Je možné zrušiť zápis do prvého ročníka?

bahara
15. júl 2017

Ahojte potrebovala by som radu.Dcérka mala 06.06.2017 šesť rokov.Ukončila škôlku a bola zapísaná do prvého ročníka.Lenže chcela by som ju aj napriek tomu nechať ešte rok doma.Je síce zrelá a pripravená no strašne hravá čo asi každé dieťa v jej veku.Nechcem ju ešte ťahať od hier a pridávať starosti.Dá sa ešte požiadať o odklad?A hlavne ako na to?Potrebujem nejaké špeciálne dôvody alebo stačí jednoducho to že som zmenila názor Ja?Niekde som počula že posledné slovo má rodič a mám právo k niečomu sa rozhodnúť no tak tiež aj zrušiť rozhodnutie. Okrem toho budúci rok sa sťahujeme a tak či tak by musela prestupovať do druhého ročníka inde.Takto by začala rovno v Bratislave.Dopredu ďakujem za rady.

loginexistuje
15. júl 2017

treba ist do CPPPP na despitaz potom to odniest do skoly kde je zapisana ale mozes mat problem so skolkou nemusi tam mat miesto od septembra

bahara
autor
15. júl 2017

No u nás to je tak ako všade že predškolákov podľa zákona zobrať musia a keď že momentálne som nezamestnaná tak ju zoberú na 4 hodiny len čo nevadí.

loginexistuje
15. júl 2017

@bahara no to mas zle info .. predskolakov musia uprednostnit pri riadnom zapise ...

cize ak by si este na jar povedala riaditelke ze sa zvazuje odklad resp. ze s nou ma pocitat od septembra musi jej drzat miesto ... takto ak bola riadne zapisana do skoly .. neratala s nou miesto pre nu nema .. a nemoze len tak vyhodit riadne prijate dieta od septembra

zuz02
15. júl 2017

Ja by som isla v prvom rade do CPPPAP a dala dcere urobit testy skolskej zrelosti. A potom s tym papierom isla do skoly. A skolku si samozrejme zisti. Loginexistuje ma pravdu. Ak ju oni eviduju ako prvacku, tak logicky jej ani miesto nedrzia. Treba si to zistit. Ale rataj s tym, ze su prazdniny, teda aj dovolenky.

bahara
autor
15. júl 2017

Áno samozrejme.To mi je jasné.Ved som doma kedy aj nešla nevadí mi to.Ide mi skôr o tú školu ako som písala.Už som si to našla v pondelok tam zavolám a dohodnem si termín ak to pôjde.Lenže čo ak ju aj tam odporučia že je zrelá?Testy budú o.ka...napriek tomu by som chcela počkať veď jej nič neutečie.Ja som taká krava..nechala som sa vtiahnuť do názoru sestry mamky..okolia..a odstupom času mi došlo že je to niečo čo som vlastne nechcela..vždy som vravela,že detičky idú moc skoro do školy vytrhnuté z toho svojho sveta.. nakoniec ani neviem ako postupovala som rovnako 😎 no dúfam,že sa to bude dať zrušiť.

sasa1310
15. júl 2017

@bahara ak ju odporučia, tak musí ísť. Nemôžeš si iba ty rozhodnúť, že jej dáš odklad. Na to musí mať papier od centra, na základe, ktorého sa dáva odklad

a mimochodom tie testy už má isto za sebou. Robia sa v škôlke ešte pred zápisom a mala by si vedieť ako tvoja dcéra dopadla

loginexistuje
15. júl 2017

@bahara ak rodic povie ze nechce a pod. zvyknu to respektovat... kludne uved aj ten dovod so stahovanim a hravost.

sasa1310
15. júl 2017

@loginexistuje ako vieš? Si dávala odklad? Lebo moje deti mali odklad a nemohla som si len ja zmyslieť, že nepôjde do školy. Museli sme mať riadne papiere.

loginexistuje
15. júl 2017

@sasa1310 prve som jej odporucila ihned navstevu CPPP a tam ked povie to o stahovani a hravosti zvyknu to respektovat
plus jej dcera je junova ...
a ano mam skusenosti a velmi bohate co sa tyka odkladov CPPP, integracie a pod. .

sasa1310
15. júl 2017

@loginexistuje preto sa pýtam

mam18_4
15. júl 2017

@sasa1310 Tie testy sa nerobia v kazdej skolke, napr. u nas urcite nie. Vsetky deti, u kt. bol nejaky predpoklad, ze by nezvladli 1. roc., museli ist do cppp.
@bahara na odklad musis mat papier z centra, ano rodiv ma rozhodujuce slovo, ale skor v opacnom pripade - cppp odporuci odklad a rodic dieta aj tak zapise. Takze, ak by si to v cppp vybavila, tak.mozno sa to da. ALE v prvom rade si zisti skolku, lebo dieta, ktore ma odklad musi ten jeden rok chodit do skolky. Ja som tiez chcela odklad, som si aj hovorila, ved som doma, tak v pohode, ale toto bolo prve, co mi v centre povedali.

korytnacka7
15. júl 2017

@bahara Posledne slovo ma rodic iba v pripade, ze dieta nemalo dovrsenych 6 rokov do 31.8. cize je napr.jesenne a rodic chce dieta predcasne dat do skoly... CPPPP moze napisat papier, ze dieta preslo vsetkymi testami zrelosti a MOZE ist do skoly, ale NEMUSI... posledne slovo ma rodic. Nas pripad.

esther03
15. júl 2017

@bahara a o rok uz vytrhnuta nebude? uz nebude hrava? Prepac, ale ja velmi s takymito tvrdeniami nesuhlasim. 6 rocne dieta, ktore je zdrave a nema ziadny zdravotny, psychicky, fyzicky ani iny problem, je normalne zrele do skoly. Hrave bude aj v 10 rokoch. Ja si pamätam, ze som bola hrava hadam do 12 tich, napriek tomu som skolu zvladala na jednotky. A nechat predskolaka doma uplne, bez kolektivu...ach jaj....

evittam
15. júl 2017

@esther03 Uplne s tebou suhlasim.
@bahara Si naozaj myslis,ze jej bude doma s tebou lepsie ako s rovesníkmi?! A prva trieda nie je ziadny "strasiak"...Je to uplne v pohode, veľa veci sa učia hravou formou, takže nemusíš mať obavy. Ja osobne by som to nechala tak a dala j do skoly.

cuculiatko88
15. júl 2017

Myslim ze to riesite uz neskoro,mala ste to riesit este v juni kym bola skolka,pokial zijete v meste tak ju mozno niekam zaradia(ale nemusi to bytvta ista skolka), ale ak na dedine nemyslim si zeby ju vzali naspat do skolky a zase aby bola rok doma len tak tiez nieje vyhra...v skole jej bude dobre a ked aj po roku odide zvykne si aj na druhy kolektiv v inom meste 😉

lilke
15. júl 2017

Sťahovanie k septembru ja ako problém nevidím. Malé deti v 1. aj v 2. ročníku si v septembri budujú vždy nanovo kolektív, vôbec nebude problém, keď príde ako neznáma v novom mieste bydliska.
Obávam sa, že narýchlo termín v CPPPaP dcérka nedostane. Dovolenky a všeobecne dlhé čakačky. Možno by si to uhrala zlým zdravotným stavom, ale to by bolo treba reálne papiere od špecialistov, nie nejaká napr. alergia.
Ale ja by som sa netrápila hravosťou. Ak by nezvládala 1.ročník, triedna učiteľka odporučí presun do škôlky, pôjde to zas cez CPPPaP. A ak to bude zvládať, si nezamestnaná, aspoň budeš mať viac času, aby si sa jej venovala. V novom bydlisku možno budeš pracovať, nebudeš mať na dcérku čas, a práve 2.ročník je najľahší, pre obe to bude menej stresu.
Ja osobne by som nevymýšľala, venovala sa dcérke tieto dva mesiace naplno. Ak je šikovná, v predškolskej by sa nudila. Ak má slušnú jemnú motoriku, chuť učiť sa, sociálne vyzretá, je na školu zrelá.
A ešte na margo hravosti: moji teraz už odídení deviataci sa ešte pred rokom hrávali cez prestávky na koberci. 😉

miriam11
15. júl 2017

@bahara teraz som zostala normalne soknuta. Nedas ju do skoly, lebo tebe to nevyhovuje? Inak sa citis dobre? A tie recicky o hravosti atd.... mam dost.

janicka2315
15. júl 2017

@miriam11 ja tiez citam 😂😂 este som nepocula ze mama neda dieta do skoly aj ked je nato vyzrete aby sa netrhalo od hier 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ maticko skakava ...skor by som povedala ze mama je tak naviazana na malu ze ma problem pripustit ze uz to nieje babo ale ze rastie

matazirafa
15. júl 2017

Ja to vidim tak, ze madam ked je nezamestnana tak aby mala vyhovorku a mohla tak zostat aj nadalej doma, necha si doma este aj dieta a bude sa s nou "hrat". Placem nad buducnostou takto vychovavanych deti..

elisadavinci
15. júl 2017

kolegyna riešila teraz odklad a nie je to take jednoduché ... treba ísť do CPPaP na psychologické vyšetrenie. ak oni nevidia dôvod na odklad a odklad neodporučia, tak sa odklad nedá dať....na odklad musia byť vážnejšie dôvody ako je hravosť. Ďalšia vec je, ak aj odklad nejakým zázrakom dostanete, predškolská príprava je povinná, ak nebude tento "odkladový rok" chodiť do školky, možeš mať z toho problémy (na toto bola kolegyna konkretne upozornena pracovničkou CPPaP, keď dostala pre dieťa odklad.

mirka17
15. júl 2017

@bahara tvoje dôvody sú tak absurdné a sebecké že to snád nie je možné. Ešte jej daj cumeľ do pusy a plienku a urob z nej večné miminko. Prosím ťa najdi si prácu a nejaké koníčky a nechaj dieťa rásť. Keby že osobne nepoznám takúto maminu, tak ani neuverím. Tá bola tak závislá na svojom dieťati, tiež sa nevedela zmieriť s tým že jej dieťa rastie až z toho skončila na psychiatrii. Dúfam že k tomu nespeješ.

sasa1310
15. júl 2017

@elisadavinci predškolská príprava nie je povinná

elisadavinci
15. júl 2017

@sasa1310 v prípade, že ma dieťa odklad je

sasa1310
15. júl 2017

@elisadavinci aha, tak to môže byť.

matazirafa
15. júl 2017

@esther03 tiez som bola hrava, ved to je uplne kazde dieta preboha, a som hrava doteraz :D do skoly som sla ked som mala 6 rokov a 4 dni, moja mama este ani 6 nemala ked sla otec tiez (obaja septembrovi), a zvladli sme to vsetci bez problemov.. fakt nechapem co vsetko su schopne dnesne matere pre vlastnu pohodlnost vymysliet

deti95060810
15. júl 2017

pekne neskoro si sa zobudila....ale ako rodič máš nato právo...

esther03
15. júl 2017

@matazirafa moj otec je narodeny koncom novembra a siel do skoly v septembri pred 6 narodeninami a je tu a aj vystudoval....plus cast skolskeho zivota zil v Cechach (otec tam dostal pracu) a cast na SK a je obojrucny lavopravak 😀 (rozumej chuda dieta preucane z lavorukosti na pravorukost). A ked som sa ho pytala ci pocitoval problem ked siel do skoly skor- tak vraj absolutne nie, bo vraj hral som sa ked som prisiel zo skoly. Ja osobne si myslim, ze toto tu je o pohodlnosti mamicky, bo so skolou pridu aj povinnosti...

matazirafa
15. júl 2017

@esther03 ja ked som bola na zapise, vtedy sa chodilo v januari, teda mala som asi 5 r. a 5 mesiacov, a ucitelka sa ma spytala ci poznam nejake pismenka.. a ja som jej povedala ze jej precitam noviny :D tak som jej precitala noviny, poukazovala geometricke tvary a neviem co vsetko.. keby ma vtedy mama nechala doma asi by ju hnali po uradoch :D Ale vtedy bola ina doba a zenskym takto s prepacenim nedrbalo :D A inak som tiez lavak, uz ma nepreucali akurat mi ako poslednej dovolili pisat perom, aj to si musel tato vydobyt u ucitelky ze mozem pisat gulickovym, lebo vtedy sa muselo atramentovym a ja som si to vsetko rozmazala :D
Btw. ked s tymto pristupom autorkina dcera vylezie zo strednej pri troche stastia v 23rokoch tak sa jej podakuje.. ja som v 22 skoncila uz celu VS.

evittam
15. júl 2017

@elisadavinci Predskolska príprava vôbec nie je povinna a ani nikdy nebola. Len deti predskolskeho veku maju prednosť v prijímaní do skolok.

miluna777
15. júl 2017

Len ju pekne do tej školy daj. Je dosť veľká, je zrelá, veď prvý ročník je super, bude mať nových kamarátov, vyhraje sa v škole že až... veď prvá trieda nie je o bifľovaní. Aj ja som sa ako malá po prvej triede sťahovala a je to v pohode. So školou dostanú hry úplne iný rozmer, neber jej to. Isto sa už do školy teší.