Je povinné stiahnuť deťom Edupage do mobilu?
Mojim 12-rocnym detom zacali v tomto skolskom roku mnohe ucitelky zacali zadavat domace ulohy /formou testov/ do edupage alebo smartbooks. Na mna sa obratili mnohi rodicia ako na tiredneho dovernika, ze s tym jednoducho nesuhlasia z roznych dovodov /ci uz nema dieta mobil, alebo nemaju data, alebo doma wifi, nemaju pc.../ Mozme my rodiacia nejak rozumne argumentovat, ze s tym nesuhlasime? Moze za neurobenu du dostat 5-ku? Ma na to ucitel pravo?
Neviem, ako je to z pohľadu práva - ale 12 ročné deti sú dosť veľké na to, aby im rodič toto umožnil využívať. Žijeme v 21. storočí, sama nie som stotožnená s niektorými inováciami (napríklad neplatím cez mobil ani hodinky), ale je potrebné si uvedomiť, že vývoj nezastavíme a nič dobré deťom rodič neprinesie tým, ak bude hľadať cesty ako sa tomu vyhnúť. Takže nie je otázka, či rodič môže rozumne argumentovať - otázka je, či si rodič uvedomuje, že na tom nič rozumné nie je, snažiť sa vývoju vyhnúť a zo svojho dieťaťa robiť outsidera.
ci uz nema dieta mobil, alebo nemaju data, alebo doma wifi, nemaju pc.../
Tomuto vážne veríš? Jednoducho sa im nechce robiť úlohy a hľadajú výhovorky. Mobil s dátami alebo wifi majú aj najchudobnejšie rodiny minimálne jeden doma.
@anjelicek26 dakujem, za radu, no nezodpoveda polozenej otazke
Tu je odpoveď z ministerstva z roku 2022:
https://rodiclavouzadnou.sk/ma-rodic-povinnost-...
Škola má možnosť rozhodnúť o spôsobe komunikácie so zákonnými zástupcami a verejnosťou, pričom na túto komunikáciu môže využiť aj webový portál (napr. Edupage). Môže sa zároveň jednať o nástroj, ktorým rodič získava okamžitý prehľad o známkach, správaní, dochádzke svojho dieťaťa a aj ďalšie užitočné informácie z prostredia školy. Tieto skutočnosti sú obsiahnuté v školskom poriadku a prípadne v školskom vzdelávacom programe.
V prípade, že rodič nemá k takto uverejňovaným informáciám prístup, napríklad z dôvodu, že nemá pripojenie na internet, mal by o tejto skutočnosti informovať riaditeľa školy, ktorú jeho dieťa navštevuje a dohodnúť sa na alternatívnom spôsobe získavania informácií.
Podľa môjho laického názoru, ak je uvedený Edupage v školskom poriadku ako oficiálny komunikačný nástroj a rodičia podpísali oboznámenie sa, tak to musia rešpektovať.
V súvislosti s domácimi úlohami bola nejaká oficiálna zmena, že nie sú povinné. Z toho logicky vyplýva, že by za ne nemal dostávať známky (nanajvýš motivačné jednotky).
no mne osobne tie úlohy cez net lezú na nervy...veď už deti nebudú vedieť ani poriadne písať perom...budú vedieť len klikať myškou...podľa mňa v tomto prípade nejde o lenivosť rodičov skôr o lenivosť učiteľov...ako si prácu uľahčiť...ja som už tak nervózna, keď dá učiteľ vysvetlenie učiva pozrite si na you tobe a priložený link.....
Nerozumiem prečo s tým rodičia nesúhlasia. Moja má 9 a práve si vytvorili skupinu na Edupage kde si posúvajú domáce úlohy pre chýbajúcich alebo ak by si náhodou zabudli poznačiť v škole. Podľa mňa je to super, dieťa je zrazu motivovanejšie, učí sa samostatnosti ako pracovať v online svete kde je to hlavne bezpečné. Verím, že každá domácnosť má pc, alebo tablet či mobil, treba len rodičom vysvetliť výhody, ktoré z toho dieťa má.
@mlenka121 moja odpoveď tam je.. napísala by som tým rodičom, že z akého zariadenia mi píšu? Ty s tým nesúhlasís prečo? Píšeš "nesuhlasime"
@melanta Pekny den, ano mate pravdu, ze 12rocny su dost velky na to, aby pouzivali pc tablet..., ale zaroven
@anjelicek26 nepisi, stetavame sa pred skolou a komunikujeme...
nieco podobne sme preberali tiez na RZ,,, ucitel vzdy povie na hodine ulohu,, takze deti bvy si ju mali poznacit,,, to, ze to niektori davaju navyse aj na Edu,,je len ich dobra vola,,,,lebo deti su v celku lenive si to znacit... je to zaroven super pomocka, pre tych, ktori chybaju, a ktorych deti su neznacia ulohy do zositov,, ale myslim, ze ak budete trvat na tom, ze ulohy nechcete zadavat cez Edu,,, ucitelia budu len radi,, tak nech si ich deti, znacia na hodinach do slovnickov,,, myslim, ze vtedy, bude este menej deti mat vypracovane ulohy,,,,
@mlenka121 tak po siestakov už nechodia rodicia a tych rodicov vidím 2x ročne na rodicku aj to nie všetkých,. Fakt by ma zaujímalo, či je to len taky hluchý protest proti všetkému,čo je nové,alebo sa nad tým vôbec zamysleli....
@anjelicek26 prepacte, tu nejde len o moju osobu, ale pytam sa ako zastupca triedy. Tak mna prosim vynechajte. Dakujem
@mlenka121 ved práve, ak máš zasrupujucu funkciu,mala by si im objektivne vysvetliť výhody,co to prináša a ze argument "nič s toho doma nemáme a doma 12 rocne dieta) je dosť absurdný....
12 rocni najradsej travia volny cas pred pc alebo s mobilom v ruke. Nainstalovat im edupage a otvorit smartbooks je uz len jeden krok navyse. Zijeme v digitalnej dobe, ani v praci uz takmer vobec nepiseme perom, vsetko sa robi na pc vratane schvalovania dovoleniek, dochadzky... Je nacase, aby sa aj skolstvo posunulo, hoci to ide len pomaly.
@anjelicek26 U nas skola ma v skolskom poriadku zakaz pouzivania mobilnych telefonov napr.
@mlenka121 aj ak je exrem ze nema tak ani rodic nema?.. ved mozem dietatu pozicat svoje zariadenie.. to musi byt extremny pripad ze v celej rodine nemaju ziadne zariadenie ale to uz musi byt nejaky extremny socialny pripad inak si to neviem presdtavit.. a v tom pripade u nas stale funguje kniznica kde je pristup k internetu na nejaky cas bezplatny
@mlenka121 tak sa spýtaj priamo konkrétnych rodičov na tie rozumne argumenty, lebo tu ti ich nikto nedá.
Väčšina ľudí proste technológie využíva, každá jedna rodina ma doma aspoň jeden mobil s dátami, PC, wi-fi.
Ak je niekto vyložene proti technológiám ma to tazke a musí sa vynájsť, vysvetlit v škole ze nema e-mail, v práci ze nema bankový účet a nejako si s tým poradiť ako sa dá takto fungovat v dnešnej dobe. Vždy sa nájdu ľudia ktorý odmietajú pokrok, to je normálne. Akurát to majú ťažké, aspoň v tomto, z roka na rok sa technológie využívajú viac a viac.
5-ka za ulohy je ale extrem, ktory by sa nemal vyskytovat, pokial na jej vypracovanie nemal ziak aspon tyzden. Mnohe deti totiz po skole chodia na kruzky, sportuju a nie vzdy maju dostatok casu na urobenie vsetkych uloh nacas. Ani v praci nedostavame ulohy na doma, je len na nasej dobrej voli robit pracu po veceroch.
@anjelicek26 mozno pre vas, ale urcite nie pre vsetkych
Co sa týka úloh na edupage tiez sme to ako rodičia museli riešiť s jednou učiteľkou, lebo ta bola schopná zadať úlohu na pondelok v nedelu večer o 8 .
Normálne sme sa s tým obrátili na triednu učiteľku a dohodlo sa ze úlohy sa zadávajú na poslednej hodine daného predmetu v škole, nie takto
@kp7333 ani v praci nepiseme perom - hmm, tomu hovoris ako? Pokrok? Ci krok vzad? Zlata stredna cesta, to by bolo najvhodnejsie, inak v dospelosti nebudu ani len tusit ako sa pise velky pisany Ypsilon.
@mlenka Nazory sa roznia. Niektore skoly to maju, ine nie. Tiez tu je siahodlha diskusia:
https://www.modrykonik.sk/forum/skolak/domace-ulohy-v-edupage/?page=15&scrollto=first
Aj tu:
https://www.modrykonik.sk/forum/skolak/zadavanie-uloh-cez-edupage-2/
Tie ulohy im oznamia aj na hodine, ci len neskor poslu a sledujte? … cez vikend by nemali toto ani vypisovat.
Ked chces pravnu radu, napis do skupiny na konovi Pravne poradenstvo.
U nás zadávajú úlohy tiež online cez Padlet na týždeň dopredu. Dieťa ktoré chce si môže naďalej zapisovať do zápisníky. Ale domáce úlohy majú vždy pisanou formou žiadne online test a doma vyplniť na Pc.
A ako argumentovať presne ako tu. Že nie každé dieťa má prístup k počítacu alebo pripojenie k internetu Rest rýchly internet.
A pre tie čo sa pohoršuju ,nie každé dieťa v Tom veku má nonstop prístup k netu alebo vlastný tablet či mobil. To neznamená že rodičia nejdú z dobou. Potom vidno ako majú niektoré deti problém napísať súvislú vetu, dodržať správne pero či ceruzku alebo jemnú motoriku úplne na nix
@opica_skorica dakujem, za radu, obratim sa tam a to ostatne ma nezaujima...
@anjelicek26 rozumiem, co si chcela povedat, ale ano, aj v dnesnej dobe su take deti. A nie je ich malo. Niektore nemaju ani splachovaci zachod a su take, kde nemaju ani teplu vodu. A nie su to ludia z osady. A poznam aj take, co ziju v byte/na ubytovni a pristup k internetu maju len tam, kde je volne pristupna wifi. Cize nie doma, ani data v mobile. A rodicia su radi, ze maju kredit na prezvonenie. A mnoho z nich aj pracuje a aj tak si lepsie podmienky zabezpecit nevedia.

12 ročne dieta bez mobilu,WiFi,tabletu alebo PC doma (aj keby rodičovský, to zadanie si tam precita) jw neexistujúci stav.. taky nikto nie je🫣🫣Lebo ti ti rodicia z niečoho pisu🤣🤣 Aj keby tie zadania pre to dieta mali pozerať a napísať mu to na papier oni.. prosím nech začnú žiť v normálnej dobe a nie su lenivy to pre to dieta urobit...