icon

Je bežné, že deti platia školské výlety aj učiteľom?

7. okt 2022

Dobrý deň,
otázka najmä na tých, čo sú učitelia alebo majú nejakú skúsenosť. Je bežné, že deti platia školský výlet do sumou aj za učiteľov? Učitelia nemajú hradené tieto náklady v rámci vyššej výplaty za to odbor napríklad?

Nie že by mne vadilo zaplatiť za učiteľov niečo, viem aké majú bežné platy, ale dcéra s týmto došla a ževraj to vadí väčšine rodičov spolužiakov, tak by ma zaujímalo, že ako to je a ako to vidíte, lebo ja som si doteraz myslela, že to zaplatí škola(stát)...

maris5
8. okt 2022

To nie je ucitelova povinnost ist s detmi na vylet. Rodicia mu mozu byt vdacny, ze niekam zoberie ich deti a deti zaziju nieco uplne ine ako ked idu s rodicmi. V mnohych pripadoch maju ucitelia vstup zdarma a tych par € co vyjde na dieta za autobus pre ucitela je zanedbatelne

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
8. okt 2022

@bilberryday Cestu MHD škola neprepláca.

loliki
8. okt 2022

Ja som tiež za výlety vlakom, len tam sa rodičia tiež ozývajú, že oni si tú preukážku vybavovať nebudú. A riešiť dozor nad deťmi vo vlaku je problém. To by potrebovali zvlášť vagón pre tú skupinu a nie byť roztrúsení v 5 vagónoch.

lienka.7
8. okt 2022
bilberryday
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
8. okt 2022

@bilberryday CP musíš mať vždy vypísaný, nie, školy to nepreplácajú

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
vakaveronika
8. okt 2022

Taj o tomto počujem prvýkrát, je to divné, však je to ich práca, ale prácu predsa platí zamestnávateľ

zuzanockamt
8. okt 2022

@bilberryday nie, píšem o viacerých školách

zuzanockamt
8. okt 2022

@vakaveronika výlet nie je učiteľova náplň práce

adriana1980
8. okt 2022

V lete som organizovala denný tábor. Od marca vytelefonovávavnie, vybavovanie, obiehanie. Vymýšlať program na 5 dní. Následne urobiť rozpočet, prihlášky, vyzbierať peniaze, kopie kartičiek poistenca, kartičky na vlak. Následne 5 dní nespať lebo som sa bala, či nebude pršať, ci sa niekomu niečo nestane. Po tábore robiť vyúčtovanie. Za toto všetko som dostala 20hodín náhradného volna. A to som si ešte mala platiť svoj podiel za autobus a cestu vlakom? Rodičia za celý týždeň zaplatili 30eur za dieťa

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
lenkapk2
8. okt 2022

Je smutné čo všetko si majú rodičia zaplatiť...školstvo nieje schopné skutočne ničoho.Nie ako rodič nebudem hradiť učitelke napr.vstupenku alebo lístok niekam na výlet..každý rodič si za svoje dieťa zaplatí tak nech si aj učitelka zaplatí za seba.Školstvo je v totálnych sračkách,a rodičia platíme všetko ešte aj do tašky mu musím pribaliť hajzlový papier aby si dieťa malo čím riť vytrieť...pretože ani len to nieje školstvo schopné zabezpečiť ,základne hygienické potreby.Nepotrebujem aby učiteľka vodila moje dieťa po výletoch,nato som tu ja učiteľka nech si robí svojú prácu a teda nech vyučuje toď vsio čo očakávam od učiteľky.Program a výlety mám vo svojej réžií.Ale áno dnes je móda že učitelkám zaplatíte výlety a na konci roka sa pretekáte ktorá prinesie väčší dar...ideálne dobreže nie wellnes pobyty/zlaté retiazky a podobne.
A zprš ?nie neplatím a ani platiť nebudem prečo a hlavne načo?keď som bola v triede skoro som na riť padla...lavice staré ako za mojích čias keď som chodila do školy,stoličky detto,holé steny a toď vsio...nič sa nezmenilo za tie roky.Školstvo totálne v sračkách...a rodičia to majú financovať a deti nato doplácať?platila som vždy zrpš a tie peniaze išli akurát tak na fixy na tabulu lebo aj to si majú rodičia zaplatiť rovanko ako všetko.Zrpš už neplatím nevidím dôvod a odmietam financovať naše školstvo.

simca06022011
8. okt 2022

Ked vidim, kolko casu ucitelka travi s tymi detmi aj mimo skoly, velakrat na ukor vlasnej rodiny, vylety v soboty, dobrovolnicke brigady atd... este by som jej aj priplatila :D u nas zo zrps sa nap. prisieva detom na vylety, akcie.. cize zase tam zaplatime menej.

@nikaeli inak na margo tych ceruziek, moje deco mi s tym robilo nervicky, ona naschval zostruhala tie ceruzky na take male a nosila to... nakoniec po dlhych dohadovackach a hadkach som to nechala tak :D nastastie uz z toho vyrastla ale to bola klasika 1-2rocnik v kuse...

zuzanockamt
8. okt 2022

@bilberryday ty učíš dlhé roky na škole, však?

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
8. okt 2022

@bilberryday Takže nie, len kecáš o tom, o čom nemáš ani páru 🙃

luliu
8. okt 2022

@lenkapk2 smutný je len tvoj postoj a pocit, že všetko má byť zadarmo....

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
nikaeli
8. okt 2022

@simca06022011 hovorím skôr o iných deťoch, ktoré nemajú ani zošity obalené, ani výkresy nedonesú a tak.. je toho viac 😉 predpokladám, že tvoj žiačik je 'vzorové' dieťa a väčšinou má všetko ostatné v poriadku 🙃

zuzanockamt
8. okt 2022

@bilberryday nikoho som neurazila

lienka.7
8. okt 2022

@bilberryday je jednoduchšie to hodiť na rodicov (s tým dodatkom ze vsak s vam staráme o deti, tak mate problém to zaplatit?, prípadne robím to nad rámec mojich povinnosti - no tak nech nerobi, ked ju to obtazuje).
Ak učiteľkam zjavne nevadí, ze ak to takto škola robi, porušuje zakon, som za to nech si to platia same. Vsak aspon v konečnom dôsledku usetri a o to ide.
O tom boli aj moje príspevky, na základe ktorých sa tu do mna pustili ostatne hejterky.
Nejde o to, ze by som mala zaplatit 1 ci 2 eura po rozratani naviac, ide o princip. Len to tu mnohé akosi nechapu. Ze rodic nie je oslik otras sa.
Som zvedava ako by zareagovali, keby im v zamestnami povedal zamestnávateľ ze ide na sc a napr. letenku si ma zaplatit sama.
Ja som v školstve robila (nie ucitelku), na kazdu jednu "akciu" mimo školy som vzdy mala CP (pokiaľ som všetko dostala, ci bolo zabezpečené, bol nulovy), pokial nie, bola mi preplatena ako doprava (vlak, autobus) + taktiež diéty ked sme nedostali jedlo.
@lenkapk2 toto tu preboha nepis, lebo ta tu zhejtuju ako mna . Treba toaletak, rodic otvor peňaženku, treba papier, rodic otvor penazenku, treba vymaľovať triedu, rodic vymaluj, lebo škola nema... a pod. Zaplat zrps len sa nestaraj na co sa tie peniaze použijú. V inej diskusii som písala ako kamoska dokonca platila dcére stoličku do triedy a ked ju davala na inú školu, len tak zo srandy povedala ze si stolicku berie a to si mala vidieť reakciu skoly ze co si to myslí, na com bude sedieť ine dieta!

simca06022011
8. okt 2022

@nikaeli No nam toto zabezpecovala učiteľka😇, my sme iba tašky a peracniky kupovali a na začiatku roka sa zbierali na pomôcky. Vsetko.im kúpila co.bolo treba, z toho a mali.aj zásobu v triede. A napr. Na výtvarnú to bolo super pretože zbytočne sa nekupovali.kopec.farieb každému, spolu to minuli... Teraz 2stupeň to len schne a vyhadzuje sa...
ale zase sme asi taka partia rodičov kt. Nemaju problem s tymto.

prasiatko30
8. okt 2022

Deti navstevuju skoly uz vyse 13rokov a v zivote som sa nezamyslela kto plati ucest ucitelov n a vyletoch. Som rada, ze to zorganizuju a ze idu s tymi detmi i ked pri mnohych tych deckach to je na basu. Ako spravne podotkla babena predo mnou vo vacsine muzei/parkoch dokonca aquarium morske je to tak, ze pri skolskych exkurziach maju ti ucitelia vstup zadarmo.

zuzanockamt
8. okt 2022

@nikaeli u nás tiež kolegyni jedna matka doteraz ostala dlžná viac ako 50€ za sady zošitov a pomôcky, nikdy ich už neuvidí...ďalšia celé 4 roky platila decku zošity, lebo mamka radšej peniaze prepila a dieťa by nemalo do čoho písať....ďalšie nemá už niekoľko mesiacov zaplatenú družinu 🤷 z čoho sa to asi tak zaplatí? 🤔 Kto nezažil, nepochopí, len bude mudrovať.

adriana1980
8. okt 2022

Áno, môžme sa k tomu postaviť tak, ze škola nám to má preplácať. Ale škola povie, že na to nemá, tak sa proste výlety robiť nebudú. Toto chcete?

adriana1980
8. okt 2022

A nielen výlety, ale aj školy v prírode, tábory. Teraz má rodič za 30 eur tábor na týždeň. Keď budem chvieť, aby mi škola preplatila cestovné, povedia, ze nemajú. Tak tábor robiť nebudem. A rodič, zaplať si 180eur na týždeň. Hlavne, že ste mi nepreplatili cestu. ,, z princípu"

lienka.7
8. okt 2022

@adriana1980 jedna vec je ze škola nechce, ale chapes tomu, ze je povinná a ma to tak v zmysle zakona robit?
Mas nepreplateny CP? ako si to riešila? Bola si za ekonomikou, hospodarkou ci koho tam na to mate? Bola si za riaditeľkou? Za zriaďovateľom? Na inšpekcii, krajskom školskom úrade? Obratila si sa na ministerstvo? Odbili ta vsade? Obratila by som sa na tv, ti boli radi ze by mali nejakú senzáciu.
Jaj, ale vsak naco, je jednoduchšie to preniesť na rodicov, vsak? A opakujem, nejde o nejaké 1-2€ naviac ale ide o princip. Lebo rodic tu nie je na to aby on financoval školstvo.
Sa ta pýtam, ze ked teraz nebude za co kurit, to detom z triedy rozpocitas náklady a rodičom pošleš domov "pozdrav" typu, ze ked chcete aby sme deti ucili zaplatte kúrenie, lebo skola na to NEMA? nezdá sa ti to trosku mimo? Mne teda ano! Co tak trosku bojovať za tie deti, hm?
Vy vsak viete bojovať akurat tak za svoje platy, ze? Za nic viac. A preto je školstvo v takych srackach akych je. Normalne sa bojím, ze kým pôjdu moje dcéry do skoly, tak mi také učiteľky ako ty s kludom anglicana napisu, ze pokial chcem aby ich vobec ucili, tak nech im prispejem na výplatu, lebo vsak malo zarábajú a škola proste zase NEMA peniaze.
Ale ako tu už napisala vyssie @lenkapk2 brat kvety a dary na konci ci začiatku školského roka, to vám teda nevadí. Idealne ani nie kvety, ale nejaký iný druh "darceku"... ale škoda slov, lebo tebe to príde normalne.

zuzanockamt
8. okt 2022

@lienka.7 Keď sa ti nepáči, existuje HS.