icon

Je normálne, že sa chlapec hrá s bábikami?

8. dec 2023

Je normalne aby sa 10 rocny chlapec hral hodiny s babikami? Cese ich, maluje, oblieka, hra sa s nimi proste… Celkovo aj rozpravky pozera dievcenske aj na youtub pozera take dievcenske kanaly kdr si vyrabaju naramky, brosne, vlasove doplnky, casto krat si da uterak na hlavu a okolo pasa a hra sa ze su to vlasy a sukna, som z toho uz na prasky, neviem co s nim robit, nechcem na neho krcitat ani mu to zakazovat, muz je v pohode, ze vraj nemam stresovat, ze je to v poriadku, podla mna to neni v poriadku ani nahodou, bojím sa strasne co s nim je… o chalanske hracky alebo sporty nejavi zaujem, najradsej maluje, lepi si nalepky, lepsi si diamantiky, vyraba naramky… no nech mi nik nevravi ze toto je normalne u 10 rocneho chalana, inak je v pohode, mudry a sikovny ziak, dobre dieta, pomaha, poslucha, prosim poradte mi co robit, ci to riesit alebo nie, ci mam stresovat alebo nie, ci s tym mate skusenost

k47
8. dec 2023

Ak nechceš, aby mal poruchu identity pohlavia, tak ho podpor v tom, že môže ako chlapec mať takéto záujmy. Problém podľa mňa vzniká, keď ho ľudia presvedčia, že chlapci predsa od prírody takéto záujmy nemajú - vtedy by si mohol povedať, že tak asi je vnútri dievča.
(Nie som nijaký odborník ani člen LGBTI, ale je to tak citlivá téma, že odborný názor by sa ťažko hľadal medzi tými osobnými.)

pralinka25
8. dec 2023

a co chces vlastne riesit? ritualne mu tie babiky spalit? je to vase dieta miluj ho take ake je. pokial nikomu neublizuje nechaj ho ist vlastnou cestou s pocitom ze ho milujete bez podmienok.
ak by mal "problem" s identitou tak co? dnes uz sa elektrosoky ani lobotomia nerobia. nemas to ako zmenit ani ako vyriesit. len mu mozes ukazat ze doma je v bezpeci, nesudis ho nesklamal ta.

mili2016
8. dec 2023

Bozeee určite ho kôli tomu neved po psychológoch veď praktický nič zle nerobí, veď počkaj v budúcnosti z neho môže byť lámač ženských sŕdc. Najdôležitejšie je predsa že je zdravý a šťastný nezakazuj mu niečo len preto že sa to ,,nehodí,,

isis234
8. dec 2023

Bratova dcéra sa hrala s bábikami aj s autíčkami. Je v pohode, vydatá. Má muža.

autor
8. dec 2023

@mili2016 nic mu nezakazujem len som chcela iny nazor pocut

autor
8. dec 2023

@k47 dakujem

autor
8. dec 2023

@pralinka25 nic nechcem palit len ma zsujima iny nazor, ci mal niekto podobnu situaciu doma, vies lahko sa ludom hovori ze nemam stresovat a nechat ho tak nech ide svojou cestou ked vam sa 10 rocni synovia hraju na policajtov a moj cese babiky, neverim ze vsetkym co mi tu pisete by to bolo uplne jedno a mavli by ste nad tym rukami, ze je tov pohode, ja ho samozrejme milujem a vzdy budem a prave preto sa o neho bojim, chcem ho ochranit, chcem aby bol v poriadku, u mna vzdy najde utocisko a podporu a ludia su zly, bojim sa ze ho budu sikanovat, smiat sa mu, ako ho to poznaci… lahko sa hovori niekomu koho sa to netyka… je to moje dieta moj milacik, chcem aby sa mal dobre a bol spokojjy a stastny

autor
8. dec 2023

@cafelatte ano ma

autor
8. dec 2023

@luccija u nas mu nik nenadava samozrejme, a ano podporujem ho v zvorivosti, chodi na vytvarnu, je sikovny, ale je v triede jediny chlapec,…. V nicom mu nebranim len som chcela iny uhol pohladu na toto

autor
9. dec 2023

@kittykat22 ja som tip matky tyranosaur, budem si svoje deti branit az do krvy, toho ze by sa z mojej strany mal bat povedat mi nieco alebo byt otvoreny toho sa bat nemusi, on to vie

gemerka17
9. dec 2023

Píšeš tak ako keby bol syn chorý, že sa hrá s bábikami a nie s autami a celkovo je dievčensky naladený. Neexistuje pre neho liek, lekár, ktorý by ho podľa teba "dal do poriadku". On je úplne normálny, len ho treba prijať takého aký je. To ti tu už písali x krát. Máš pocit, že teraz nie je spokojný alebo že ho šikanujú a smejú sa mu rovesníci ? Prirodzené, že máš o to strach, ale čo ty jedine môžeš robiť je, že dáš na to pozor a budeš mať so synom tak dôverný vzťah, že ti syn povie, keby sa niečo také dialo. Teraz sa musíš dať ty do pohody a začať racionálne uvažovať. Nič sa ti nedeje, nestalo, hľadáš problém kde nie je, čo riešiť. To ako sa bude syn rozvíjať je len na ňom, to neovplyvníš.

autor
9. dec 2023

@gemerka17 nie nie tak to nieje, urcite ho neberem ze je chory ved ani neviem co bude az bude… ale vieme velmi dobre ze mensiny to v zivote nemaju lahke a kazdu matku to trapi keby ze jej dieta ma byt brane ako menejcenne, dehonestovane atd, ved vidime co sa na Sk deje, nenavistne prejavy vidim na kazdom kroku, vidime aku mame ministerku kultury ktora v 21 storoci bez hanby siri nenavistne prejavy voci lgbtma pride jej to uplne ok, proste som len mama co nic nevie, co bude, ako bude ale sa velmi boji o svoje dieta a chce aby bolo v poriadku

bolarazjedna
9. dec 2023

Chápem tvoj stres, tvoje obavy, ako píšeš, keď by sa jednalo o naše dieťa, tiež by sme to nebrali úplne v pohode, tiež by sme sa cítili podobne ako ty (bojíš sa sikany, že to bude mať v živote ťažké, atď....). No pekne si to napísala, budeš tu vždy pre neho a budeš ho milovať takého, aký je, a chceš, aby bol šťastný.... Vnutorne ťa to môže trápiť, to predsa neznamená, že to rozoberáš so synom, alebo by si mu dávala najavo, že podľa teba je "divný".
Ak keď bude náhodou gay alebo trans, nič s tým nespravíš. Ak by sa aj cítil ako žena v mužskom tele, nie je to porucha, ktorá by sa mala liečiť.... Keď sme praxovali na psychiatrii, bol tam jeden trans muž a lekári nám prízvukoval, že on tam nie je kvôli tomu, že je trans, že to nie je porucha, ale mal iné psychické problémy.
No aj v takom prípade nevieš pre neho spraviť viac, ako byť mu oporou, neodsudzovať ho, ale dať mu najavo, že ty ho miluješ bezpodmienečne, nech je akýkoľvek a si tu pre neho stále. Aj ja by som sa ale bála, a nebolo by mi všetko jedno, lebo by som vedela, že ho čaká ťažký život v spoločnosti.... Uvidíš najbližšie roky, keď príde do puberty. Možno z toho "vyrastie" a začnú ho baviť úplne iné veci.
Ja mam kamošku, ktorá do 16tich rokov sa hrala s chalanmi, liezla po stromoch, chodila na krátko ostrihana, športovo oblečená, so šiltovkou (vyrastala bez maminky, ale s babkou, ockom a s 2 sestrami). A potom prišiel zlom, a úplne sa zmenila, na výške už bola nákupná maniacka, ženský vkus, 70 párov topánok, oblečenie na každú príležitosť, milión šiat, nikdy si ju nevidela s dokonale neupravenymi dlhými vlasmi...

lavi24
9. dec 2023

Všetko bude v poriadku. Z príspevkov cítiť, že syna miluješ a jednoducho ho chceš ochrániť. Manželov 11rocny bratranec chodí na balet. Od mala hovoril o tom, že chce tancovať balet a vieš, čo urobila jeho mama? Keď mal 6 rokov, tak ho na krúžok prihlásila a je tam jediný chalan. Tancuje skvele, všetci ho podporuju a nič sa nedeje, nikto sa mu nesmeje. Nádych, výdych, všetko bude fajn ❤️

kandelabra
9. dec 2023

To ja mam znameho, ma rodinu, 3 synov... vzdy strasne tuzil po dcere, a vies preco? Lebo ho bavi sa hrat na cajove vecierky s babikami, obliekanie a make up a podobne dievcenske blbosti, ku ktorym by ini chlapi ani nepachli. Inak je to potetovany svalnac, v zivote by si to nanho nepovedala 🙂 Co uz, kazdy sme nejaky.
Neboj sa, mozno tvoj syn bude gay, a mozno len skvely otec pre svoje buduce dcery. Ale nech uz z neho vyrastie hocico, hlavne ze to bude dobry clovek.

micusa2222
9. dec 2023

nie, nie je to normálne...

panda21
9. dec 2023

Síce mám oproti 10 ročnému bábätka - 3,5 a 1,5. Ale obaja sa zásadne hrajú s hračkami toho druhého 😅 mladšia dostala bábiku a kočiar, hrá sa s tým iba starší. Mladšia mu zasa znarodnila auticko na ovládanie. Raz sme boli v hernicke a syn sa tam hral s kočiarom, babiku prebaloval, išiel ju kojit, uspavat.. Prišiel dedo, asi tam bol s vnučkou a pustil sa mi do syna štýlom "si ty baba?" a syn hneď pohotovo " ja som chlapec" to už som spozornela a dedo pokračoval "tak prečo sa hráš s dievčenskou hračkou? To je pre baby, nie pre chlapov. Tam choď k autickam" už, už som sa chcela pustiť do debaty ja, keď môj syn úplne s kludom Angličana "aj tata prebaluje a chodí s kočíkom. Raz budem taký dobrý tata ako on" no a dedo nevedel čo povedať 🤷‍♀️😅 deti sú nevinné, oni nevedia, že ta hračka je pre baby a ta pre chlapcov. Im sa ľúbi, tak sa s tým jednoducho hrajú. Toto rozdeľovanie vzniká iba v chorých hlavách dospelých ľudí. Tvoj syn môže byť úžasný make-up artista, videla si na netflixe makeup star? Toľko talentovaných ľudí? Alebo bude návrhár, umelec. A možno nakoniec skončí ako automechanik. Rozumiem ti, že máš strach. Tiež ako matka mám strach, že moje deti budú "iné", ale nie kvôli sebe (ja ich milujem úplne bezpodmienečnou láskou a budem ich milovať, aj keby sa rozhodli mať ružové krídla na chrbte...pre mňa je úplne nepochopiteľné, ako niekto môže svoje dieťa milovať 20 rokov a potom povie, že ľúbi rovnaké pohlavie a bum, 20 rokov lásky je preč. Wtf?).. Ale preto sme tu my, mami. Podporovať ich a mať pre nich útočisko, keď svet tam vonku je plný zloby. Viď 15 ročný Roman. Krásny, mladý chlapec, čo mal lámať ženské srdcia, jeho tie dievčatá dohnali k samovražde. Svet je kruté miesto, ale musia mať aspoň doma bezpečné zázemie, kde sa môžu naplno otvoriť. A inak, palec hore tvojmu mužovi. Iný chlapi by sa už rúcali a snažili sa syna donútiť k "mužským" veciam. Tvoj to berie úplne úžasne 👌

guudy
9. dec 2023

Som mama LGBTQ+ dietata (nie je gay). Ako dieta silno preferoval stereotypne hracky. Hracky v detstve nemaju nic spolocne s rodovou identitou alebo sexualnou orientaciou. Tu clovek v sebe objavuje az pocas puberty.

Dcera sa v 16 venuje programovaniu sutazne, aj na medzinarodnej urovni a bude sa tym aj zivit. Dievcat je v tejto oblasti tak strasne malo, ze dokonca existuje aj dievcenska medzinarodna informaticka olympiada na podporu dievcat v IT….na dceru sme hrdi a ma nasu plnu podporu. Kazdopadne som tym chcela povedat, ze riesit stereotypy je blbost. To nie su podstatne veci.
Jedine dolezite tu je, ze je dieta zdrave, sikovne a teda ma byt milovane a podporovane rodicmi za kazdych okolnosti.

olimuc
9. dec 2023

Moj najlepsi kamos sa hral s babikami, krasne maloval a tvoril. Sice doniesol domov zenicha a sklamal vela zien (pretoze velmi dobre vyzeral) a je uspesny graficky dizajner (alebo nieco take) v UK. A to uz ma dost po 40tke … davnejsie sa na neho pozerali ako na cudneho, ale nikto sa mu nesmial a nerobil z toho dramu… k psychologovi ani nikto nic neriesil.

kristiii
9. dec 2023

Rozumiem, že máš obavy. Ako matka chalana, ktorý odmalička inklinoval k chlapčenským hračkám sa asi neviem úplne vcítiť a som si istá, že ani väčšina tých, ktoré ti tu napísali, aké je to normálne a že to nemáš absolútne riešiť. Som si takmer istá, že by sme mali na tvojom mieste obavy skoro všetky. Nie kvôli sebe, ale presne kvôli okoliu. A hlavne v tejto "tolerantnej" krajine. Ale majú všetky pravdu v tom, že nikto iný ako vy, rodičia, mu nemôže byť väčšou oporou. Netreba sa asi veľmi zamýšľať, čo bude, ako bude, ono sa to v čase puberty proste vykryštalizuje. Inak máš veľké šťastie, že máš chlapa s takýmto nastavením.

mimikarol
9. dec 2023

V dcerinej škole jeden chlapec už pár rokov hovori že chce byť dievča. Ja to nijako nekomentujem. Podľa mňa není normálne keď je niekto zlý, ubližuje iným, je zákerný.

miriam11
9. dec 2023

Pozri sa, je aký je. Ma ruky, má nohy, nie je slepý,ani hluchý, nemá žiadnu vážnu chorobu... Bože, mať tvoje problémy. Nevieš,co je to strach o vážne choré dieťa, koľko s tebou bude a ty riešis bábiky. Prepáč, uvedom sa.

ivik4
9. dec 2023

Nechaj ho zit , stastne, ako on chce

jaskolka
9. dec 2023

Ved sú chlapi, ktorí sú kadernici, kuchári, stylisti, módni návrhári, šperkari, floristi, dizajnéri
. Takže muselo ich to "baviť" už v detstve, alebo puberte, alebo k tomu aspoň inklinovat.

deniseee
9. dec 2023

Tvoj syn je jednoducho kreativny. Chce nieco vyrabat, pretvarat a v tomto smere doba chlapcom vobec nepraje. Ked zajdes do hrackarstva, jednoznacna prevaha v kreativnych hrackach je medzi dievcenskymi hrackami. Jednoducho tato doba je vyslovene jednostranne zamerana iba na dievcata. Literatura detska je dnes tiez ovela viac dievcenska, hrdinky su prevazne dievcata. Moj syn napriklad vzdy rad varil. Uz od detstva sa pri mne zvrtal v kuchyni a robi to rad aj teraz ako dospely. Mozem ta vsak ubezpecit, ze je uplne nprmalny. A rad chodi stale aj na specializovane kurzy varenia roznych svetovych kuchyn. Prekvapena som ostala, ked mi ukazal fotku z takeho kurzu. Medzi ucastnikmi bola iba jedna zena! Bud naozaj pokojna a tes sa, ze mas takeho tvoriveho syna.

slavkajurko
Autor odpoveď zmazal
bolarazjedna
9. dec 2023

Ešte dodám, ja som si dala skrátiť svadobné šaty u chlapa, ktorý je gay. Je to úžasný chlap s veľkým srdcom, to proste cítiš keď si s ním, od puberty si privyrába s tým, že šije svadobné šaty pre nevesty, a všetky sú nádherné, a nevesty nadšené, vďačné. Keď som bola u neho, tak byť krásne a útulné zariadený, že by jeho vkus a estetické cítenie by závidela nejedna žena. Chlapík roky žije usporiadaný život, ma dlhoročného partnera, s ktorým žijú šťastne a v láske. Najlepšie na tom je, že aj rodina to prijala dobre, chodia spolu na výlety, oni dvaja zas ľúbia malú neterku hádam ako svoju.... Koľko hetero ľudí by prijal taky život, že žijú v milujucom vzťahu a ešte môžu robiť to , čo ich baví.

autor
9. dec 2023

Baby dakujem, pisete mi same uzasne veci a ja sama to presne tak citim a vnimam, kiez by vsetci ludia mali take zmyslanie a pozerali sa na vsetkych ludi rovnakou optikou tak by som nestresovala, lebo my s manzelom ak by aj prisiel s tym ze je gay tsk by sme to neriesili, ale kolko ludi vo svojom okoli mam co s tym maju problem…ved staci citat komentare na fb ked sa pise o lgbt kolko nenavisti a hejtov az mi je na vracanie …alebo iba ked ideme na chatu s partiou a v telke bol minule bandik a uz obrovska debata ze jaka buzna, tepols, buzik… a to sa takto vyjadrovali doktori, pravnici… bolo mi az zle toto pocuvat, vravim im ze co ked bude take vase dieta tak obrovsky rehot ze in sa to nemoze stat…ale vela veci co ste napisali si berek k stdcu a ta najpodststnejsia je ze uz to nebudem absolutne riesit

guudy
9. dec 2023

Autorka, silacke reci maju najma ludia, ktorych sa to osobne netyka… rozumni ludia prehodnotia svoj postoj najneskor, ked osobne lgbt cloveka spoznaju, resp sa dozvedia o jeho orientacii. My od nasho okolia nevyzadujeme nic viac ako respekt k nasmu dietatu. A kamaratov teda nemame homofobov. To by sme sa veru rozlucili, keby boli.
Za mna, neries to, nijako to ovplyvnit nevies…a ci bude alebo nebude lgbt, to ukaze cas. Tes sa z dietata, ze je zdravy, sikovny a ma svoje zaujmy….to vela deti dnes nema, su akurat tak nonstop na tel/tablet/pc.

cafelatte
9. dec 2023

To je len tým, že je obklopený dievčatami. Napríklad moja dcéra vyrastá s bratmi no a hádaj co ju najviac baví, preto sa snažím s nou tráviť veľa času a robiť aj babské veci.