icon

Hodnotenie integrovaných detí na základnej škole

darkabarka23
23. sep 2013

Milé mamičky,chcem a vás opýtať na vaše skúsenosti s hodnotením na ZŠ,ak máte integrované dieťa v triede medzi deťmi,ktoré integrované nie sú.Mám dcérku v 6.ročníku ZŠ,od začiatku sme mali problémy s učením,ale ku psychologičke sme sa dostali až minulý rok,kde teda sme dospeli k diagnóze porucha učenia,pozornosti,sústredenia a diagnóza znela integrácia v triede.Dcérka je momentálne riadne hodnotená,a už od začiatku máme veľmi zlé známky z matematiky.Mám obavu,aby dcérka nemusela opakovať ročník.Veľmi veľa sa jej venujem,a snažím sa jej pomôcť,matematické operácie sú však pre ňu nepochopiteľné a ťažko zvládateľné,preto sa ja vás pýtam,či majú vaše deti s integráciou hodnotenie upravené k tejto diagnóze,nakoľko u nás to tak zatiaľ nie je,a teda ak to má byť inak,rada by som to v škole riešila.

kika831
1. nov 2014

@danielahamar oficialne sa nerobia prieskumy o tom,ktore skoly beru ci neberu integrovane deti resp.deti s nejakou diagnozou, odporucam kontaktovat riaditela tej ktorej skoly o ktoru mate zaujem.

danielahamar
1. nov 2014

@kika831 zatial to nemusíme riešiť, aj tak sa ukáže až v 8ročníku, lebo ide zas na testy, či treba int. ďalej alebo nie... Len mne už lezú títo učitelia na nervy, že stále majú v ústach, že načo ho dávate integrovať, potom nebude môcť ísť na normálnu strednú školu, bude mať ťažký život a blá blá 🤐 jak keby tie deti boli postihnuté a je to hanba, že majú nejakú poruchu.

kika831
2. nov 2014

@danielahamar Len nehadzte vsetkych ucitelov do jedneho vreca,bo ja sama som ucitelka a nie vzdy je to lahke, ono toto cele ohladom integracie nie je celkovo v nasom skolskom systeme doriesene a vsetko sa vacsinou hadze na ucitela a kompetentni su vacsinou ticho! Vedela by som rozpravat okolo toho vela....Drzim vam palce bo viem,ze je to narocne vzdy pre celu rodinu a hlavne dieta samo.

danielahamar
2. nov 2014

@kika831 ja nehádžem nič na učiteľov, čo sa týka učenia týchto detí, ja hovorím o tom, čo si ozaj o tom myslia a je to na zaplakanie, ak stretnem aspoň jedného takého osobne, kt. tomu fandí, tak mu to aj poviem, ale bohužial zatiaľ som sa nestretla na škole, kde chodíme

kika831
3. nov 2014

@danielahamar tak to je potom smutne a chyba je urcite vo velkej miere vo vedeni skoly.Drzim vam palce.

elise
3. nov 2014

@darkabarka23 pokial dcera nema odklepnute skolou integraciu, mas smolu, od skoly musis mat rozhodnutie. Navrh pises ty ako rodic plus mysis mat posudok psychologicky z centra pedagog osych. Piradenstva a specialneho pedagoga. Az potom ked ti to schvali skola pisomne ucitelia dostavaju pokyny na hodnotenie v zmysle zakona je to ulava pre integrovanych ziakov. Ake pozeram asi ste to uz vyriesili, ked si sa pytala vlani

romankubko
11. nov 2014

Ahojte baby 🙂 zdá sa že tu chlapov veľa nieje,mám takýto problém,syn navštevuje ZŠ tretí ročník a je vedený ako integrovaný žiak má ADHD a od malička je ako vrtielko,mali sme sním stále problémy,chodíme s ním aj k psychiatričke ,berie aj lieky,triedna učiteľka je veľmi milá a našla si k nemu cestu ,horšie to je keď má vyučovanie s inou p.učiteľkou dostane poznámku že vyrušuje,samozrejme našli sa aj chalani v triede ktorý sa sním hecujú 🙂 a je problém,chcem sa ale opýtať či je normálne aby môj syn ako integrovaný žiak mal dostať dvojku zo správania keď je integrovaný,má individuálny plán výučby ,myslím si že nie každá p.učiteľka to nezohľadnuje čo myslíte,ďakujem za radu či pmoc

yukki
11. nov 2014

@romankubko no ak je integrovaný skrz ADHD...kde je hlavným znakom poruchy porucha sústredenia, impulzivita, nízka frustračná tolerancia, možná agresivita, rýchla unaviteľnosť.....tak by zrejme mal mať úľavy aj čo sa správania týka, resp.jeho reakcie, ktoré podmieňuje porucha sústredenia, pozornosti (správania?) by nemali byť trestané zníženou známkou zo správania. Samozrejme že kde je tá hranica.........ktoré jeho správanie je ešte vôľou ovplyvniteľné a ktoré už nie...na to sa názory pedagógov...rodičov...odborníkov....iste budú rozchádzať. Nemôže si dovoliť všetko, ale vzhľadom na stav jeho nervovej sústavy by nemal byť trestaný za reakcie vyplývajúce z ADHD.

romankubko
12. nov 2014

Ďakujem yukki za príspevok 🙂 ,nuž prvý ročník bol pre p.trednu učiteľku veľmi ťažký,priznala sa nám až po roku ,dostal v prvom ročníku tiež dvojku zo správania,tak sme to začali riešiť cez psych.pedag.centrum ,tak preto tá integrácia,neviem či nezavolám tomu psychológovi z cpppap ktorý má na starosti ZŠ na starosti jeho školu čiže aj jeho a či je to takto správne.

yukki
12. nov 2014

@romankubko no, to by bolo najlepšie, do toho CPPPaP. Jasné, ani integrované dieťa z dôvodu ADHD si nemôže dovoliť všetko, ale nemalo by byť trestané za správanie vyplývajúce z jeho poruchy, zo zdr.znevýhodnenia.

alexon
20. jún 2016

AHOJTE POCULA SOM ZE DETI Z ADHD NA PRVOM STUPNI NEMOZU PREPADNUT MI MAME PROBLEM ZO VSETKYMI PREDMETMI NESTIHAME LEBO SA UCIME TAKYM TEMPOM AKO INE DETI TAK NEVIEM CI OPAKOVANIE 1TRIEDY NAM POMOZE ABECEDU VIEME MAME PROBLEM SPAJAT SLOVA DAKUJEM

horana1
20. jún 2016

@danielahamar Necitala som diskusiu, len namatkovo a padol mi do oci tvoj prispevok, u nas na sidlisku je mamicka, ktoru z videnia poznam, na starsieho syna ktory bol integrovany mal skoro vsetky dis ky aj nejaku tu hyperaktivitu, neviem uz presne, uz je SS, a viem ze ona prave hovorila k tej integracii ze je to vyhoda, nakolko aj na prijimackach mu to museli zohaldnit a dat ulavy, ze na ZS napriek tomu ze to mal, ucitelia to nebrali do uvahy, ze to bol s veternymi mlynmi, ze mal aj 4ky, potom na SS sa dostal prave a jedine vdaka tym zvyhodneniam, uz si nepamatam o co presne slo, ale dost vyrazne ulavy, aj vic casu na prijimackach aj nejak viac bodov sa mu pripocitavalo... a ze chalan nastupil a div sa svete temer same 1, ze ucitelia mu to konecne zohladnuju a on nasiel konecne stratene sebavedomia, aj ten system mu viac sedi. Tak som ta len chcela povzbudit, ze mozno to nie je az taka hroza, hoc teda len takto spostredkovane.

alexon
20. jún 2016

dik za povzbudenie len mne bolo povedane ze na SS sa asi nedostane lebo na to nebude mat dost vedomosti lebo mu tempom ktorym postupuju nestiha aj keby chcel no neviem aku vyhodu to moze mat lebo som uz na pokraji nervového zrutenia ucime sa ako ostatne deti a poviem ze je to fuska a riadna

alotrie
21. jún 2016

@alexon Integrovaných žiakov učitelia väčšinou nenechávajú opakovať ročník, ale nie je pravda, že ročník opakovať nemôžu. Bližšie o integrácii si môžeš prečítať (a nielen ty) aj v skupine Učiteľky na MK, práve sa tam na túto tému diskutuje.

vejoe
25. aug 2016

tento isty problem mam aj ja len s tym ze moje dieta ktore je integrovane nechali robit dva reparaty a to z predmetov z ktorych je integrovana a mam pocit ze to neakceptuju dnes ma skusky a neviem ako to dopadne co mam robit v prippade ked ju nechaju prepadnut viete mi poradit

erika272
25. aug 2016

@vejoe moj brat bol tiez integrovany a vtedy natoprikukali ani raz ho nenechali prepadnut... Raz tusim robil komisionalky ale nechali ho ist do dalsej triedy.. ale to bolo na druhej skole na tej prvej nato prikukali a podla mna velmi dobre...

vejoe
26. aug 2016

no tu sa akoze snazili pomoct jej na reparate ale pocas skoly som to teda nepocitovala uz jej to asi aj tak jedno nepustili ju dalej nechali ju prepadnut teraz sa mi uzavrela a mam pocit ze to bude este horsie

beleda
3. sep 2016

potrebujem poradiť, či začlenený žiak v rámci povinnej dokumentácie potrebuje mať vypracovaný iba TVVP alebo aj úpravu učebných osnov, resp. aký musí mať záver v správe z psych. vyšetrenia, aby mal úpravu - úľavu v UO; je možné začlenenie žiaka iba na základe správy z psych. vyš., alebo až po správe zo špec. pedag. vyšetrenia?
čo vlastne obsahuje povinná dokumentácia začleneného žiaka, viem, že od minulého škols. roka niektoré písomností už nemusia byť (len neviem ktoré)

gabina28
18. okt 2016

@darkabarka23 Dobrý čitam vaše spravy.
Ja mám taky isti problem syn mi prešiel do 5.ročnika tie znamky čo mame strašne.
Sme integrovaný mame vyvinove poruchy učenia v hodnotený, máju vychádzať podla zákona ako im určil špeciálny psychológ. Upravý študineho plamu ešte som do dnes nevidela.Mal bi mať upravene aj písomne prace,ale to do teraz nikde.Pracujeme tak ako ostatne deti jeho v triede.Dali sme odoručanie na asistenta lebo on má dosť važne ochorenie bol po važnej operacii.Ale to bi som tu dlho pisala čim všetkým si on prešiel.Ja len chcem sa informovať ako ste to všetko poriešili.

darkabarka23
autor
18. okt 2016

@gabina28 Dobrý deň 🙂 dcérka dostala upravený učebný plán,má určité úľavy,tak sa situácia o dosť zlepšila,prechádzame školou oveľa ľahšie 🙂 ,síce nemáme asistenta,pretože jej stav,čo sa týka integrácie,nie je taký vážny,ale zlepšenie v škole je naozaj badateľné 🙂každé dva roky máme prehodnotenie u psychologa,máme ísť zas na budúci rok,tak uvidíme,dcérka už pojde na strednú o rok,samozrejme školu sme vybrali ohliadnuc na jej možné študijné výsledky,tak by to nemalo byť už také hrozné ako na začiatku 🙂,nám integrácia veľmi pomohla 🙂

gabina28
19. okt 2016

Tak to som rada.Mi stále nič učebný plán mame jak ostatne deti žiadne uľavy do dnes nič sa vôbec nepohýna.Bola som sa dnes informovať stale mám počkať,ale ja neviem načo stále nám čakať a ten asisten čo bi sme mali mať asi nikdy nepride. Neviem kde to tak viazne mám s toho aj obavy či môj syn to vobec zvladne kým on nebude mať upravený učebný plán ta asi lepšiu známku nikdy nebudeme mať. Ja už neviem čo mám robiť.Tak vám ďakujem za info.Potom vám tiež dám vedieť ako sme dopadli či sa to vôbec pohne. Tak pekny deň.

19katarina84
18. nov 2016

@darkabarka23 Milá mamička, aj môj syn má ADD s impulzívnym správaním, a učiteľ sjl a triedny v jednom to vôbec nezohľadňuje.........Máme tiež veľké ťažkosti a ani riaditeľstvo nám vôbec nepomáha.....Tiež sa miu veľa venujem..........Už aj ja som na nervy....Všetky predmety mu v podstate idú, žiaden učiteľ sa konkrétne nesťažuje, sem-tam sa stane že si zabudne pomôcky.....Ale jeho triedny a zároveň slovenčinár,s ním je to strašné.....Neviem s ním postupovať pretože mám dojem že mi moju výchovu totálne ničí.....

darkabarka23
autor
18. nov 2016

@19katarina84 mila maminka, u nas postup vo vyucovani schvalila psychologicka, poslala svoje rozhodnutie a navrhy na urcite ulavy vo vyucovani do skoly specialnej pedagogicke. Ta potom dohodla s ucitelmi nejake zmeny ktore ucitelia museli akceptovat...

ella_smella
18. nov 2016

Ahojte, vsetky horeuvedene temy sa riesia u nas v skupine - Poruchy ucenia / ADHD / ADD a vsetko, co s tym suvisi... : https://www.modrykonik.sk/group/1824/

kaskya
15. dec 2016

Ahoj,
psychologicka, ktorá vyšetrila dieťa a zistila mu poruchy v učení musí napísať správu, ktorá bude doručná škole - môže ju doniesť aj rodič.
V dokumente musí byť uvedené - akú má dcéra poruchu v učení, a do ktorého ročníka špeciálnej základnej školy má byť zaradená, takisto variant.
Učiteľka sa podľa toho musí riadiť, osnovy a tematické plány sú dostupné na internete. Dieťa sa učí podľa týchto osnov v bežnej klasickej triede- je integrované, nemusí navštevovať špeciálnu základnú školu.

anettina
15. jan 2017

Nám psychológ napísal do správy ze treba rešpektovať pomalšie tempo hlavne pri písomných prácach, bohužiaľ tomu tak nieje. Neviem absolútne co s tým robiť moja dcéra je pod tlakom úplna stresmenka a keď aj vie odpoveď tak nepovie alebo nenapíše lebo sa bojí ze by odpoveď bola nesprávna. Písomky robí tak ako ostatné deti a päť minutovky sú u nás hotová katastrofa.

vejoe
18. jan 2017

Toto iste mame aj my uz pomaly rezignujem.

yukki
19. jan 2017

@anettina aj u nás. S výnimkou diktátov, tie nemá hodnotené známkou..... ja chápem, že je to práca naviac-nezaplatená-pre tú učiteľku. Možno aj časovo ťažko zvládateľná. Ale takto tie naše deti napriek obrovskej vynaloženej námahe nemajú šancu zažiť úspechy... ☹

anettina
19. jan 2017

@yukki.. Ja vôbec nechápem ten postup pedagógov. Na jednej strane nás pani učiteľka tlačila do vyšetrenia u psychológa pretože moja dcéra ako mi povedala ma poruchu pozornosti, je neistá a stále sa jej chodí pýtať ci danú úlohu má správne a chodila za pani učiteľkou aby jej pomohla zo zadaním pretože nechápala učivu. Pani učiteľka mi povedala ze jednoducho na ňu nemá čas.. Chápem plne jej vety. No keď sme jej doniesli správu od psychologa tak mi len povedala ze mojej dcére sa nezistili žiadne vývinové poruchy učenia takže ju bude brať ako "zdravu" žiačku!! Co som ja nesúhlasila, pretože viem ze je pomalšia viem ze je pedantna. Jednoznačne ma na správe napísané že treba integrovať! Treba rešpektovať pomalšie tempo a dat o 20%viac času na písomky. Nejako nam to nepomohlo. Tak som sa skontaktovala so psychológom nech rieši situáciu zo školou. Nechápem učiteľom... Najprv tlačia na psychologa a keď sa potvrdí integrácia odmietajú integráciu rešpektovať.

beleda
20. jan 2017

myslím, že ak učiteľ navrhne psychologické vyšetrenie, chce sa uistiť u "odborníka", či správne diagnostikoval žiaka, rozhodnutie má v rukách rodič....podľa mojich informácií z CPPPaP psychológ na základe vyšetrenia určí diagnózu a ak je to potrebné, odporučí špeciálno - pedagogické vyšetrenie, na základe ktorého postupuje pedagóg...väčšinou špec. pedagóg odporučí pomalšie tempo, nehodnotiť diktáty známkou, používať kalkulačku, viac chváliť... ak nie je v správe uvedené "upraviť učebné osnovy", žiak preberá učivo ako ostatní, len vypracuje menej úloh a má viac času na ich vypracovanie