icon

Dovolíte deťom pozerať film Harry Potter?

8. jan 2022

Dovolíte deťom pozerať Harry Pottera? Mám 8 ročnú a chcela by ale my ako veriaca rodina to odmietame.

niekto2hy
8. jan 2022

A Saxana v Divke na kosteti?

ewelinka21
8. jan 2022

@keiko33 ja praveze tomuto absolutne nechapem…
Harry Potter je pre mna absolutny kniznym fenomenom, J.K.R. Sa podla mna podarilo to, co ziadnemu spisovatelovi dlho nie… priputala ku kniham deti, rodicov, starych rodicov, cele generacie… naucila deti citat knihy a vsetci vieme, ze HP nebola knizka o 50 stranach…
Film si velmi rada pozriem aj po 100x… stale to ma po 20 rokoch caro…
A potom taky Spiderman na ktorom ficia chlapci od 5 rokov je v pohode?
Lebo ked si to tak zoberieme, tak kazda novodoba rozpravka ma nieco taketo do seba…

Taketo obmedzovanie vierou mne osobne pride uz ako ista forma fanatizmu.

ewelinka21
8. jan 2022

@keiko33 chapem, ze to nie je vas pripad, len mne rozum sa zastavil nad konanim katechetky

keiko33
8. jan 2022

@ewelinka21 ja sa takéto veci ani nesnažím chápať. Áno som kresťanka, ideme do kostola, modlíme sa, ale žiadny fanatizmus. Teraz ani nechodíme, niesme očkovaní. Vždy som bola proti cirkevným školám, ale pre synove problémy v škole, sme deti presunuli na cirkevnú. Nakoniec to nieje až také zle, so školou som viac menej spokojná. Akurát sa v škole modlia, majú sväté omše. To predsa na skodu nieje. Ta doticna katechetka, je síce katechetka ale veľa krát sa kresťanský nesprava. Syna učila na bývalej škole a po dvoch rokoch prišla učiť na terajšiu. Keď sme odišli, ani sa nepozdravila, keď sme ju stretli. Je to všetko o ľuďoch a nie o viere. Ako ja som sa nad tým nikdy nezamýšľala, ale čierna mágia nepatrí do kresťanstva. A keby s tým dcéra neprišla, ani ma to nenapadne. Ale týmito zákazmi sa docieli len to, že si deti budú myslieť, že HP je niečo zakázané a nie príbeh o priateľstve a vytazstve nad zlom. Z každého príbehu si každý zapamätá čo chce. Ale čo je zakázané, to ľudí - deti láka. Cirkev veľa veci zakazuje a nejde s "dobou".

klarolinne
9. jan 2022

@lumikuma úprimne som ten článok ani nedočítala, skončila som pri tom, že tiež JKR praktizuje mágiu preto to opísala tak vierohodne 😂😂

ladycat2021
9. jan 2022

Az som si musela pustit tie filmy. 😂 Neodolala som. 😅

yasmeena
9. jan 2022

jezis menil vodu na vino..to je tiez kusok neprirodzene,nie?..prepacte,ale poviem to na rovinu-harry potter z vasho dietata nespravi satanistu....boh stvoril-vsetkych,nielen krestanov-aby sa radovali z daru zivota-a ludia vytvorili sekty,ktore im radost zo zivota beru...vzdy sa na tom bavim-krestanskejsi nez kristus...uvolnite sa trochu, zena...okolo je tolko zla maskovaneho za dobro,ze trochu carov prinesie do vasho zivota aspon zavan nadeje a magickosti 😉

miadi
9. jan 2022

Moja dcera chodi do katolickej skoly mà 6r a HP prvych 5 dielov videla uplne v pohode ( ju to moc nebavilo trochu dlhe a pomale na nu jej sa viac pacila Coraline 🤣alebo Never ending story ) v skole to vsetci poznaju aj tam Niekto bol HP na Halloween. Ty si ako jedna Moja kamoska co nedovolila dcere pozerat Maša a medved Lebo ze Masa sa zle chova a je zly vzor. 🤪 HP je fikcia nema nic s ciernou magiou . Skor je to velmi sikovne skombinovanie mythologickych bytosti starych znamych veci .. Ved si to precitaj alebo pozri film aby si si urobila svoj nazor nebud ako ovca slepa veriaca nejakemu clanku z 1914. A Neviem naco sa vlastne pytas ked uz si rozhodnuta ze je to cierna magia. Mam pocit ze si troll a len si robis z ludi prdel takto 😜

oliviakatka
9. jan 2022

Mala som 24 rokov, moj (vtedy ešte frajer) mal 30. Mama mu zakazala pozerať HP pretože to 'zlo' dokaže prejsť cez obrazovku + čierna mágia bla blaa (jej vtedy 16 ročna dcéra po pozeraní počula v byte kroky 🤣) u nich boli tabu aj horory... boli členmi nejakej sekty, tušim Jan Krstiteľ alebo niečo také. Úplne chorí ľudia. Keby som nezažila, neuverím 🙏🏻

stevvvka
9. jan 2022

Dievčatá, ja nemam dostatočne argumenty, prečo veriaci nemá pozerať HP. Faktom však je, že boli viaceré prípady, kedy to na mladých vyplývalo velmi zle, mali zlé sny, neskôr mali psychicke problémy. Minimálne jeden exorcista našiel suvis s knihami o HP. Preto je opatrnosť na mieste. Nehovorim priamo, že nečítať, ale zas az taká blbosť to nie je, minimálne porozmýšľať nad vekovou hranicou. Kiezby toto bola najvacsia starost krestanov, ci je HP hriech alebo nie.

A pre neveriacich - vam sa to zda mozno ako blbost, ale kedze neverite v Boha, asi neverite, ze satan je skutočný a dokaze v duši narobit dost problemov.
Su deti, ktore po precitani hladaju info o magii dalej, pretoze kniha je putava, je milion oblečení, veci s hp suvisiacich, ludia pisu dalsue pribehy o postavach. A niektorCh to dokaze tak vtiahnut, ze pri nevinnom hladani natrafia na okultne praktiky a tam uz neumyselne pustaju diabla do svojho zivota.

lopka1313
9. jan 2022

Ja obcas pocuvam videa jedneho byvaleho svedka jehovovho a ten spominal, ze tu knizku/seriu mal zakazanu. Ale ze oni maju zakazane takmer vsetky knihy, maloco mozu, aby mali v sebe len nazory a ucenia svojej viery, aj ked sa aj tieto nazory dost menia v case... A pritom je cca 30tnik ako ja, takze zazil ten naj boom, my sme s HP vyrastali. Podla mna je to krasna seria, som krestanka, aj na cirkevnu skolu som chodila, ale nik mi ju nikdy nastastie nezakazoval. Len podla mna je cim dalej, tym tmavsia a hororovejsia, posledne filmy aj knihy, su pre mna dospelu tiez uz prilis tmave a pochmurne, tak by som to asi malym detom uplne cele naraz nepustala, asi najskor nech si ju precitaju, a tie posledne casti nech nechaju na vyssi vek.

lilope
9. jan 2022

Ak myslíš film Harry Potter a... tak ten je nevhodný do 12 rokov keďže, hlavne v novších dieloch, sú scény, ktoré nie sú vhodné pre deti.
Ale to, že či môže film sledovať ako veriaca? Wtf to akože myslíš vážne či si len nastrčená na to opäť tu vytvárať napätie medzi kresťanmi a nekresťanmi? Lebo takto mi tvoja otázka pripadá. Potom jej zakáž aj animované rozprávky v ktorých sa čaruje a nereálne filmy, kde ľudia lietajú za pomoci super schopností či americkú komédiu so Santom 🤦

lilope
9. jan 2022

@cyberk prosím ťa, nemusíš zakaždým, keď vidíš príležitosť, kopnúť si do kresťanstva a kresťanov, odpusť si to. Nikto tu na teba nie je zvedavý. Mňa tiež nezaujíma, že si ateistka, rešpektujem každého. Ty máš s tým očividne veľký problém, čo je vidieť vo viacerých diskusiách. Mala by si na sebe viac pracovať byť tolerantná.

klarolinne
9. jan 2022

@stevvvka ja si skôr osobne myslím, že určití ľudia nemajú čo na práci, keď idú zakazovať rozprávky 🤦‍♀️
Tiež som z tej potterovskej generácie, vyrástla som s tými knihami, mám k nim citovú väzbu dodnes.
Vždy som si priala aby prútik reálne fungoval, stačilo by mi na domáce práce 😂😂
Aj sme sa hrávali na Harryho,....

Ale satanizmus a exorcista? Pomoc!

V čom je HP škodlivejší a horší ako iné fantasy?Tak zakážme všetky rozprávky, lebo to je hriech keď tam sú čarovné bytosti... Rovno celú TV, spáĺľme knihy s vráťme sa do stredoveku.. Môžeme sa opäť tváriť, že zem rovna doska 😂

Každý deň viac a viac ďakujem - Bohu, osudu, životu, náhode doplňte si čo chcete -, za dospievanie bez soc. Sietí🤦‍♀️ nechápem ako nás mohli matky vychovať bez internetu 😂

lilope
9. jan 2022

@galganka podľa tejto logiky by deti danej osoby nemohli pozerať žiadne rozprávky pretože postavy sú buď vymyslené alebo sú im, často zvieracím postavám, prisudzované ľudské vlastnosti a schopnosti, čo je tiež nereálne. A čo môže to dieťa pozerať? Farmu alebo Mama ožeň ma?🤦 Vysoko reálne príbehy zo života reálnych Slovákov 🤣

yoxinka
9. jan 2022

@stevvvka
Ja ako decko som mala nočné mory z Raťafáka Plachtu a celkom dosť intenzívne 🤪. Áno, malé menšie dieťa nemusí cekom spracovať HP, hlavne od tretej časti vyššie, v tretej, resp. štvrtej často sa to láme a začína to byť taká temnejšia záležitosť a preto je tam veková hranica 12 rokov. Pre malé a citlivejšie deti ozaj len 1 a 2. Čierna mágia a okultné veci neleží ľuďom doma stole, za tým ozaj treba ísť a hľadať to, malé decko sa nemá šancu k tomu nijako dostať, pokiaľ jeho rodičia doma nepraktizujú nejakú čiernu mágiu (to už však nie je problém Harryho Pottera). A že potom deti hľadali knihy a iné veci s mágiou a tak … Ja si dodnes pamätám, ako sme ako deti vyvolávali duchov a hľadali kadejaké záhadné veci, rozprávali sa o mŕtvych a strašení a posúvali si kadejaké knižky s čudnými a záhadnými vecami. V puberte bol v každej partii niekto satanista, lebo to bolo cool … to sa Rowlingovej o Potterovi ešte ani nesnívalo. Lebo, prepáč, ale argumenty, že je Rowlingová čarodejnica a podobne … to fakt súdny človek nemôže myslieť
vážne. Okolo celého Harryho Pottera sa spravil taký humbuk ako svojho času okolo DaWinciho kódu. Ja som mala normálne podozrenie, že Dan Brown zaplatil cirkvi, nech trošku spravia bububu, čo sa to tam píše, aby mu stúpol predaj. Každý v mojom okolí to čítal len preto, lebo to bolo cikvou vkuse prezentované ako niečo hrozné, boli besedy, robili sa prednášky a pritom je celý Dawinciho kód taká priemerne napísaná detektívka … nič viac.

ivanka12311
9. jan 2022

Nechcela by som mať takých rodičov ako ste vy ...herry poter krásny film všetci sme ho pozerali aj moje 3r a 6r deti.. čo má pozerať písmo sväté?..verte mi že je xy horších filmov herry poter je oproti nim ropravočka

oblecenie99
9. jan 2022

Podľa tvojich reakcii by som skôr tipovala, že Jehovovi svedkovia, však?
Nie celkom rozumiem diskusii...chcela si sa poradiť, alebo prečo si ju založila? Písalo ti tu viacero mamiciek, aktívne veriace, ktoré s tým nemajú problém, aj ti vysvetlili, prečo. Z tvojich reakcii nemám pocit, že by si bola otvorená diskusii, tak potom aký to má zmysel? Čo ti bráni v tom aby si si to sama pozrela alebo prečítala a osobne sa presvedčila, o čom to je, aké to je?

alanko20
9. jan 2022

Autorka čelila kritike z radov cirkvi, od kresťanov. Detaily neviem, lebo ma to bližšie nezaujíma. Pri deťoch, podľa mňa do tých 10 rokov, treba brať do úvahy, že knihy písala v stave ťažkých depresií a asi zvážiť povahu, citlivosť atď. To píšem len ako laik a veľký fanúšik kníh aj filmov.

fiffinkaa
9. jan 2022

Sme veriaci a duchariny kde je mágia a čarodejníctvo nepozeráme ani my ani deti.

babulkomale
9. jan 2022

Inak to si sa sem prisla bavit o clanku z roku 2014? Vsak to uz deti co boli vtedy male su velke, nie? Ved ked ti to viera zakazuje, tak sa pytaj tvojich vodcov, ako to vysvetluju ak nie si v nabozenstve co nema rado otazky. Ak si v takom, bud budes slepo posluchat alebo vystup odtial.
Co s tym maju nazory na verejnom fore?
Zi si svoju vieru ak si spokojna.

autor
9. jan 2022

@fiffinkaa konečne niekto

marca12
9. jan 2022

A ked Jezis premienal vodu na vino,v tom neboli cary? Ked uz si taka krestanka. Harryho Pottera som zacala pozerat ako dospela,nikdy ma nejako nelakal. Lutujem,ze som to nepozerala ako decko. Prezit cely film v detskom svete musi byt nieco uzasne a film je velmi poucny.

katkamatka7
9. jan 2022

Chápem, že ako veriaca veríš niečomu, čo iný považuje za dokreslený príbeh. Pre vás ako rodinu je v tom príbehu životná múdrosť. Nemám prečítané všetky knihy s témou HP ani nenapozerané všetky diely. Pokiaľ si otvorená veriť, aj v tomto príbehu sú prvky viery v čarovnú moc viery a schopností.
Časť, kde sa deti v škole učia lietať na metle nefunguju im príkazy, čarovné formulky, jedine hlavný hrdina sadne na metlu, ako by sa s ňou narodil, akoby mal tie schopnosti v sebe dané.
Podobne v sebe cítiš, že máš v sebe schopnosť riadiť sa svojou súkromnou vierou čerpajúcou v príbehu o J.K.
Príbeh môžete doma s rodinou prediskutovať. Pripravíš sa na ich otázky.

fiffinkaa
9. jan 2022

Máme veľa priateľov kresťanských rodín, praktizujúcich kresťanstvo ktorí sa takýmto veciam neotvaraju, vnímame svet nie len ten viditeľný..nie sme svedkovia Jehovovi ( aj keď ja rešpektujem každého vieru či nevieru)
Rob si podľa svojho srdca a ducha, neries postoje svetskych ľudí, každý verí iným spôsobom.

yoxinka
9. jan 2022

@fiffinkaa
Mňa vy zaujímalo, aké rozprávky sú vo vašej bubline OK. Nerýpem, ja sa vážne pýtam .

stevvvka
9. jan 2022

@yoxinka ale ja predsa nikde netvrdim, ze rowlingova je carodejnica... A pisem aj, ze nemam dost argumentov, a nebudem urcite hladat tie rozhovory od exorcistov, ktori vySvetlovali preco treba byt opatrny. Neviem argumentovat.

V kazdej rozpravke je nieco carovne, zazracne.. Ale vacsinou su tam "carymary". Rowlingova ale vychadzala z mytologie, pohanskych zvykov, zaklinadla nie su len abrakadabra. Preto treba byt opatrny, lebo veriaci clovek ma dat ruky prec od akejkolvek magie, aj tej"bielej, dobrej". Myslim, ze precitat ok, ale byt opatrny pri veku a pri tom dalsom fantazirovani, ake by to bolo super, keby som mal prutik... Clovek sa upiera na to, ze by mal moc menit veci podla seba, tuzi po tom, aby mohol svojej voli podriadovat svet a pre krestana ma byt predsa prioritou vola Bozia.
Fakt neviem racionalne zdovodnit, preco ho nie, ale skrarka veriaci ma ine duchovne hodnoty ako neveriaci, tak mi pride trocha mimo, ak tu neveriaci konstatuju ich pohlad. Kedze neveria ani v Boha, nemozu chapat nase "zmyslanie".

klarolinne
9. jan 2022

@katkamatka7 ja myslím, že v rozprávke kde ide o boj dobra so zlom, o silu priateľstva, silu dobroty srdca, nezištnej lásky matky, hľadania odpustenia, naozaj nejde o nejaké náboženské tematiky. Veľa ľudí tomu prikladá význam ktorý to nemá.🤷‍♀️

katkamatka7
9. jan 2022

@klarolinne Nie som odborník na kresťanstvo. No podľa ,,čítania" odkazov na vyjadrenia v tejto diskusii sa uvádza pre kresťanov, ktorí veria, že paralelné prvky prenikajú do vedomia ľahúčko a sú prijaté. Poukazuje na to, že príbeh HP má prvky nerozlíšenia dobra a zla. Nevedomie toho zlého mu totiž otvára brány. V hore uvedenom odkaze na článok je uvádzaný príklad s elektronickým káblom. Nevedomosť, že môže elektrina poraniť neznamená, že neporaní.
Ja sama nedokážem rozoznať zlo a dobro, keď sú poriadne premiešané a musím si pomôcť hlbším sústredením, časom, premýšľaním, aby som aspoň ako tak podporovala dobro. Čo sa týka čarovania a mágie, vidím paralelu vo využívaní vedomosti z rastlín, latinských slov, vedomostí a overených receptov.
Príbeh HP je ešte predo mnou. Nemám ho zatiaľ tak naštudovaný, aby som dokázala hodnotiť jeho pôsobenie na vedomie ľudí.

vanda323
9. jan 2022

@klarolinne Ahoj, dovolím si za seba, bola som vychovaná vo vriacej rodine a teda mne doma tiež nikdy nikto nedovolil pozerať pokémonov ani Herryho.
Ja to deťom tiež nedovolím.
A teraz prečo.... mágia...je proti biblii. Ono samotný príbeh je ok. Kamarátstvo, no ide tam o tu magiu.