a diskutuje sa o tom, tento zlý vplyv sa dá potlačiť. No i tak by som zvolil nejaké iné diela, pokiaľ je to možné. Keďže HP je fenoménom ostatných rokov, tak sa tomu úplne vyhnúť nedá.
@cecilia29 zdravé nerešpektovanie autorít vyviedlo ľudstvo z tmárstva! Prvé pitvy sa robili potajomky, proti vôli cirkevných autorít a na základe nadobudnutých vedomostí sa teraz zachraňujú životy. Keď vynašli prvé auto a prvé parné lokomotívy, autority tvrdili, že nikdy nesmieme ísť rýchlejšie ako (tuším) 20km/h, lebo sa zadusíme... vďaka tým, čo tieto autority nepočúvali, jazdíme omnoho rýchlejšie. Autority kedysi tvrdili, že ženský mozog nie je schopný pochopiť učivo vyšších ročníkov a preto ženy nikdy nemôžu študovať a ani voliť. Vďaka tým ľuďom, ktorí zdravo nepočúvali autority, sme tam, kde sme. Hovorím o zdravom nerešpektovaní autorít, nie o anarchizme a svojvôli.
Základom vo fungovaní v demokratickej spoločnosti je rozvoj kritického myslenia, aby si ľudia sami vedeli informáciu vyhodnotiť a pýtať sa, či ten alebo onen názor je naozaj správny (či čiastočne správny). A to znamená pozrieť sa na vec z viacerých strán a schopnosť pripustiť, že sa niekto - hoci aj autorita - môže mýliť. A to mnohým ľuďom na Slovensku chýba a aj preto sme tam, kde sme.
@hefo HP nie je knižka pre malé deti, ale pre staršie deti od 11 rokov (1.diel) po dospelosť - posledný diel. V tom veku už mladí ľudia jasne vedia, že nič v živote nie je iba čierne a biele.
@hefo
Hucík má osobnú skúsenosť s mágiou a okultizmom. Ja osobne si myslím, že by videl diabla aj vo fľaši s vodou. On je extrém ako Kuffa. Svojho času som chodila na Kuffove prednášky a prišiel mi úplne cool farár … ale čo ten reprezentuje v súčasnoti, to je koniec sveta. Kvôli takým ako on sa občas hanbím, že som kresťan. Nemám rada tieto extrémy. Mimochodom @cecilia29 otec Maretta neodporúča mať v blízkosti dieťaťa napríklad jednorožce, lebo tiež sú od zlého a sú vyjadrením sexuality, vraj. Ja som aj psychológiu študovala, ale teda pri jednorožcovi mi sexualita ani na um nezišla. Veľmi to hrotia títo páni do extrému.
@cecilia29 "Lebo proste Cirkev sú spomedzi všetkých fantasy diel (ci co to je) vybrala HP, lebo im vadí len tak , z trucu."
A nepríde ti to divné? Že práve Harry Potter, ktorý doslova "pobláznil" jednu celú generáciu je v očiach cirkvi zlý? Nemôže to byť kvôli tomu, že sa snažia bojovať proti niečomu, čo by mohlo byť populárnejšie ako cirkev samotná?? Podľa mňa je to do očí bijúce 👇
"z ktorej knihy okrem Biblie sa predalo najviac výtlačkov?
Asi neprekvapí, že najpredávanejšou knižnou sériou je J.K. Rowlingovej Harry Potter. Prvou knihou bol Harry Potter a Kameň mudrcov, vydaný v roku 1997. Z tejto knihy sa predalo viac ako 120 miliónov."
🤷
@maribell
Možno maju s Rowlingovou nejakú zmluvu … negatívna reklama je tiež reklama. DaVinciho kód. Priemerná kriminálka celkom šikovne napísaná … o tom boli normálne prednášky, kde sa tá kniha riešila donemoty. Keby okolo nej cirkev nerobí takú drámu, myslím, že by ju čítalo o polovicu menej ľudí 😂😂😂😂. Ja som ju čítala len preto, lebo už mi to nedalo a chcela som vedieť, čo je na nej také rúhačské …
@simsalabim lenže teraz je opak. Autorita nula bodov. Vid nedávna minulosť -očkovanie. Zrazu bol infektolog každý. Ja som za kritické myslenie a odbornú diskusiu. Ale odbornú. Teda nech o veci diskutujú ľudia ktorý sa tomu rozumejú , majú prehľad v teorii aj praxi. Pretu ti prezentujem názor viacerých exorcistov a pápeža.
@yoxinka názor Marretu si vážim. Je to muž ktorý na vlastné oči videl ci diabol dokáže. A vidí ho aj v pohári vody ak tam skutočne je. No nie to žiaden strachoput.
@maribell potom by odsúdili aj Pana Prsteňov. Toho ale naopak skôr vyzdvihujú. A je.to tiež populárne dielo.
@cecilia29 pozri, už to pre mňa začína byť únavné. Ja by som si rada prečítala príklad konkrétneho kúzla v HP, ktoré je vraj okultistické. Zatiaľ si mi taký príklad v tvojich textoch nedala a tých pár minút, ktoré som tomu venovala online, mi ich tiež nedalo - iba že tam vraj sú.
@simsalabim
Ja by som sa nad tým tiež zamyslela, keby mi niekto povie: táto formulka je okultná, pochádza odtiaľ odtiaľ, používa sa pri takých a takých rituáloch. Alebo táto konkrétna vec z HP je satanská a presné vysvetlenie. Ale tie vágne reči, že tam nie je jasná hranica medzi zlom a dobrom, že Harry Potter klame a vraj je tam 60 zaklínadiel používaných pri okultných rituáloch … no kde?, ktoré to sú? … toto nie sú argumenty na presvedčenie racionálne zmýšľajúceho človeka. Harry Potter je týrané decko, ktoré by zahynulo hneď v prvej časti knižky, keby okolo seba nemá PRIATEĽOV čo je vskutku zaujímavé, najväčšia sila, ktorá ho ochraňuje je LÁSKA. Láska materinská (jeho matka, Ronov matka, Dracova matka), láska Snapea k Lily a láska jeho priateľov. Dokolečka dokola, stále hlavný motív kníh, neprestajne opakovaný … najväčšia sila je LÁSKA! A tu mi niekto začne rozprávať, že HP je okultná kniha … tak mne vtedy prestáva fungovať mozog.
Moja 8 ročná vnučka má pozreté všetky filmy HP, číta knihy o HP, má množstvo lega HP, dokonca bola aj na súťaži o HP a predstavte je úplne normálne dievča, dokonca chodí aj na náboženstvo a nijako jej to neublížilo. Toto len nejakí fanatici rozdúchavajú svoje fantázie o okultizme v spojitosti s HP.
@simsalabim trocha som guglila. Nasla som toto: Harry sa tak isto učí aj nové slovíčka, ako sú „Azkaban“, „Circe“, „Dracon“, „Hermes“ a „Slyterin.“ Všetko toto sú mená skutočných diablov a démonov. Toto nie sú vymyslené postavy! Aké skutočné to celé je? Milióny mladých ľudí sa čítaním týchto materiálov učia, ako pracovať s démonickými duchmi. Spoznávajú ich po mene. Obrovské množstvo kresťanských detí rovnako napĺňa svoje srdcia a mysle týmto odpadom, kým ich rodičia o týchto veciach často krát nič netušia.
Originál v anglickom jazyku, z ktorého preklad pochádza –
https://www.youtube.com/watch?v=0JPJDTWkuf8@maribell tiež mi to napadlo. - konkurencia
@maja22
Nech sa páči, vysvetlenie slova Azkaban:
“The name Azkaban derives from a mixture of the prison /Alcatraz/ which is its closest Muggle equivalent, being set on island and /Abaddon/, which is a Hebrew word meaning /place of destruction/ or /depths of hell/.”
Slytherin je z anglického slythering, čo znamená plaziť sa, lebo v tomto prípade ide o hada.
Dracon, Circe a Hermes sa v Harrym Potterovi vôbec nevyskutuje. Je tam postava Draca, ktorý je pomenovaný podľa draka, čím jeho rodičia mienili silu a prísne zaobchádzanie.
Sklamem ťa, žiadni démoni.
Kristova noho, .... rozbila som si okuliare a ziadne "okulus reparo" nefunguje! So ziadnym papekom z nasho dvora. Tak len toklko k 60tim okultnym zaklinadlam z HP.

@maja22
Inak Hermes je v starogréckej mytológii okrídlený posol bohov, po latinsky je to Merkúr a v starorímskej mytológii je stotožňovaný s bohom Merkúrom (boh vojny a tá planéta 😉). Hermes sa síce v Harrym Potterovi vôbec nevyskytuje, ale vo filme Interstellar je tak pomenovaná jedna vesmírna loď. Normálne, natvrdo, Hermes! Nevšimla som si, aby bol Interstellar napriek tejto, podľa teda, jasnej diabolskej súvislosti, označovaný za okultný 🤔
@yoxinka pozri, nikdy som sa nezaujimala o magiu, carodejnictvo, mena satana, okultne praktiky, zaklinadla a formulky. Takze moje vedomosti nie su na takej urovni, aby som tu mohla nieco relevantne obhajit. Mozem maximalne tak zadat nejaku ulohu vyhladavacu, ale co mi najde, nie je urcite vsetko k danej problematike. Ako som uz pisala, pokial existuje moznost vybrat si na citanie a pozeranie knihy a filmy, ktore nie su kontroverzne, tak je dobre a k tomu chcem viest aj moje deti. Komu nevadi, co jeho deti citaju a pozeraju, jeho vec. Ja mojim detom svoj nazor hovorim, mame sa v zivote orientovat na veci, ktore su na cest a oslavu Boha a vyhybat sa tomu, co navadza na hriech alebo otvara posobeniu zleho ducha.
@ukulela zaklinadlo ti sice nezafungovalo, ale pouzila si Bozie meno nadarmo, aby si si akoze "ulavila"... Nepouzivas Jezisovo meno s uctou a v modlitbe, ale ako zbytocnu frazu. Aj taketo zdanlive "malickosti" tvoria nas zivot a budeme sa z toho raz zodpovedat. Slova, ktore vyslovujeme, totiz mozu byt pozehnanim, ale i prekliatim. Mimochodom, v Desatore je to hned druhe prikazanie - Nevezmes meno Bozie nadarmo 😉 Takze v tejto debate, ake slova a vyrazy su pouzivane v HP, ci su satanisticke a okultne, je aj zbytocne pokracovat, pretoze my nielen nepozname skutocny vyznam vsetkych tych slov a zaklinadiel a nemame potuchy, ktore su ozaj okultne, ale s despektom pouzivame aj slova, ktorych vyznam pozname a vieme, co znamenaju.
@maja22 pre niekoho je aj Biblia kontroverzna, tak si vyber :D samozjreme mame na vyber, nechces pozerat nepozeraj.
K dalsiemu neviem ci sa vyjadrovat, toto je presny priklad toho, ked nemam problem vyrobim si 🙂) mena a nazvy :D deita ktore sa narodi, tiez nevie vyznamy slov, ked sa ucis cudzi jazyk tiez to nevies.. ale ked si to najdes, nebudes predsta "meditovat" nad tym, ze nevies skutocny vyznam slova a vo vsetkom vidis zaklinadla a preklinadla a diablov... :D kadejaki konspiratori si najdu milion extremnych vysvetleni.. jasne spisovatelka pottera o nicom inom netuzila, len deti ucit mena diablov a zaklinadla :DDD podla mna to ani nie ona vymyslala, ale cela organizovana skupina, ktora sa tymto snazi zmenit ich nazor na tradicne nabozenstva :D
@simca06022011 asi si nerozumieme. Nevadi. Pozri, su rodicia, ktori bez okolkov alebo nejakeho premyslania oznacia svoje dieta za maleho certa, diablicu, prip. satana... Alebo tak "jemne" - mame doma anjela s rozkami... Mne z toho vlasy vstavaju dupkom... Mozno je to obycajna neznalost, lahostajnost, ja neviem... Ale slova vzdy maju svoj vyznam. Ked ma niekto sviatok, prajeme mu vsetko najlepsie, zdravie, stastie atd. To su slova pozehnania, ktore nan zvolavame. Ak niekomu budeme hovorit, ze je neschopny, ze to daleko nedotiahne, ze s jeho povahou nech sa radsej nikdy neozeni, to su slova negativne, nieco ako prekliatie. Posobia destruktivne. Takze ano, kazde slovo, ktore pouzivame, ma v sebe nieco, cim pritahuje dobro alebo zlo. A v tomto kontexte si treba dat pozor aj na to, co citame.
@maja22 ale rozumieme, podla mna prehanas...
@simca06022011 ked myslis...🤷♀️
@maja22
Mne rozhodne nie je jedno, čo pozerajú/čítajú moje deti. My doma ani telku nemáme, takže žiadne nekontrolovateľné kukanie sa u nás neodohráva. Ty to máš postavené, že buď je všetko na oslavu Boha a vnímaš svet striktne iba kresťanskou optikou. Všetko ostatné je zlé s neprípustné. Ja aj keď som kresťan, vnímam, že po svete chodia aj ľudia, ktorí v Boha neveria, alebo veria v iného boha alebo veria v niečo iné, čo dáva ich životu zmysel a robí z nich lepších ľudí. Mám pristeľov, ktorí sú neveriaci alebo príslušníci iných náboženstiev a navzájom sa rešpektujeme a obohacujeme. Pre neveriaceho človeka je Boh rozprávka a exorcista s pápežom smiešni ujovia v sukniach. Napriek tomu, som mala na vysokej kamoša, ktorý síce bol neveriaci, ale chodil so mnou do kostola. Nerozumel tomu, doteraz nechápe, ale rešpektuje moju vieru. Tak isto chodí pravidelne na omše aj môj neveriaci príbuzní, lebo chce svojim deťom ukázať, že keď je viera dôležitá pre jeho manželku a ich matku, tak on sa tam ide aspoň postaviť. Moje deti sú láskavé, milujúce a tolerantné bytosti. Ja rozumiem, že niekoho príbeh o Harryp Potterovi nudí, nebaví, nepáči sa mu. To všetko je v poriadku. Ale tento hon na čarodejnice z prostredia kresťanov je úplne mimo. A sranda, že každý s kým to začnem riešiť časom stratí všetky argumenty a keď každú údajne okultnú vec vysvetlím, tak sa debata končí starým známym “my nevieme ako to je, nie sme odborníci”. Ako keď istý kotlebovec zadrel, že on nevie potvrdiť, že bol holokaust, lebo nie je historik …
@klarolinne Čarovanie, čarodejstvo je satanovo dielo, preto veriaci odmietajú Harryho Pottera.

@veronika65 *s mágiou 🙈