Druháčka dostala poznámku
Chcela by som nezaujatý názor na situáciu. Dcéra druháčka si zabudla poznačiť domácu úlohu, v škole dostala poznámku, že ju nemala. Po hodine cez prestávku ju začala písať, pani učiteľka to videla a už k napísanej poznámke jej dopísala, že chcela podvádzať a napísať úlohu po hodine. Skúsi mi niekto vysvetliť, čo je na tom zlé? Chodí do družiny, takže by ju dopísala tam. Dcérka to nechápe a ja už vôbec nie.
@marianeta ved ano, ale kedze niktlo z nas nebol v skole, nevieme, ako ma ucitelka nastavene pravidla - mozno im povedala ze ulohy maju robit len doma v klude, nie v strese cez prestavky, mozno mali cez prestavku robit nieco ine... pochybujem ze jej nu napisala bezdovodn
@sweetdreams vsak nech ma pravidla ake chce,ale napisat ,ze podvadza? Vsak je to dieta a stacilo po tom co uz poznamku dostala a bola pristihnuta ako doraba ulohu povedat,ze nech to necha na doma alebo ze uz to robit nema ze to mala mat vtedy kedy trebalo...ja to vidim ako krivdu..to ubohe dieta si uvedomilo svoju chybu a chcelo ju napravit a namiesto uznania bola oznacena za podvodnicku..
Tiez by som sa na to spytaa ucitelky ze stacilo napisat dopisana cez prestavku a nie ze podvadza....syn je stvrtak a prve tri rocniky mam pocit ze sme sa viac ucili doma ako oni v skole....nech sa na mna nikto nehneva ale ked pridem z prace chcem s nim aj inak travit cas ako ucenim
@sweetdreams presne tak, ked si predstavim,ze pride 20 rodicov do skoly a budu chciet kazdy nieco ine aby ich dieta nosilo, tak si to prakticky neviem ani predstavit. Citam tu,ze sa ulohy nestihaju,lebo sa musi varit vecera. To je snad zly sen, to aj sefovi poviem,ze som nestihla nieco urobit,lebo som varila? To k comu vedieme tie deti, ziadna zodpovednost, ved nejako sa pretlcie? Smutne, ani sa necudujem ze deti maju take zle vysledky oproti zahraniciu. Tam sice nie vsade maju domace, ale robia zas ine veci.
Odpísala by som učiteľke späť, že dcéra nič zle neurobila. Dcéru tiež ukludnila... Taktiež by som dcére dala také ceruzky ake my chceme.
@pininka preco by malo nabehnut 20rodicov do skoly? Tomu nerozumiem, dam dietatu co jemu vyhovuje a hotov, pise to, farbu ma spravnu, tak nerozumiem, preco by mal kto kam nabiehat, jednoducho kupim, dam a hotovo, vo waldorfe pred xy rokmi sa davali, iba hrube trojhranne drevenne ceruzky a aj hrube trojhranne pera.... s tenkym sa musi pisat uplne nanic a navyse ked je dieta uz zvyknute, drzi spravne, tak nechapem....
@csikike neospr. hodinu? Tak to by som sa ozvala....
Ja by som bezala za ucitelkou hned rano a pekne si to s nou vydiskutovala.
7-rocnemu dietatu napisat ze je podpodnicka?! To musi byt nejaka sibnuta harpia. A keby nepomohlo tak k riaditelovi. Ja ked si spomeniem ake traumy si nesiem zo skolky a skoly, ked rodicia nic neriesili, doteraz im to neviem zabudnut. Nikdy by som to nenechala tak- tak male dieta nech si vydiskutuje samo?... ved ake ma ono komunikacne schopnosti. Keby si mna nezastal rodic brala by som to ako zradu.
A ak by vypisovala ucitelka sprostosti typu ze dieta smrka na hodine tak by som jej k tomu pisala tiez odkazy. My sme mali na zakladke spoluziacku, ktora mala otca vtipalka, ktory na trapne poznamky (mali sme viac takych zakomplexovanych komunistickych sudruziek) vzdy nieco odpisal-- ale zasa slusne a k veci. Pre nas bol hrdina, jediny sa ozval.
@pininka ty si sa zabudla niekde v 80 tych rokoch keď sa bazírovalo viac na forme ako obsahu? Učiteľku do toho nič, akej značky ma dieťa pero, či ceruzku, ta ma sledovať, čo dieťa píše a nie čím. Ja ti môžem povedať, že u nás (v zahraničí) to ma učiteľka úplne na hrbe, čím dieťa niečo napíše - v škole píšu len ceruzkami (je štvrták) a keď ma niečo napísať doma - raz za čas, tak je úplne jedno, čím - ak ma po ruke pero, tak perom, ak ceruzku tak tou, minule písal fixkou ... to sú úplne nepodstatne blbosti, ktorými sa žiadna inteligentná učiteľka nebude ani zaoberať. Takisto vypisovanim hlúpych poznámok, učiteľka ma veci riešiť s dieťaťom v škole, ak jej dieťa prerastá cez hlavu, tak poslať mail rodičom ...
Neviem zeny - nejak mi stale unika u vacsiny ze citate pocuvate len dieta.... to sa fakt doma nedopytujete? Ani 1% nezapochybujete ze vase dieta naozaj nieco zle spravilo? Nikdy ste nevytkli dietatu vo veku 7 rokov ze podvadza? To fakt take krehotinky vychovavate ze ich polozi prva blba poznamka?
Ako fakt mi to pride niekde chore ze dieta je pan a ucitelka nic... minimum sa tu zamyslelo ze ucitelka s tym mohla nieco sledovat, co ak sa bavili o presnych pravidlach medzi ktore naozaj patri nepisat cez prestavky du a to dieta to napriek tomu spravilo - co ak si nieco cez tu prestavku vymyslelo, odpapulovalo ucitelke etc. ... ja som uz zazila domacich anjelikov kde ja som bola svedkom urcitych udalosti ale ked som nasledne verzie matiek co mali od deti pocula - hlavne ak tie matky boli harpie... proste decko sa boji rodica tak vymysli aj ergo patra ale maminka presvedcena o anjelikovi uveri comukolvek☹
U nas inak deti robia du v druzine, ak nestihnu do hodiny musia dorabat doma... nejaku zodpovednost za skolske vysledky musi prevziat hadam aj rodic a dieta a to ako si dieta nauci - ci s nim sedi celu du a vedie ho za rucicky alebo ho nauci pracovat samostatne aby on mohol varit teplu veceru je uz jeho vec...
@enka81 ahoj tiez som lavacka 🙂 ja som sice nastupila do skoly v 96tom ale mala som stym problem ked som nepouzivala atramentove pero ale obycajne. stale bite ruky a spinavy biely rolak doteraz pametam jak ma mama vykricala ze ci sa malujeme s perami nakoniec som sa priznala ze ucitelka kricala a 3x sa stalo ze som dostala po prstoch. teraz su vymozenosti vseliake. Viem ze ma poslala az k psychologicke zeby ma tam naucili na pravu ruku 😀 nakoniec sa prislo na to ze som obojrucna. sice chytim pero do lavej ruky ale ceruzku alebo noznice uz do pravej. viem ze vtedy mama nalozila ucitelke na rodicku. a k tej poznamke svagrina je ucitelka a zdiela ten isty nazor ze nieje na tom nic zle tak co stalo sa no booze..treba s ucitelkou vykecat lebo zbytocne dieta stresuje a zhadzuje pred ostatnymi. 🙂
...

ucila som sice na 2.stupni, no v prvom rade zo strany ucitelky malo dojst k vysvetleniu, ze chce poukazat na to, ze DU su preto domacře, ze sa pisu doma...druhacke je potrebne vysvetlit aj to, ze dostala poznamku, preco a co tym sa sleduje...inak u takych deti to bude mat len demotivacny vyznam
Tak u nas pri takejto situacii sa pise pani ucitelke mail alebo do slovnicka ze nema domacu ulohu lebo si ju zabudol napisat do slovnicka alebo priamo napiseme fo slovnicka ze nema du.ale musi si ju dopisat a ked je to cez prestavky alebo v druzine o to ma potom menej doma.nasa prvacka ucitelke napr.este po vyucovani je so synom v triede a dopisuju si co nestihol dokonca aj du urobili spolu.fakt niektore pani ucitelky si zasluzia madailu a niektore si pomylili povolanie.
Ja by som ucitelke odpisala "Dakujem za upozornenie". A nic viac by som s ucitelkou neriesila.
Poriesila by som dceru, ze naco dopisuje cez prestavku. Nech sa ide radsej prebehnut pred dalsou hodinou a nestresuje kvoli nenapisanej ulohe ci poznamke.
@hettinka s tymto suhlasim a myslim ze tvoj pripad je skor vynimka - ja napr. Nepoznam ucitelku ktora by sa takto spravala - u nas ma kazda najmenej 2-3x do tyzdna konzultacne hodiny a jasne ze v 1vej triede sa rodic este aktivne zapaja...uprimne - moja dcera nikdy poznamku este nedostala - ak nieco vyviedla sama mi doma o tom povedala a na druhy den si ma ucitelka vyhladala aby sa so mnou porozpravala ...
O com som pisala bola skor ta slepa viera vo vlastne dieta a automaticke odsudenie ucitelky co tu v diskusii vidim... v triede mojho syna napr. Riesia teraz bitku medzi chalanmi - ja sama som uz pocula 3 verzie - od kvazi obete, od kvazi utocnikov a od mojej dcery ktora to videla - 3 uplne odlisne pohlady nato co sa stalo - ked som sa rozpravala s mamou kvazi obete tak tak rozohnenu matku som este nestretla ☹ isla by aj na najvyssi sud za svoje dieta bojovat - pritom ja od mojich deti viem ze jej syn je castejsie v ulohe kvazi utocnika ako obete - to ale ona nie je scgopna uznat - lebo ved jej syn? To dobrucke dieta?☹
@eeffka ja si uvedomujem ze asi bude trosku rozdiel v pristupe - aj ked by som to primarne neviazala na sukromnu a statnu skolu - poznam aj statne kde sa ucitelky spravaju na urovni a aj rodicia sa snazia... skor podla mna ide aj v ucitelskom zbore o vynimky ( tiez si ako dieta pamatam par harpii, ale v pohode som ich prezila aj v prostredi kde ucitel mal vzdy pravdu a rodica by ani nenapadlo nabiehat do skoly a nieco riesit😀 )
baby, vďaka Vám všetkým za názory, zdravý rozum mi hovorí presne to, čo Vám, že poznámka o podvádzaní bola nespravodlivá a ceruzka - je to na výbere rodiča a dieťaťa, za chvíľu budú podaktorí učitelia trvať aj na značke školskej tašky? Kde to žijeme? Až mi je ťažko, že som malú nechala v tom samú, vraj si má priniesť tenkú ceruzku, mne učiteľka nič nenaznačila a povedzme si to tak, 7 ročne dieťa nejde samo do papiernictva si kúpiť novú ceruzku a má len to, čo mu rodič kúpi. Skutočne mi to príde ako zbytočná buzerácia. Dnes som nemala šancu zastihnúť pani učiteľku, ale pripravím sa na to v pondelok.
Dostala poznamku,nemala úlohu.normálna vec,čo jej mala napísať pochvalu či co?! Slovo domáca je odvodené od slova doma! Nie od slova skola! Takže ak už neurobila úlohu a dostala poznámku,malá proste smolu a mala sa z toho poučiť a "kráčať" na hodine či prprestávke vpred,nie vzad. Nie som učiteľka,ale chapem ju. Mne je luto všetkých učiteľov,lebo kedysi autorita,dnes aby sa bali nejakeho buldoga v rodičovskom tele za každy prd súvisiaci s deckom.grc doba!!!
@katarinapekna si nepochopila, poznámka o chýbajúcej úlohe je ok, ale dodatok o podvádzaní je scestný, nakoľko neviem koho by mala tým podvádzať.
@dai tak ako pises, je to vzdy o pristupe, nevravim ze si netreba dieta zastat, ale zas riesit vsetko za nich je podla mna zla cesta. Dalsia vec je komunikacia, ak mi nieco vadi,idem hned za ucitelkou, vzdy som to tak riesila a nie ze by mi vadilo kopec veci a nakoniec to riesim tu na mk. Ak viem ze dieta pouziva nieco ine ako vacsina z triedy, tak idem a poviem,to iste ak napr dieta zle je,aby ho nenutili zbytocne, ak ma alergie atd. Pre mna su to uplne bezne veci,ktore predchadzaju konfliktom. Nevieme ako sa dana ucitelka s dietatom dohodla,co mu povedala. Ja by som urcite najprv s detmi rozpravala preco si nezaznacilo ulohu,vypocula si jeho verziu a na druhy den isla za ucitelkou. Aj ona je len clovek. Sesternicina dcera prisla domov s vysvedckom a mala o jednu dvojku viac,a vedeli ze ma mat jednotku,bola velmi smutna,mama nabehla do skoly a jasne,ze ucitelka sa pomylila o riadok a zapisala to zle. Za dve minuty vybavene, ucitelka sa ospravedlnila a bolo po probleme.
Ja osobne poznámku nevnímam ako "buzeráciu", neviem, prečo to niektorí rodičia takto vnímajú... Poznámka žiakovi je usmernenie, uvedenie do správnych koľají... Ak to chce učiteľka tak alebo onak, urobíme to tak a hotovo... To aj šéfovi budú robiť naše deti napriek..alebo chceme všetci vychovať rovno šéfov...???🙂)
@enka81 pochopila a
A platí to,čo som písala. Je to vychova k zodpovednosti! Mala prijať poznámku a úlohu urobiť doma následne,nie narýchlo a už uplne zbytočne saskovat v skole!
Skôr by som bola učiteľke vďačná, že postrehla "lajdáckosť" môjho dieťaťa. Znamená to, že si deti všíma a nie je voči nim ľahostajná. Nechcete mať zo svojej dcérky lajdáčku, predsa... A to že sa niečo podchytí včas, má cenu zlata...

@enka81 ja by som to odfotila a poslala do mailu riaditeľovi ... nech vie aké má "zodpovedné" učiteľky, keď domáca úloha, tak domáca - doma :D