icon

Je 8 ročné gymnázium len pre nadaných?

vadimito
20. júl 2015

Prosím vaše osobné skúsenosti s 8r. Gymnáziom, je len pre nadaných? Alebo sa tam dostali aj vaše priemerne deti ? Mám na mysli detí s čistými jednotkami na vysvedčení na prvom stupni. (jednotkari bez špeciálneho nadania). aké máte skúsenosti?

silvia07
22. júl 2015

Ďakujem baby 🙂
Moja pôjde teraz do primy....spravila skusky vcelku dobre, zvladla to bez doučovania...nadana určite nie je hihi..
Tak uvidíme ako sa jej bude dariť 🙂

cecil36
22. júl 2015

@namornicka a "strednu vrstvu" si nechala kde? Napriklad rodicia so stredoskolskym vzdelanim co ja viem sestricky, ucotvnicky, geodeti, asistentky, administrativne pracovnicky, kozmeticky... atd. resp rodicia kde jeden pracuje manualne (automechanik, kadernicka....) a druhy ma VS? Su intelektualna rodina alebo robotnici? Podla mna si tuto problematiku tak velmi zovseobecnila.... A ja poznam vela rodin, kde rodicia nemaju VS (pracuju manualne) a napriek tomu vedu deti k studiu (velakrat aj preto, aby sa mali lepsie ako oni), podporuju v kruzkoch, chodia na vylety atd.

alaguema
22. júl 2015

@cecil36 presne tak. Povedala by som, že až príliš sa dnes vyzdvihuje dôležitosť VŠ a zvlášť tí, ktorí ju nemajú, tlačia na deti, aby to tam "dotiahli". Výsledok je ten, že máme x nepoužiteľných absolventov VŠ, ktorí robia prácu, na ktorú by im stačila SŠ. Ambiciózny je dnes takmer každý, ale počet študijne nadaných je zhruba taký, ako pred rokmi. A vďaka nášmu systému, sa školstvo tomuto fenoménu podriaďuje a berie všetko zaradom, lebo čo žiak/študent, to viac peniažkov. Chýbajú kvalitní remeselníci, školy strácajú rapídne úroveň a máme kopec frustrovanej mládeže, ktorá aj napriek tomu dotiahnutiu to na VŠ absolventa zisťuje, že to ani zďaleka nie je dosť a nikdy dosť nebude, lebo jednoducho nie je kde umiestniť všetkých na lukratívne pozície a veľké percento žiadne lukratívne pozície nikdy nedosiahne, zatiaľ čo pri vhodnej orientácii zo strany rodičov, by z nich mohli byť šikovní remeselníci, alebo pracovať v službách. Aj to treba. Preto som písala, že hlavné kritérium sú schopnosti, študijné predpoklady a hlavne, či to dieťa chce študovať, alebo čo vlastne chce, čo ho baví.

celasapremenim
22. júl 2015

@kiki68 ok, len jednoducho nie kazdy na zs uz vie, co chce neskor robit, tak to nefunguje, ani ked sa poskladate, kazdy clovek, kazde dieta je ine
napr. moja dcera nie je vyprofilovana, vsetko, coho sa dotkne jej vyborne ide, takze sa citi ako doma vo vsetkom a to do toho zaratajte od jazykov az po sporty fakt vsetko, matika, sj, biologia, hocico, este aj projekty ju bavia, vsetko....hra na husle, klavir, je vyborna v atletike
a ona nevie, co chce robit este a ma 12 rokov a myslim si, ze to nie je preto, ze nema sny 🙂)) a nie je ani virtualne zacyklena
cize, aby som to zhrnula, do jedneho vreca vieme vsetci rachnut vsetkych hocikedy, aj o poloci
ale real je iny

celasapremenim
22. júl 2015

8 rocne gymnazium podla mna je pre deti, ktore sa radi ucia, nemusi im ist ucenie uuplne hladko, ale vidite, ze to beru zodpovedne uz od mala, pohlad profesora z osemrocneho gymanzia je aj taky, ze lepsie je ist na gympel z deviny, lebo maju potom velmi tazku robotu s detmi, co su spolu zopate od siesteho rocnika a su velmi dlho spolu v kolektive a na seba neuveritelne vplyvaju v puberte, ze sa s nimi tazsie pracuje ako s tymi, co sli z deviny a nepoznaju sa este tak dobre tie prve dva roky....tak ich vie ucitel dobre podchytit aj v casoch, kedy im hrabe z puberty
tiez je to vraj prestiz rodica, ze nic dieta nestrati, ked ide na gympel z deviny
ja zase netusim nic o odbornych skolach, na akej su urovni

celasapremenim
22. júl 2015

@namornicka uplne s tebou suhlasim :D

martuska75
22. júl 2015

Dcera ide od septembra na 8 roč. gympel a veru dlho sme to zvažovali. Po prvé či vôbec ísť a potom aj to kam. Netlačili sme ju do toho, nechali sme to na ňu. Bolo to štýlom, že vyskúša prímačky a uvidí. Na doučko nechodila, ale po novom roku si začala doma tak zo 1-2 x do týždňa poobede s babinou pozerať tie knižky s testami. U nas rozhodlo asi to, že si z nej začali deti v triede robiť srandu že je bifloška (čo teda mimochodom nie je ani pravda). NIe je nejako špeciálne nadmerne nadaná - tak normálka podľa mňa. Nakoniec ju zobrali do matematickej výberovky tak teraz čakám v septembri trojky 😀 😀 😀

namornicka
22. júl 2015

@cecil36 ano zovseobecnila som to, nie je to uplne tema diskusie a ani sa nedaju zadefinovat vsetky kombinacie povolani a vzelani a zaradit ludi do tej ktorej vrstvy. Strednu vrstvu som myslela prave tu pracujucu inteligenciu, aj povedzme sestricky, asistentky a administrativu. Ja som vynechala v podstate tu najbohatsiu vrstvu, lebo tam sa niektori uz len vezu a nemusis sa vzy vlastnym usilim vypracovat. Cize, ja vnimam strednu vrstvu ako skupinu ludi, co si vedia zarobit na slusny zivot, maju vsetko co potrebuju, hoci nie nejaky tazky luxus. Ale ani si nemusia odtrhat. Napr. aj taky manager, co ma za zenu kadernicku, alebo lekar sestricku.

cecil36
22. júl 2015

@namornicka ja som hovorila najmä o dvoch stredoskolsky vzdelanych ludoch. Ak si toto brala za inteligenciu tak ok 🙂. Ale zas by som uz nezachadzala do prijmov, lebo to co si ja predstavujem pod pojmom slusny zivot rozhodne nepatri do strednej vrstvy, ktoru mame na SK 😀. A o luxuse (aj ked nie tazkom) moze bezne zarabajuci Slovak len snivat. Ten je rad, ze zaplati hypo a je rad, ze ju vobec dostal (nizsia vrstva ju ani nedostane). Ale toto je off topic. Ja si stale myslim, ze ci budem viest deti k vzdelaniu a ci na to budu mat vobec nezavisi od toho ci som vystudovala VS (btw ja VS mam). Ide o osobnost rodica/rodicov, ich pristupu k detom atd. Este priklad profesrka na gymnaziu,manzel lekar (alkoholik) a dieta neskoncilo ani strednu skolu a je z neho fetak.

celasapremenim
23. júl 2015

v nasom okoli su take gymnazia, robi tam prijimacky 600 deti a beru jednu, max dve triedy, tak asi tak.....
na sk, ak nie si podnikatel a neokradas stat na daniach so strednou skolou tazko uzivis rodinu, resp. uzivis do urciteho veku, kym sa nezoderies a zdravotne neodpises
resp. to plati pre tych, co nemaju konexie a znamosti, co im dohadzuju ksefty, resp. pre tych, co nepreberu dobre rozbehnutu firmu ...so ss
preto vsetci rodicia su radi, ak ich dieta ma na to urobit si vysoku skolu, asi tolko
okrem toho, mat vysoku skolu, to nie je len dobre zarobit, ale cloveka, ak ju studuje naozaj, to dotvori, dozreje a je s nim o com
vyska je dnes uplne bezne vzdelanie, ako volakedy maturita, nic extra, extra su potom rozne doktoraty a nadstavby v zahranici, uzko specializovane, alebo skutocna prax na vyssich poziciach, resp. ked vie clovek plynule viac jazykov a ma vedomosti z praxe, ktore su vseobecne uplatnitelne

martina2005
10. máj 2016

@silvia07 chcela by som sa spýtať ako sa dcére darí v prime? My sme mali teraz prijímačky a každý straší aké to tam bude ťažké. ☹

eeffka
10. máj 2016

@martina2005 nasa je uz prijata, v sept 2016 nastupuje do primy, ja sa tesim, ona je ten studijny tup. U nas boli prijimacky, SJ, MAT a psychtest ci je dieta zrele na takyto typ skoly...co som sa pytala po okoli je to zriedkave, co mi pripada zvlastne lebo k tym 11r deckam sa spravaju ako k dospelym a ak je dieta detskejsie musi to byt pre ne utrpenim.
Nasi maju v auguste aj zoznamovaci kemp tak sa tesi uz teraz.

silvia07
10. máj 2016

@martina2005 ahoj dcere sa pacilo, lem sme sa odstahovali do zahranicia, tak musela zmenit skolu...chodila iba mesiac a to sa len zoznamovali a opakovali..

martina2005
10. máj 2016

@eeffka my ešte nevieme či ju zobrali, ale mali len SJ MAT, psychotesty neboli, tak uvidíme 🙂 ona by chcela ísť veľmi, ja ešte stále zmiešané pocity 😎

katrin21
10. máj 2016

necitam diskusiu, ale
ANO ,8r gymnazium by malo byt len pre nadanych.. a aj tí este maju co robit, aby mali dobre znamky. je to narocne.. Aspon u nas v TT, este k tomu dost ucitelov je takych, ze nevedia dobre vysvetlovat, resp. nemali by v skolstve ani co robit, lebo nevedia ucit.... bohuzial... takze aj sikovne dieta potom ma co robit, aby stihalo ..
Mala by to byt vyberova skola pre jednotkarov, ale nie vydretych jednotkarov, ale takych, co sa im na ZS lahko uci, resp. sa ucit takmer nepotrebuju....
MOja dcera chcela ist naň, ja som mala taky neutralny nazor, reku skus, bez ucenia, ak spravis prijimacky, tak mas na to, ak nie, tak naco sa tam trapit....
Isla, spravila, chodi tam.. Je to ale narocne, velky roziel oproti ZS.. naroky su vysoke, od prveho dna s nimi jednali ako s velkymi, vyzaduju velku samostatnost, co oni este ako "siestaci" velmi nevedeli.... zvykali si aj rok - dva...
MOja cista jednotkarka, ktora sa nikdy ucit nemusela na ZS je teraz v kvarte a veru donesie aj trojku ... ucit sa musi, bola to pre nu velka zmena, musela si zvyknut, ale ona je spokojna..
Ona sa vzdy tesila na koniec prazdnin, ze pojde do skoly 😀, divne, ze? 😀

Ja nie som ale spokojna, lebo sikovne a nadane dieta uz nema pocit, ze v niecom vynika / keby zostala na ZS, tak ano / a pritom je to vyberova trieda, takze vsetky deti su sikovne a boli sikovne, akurat samozrejme aj medzi nimi su este rozdiely / maju tam par " geniov" 😀/, a hlavne kedze dostane aj po uceni bez milosti zlu znamku, lebo hodnotenie je prisne a pisomky tažke, tak nema pocit, ze je nejaka premiantka sikovna.. co mna osobne mrzi, lebo jej to podryva sebavedomie.. a nie som sama, ozvalo sa viacej rodicov uz prve roky na gympli, ze " dali sme vam sem vyberove deti, premiantov triedy a vy ste z nich spravili priemernych ziakov, resp. oni si myslia, ze su priemerní" ....)
Som tiez povodne ucitelka, takze vidim tie minusy v pristupe ucitelov niektorych, hlavne matika tam je slaba. uvidime druhy stupen, vraj dostanu vtedy decka uz lepsich ucitelov, ze prve roky davaju aj takych poslabsich este... no to je " uzasne" .... ale mame, co sme chceli, ked sikovní ucitelia v skolstve za tie platy nebudu.... ( tiez som odisla , ebo som sa potrebovala uzivit, ale to je ina tema)
TAkze je to aj o pristupe danej skoly... mozno ine gymple by boli lepsie v tomto...

.p.s. to ze je chyba v ucitelovi som zistila, ked som ju dala prvykrat v zivote na doucko a ona to, co nepochopila na x hodinach v skole, pochopila za 20 minut, ucitelka sa vyjadrila , ze ma dobru logiku, chape , len su tam medzery na ktorych sa ma stavat, nema to systematicky vysvetlene a preto to nechape v skole.... to presli a dalsiu pisomku napisala na 100%... takze niekde je chyba.... Neni normalne , aby som davala na doucko sikovne dieta, ked sa to ma naucit riadne v skole... hmmmmm..

celasapremenim
11. máj 2016

@katrin21 chapem ta, ale zalezi aj od urovne zs, ak je tiez vyberova, tak pre dieta potom nie je ten prechod vobec problem
a ucitelia, co nevedia vysvetlovat, su na kazdej skole, este aj na takej :D

tunnelka
11. máj 2016

@alaguema nečitala som vsetky prispevky, akurat tvoj bol jeden s tych čo som mala možnosť prečitat a teda uplne suhlasim 🙂 dnes hlavne rodičia čo nemaju vs, pripadne ani maturitu maju predstavy o deťoch na vš. to je aj moj pripad, moji rodičia obaja cely zivot manialne pracuju, maju sou, teda bez maturity. ...ja som sa učila fakt vlemi dobre...teda neučila, nepotrebovala som sa biflovať a sediet nad knihami, bez problemov by som sa dostala aj na 8 ročny gympel, moja najlepsia kamoska tam sla...ale ja som enchcela, už vtedy som mala akysi odpor k studiu aj napriek mojim dobrym znamkam😀 bola som proste rebel 🙂 na strednej som do knih ani poriadne nepozrela, na maturu som sa učila večer pred skuškami 😀 a ostatnych doučovala po poobediach a prestavkach, lebo nechapali učivu...a na vš? tam som si nedavala ani prihlasku, pritom v niektorych predmetoch som zmaturovala najlepsie na skole :
😅 ale vedela som že nejake studium nie je moja buducnost,...dnes mam pracu, kde sice pracujem manualne, ale musim aj rozmyslať a som maximalne spokojna, odpracujem 8 hodin 5 dni v tyzdni a mam svaty pokoj, plat nie je horsi ako u pracovnikov a kancelariach v nasej firme :-/
a moji rodičia? ti pochopili velmi rychlo že na žiadnu vš nepojdem a chapali ma, skor som pochopenie nenasla u inych ambicioznejsich členov rodiny....
ale k tebe...ja by som svoje deti /zatial bohuzial ziadne nemam, ale ak by som niekedy mala/ nedala do žaidnej triedy pre nadane deti, alebo na kadejake taketo gymnazia...predsa človek ked ma 10-15 rokov ešte nevie či bude dalej študovať, či ho to bude baviť, či nahodou nenajde zmysel niekde inde...a zbytočne zviazať dieťa študiom len preto aby boli rodičia spokojni...hmm ...ved to je kazdeho vec....ale dnes nam v našom state chybaju kvalitny remeselnici, kvalitny strojari, ktori nie su iba "manažeri" bez praxe...ale skutočni odbornici a vsetko je to sposobene tym nenormalnym množstvom vš a roznych odborov...ja ked si teraz predstavim svojich s prepačenim "tupych" spolužiakov ktori niekedy nechapali ani banalne zakony logiky a bežne jednoduche učivo na sš, ako studentov na vš so samymi A-čkami, je mi fakt do smiechu 😀

celasapremenim
12. máj 2016

@tunnelka ano, takto si presne predstavujem, ze pise clovek, pre ktoreho je okolie tupe...a uzasne skoncil maturitu....a..., o svojom vzdelani a pohlade nan, aj s takouto gramatikou

buckeye
12. máj 2016

@katrin21 by si ale mala byt rada, ked sa s nimi nemaznaju v rukavickach, aspon nebudu mat problem neskor, v zivote sa s nimi tiez nikto maznat nebude
Ja som chodila na 4-rocny gym v Ba, uvazovali sme aj nad 8-rocnym, ale vtedy sme este v Ba neboli a najblizsi gym i ked aj 8-rocny mal biednu uroven, zs v tych casoch bola jedna naj z okolia, tak to nasi nechali tak, sla som po zs na gym, stredna odborna so zameranim, ktore som chcela na svk neexistuje, tak som bola na vyberobom gym, s pridanymi prirodnymi vedami + informaticka trieda, v tom case uz nemali znamkovaci system ale bodovaci(ako jedno z mala), nemaznal sa veru s nami nikto, pre mna ako cloveka, co sa na zs nemusel pozret do knihy a mal za 1, to bolo nieco nove, zrazu narocne, viac veci naraz, ale s chapanim problem nebol, na druhej strane ma tento system pripravil na vs, so spoluziakom sme sli na rovnaku skolu, boli sme jedini dvaja, co ovladali niektore specificke veci, na inych gym zo zvysku svk sa to neucili a ak, tak to vedel chalan, co sa ucil z podkladov na olympiadu (biologiu), my sme to mali zaradene normalne vramci hodin..

katrin21
12. máj 2016

@buckeye si ma nepochopila.. mne nevadi, ze od nich vela vyzaduju.. mne vadi, ze vyzaduju vysledky a nevedia castokrat vysvetlit, a to mame bohuzial na viacerych predmetoch.( predstav si, ze dokonca tam ucila jedna ucitelka, ktora mala na strednej 4, to mam info od ludi, co ju poznali a stare ucitelky, co ju este ucili a nejakym zazrakom vystudovala VŠ a nevie vobec ucit ... uz mala aj problemy, neviem, ci aj neodisla nakoniec..... decka na druhom stupni gympla vraj ju volali google, lebo ona co si nevygooglila, to nevedala normalne aj detom povedala, ze nech si nastuduju doma same... v prime? sekunde?? zabudni.. to sa neda...) ....Takze je to o ludoch... vidim to na dcere, lebo ked sa jej to vystetli, hned to chape, takze.... niekde je asi chyba v tej skole a to nie je len moj nazor....
alebo im daju nieco nastudovat samym, pricom ver ci nie, taky siestak nevie taketo veci urobit, ani len spravne spoznamkovat, musi sa to naucit, ako na to.. selektovať...
TO nejde zo dna na den a ucitelia zvyknutí na dospelych ziakov toto nechapu...
Tiez som chodila na gympel , tiez som sa predtym ucit nemusela, nasi ani nevedeli , ze chodim do skoly, samostatna som bola, aj moja dcera tak..... a mali sme prisnych ucitelov, to mne vobec nevadi.. ale kto vyzaduje, musi vediet najprv naucit...

katarinapekna
13. máj 2016

@katrin21 no ja dosť zíram, nad tým, čo si napísala..."taky siestak nevie taketo veci urobit, ani len spravne spoznamkovat, musi sa to naucit, ako na to.. selektovať..." a potom sa ani nedivím, ak tvoja dcéra mala nevydreté jednotky, ale takpovediac rutinné jednotky, pretože moja skúsenosť je ina a síce, projekty, samostatná práca a časť samonaštudovania aj na prvom stupni - konkrétne 3-4 ročník, vo 4-tom samozrejme viac. takže u 6-taka je niečo také pre mna nepredstaviteľné 😅 a mimochodom, poznámka bokom, dnes je úplne jedno, či má dieťa čisté jednotky alebo trojky povedzme na tom gympli, pretože na Vš sa dnes dostane úplne každý tam, kde chce. (výnimka je medicína, tá má etše stále punc, inak nič. školstvo je v sr.čkách a známky, typ školy už dávno nerozhodujú).

katrin21
13. máj 2016

@katarinapekna no.... oni samozrejme robili rozne projekty a samostatne prace aj na ZS..ale toto je o inom.. nejdem to do detailu rozpisovať, ale styl ucenia na tej skole je diamentralne predsa odlisny od klasickej ZS. to , co ucitelia ziakom zadavaju a ako podavaju informacie a akou formou ich ocakavaju spat, tak to je styl , na ktory si dieta musi zvyknut .
Ved to nie je len moj nazor, to som pocuvala pravidelne na rodicku, ze deti su zmagorene... sama ucitelka povedala, ze oni su este "deticky",. ze si musia zvyknut , ze su na strednej skole, aj ked maju len 11rokov.... ze sa s nimi inak jedna .. ked takeho dietatu nieco povies stylom, ako 17rocnemu, ani nepochopi, co od neho chces.... musis sa mu vediet priblizit na jeho uroven na nejaky cas...
Som pedagog, tak mi o tom nemusis hovorit, co je OK a co nie, lebo viem, co dieta zvladne a to ver, ze moja dcera je extremne samostatne dieta uz od 1 rocnika ZS .. fakt.. nikdy som sa s nou nemusela ucit, nikdy som nemusela kontrolovať, co ma zbalene a pripravene do skoly, z vynimkou 1 roc. kym nevedela citat, co ma v slovnicku... ale potom sama vsetko....
Chodila na 2 rozne ZS, lebo sme sa stahovali, vsade vynikala, takze.. nie je to moj dojem... Okrem toho viem ju porovnat aj s dcerou mojho priatela, ktora je ten isty rocnik... to , kolko sa ona musela ucit, to je nenormalne a ten plač pri tom a nechapala aj tak.... takze.... Viem posudit, ci je dcera sikovna, ci sa lahko uci, alebo nie...
napr. teraz, priatelova dcera ma z NJ same jednotky.. ale pritom nevie ani poskladat veru... dcera ma dvojku a vie 10x viacej ako ona, lebo ja na jazykoch bazirujem, potrebujes ich dnes vsade.... a aj od nich viacej vyzaduju, takze nedaju sa znamky porovnavat a hlavne uroven, co je za tymi znamkami...
Preto pisem, ze dieta po prechode na 8r gympel zrazu zacne nosit aj trojky, ale keby si ho vo finale dala k ziakovi ZS v tom istom veku, tak vie ovela viacej... to mi ver... lebo su na nich kladene ine naroky...

katrin21
13. máj 2016

@katarinapekna a dcera nikdy nemala nevydrete ani rutinne jednotky.. mala jednotky, lebo jednoducho bola sikovna a skolu s prehladom zvladala... v ich triede na ZS, aj tam , kam prestupila , bola najlepsia. bola to skola v meste s dobrym menom a prisnymi ucitelmi, ktori ale aj vedeli naucit.. takze ona pekne pochopila na hodine, co bolo treba a nemala ziadny problem napisať pisomky dobre... Neviem, co sa ti na tom nezda....
Je nieco ine, ak zrazu pride ziak na skolu, kde ma 3 stranove ucivo ( nie 10cm dlhy text, ale 3 strany!) a ucitel mu povie, nech si spravi poznamky, ze bude z toho potom aj pisomka na dalsej hodine.... oni este nevedia s urcitostou v tom veku vyselektovat, co je z toho textu to podstatne... jednoducho na to treba mentalnu uroven, skusenost a niekto ich musi naucit, co je to spravit si nejaku osnovu.... toto tam ale absenstovalo... Potom jeden mal take poznamky, druhy onake a kazdy sa z nich ucil teda nieco ine...
A uplen TOp je teraz.. nemaju kopec knih na predmety, chybaju. a dojde s niecim,co sa ucia a nema nic, ziadnu poucku napisanu a doma sa nema k comu vratit.. alebo tam ma jednu vetu, ktoru ked si precitas aj ty, co uz gympel mas za sebou, tak je to malo, nevies sa pohnut a pouzit to na to, aby si pochopila postup vypoctu a pod... to je cista parada.. to ti poviem 😀
Doniesla som moje stare zosity z gympla a ked chytit tu matiku DNES do ruk, tak tam je vysvetlenie, pravidlo, postup, priklad na to .. proste iny level. Preto je to o ucitelovi..

abbey1
13. máj 2016

@katrin21 Nemusíš tu obhajovať svoje názory. Ja s nimi úplne súhlasím. Máme rovnaké skúsenosti. A to hodnotím ako matka i ako pedagóg. 😉

katrin21
13. máj 2016

@abbey1 ja jej len vysvetlujem, preco mam tento nazor. ze je spravny, o tom ani nepochybujem, lebo v tom zijem . 🙂 Dakujem

jana8867
13. máj 2016

@kamajka Dobrý deň, áno, sú aj prípady, kedy sa na gymnázium dostávajú aj priemerné deti, lebo sa im podarí urobiť prijímaciu skúšku. Väčšinou takéto deti prijímu na priemerné, nie veľmi kvalitné školy, s menej náročnými prijímacími skúškami. Ono to, že dieťa nie je inteligentné a nadané sa odzrkadlí, najmä v kolektíve nadaných a šikovných detí, ktoré vyhrávajú olympiády, majú dobré známky. Dnes sa na gymnázium dostávajú aj priemerný študenti, školy potrebujú žiakov a financie a potom sa niektorí čudujú, že školstvo upadá. Ak má dieťa na vysvedčení horšie známky ako 2, na gymnáziu nemá čo robiť.

kamajka
13. máj 2016

@jana8867 u nas to bolo trosku inak...naopak odzrkadlilo sa jedine to, ze pre moje dieta zs vhodna nebola, resp.pristup ucitelov na zs. Moja dcera na gymnaziu uplne ozila. Ma iq v pasme mierneho nadpriemeru a v obycajnej zs trpela, co sa odzrkadlilo praveze na tych znamkach, zs ju nebavila a nerozumela si s detmi. Teraz patri medzi najlepsich ziakov na gymnaziu a som stastna, ze sa pre tuto skolu rozhodla. Prospelo jej to.

katarinapekna
13. máj 2016

@kamajka ano a potom tam nechce ísť veľa normálnych lebo s tam vacšinou takto postihnuté deti, to je uuuuuzas, clovek nevie, či spadli z marsu alebo sa len vyskyli

sendy1977
13. máj 2016

@katrin21 aké učebnice chýbajú dcére? Môj syn je v 9. r ZŠ a ani nepamätám, kedy mali učebnicu na matematiku.

lauricka
13. máj 2016

@vadimito ahoj, ja som ucila na takom gymnaziu. Nemyslim si, ze by tam boli len deti s cistymi jednotkami. Kludne aj dvojkari. Mozem povedat, ze ak tam rodicia napchaju dieta, ktore je priemerne alebo moc nie je na ucenie, je to len trapenie. Pre dieta, pre ucitela, pre celu triedu, lebo to tam brzdi. Ale zazila som tam aj takych. Na tych detoch je ale poznat, ze to asi nebol ich sen, ale skor rodicov. Ako sa tam dostanu? Netusim, tiez by som rada vedela. Rodic by mal citlivo pristupovat individualne k schopnostiam a potrebam svojho dietata. No casto sa stretnem s opakom, aj pri stredoskolakoch. A ze dostanu pristup ako na strednej? To si nemyslim. Asi nie ako na zakladnej, to je jasne, nikdy som na zakladnej neucila a tie deti su talentovanejsie, takze zvladnu aj trochu iny pristup, ale urcite k nim pristupujem trochu inak ako ku stredoskolakom. Ved to len ked vo dverach zbadate tych stuplikov (ked ste zvyknuti na stredoskolakov - pomaly dospelych ludi), tak sa k nim nemozete spravat rovnako. Okrem teda inych veci, samozrejme, to sa neda hodit do jedneho vreca len preto, ze su na gymnaziu.