icon

Išli by ste prvý školský deň s dieťaťom do školy?

25. aug 2025

Taka mini anketa- šli by ste na 1.šk.den s dieťaťom co by čo bolo alebo by ste urobili v teň deň poverenu neodkladnú úlohu v práci (s dieťaťom by šiel manžel)

stvura
26. aug 2025

@anonym_autor ako o akom case sa bavime? Prvaci idu do skoly na pol dna - ano, tam by som sla, lebo sa to tyka i rodica, je to pekne - program - inac som bola pri vsetkych svojich troch detoch /aj manzel/. Vsetky ostatne roky som len dieta odviedla do skoly na tu hodinku a po hodinke som ho ja alebo manzel vyzdvihli (robila som kusok od skoly). Momenatlalne to riesim tak isto. Na SS som v prvy den so synom nesla, siel sam.

evcagabi
26. aug 2025

Ja by som si s dostatocnym predstihom nahlasila a dala podpisat dovolenku a svoju neodkladnu pracu akurat na ten den by si mohol sef strcit .. 🙂

gabika99
26. aug 2025

Išla by som s dieťaťom. My sme boli obidvaja. U nás su prváci do 10 hodiny. V prvý deň v nasej skole rodicia vypisujú prihlášky do družiny, na obedy, kto bude chodiť pre dieťa, o koľkej. Toto nám dala vypísať druzinarka, kým boli deti v triede s učiteľkou. Potom nás aj učiteľka volala do triedy. Takže určite by som išla.
Moja dcéra ide už do 9 triedy a vždy si beriem prvý deň voľno. Jednak preto, ze cestujeme a nemá spoj potom domov a jednak preto, ze to mame takú tradíciu. Teraz už aj berie prvý deň veľkú tašku s hygienickým vecami, kancelársky papier, výtvarnú, prezývky, aby potom nemusela toto nosiť autobusom. Samozrejme, ze uz s nou nejdem do školy, ale vždy sa tam stretneme rodicia na dvore a čakáme na lavičke, kým neskončia. Bývajú len do 9 hod.

danica2711
26. aug 2025

so synom som šla ja, s dcérou manžel - a deťom bolo úplne jedno, kto s nimi ide, my sme rovnocenní rodičia

glade22
26. aug 2025

Išla by som s dieťaťom.
Naše deti si ma vyslovene žiadajú 🙂
A ďalší faktor je, že muž by mi nepovedal ani desatinu informácií, ktoré by boli povedané 😀 u nás prvý deň treba vypísať kadejaké prihlášky, do jedálne prihlásiť na obedy...on by bol chudák stratený 🙂

nevenka
26. aug 2025

Ja nevidim dovod, aby sme sli obaja, navyse ked maju rodicia viac deti, niektore nastupuje aj do skolky, tak asi tam pojde skor mamina, do prvej triedy moze ist aj otec so starsim dietatom. Kde zrazu zmizlo to povestne "otec je rovnako rodic ako matka", "maju sa spolupodielat". A zrazu len ja, ja, ja, lebo som matka. Otec je rovnako dobry rodic a zvladne to tak isto ako matka.
Ak je davo naozaj neodkladne v praci a otcovi sa da, tak preco nie, ak to citis, ze chces ist s dietatom Ty, tak sa nemusis pytat na MK a skusis si to zariadit, aby sa Ti z prace dalo uvolnit. Ale vyslovene obaja rodicia tam nemusia byt. Pride mi to aj zbytocne vela ludi potom, ak su dajme tomu na velkej skole, kde su aspon 3 triedy prvacikov. Tieto mensie dedinske skoly su ine.

sabca99
26. aug 2025

Samozrejme, ze by som isla a aj pojdem. Nie je pre mna nic dolezitejsie ako moje dieta. Citim, ze ma tam potrebuje, tak tam jednoducho idem a pracu odlozim.

dagas
26. aug 2025

My ideme obaja.Je to pre ňu veľký deň a chceme byť pri tom.

tramtada31
26. aug 2025

Isla by som s dietatom, ono to je 1,5 hodiny, o 10tej už budeš v praci

vilma7
26. aug 2025

Áno išla. Pre dieťa je to veľká zmena v živote, u4cote by som ho chcela sprevádzať.
Manžel si bral minule kvôli tomu voľno. Bez problémov. Do práce sa da ist aj poobede alebo dokončiť veci večer. Neviem akú prácu by som musela mat, aby som to pre svoje dieťa neurobila.

zuzubb007
26. aug 2025

Jasné, že išla neexistuje prvý deň, že nepojdem, však prinajhoršom chod neskôr do roboty s sprav to ak už má bez teba padnúť firma

3petka
26. aug 2025

@anonym_autor Tak predpokladám že ten prvý deň tam budú max 2 hodiny. Odbav si dieťa a potom cho=d do práce urobiť neodkladnú prácu.

marsmykkok
27. aug 2025

Urob podľa toho ako to cítiš. Ak by ťa to mrzelo choď a ak si s tým ok dieťa bude tiež ok. Ja si pamätám zo svojich čias že bežne nešli matky ak nemohli ale otcovia a niekedy namiesto rodičov aj starí rodičia dokonca. Dôležité pre dieťa je aby tam niekoho blízkeho malo. Dokonca by som povedala že ten otec je možno ešte lepší ako matka, predsa chlap je väčšia opora a tak ako žena a dieťa sa tak nebude báť a mať stres.

janedoe
27. aug 2025

Ja som ucitelka a idem s malym do skoly, potom utekam do skoly za mojimi ziakmi a na poradu.

havlicka11
27. aug 2025

Ked nastupoval do skolky isla som s nim. Ked nastupoval do skoly a druha do skolky isiel manzel, ja som nastupovala do novej prace a hned prvy den som tam musela ist na skolenia, strasne mi to bolo luto, ze som nemohla byt s detmi ale s tatom to zvladli super, pri mne by mala asi plakala....ked nastupovala do skoly bola som s nou....a vlastne vsetky ostatne roky som s nimi bola vzdy ja ten prvy den a vlastne aj posledny den.....iba ten jedenkrat nie 🤷

dory11
27. aug 2025

Išla by som aj keby si mám na ten deň pýtať dovolenku je to pre mňa aj dieťa muža ďalší dôležitý míľnik aj do škôlky sme prvý deň išli z malou spolu .

gab1sol
27. aug 2025

@anonym_autor odkedy mám deti školopovinné, v práci som v dostatočnom predstihu oznámila, že 2.9., od tohto roka 1.9. idem s nimi do školy. Keď bola staršia prváčka, do práce som prišla neskôr, pekne sme absolvovali uvítanie prváčikov, nástup do triedy. Potom ostali deti v škole, v družine. Ale posledné tri roky si už v júli zadávam na ten deň dovolenku… Aj teraz v pondelok, pôjdeme ich s mužom obe zaviesť, o cca desiatej pôjdem po ne a urobíme si ešte pekný deň.
Ak by ma však v práci požiadali o neodkladnú vec, asi by som zvážila, najmä v závislosti od toho, o čo konkrétne by išlo. Ale my sme v tíme navzájom zastupiteľní, takže toto by sa nemalo stať.

senta_sofia
28. aug 2025

@anonym_autor a nemozes ist do prace okolo 10 po zahajeni skolskeho roka?

anonym_98320d
28. aug 2025

@anonym_autor áno išla je to prvý den viac to nezazijes a je to dôležité aj pre toho prvaka ktorý sa boji z nových veci .

lienka9
28. aug 2025

@anonym_autor kedze takato vec (volno) sa ohlasuje dlhsie dopredu neviem si predstavit co take vazne a dolezite by bolo,ze by jeden den nepockalo (naozaj si viem predstavit len super spickoveho lekara zachranujuveho zivot) a isla by som do skoly.ked sa bavime o prvakovi samozrejme 🙂 nke 5tak 😀

mimka161
28. aug 2025

Ja napíšem môj príbeh možno odveci ale aj tak . Isla som do prvého ročníka ZŠ v roku 2000 . Neskutočne som sa na ten deň tešila a vybrala som si môjho najobľúbenejšieho človeka ktorý to bude prežívať somnou - môjho deda . Bolo to pre mňa dôležité aby tam bol on , brala som prvý školský deň ako veľkú vec . Žiaľ môj dedo 1.9.2000 nad ranom zomrel . Od tohoto ,, zážitku ,, som pri všetkých míľnikoch mojich deti - prvý deň v škole , škôlke , ukončenie , vysvedčenie , besiedky , turnaje , zápasy ..snažíme sa byt vzdy obaja . Mala ide pondelok do prvej a ideme obaja . Vzdy si prácu zariadi manžel tak aby dôležitý deň bol pri deťoch . Vie to väčšinou dopredu takze sa to dá .

dory11
28. aug 2025
@nevenka

Ja nevidim dovod, aby sme sli obaja, navyse ked maju rodicia viac deti, niektore nastupuje aj do skolky, tak asi tam pojde skor mamina, do prvej triedy moze ist aj otec so starsim dietatom. Kde zrazu zmizlo to povestne "otec je rovnako rodic ako matka", "maju sa spolupodielat". A zrazu len ja, ja, ja, lebo som matka. Otec je rovnako dobry rodic a zvladne to tak isto ako matka.
Ak je davo naozaj neodkladne v praci a otcovi sa da, tak preco nie, ak to citis, ze chces ist s dietatom Ty, tak sa nemusis pytat na MK a skusis si to zariadit, aby sa Ti z prace dalo uvolnit. Ale vyslovene obaja rodicia tam nemusia byt. Pride mi to aj zbytocne vela ludi potom, ak su dajme tomu na velkej skole, kde su aspon 3 triedy prvacikov. Tieto mensie dedinske skoly su ine.

@nevenka známej mali ide do škôlky a starsia do 1 triedy ( robí v zdravotníctve dovolenku má za hlásení už 4mesiace jej muž podobne ) obaja pôjdu najprv z mladším do škôlky tak aby o 8:00 bolo v kultúre zo strasiou prváčikov takže naprv mali do škôlky a šup potom na začiatok roka do škôli budú cca 10:30neviem unas je to aj z omšou . Potom pôjdu zo staršiu domov dajú jej obed a po obede šup po mladšieho a pôjdu spolu všetci do mesta ( prípadne dokúpiť ak bude niečo chýbať )a na kolacik.

simcas75
28. aug 2025

Vždy som chodila s dieťaťom. A keďže tam boli len pár hodin, tak po škole sme si spravili príjemné poobedie.

sense
28. aug 2025

Ak by som nedostala v práci voľno šiel by chlap

guiseppinka
28. aug 2025

U nas je skola doslova par minut, potom "omsa" (nie je to klasicka omsa, ale je tam knaz, riaditelka a vsetky deti. Na prvy den mam dovolenku a chodim s deckami ja, aj ked ich vlastne len cakam pred skolou. Ked sla starsia do 1.rocnika, casy korony, tak sme sa s ucitelkou stretli pred skolou, do skoly sme mali zakaz. Mladsia bola aj v nultom rocniku, takze to sme boli par minut dnu a ucitelky nas vyhodili z triedy, tiez do par minut koniec. Vsetky info dostaneme na rodicku, resp uz sme dostali na konci roka, pripadne v listoch.
Teraz ide starsia na druhy stupen. Ich rozpis je 7.40 v triede, 7.50 rozchod pred skolou a 8.30 "omsa", koniec 9.30...
S prckom siel do skolky prvy den muz, lebo sa nam to krylo s mladsou... napr. kamoska nastupuje tento rok 1.9. do novej prace, takze to tento rok bude mat na starosti jej muz. Ale teda syn uz pojde do 4.rocnika.

dvanastka
28. aug 2025
@ukgirls

dieta si aj tak vacsinou nepaata kto s nim ide... otec je rovnako dolezity ako matka-take ano nechala by som len rych dvoch a po skole isli vsetci na kolac napriklad.. zas az taka udalost to nieje -nie pre dieta to len rodicia nafukuju a musia byt vsade

@ukgirls neviem aké deti teda máte vy bez pamäte, ale ja si pamätám skoro všetko od 2 rokov veku.

anonym_52af6c
28. aug 2025

@anonym_autor na milión percent by som išla s dieťaťom.
To má vždy prednosť pred prácou. Prvý školský deň je len raz a dieťa si takéto veci zapamätá.

catherinah
Autor odpoveď zmazal
nevenka
28. aug 2025
@dory11

@nevenka známej mali ide do škôlky a starsia do 1 triedy ( robí v zdravotníctve dovolenku má za hlásení už 4mesiace jej muž podobne ) obaja pôjdu najprv z mladším do škôlky tak aby o 8:00 bolo v kultúre zo strasiou prváčikov takže naprv mali do škôlky a šup potom na začiatok roka do škôli budú cca 10:30neviem unas je to aj z omšou . Potom pôjdu zo staršiu domov dajú jej obed a po obede šup po mladšieho a pôjdu spolu všetci do mesta ( prípadne dokúpiť ak bude niečo chýbať )a na kolacik.

@dory11 no ak sa da a je to blizko, je to ich vec. V poariadku. Ak to stihaju. U nas pojde so starsim muz, musia autom, ide na 8 rocne gymnazium, ja odvediem skolkara s 2,5 rocnou, ta este nenastupuje, az v januari a dalsia dcera pojde sama. Kazdy, ako mu vyhovuje. Ale ked mama nemoze, v com je otec horsi?

anonym_d39316
28. aug 2025

@anonym_autor pokiaľ nejde o život, určite na prvom mieste dieťa. Zamestnávateľ má na haku tvoje dieťa, prečo by si ty nemala mať na haku zamestnávateľa? Neviem či nie je na to aj aj nejaký paragraf, ale nie som si istá, my máme ešte len školkára.