Je bežné, že deti platia školské výlety aj učiteľom?
Dobrý deň,
otázka najmä na tých, čo sú učitelia alebo majú nejakú skúsenosť. Je bežné, že deti platia školský výlet do sumou aj za učiteľov? Učitelia nemajú hradené tieto náklady v rámci vyššej výplaty za to odbor napríklad?
Nie že by mne vadilo zaplatiť za učiteľov niečo, viem aké majú bežné platy, ale dcéra s týmto došla a ževraj to vadí väčšine rodičov spolužiakov, tak by ma zaujímalo, že ako to je a ako to vidíte, lebo ja som si doteraz myslela, že to zaplatí škola(stát)...
@simca06022011 lenže ten rodič mi za tri roky nedal ani cent.. keď som brala deti na zmrzlinu, zaplatila som ju tomuto dieťaťu z mojich peňazí..
@zuzanockamt áno, v niektorých prípadoch je to žiaľ presne tak 😕
@lienka.7 ty splietaš piate cez deviate. Ti píšem, že proste na to škola nebude mať, tak sa to nebude robiť a hotovo. Skolske výlety, ani tábory nie sú povinnosťou skoly. Co som pletieš kurenie, platy a kvetiny? Čo to s tým má spoločné. A nie, nepotrebujem od nikoho ani kvety, ani dary. Praca ma baví
@adriana1980 👍👍👍
@lienka.7 cestovali ste niekedy vlakom s 20- 40 deťmi?....Ja niekoľkokrát. A nehovorím, že sa to nedá, ale teda je to určite komplikovanejšie ako autobusom. Nie len pre učiteľa, nebojte sa nejdem sa sťažovať, že by som to nezvládla vybaviť. Ale ísť autobusom, je pohodlnejšie hlavne čo sa týka time manažmentu. Ak ste objednaní niekde na exkurziu na konkrétny čas, nebudú na vás hodinu čakať, pretože je výluka, vlak sa pokazil a podobne a druhá vec je aby ste následne stihli spoj domov. Tiež záleží, či na danej trase netreba prestupovať a teda sa musím spoliehať na to, že v prípade meškania vlaky na seba počkajú. Ďalšia vec je presun zo stanice k danému miestu, s ktorým tiež treba počítať a teda buď si v danom meste a mieste tak či tak objednám mhd/autobus alebo pôjdeme klasickou mestskou do ktorej nás nemusia zobrať alebo ísť pešo. Čo sa tiež nedá s každou triedou. Nehovoriac o tom, že na Slovensku je asi milión zaujímavých miest, ku ktorým sa reálne vlakom nedá dostať. Rôzne jaskyne, Havránok, ropný prameň.... Vždy, vždy keď sa dá využijem radšej vlakov spoj. Nakoľko je to pre deti zaujímavejšie a učím ich kultúre cestovania vo vlaku, nehovoriac o tom, že zaplatia menej peňazí, ale niekedy sa to jednoducho nedá. A ak ste niekedy vybavovali skupinový lístok pre deti vo vlaku viete, že ten link ktorý, ste poslali síce opisuje všetko ružovo, ale realita je iná. Ak oznámim dopredu počet žiakov v Os alebo Rex tak len mi väčšinou stroho odpovedia, že všetko bude zariadené a v konečnom dôsledku sa aj tak tlačíme, pretože nepridaju vagón. A čo sa týka rýchlikom tak, áno ak kúpim miestenky v dostatočnom predstihu tak mi možno dajú miestenky tak do dvoch vagónov a nie do piatich, ale jednoducho je jasné, že nebudú sedieť všetci úplne na kope. A potom je tu otázka, čo ak kúpim 2 mesiace dopredu miestenky ( iba v tom prípade si viem predstaviť, že by sedeli všetci vedľa seba v 1 vagone) a pol triedy mi ochorie, alebo sa niečo zmení a ja síce miestenky vrátim, ale za každú musím aj tak zaplatiť 1€...... Takže, ako som písala vždy sa snažím nájsť pre deti tú najlacnejšiu verziu, ale neviem čo by povedali rodičia na výlet/exkurziu kebyže síce ideme zadarmo vlakom, ale pri zlej konštelácii hviezd, ktorá je na zssk v poslednom čase veľakrát, by deti museli utekať z vlaku na vlak, nestihli by sme nejaký program, zostali by sme pre poruchu vlaku v nejakom poli 2 hodiny, alebo by sme slapali pešo 45 minút od zastávky k múzeu/jaskyni/divadlu....
@zuzanockamt áno, mhd napr pri návšteve dopravného ihriska hradu škola, rovnako aj cestovné pri výjazde na napr krajské kolo predmetovej olympiády.
@letfenixa nie všade
@zuzanockamt tak to je chyba vedenia, na to je zákonný nárok
@letfenixa to my dobre vieme, len niekde školy navyše prachy nemajú
Nad tymto by som sa ani nezamyslela, pride mi to dokonca logicke, kedze brat ziakov na vylety nie je povinnost pedagoga. Za mojich cias viacdnove vylety zahrnali dokonca aj vikendovy den. Ked si zaspominam co sa vystraja na takychto vyletoch a mam sa vzit do role ucitelky, asi by som si takuto zodpovednost za XY deti na seba nevzala. Takze ak raz moje deti pojdu na skolsky vylet, s radostou sa poskladam triednemu/triednej.
@lienka.7 veď nemusíš dieťaťu ten karafiát na konci roka dávať, som si istá, že drvivá väčšina učiteľov to prežije a nie je na to odkázaná🙂. A tie väčšie dary si vymysleli rodičia, nie učitelia, či? Kebyže som učiteľka, bolo by mi trápne prijať nejaký väčší dar. A podľa mňa aj veľa učiteľov to tak má. Naša chudatko mala problém s prijatím daru, fakt jej to nebolo prijemné....Aj keď pre nás rodičov to bola len o pár eur drahšia záležitosť, možno dokonca ani nie, ako keby jej dal každý zvlášť kvety a čokoládu. A čo sa týka tých výletov, už ti tu vysvetlili, že nie sú povinné a škola ich teda učiteľom hradiť nebude. Porovnávanie so služobkou je teda úplne mimo. A zďaleka nie všetci rodičia majú taký prístup ako ty, že nech teda nikam nejdú. My sme našu učku na rodičku uprosili, aby ich na ten výlet vzala. Takže hovor a konaj za seba. Tvoje dieťa predsa nemusí vyletovat a ty prispievať učiteľke.
@jaroe tak zober na výlet deti ty, rob im program ako rodic a nemusis sa doprosovat učiteľke. Len toľko k tomu.
Samozrejme, zrazu učitelia nie sú na nic odkázani, ze? Ale prosím ta tomuto neveríš ani ty sama
Zaujímavé ze za "minulych" cias nemali učitelia s ničím problem. Nas naša triedna nas bravala pokojne cez víkend na opekacku (v piatok dala návrh sama od seba, ze co cez víkend robíme, ze ci zajtra nepôjdeme si opekat alebo aj do zoo napr.- len tak mimo školy, mimo vsetkeho). Kto chcel prisiel, kto nechcel ignoroval to. A podotykam, to mala rodinu, ktorá sa toho zúčastňovala tiez. Tiez ked mala narodeniny ci meniny, automaticky nas volala k nej na záhradu, napiekla koláč a oslavovali sme s nou. Ked mal niekto narodeniny ci meniny, vzdy pre neho niečo mala. To bola PANI učiteľka! Som zvedava, ktorá zo súčasných pani "uciteliek" toto robi, hm? Tie len argumentujú co všetko nie je povinne. Ale natahovat paprče a pisat zoznamy co všetko maju rodiacia platit, lebo skola NEMA, to im uz nevadi.
Takymto mamickam ako ty by som odporucala nedat deti do skol, ale vyucovat ich doma.
@nikaeli obalené zošity?🙂 dúfam, že toto je dávny prežitok, z ktorého sme v 21.stor.dávno vyrástli. z každej strany počúvame o ekológii a plastoch a hneď na to obaľujeme deťom učebnice a zošity do kíl plastu.
@lienka.7 Ty budeš obľúbená pani matka 🤭
Ja som si už po rokoch povedala, že dosť bolo investícií z mojich peňazí a môjho voľného času do cudzích detí, no aj tak mi to nedalo a na konci roka som zase nakúpila darčeky zo svojho.
@zuzanockamt ďakujem 😉 a neboj, je nas viac podobného nazoru na aktualnu situáciu v skolstve, len vies, nemajú chuť sa tu verejne dotahovať, lebo by ste hned hejtovali aj ich, ale napisu mi ss ze súhlasia 😉
@lienka.7 ok, aspoň budete mať dosť členov na komunitné vzdelávanie
vam ide o to, ze mali ist vlakom? no zavisi od triedy, su ziaci, ktori naozaj nepocuvaju, nespravaju sa adekvatne, tam ucitel radsej voli ten autobus z bodu A do bodu B, takze treba sa zamysliet aj nad tym, ci su to ziaci, ktorí respektuju ucitela, nie ze ucitel bude nahanat ziakov po perone, pripadne v nejakej krcme
@lienka.7 predstav si, ze kolac som pre deti piekla, plus mnoho inych veci, ale to je mimo temy, tu sa bavime o tom, ze ucitel si ma prispiet na autobus, ktorym sa vezu ziaci, nie nema, idu na vylet ziaci, aj keby ten autobus platila skola, nemal by sa rozratat medzi pedagogicky dozor, ale len na ziakov
@bilberryday to iste z radov rodicov, nie su to ziadni zakaznici, s tym nesuhlasim
@zuzanockamt neboj, mozes nas prist "vzdelávať" (rozumej poucovat) co je aktualne v školstve in a ake vsetky poplatky sme ako rodicia povinni platiť a co všetko nakupovať (kedze škola nema). Pokojne z teba urobíme aj hlavného spikra👍a neboj, bus ti preplatime, aj tvoj volny cas, ktory nam obetujes na úkor tvojej rodiny, aby si nebola ani trosku škodna 😉
predstavte si situaciu, zajazd povedzme do Chorvatska, s cestujucimi ide sprievodca - cestovny delegat, myslite, ze on si plati cetu? alebo cestovka mu preplati cestu a rozrata cestu medzi zakaznikov a vodicov a delegata? 🙈 no to urcite, ale tam to teda nevadi, vsak? ale v skolstve si to ma ucitel ci skola zaplatit, nonsens
@bilberryday ale co su tie poziadavky? v skole sa to takto formulovat neda, ja som zazila dokonca poziadavku, ze mamicka nema cas robit desiatu, ze ci to teda nemoze nejako vyriesit ucitelka 😀 neviem ci myslela objednavat catering, ci co do triedy
@bilberryday chodila som do roznych kurzov, ci uz jazykovych, nikdy som sa nebrala ako zakaznik, bola som student

@lienka.7 Ja pevne verim, ze takto asertivne komunikujes aj s vasim zastupitelstvom a aktivne teraz sledujes predvolebnu kampan v lkomunalnych volbach. Lebo predsa vies, kto je zriadovatelom vacsiny zakladnych skol.