icon

Je normálne, že prváčka dostala päťku z matematiky?

6. nov 2023

Ahojte, príde vám normálne že prváčka dostala dnes päťku z matematiky?🤦🏻‍♀️ ja neviem mne sa to zdá prehnané. Veď tam sú len dva mesiace. Ona ani chudera poriadne nechápe čo to znamená😂🙏🏼

stanulienkat
7. nov 2023

Autorka-ano, moze to byt demotivujuce, aspon vies, co s dcerou treba doucit. Ak to ine deti zvladaju, nebude predsa ucitelka urcovat tempo podla tvojej dcery. Tu 5 jej naozaj nemusela dat, ale vies ty, ci to nebolo opakovane zle na pisomke a uz jej dala 5?
Ostatnym premotivovanym matkam-haloooo, uz su deti v skole. Znamkuje sa. Ak je ucitelka normalna, tak je tu znamku nebude priemerovat. Taketo matky vacsinou takto isto vystrajaju a lyncuju ucitelky do konca ZŠ, alebo aj strednej. Ich babatko sa nemoze zatazovat, nedavat vela uloh a nikto sa nemoze krivo na neho v skole pozriet. To, ze polovicu cadu doma travi za PC nikomu nevadi. Predsa len ucitelka je zla. Ked chce vela naucit-je zla. Ked deti nic nevedia-zase je zle.
@lily246 ty musis byt dobre premotivovana hystericka matka. Vlasy by si ucitelke nechcela vysklbat?

lily246
7. nov 2023

@belllinka ty si väčšia 🤣 nechaj si kľudne učiteľov dávať 5ky tvojim prvákom po 2 mesiacoch čo sú v škole 😘 tá učiteľka je do očí bijúca neschopáčka

belllinka
7. nov 2023

@stanulienkat krasne pravdivo napisane 👏

autor
7. nov 2023

@stanulienkat moja dcera nebola jedina, dostali ju dalsi štyria. V škole ich je 15 takže tretina triedy. A samozrejme ich musi hodnotiť može ich hoci ako ale hned takto 5 po dvoch mesiacoch mne osobne neprišlo v poriadku preto som sa spytala na nazor ostatnych. A ver mi ze ja vobec nepatrim k matkam ktore šetria svoje deti a jednaju s nimi ako v rukavičkach. Len mi pride že teraz zlyhala som ta učitelka ako tie deti. Určite sa vsetky snažia.

stanulienkat
7. nov 2023

Autorka, chapem. Avsak za nieco to bolo a mohla im dat este aspon mesiac na rozhlad. Lenze o chvilu sa budu zaokruhlovat znamky a nieco tam musia mat. Zo vceluciek im vysvedcenie ne ystavi. Aj u nas to tak bolo. Zhurta. No zle znamky nebrala do uvahy, ked si to deti opravili.

@belllinka my mame toto bezne rodicku. Hlava sa mi zastavuje. Preco maju ulohy? Rozumej vyplnovacka v pracovnom zosite na 5 min. Preco musia cez vyucovanie vypinat mobily? Preco dostala Janka 3 z pisomky, ked sa vcera ucila?? A XY dalsich blbych otazok. Lutujem tie ucitelky. A potom na nete ich mamicky nazyvaju pitchami a neschopackami.

autor
7. nov 2023

Vidim že každá ma iný názor ale teda väčšina sa zhoduje že to v poriadku neni. Aspoň ste ma ukludnili a samozrejme s dcerou budeme trenovať. Z učitelkou to zatial riešiť nebudem, dcere som vysvetlila že musí zabrať a uvidime čo bude

belllinka
7. nov 2023

@stanulienkat presne, aj u nás na rodičku, ja už tam iba oči prevraciam z tých otázok 😂 Ja byť učiteľka, tak ma asi po mesiaci niekam zatvoria.

lily246
7. nov 2023

@stanulienkat ty si veľmi ale veľmi mimo, splietaš sem blbosti úplne od veci, ako pobyt na počítači, to by si sa teda divila, že moje deti majú maximálne obmedzený čas na činnosti pred obrazovkou, majú režim, sú veľa vonku, vyžadujem od nich snahu, nestrpím lenivosť, zapájajú sa aj do upratovania (s frflaním), ja som na nich primerane prísna, vyžadujem od nich úsilie a aj si ich zastanem, keď sa im koná očividná neprávosť. Ty si nechaj po tvojich deťoch kľudne voziť cudzích ľudí, raz si na to spomenú určite s radosťou.

lily246
7. nov 2023

@stanulienkat mimochodom, čítala si o dlho očakávanej reforme školstva, ktorá sa momentálne zaviedla na (tuším) 40 ZŠ a ako tam bude fungovať po novom známkovanie? Konečne sa upustí od tohto nevhodného a nič nevypovedajúceho spôsobu, kde rozdávajú 5ky prvákom a nechávajú ich prepadnúť. Takže to, čo robí tá učiteľka, je absolútne nezmyselné a o 2-3 roky na všetkých ZŠ absolútne pasé.

stanulienkat
7. nov 2023

@lily246 takze tie deti budu este blbsie?? Super. Lebo uz teraz je to so vzdelanostou slovakov zle. Takze ich budu ucitelky v skole len hladkat po hlavicke? A nehovor, ze znamkovanie nic nevypoveda o snahe, sikovnosti, usilovnosti, inteligencii....

slavomira236
7. nov 2023

Pisala diktat alebo pisomku? Ak im priklady diktovala mohla napisat zle cisla tym padom to aj zle vypocitala..videla si to co napisala?? U nas ucitelka domov pisomky diktaty nedava ale mozme ist pozriet jeden den v mesiaci konzultacne hodiny.....nasi tiez pisu diktaty na znamky zo slovenciny prvacka
U starsieho to nebolo ostala som prekvapena. Ak by nalisala zle na5ku tak by som zavolala ucitelke.a riesila to s nou aby som videla kde dieta robi chyby.

autor
7. nov 2023

@stanulienkat kludne ich možu v prvom ročniku hladkať po hlavičke 🤣 cely život budu makať a snažiť sa 😂este su stale maly maju 6 rokov a urcite nebudu blbšie 🤣nazvala by som ich hoci ako ale blbsie urcite nie su to male deti! Pred dvomi mesiacmi sa hrali v školke a dnes od nich chcu zazraky.

stanulienkat
7. nov 2023

Z jej textu som vyrozumela, ze vsetkym rocnikom zrusia znamkovanie, nielen prvakom.

belllinka
7. nov 2023

Ja by som bola veľmi zvedavá na tie zázraky, čo po nich učiteľka na tej písomke chcela. 😅

isis234
7. nov 2023

Oslovila by osm riaditeľa školy. Ak by nepomohlo, viacerí rodičia npíšte list na Ministerstvo školstva, že nesúhlasíte s postupom známkovia prvákov. Nech sa tým zaoberajú. ( toto nie je dobre, ak postupujú takýmto tempom. Po polroku im môžu dať test ale nie v prvom polroku) Kto to schválil? Ten asi nemá deti)

76california
7. nov 2023

Ja sa považujem za prísnu matku,

ale prvákom po 2 mesiacoch v škole dať 5ťku je vizitka pani učiteľky, resp. danej školy.
😢

beronsche
7. nov 2023

Je to totalne prehnane. Premotivovana ucitelka, ktora by prvacikov rozhodne ucit nemala, kedze zjavne nechape, co je pozitivna motivacia.
Take smutne..
U nas v prvom rocniku zapisovala ucitelka len jednotky. Ak bol nejaky problem a dieta nieco nezvladalo, komunikovala to s rodicom.

Ale neviem, co by som robila na tvojom mieste.. mozno sa skusila spojit s ostatnymi rodicmi, aby som zistila ich nazor.. aj ked moja skusenost je, ze vela rodicov to riesit nebude, skor ti povedia nejaky uplny nonsens ako, "aj my sme to tak mali a tu sme.."
Skusila by som sa opatrne porozpravat aj s ucitelkou, ale ak ma ona taketo nastavenie, vela nezmozes..

kkovacovak
7. nov 2023

@isis234 a ešte čo? CIA, FBI nech ju vyšetrujú nie? 😀 dobre, je to trochu prehnané známkovanie ale zas by bolo dobré zdržať sa tiež prehnaných reakcií. Učiteľka možno ani danú známku nebude brať vrámci známkovania ale len ako motiváciu aby sa dieťa zlepšilo. Je na mieste sa jej to slušne opýtať. Je na rodičovi aký postoj voči známkam zvolí. To že vedomosti nie sú o známkach už dávno vieme tak čo sa tu z toho tak rútite. Pokiaľ matka dieťa podporí a len mu pomôže sa nakopnúť nech dostane tých 5 aj desať.

isis234
7. nov 2023

@viera. @autorka Treba to pripomienkovať a poslať na Ministerstvo školstva. na konkrétne meno (aby to na podatelni nehodili do koša)- poslať dopočene a žiadate odpoveď

beronsche
7. nov 2023

@kkovacovak takto "motivacia" sposobi jedine tak odpor ku skole, prip. strach zo skoly.
Ved ide o 6r deti, nie stredoskolskov.
Ja nechapem, ze to este ludia nechapu...

76california
7. nov 2023

ešte si tu dovolím okienko gramatiky, nedá mi 😍

množné číslo (plurál) prídavných mien v prvom páde (nominatíve) sa píše s mäkkým " i "
napr. malí, dobrí, neposlušní...žiaci

v 7.páde (inštrumentáli) máme predložku " s "
napr. s učiteľkou, s partnerkou

simoli
7. nov 2023

úplne ZLE!! Nehnevajte sa na mňa, ale môj syn tiež dostal v prvej v novembri 5ku zo slj z diktátu!! Áno, nabehla som do školy, lebo sme sa učili 4 hodiny denne. Učiteľka kývla rukou - pani ... nevšímajte si to, to bola len motivačná !!!! Moje dieťa sa roky z toho dostávalo kôli premotivovanej učiteľke. V druhej ho zaradili medzi integrované kôli poruchám. Učiteľky nemôžu vedieť v prvej triede či tam ozaj nie je nejaká porucha a búchať zaradom 5ky absolútne NIKOMU nepomôže. Skončil zš s čistými 1 a je na jednej z najlepších škôl ale toto, tento šialený prístup s nami zostane navždy. Je to choré !!!

beronsche
7. nov 2023

Inak na nasej skole je jedna mlada ucitelka, ktora veri, ze dieta ma byt v skole v strese, ze je to pozitivne.. jej trieda je pred pisomkami doslova hotova, deti sa stazuju na bolesti brusiek a pod.
Rodicia sa stazuju pravidelne a co zatial dosiahli?
Nic
Aj takto to v nasich skolach niekedy vyzera.. ☹️

kkovacovak
7. nov 2023

@beronsche to ako dieťa berie známky je na rodičovi. Pokiaľ rodič dieťaťu vysvetlí že je to len známka a nič to neznamená tak je jedno ako je dieťa hodnotené. Akonáhle tomu rodič prikladá veľkú váhu a nedajbože dieťa za to trestá tak je to na zváženie. Je to len číslo a je to skôr strašiak v očiach rodiča ako samotného dieťaťa

simoli
7. nov 2023

@beronsche riešiť s riaditeľkou!!! Úplne zúrim, keď takéto veci čítam. My sme končili druhý ročník s ospravedlnením školy, kôli zlému prístupu triednej učiteľky. To som už mala napísané trestné oznámenie na príslušný súd, ktoré som priniesla do školy ako pokus o zmier. Všetci sa ospravedlnili okrem triednej, tá dostala príslušné veci na rozkaz a bol pokoj. Dostali sme v tretej novú učiteľku, ktorej bude vďačná navždy za jej prístup. Už nikdy sme nemali s prístupom veľké problémy.

annm81
7. nov 2023

@stanulienkat Ja tiež pokladám za primitívne jednanie, že poďme zlynčovať učiteľku. Ale známkovanie v treťom mesiaci školskej dochádzky vôbec nevypovedá o snahe, inteligencii a šikovnosti. Deti prichádzajú z rôzneho prostredia - rodinného aj škólkarskeho. Môj prvák bez problémov dokáže vypočítať jednoduchú sústavu rovníc s dvoma neznámymi, čo je učivo snáď 6.-7. ročníka. Vypočíta to nie mechanicky, ale rozumie do hĺbky problému. A nie je to tým, že je génius alebo sa extrémne snaží - má možno jemne nadpriemerné IQ, rozhodne nie je v pásme geniality a lenivý pri učení vie byť viac ako dosť. Vie to pre to, v akom prostredí vyrastá. Mám chcieť, aby podľa toho hodnotila učiteľka ostatné deti? Načo by to bolo dobré? Zaškatuľkovať žiaka ako dobrého/zlého a tým dramaticky ovplyvniť jeho život? Čo spolužiaci môjho syna, ktorí sú podobne inteligentní a snaživí, ale žijú len s matkou, čo sa obracia z jednej práce do druhej, aby vyžili a nemá toľko času venovať sa dieťaťu ako mám ja s mužom? Dosiahneme tým len to, že z potenciálne veľmi šikovného dospelého spravíme podpriemerne schopného človeka.

Nejakú dobu som sa v rámci svojej práce okrajovo venovala aj vzdelávaniu malých detí. Chodili za mnou celé školkarske kolektívy. Rozdiely medzi deťmi boli obrovské - nie medzi jednotlivcami, ale medzi celými skupinami. Možno si to mnohí neuvedomujú, ale výuka v škôlkach zásadne ovplyvňuje znalosti detí a kvalita školkarskych učiteľov je veľmi rôzna.

Deti na prvom stupni ZŠ treba motivovať a povzbudzovať ich potenciál, nie ich hneď sortovať podľa toho, aké mali šťastie na prostredie v predškolskom veku.

isis234
7. nov 2023

@kkovacovak aby aj na ministerstve (kto to schválil) vedeli, aký je postoj rodičov. Povedať, napísať is svoj názor môžu. Nie je v poriadku, aby prvákom prvé mesiaci dávali diktát- písomku a známkovali. Je to vizitka učiteľky.
Prvákom musí v prvom rade motivoať, aby sa radi učili

jana_eyre_2
7. nov 2023

Mňa minule soklo keď môj prvák písal 5minutovku... Je to moje tretie dieta, starší rozhodne 5minutovky po mesiaci v škole nepísali písomku.. dostal 1, ale vraj boli aj horsie známky.. príde mi to prehnane, aj preto že ako nadšený extrovert začal školu odmietať a to až tak že si ráno vymýšľa že ho boli noha, hrdlo atď.. učenie mu ide ale neznáša že musí stále dookola opakovať to, co už vie a demotivuje ho to... Mňa to neuveriteľne mrzí že na deti je tak veľa kladené, úloh veľa, veľa práce v škole.. nemyslim si že za to môžu priamo učitelia, myslím že osnovy sú stanovene šialenym tempom.. ale ani si nemyslím že teraz sa niečo zlepší, skôr zhorší...

beronsche
7. nov 2023

@kkovacovak nesuhlasim!
Napr. Moje mladsie dieta ma zo zlej znamky hrozu.. ale my nikdy doma znamky neriesime.
Za dobre neodmenujeme - pochvalim pracu, projekty, pripravu, vedomosti, nikde nie samotnu jednotku.
Dostane zlu - bez vycitky a humbuku sa snazim zistit, preco, co decka nevedeli. Uistim, ze sa nic nedeje, to nie je koniec sveta, ale info, co treba dohnat. Netrestam, nikdy!
Mam deti este male, zatial sa horsia znamka tykala len toho starsieho. hnevala som sa raz, ked som zistila, ze 3 je vysledkom vedomej ignornoracie pripravy.

Keby malo moje dieta pomylenu ucitelku, ktora motivuje 5, tak ma zo skoly hrozu.
Ok, zrejme by som to ustala nejako. Zmiernila nejako citlivym pristupom skody narobene ucitelkou a jej metodou trestov. Zmiernila, nie odstranila.
Ale ma to byt o tomto?
Podla mna nie.

lily246
7. nov 2023

@stanulienkat nejdú zrušiť známkovanie, nejdem ti tu vysvetľovať celú reformu, máš ju kompletne dostupnú na internete. Kľudne si zastávaj predpotopné metódy, veď tak aj vyzeralo naše školstvo, konečne sa ideme priblížiť metódam krajín, kde deti majú lepšie vedomosti. A ku kvalite učiteľov na Slovensku je aj škoda sa vyjadriť. Čitala som kedysi prieskum, obrovské percento učiteľov sú konšpirátori, odporúčajú deťom zem a vek, hlavné správy, slobodný vysielač, veria, že očkovanie je príprava na čipovanie,...pre mňa dno ak toto učí naše deti