Je povinné stiahnuť deťom Edupage do mobilu?
Mojim 12-rocnym detom zacali v tomto skolskom roku mnohe ucitelky zacali zadavat domace ulohy /formou testov/ do edupage alebo smartbooks. Na mna sa obratili mnohi rodicia ako na tiredneho dovernika, ze s tym jednoducho nesuhlasia z roznych dovodov /ci uz nema dieta mobil, alebo nemaju data, alebo doma wifi, nemaju pc.../ Mozme my rodiacia nejak rozumne argumentovat, ze s tym nesuhlasime? Moze za neurobenu du dostat 5-ku? Ma na to ucitel pravo?
@zuzanapjat asi si nečítala pozorne, čo píšem. Učiteľ má pozerať na každé dieťa, čiže kľudne môže zadať úlohu diferencovane. Môže dať možnosť urobiť ju na PC, aj nie na PC. O tom je individuálny prístup, že každý má šancu v rámci svojich možností, či už možností technologických alebo iných. Ani na vyučovaní dobrý učiteľ nedáva rovnaké úlohy všetkým, ale diferencuje.
@hu.hu ved ide o to, že udajne autorke rodicia hovoria (obavaju sa), že sa k uloham, ak budú zadavane na edupage, nedostanu....o tom je tu diskusia na 6 stran..
@akvi zrazu nemaju ani rodičia telefon a internet, ani deti. Kopec rodicov si edupage pochvaluje, vsetko je tam prehladne. Nemusia zhanat domace ulohy, ked je ich dieta chore, vidia kedy dieta pride a odide zo skoly, vedia tam odhlasit detom obedy, komunikovat s ucitelom, maju prehlad o znamkach dieťaťa, o sutažiach apd. Čiže toto nie je o deťoch, ale o ich rodičoch. A ak rodič neprejavuje zaujem o svoje dieťa a nema zaujem využivať vymoženosti doby a modernizacie skolstva, tak to ucitela nema co zaujimat. Rodič možnosti má ... dnes maju mobil aj osadnici.
Deti, ktore nemaju pristup k technologiam naozaj existuju. A nie je ich malo. A nie su to len ludia, co byvaju v osade. Je xyz takych rodin aj v nasom hlavnom meste. Dokonca ich rodicia pracuju. A ano, kolkokrat aj obaja. Pracujuca chudoba. Mna prekvapuje to, ze vas to tu niektore prekvapuje. Taky rodic je rad za tlacitkovy telefon. Kde internet. Och. Dokonca ani to spominane lepidlo take deti doma nemaju. Aj ceruzky sa mi stracali jeden cas, potom som ich poziciavala aj na doma, dieta si nemalo cim nakreslit obrazok. A ano, pokrok ide vpred a ja kvitujem, ze k tomu vedieme aj decka, ak je tu ta moznost. Avsak ak mam taketo deti v triede, som povinna prisposobit priebeh vyucovania aj im. Dat viac moznosti.
@anjelicek26 moje deti jedine dostávajú úlohy vytlačené na papieri a celá trieda cez teams, čiže áno dá sa to aj inak. A učitelia to prijali s rešpektom a nemali s tým najmenší problem. Nikde v skolskej zmluve nie je napísané, že dieťa musí vlastniť mobil s internetom. A to nie sme sociálne prípady, práve naopak, (nielen) finančne sa nám darí a máme akademické vzdelanie.
@mlenka121 edupage je už pár rokov riadna náhrada papierovej žiackej knižky!!! Ako rodič lajdáka, by som bola šťastná, keby mi učiteľ poznačil D.Ú. Sociálne prípady majú papierovú formu Ž.K., takže asi nevypisujú na mk😂
@vreckovka2 asi zbytočná námaha sa tu snažiť objasniť niektorým realitu. Kto nezažil, nepochopí. Pre mňa to bol pravdupovediac tiež vcelku preplesk, ja v blahobyte vychovaná, keď som začala učiť a v polke vychádzky sa mi rozplakalo dieťa a keď som zisťovala, čo sa stalo, tak mi vraví, veľmi ma tlačia topánky. A ja reku a mamka o tom vie? A ona, že áno, ale druhé nemáme a nové mi nemá za čo kúpiť. Biela normálna rodinka, 4 úžasné deti, slušné, čisté, šikovné, dve som učila. Ale je veľmi jednoduché povedať, že mobily majú dnes už aj osadníci. Tí veru zrovna často k tej chudobe nepatria, lebo vedia, ako využiť systém. A pritom naozaj stačí len dať možnosti a všetci budú ok. Ale tu by niektoré asi nerozchodili ani to, že nejaké dieťa nebude mať úlohu na pc, ale inak. 🙄🙈
@zuzanapjat nejdem sa opakovať, všetko som už napísala, aj ohľadom Edupage, ja nepotrebujem počuť o výhodách, vnímam ich. Snažím sa podať pohľad z inej strany.
@akvi ja vzdy darujem na vrecia oblečenia rodinam, PC sme tiez niesli takej rodine ako opisuješ. Dnes staci opytat pomoc a vzdy sa niekto najde kto pomoze. Poznam rodinu ktora si nosi krasne čiste veci z krestanskej charity. Charity ponukaju aj pisacie potreby zaciatkom roka. Keby mi toto dieťa povedalo, že tlačia topanky, tak obvolam kamaratky čo maju deti ... kazda ma plne skrine veci po detoch. V takej situacii sa vzdy niekto najde kto skutocne pomoze. Pani ma sice deti slušne, ale nerobi všetko preto, aby mali zakladne potreby, medzi ktore obuv patri. A čo sa tyka mobilov, kopec ludi ma 2-3 v zasuvke co su este funkcne ... neverim, zeby nedali soc.slabsej rodine pre dieťa mobil. Len to by museli o nich vediet. Velakrat su to prave ucitelky, ktore takto opytaju sukromne od niekoho o kom vedia ze ma.
@zuzanapjat ak by si pracovala s takýmito rodinami, tak by si vnímala to, že oni častokrát o pomoc nepoziadaju, pretože sa buď hanbia alebo sú to proste jednoduchší ľudia a berú to tak, ako to je a z nášho pohľadu "neriešia". Ťažko sa to vysvetľuje, ak si to nezažila. Ja som dva roky robila projekt s azylovymi centrami pre matky a je to naozaj inak, ako si bežný človek predstavuje.
@akvi práve to... že nejde o tie chudák deti, ale primárne o ich rodičov. U nás píše učiteľka DU na tabuľu + dáva na edupage. Ale fakt by bolo najlepšie keby projekty na doma boli dobrovoľné. Mňa by normálne štvalo, keby kvôli niektorým rodičom bolo obmedzené vzdelávanie mojich detí len na vyučovanie. My doma tie domáce a projekty berieme ako inšpiráciu na nové vedomosti, ktoré rozvíjame. Lebo ak to bude stále tak, že sa bude brať ohľad na deti zo soc.znevyhodnenych rodin, tak to potom fakt nech ani nemaju povinne čitanie, ani nič. Lebo ak niekto nema na topanky decku, tak ani na knihu. A verim tomu, ze taki rodicia ani nepoznaju knižnice....
@sulavikova Dakujem za názor, no nezodpovedá otázke.
@nyusika tak ale to im potom rovno mozu dat domov vypracovat test na papieri.. ved to je scestne testy aj ajk aj v smartbooks by mali deti robit vramci vyucovania.. domaca praca je urcena na precvicovanie a ucenie sa noveho uciva ak to dieta potrebuje. a to ja som zastancom technologii a smartbooks nezatratujem, pokojne aj odporucit ulohy v smatbooks ako DU... ale hodnotenie teda znamkovanie uloh je podla mna uplne mimo... ulohy nemaju byt na znamkovanie a za mna by ich malo byt co najmenej a mali by byt dobrovolne.. rovnako ako je dobrovlne ci sa budes do skoly ucit.. potom sa neminu ucinku...
@akvi tak rozhodne je na mieste ak ucitel chce pri vyucovani pouzit tuto formu na domace ulohy si zistit ci k tomu deti maju pristup no.. ja osobne som fakt prekvapena ze to moze byt problem - nemam vela skusenosti ocividne... ale z tho co pises je je jasne ze take rodiny su ..
a tvarit sa ze ked nema na topanky mama tak je strateny pripad tak ako to tej rodine moc nepomozeme a tomu dietatu uz vobec nie .. ak ona uz to myslenie zmenit nevie tak naozaj je namieste aby dal sancu tomu dietatu napriklad ten ucitel a tie podmeinky nejako zabezpecil aspon tym ze dietatu poskytne informacie a navrhne riesenia .. napriklad tu kniznicu.
Technologie su sice super a zlahcuju nam zivot ale zaroven aj nebezpecne z knihy na vas nevyskoci neviem aka reklama a ine nechutnosti takze nie je to len o tom zariadenie mat ale aj ho napriklad tym detom vediet nastavit aby tam teda robili tie smartbooks.. aby sa ucili tie technologie pouzivat uzitocne a nie aby ich pohltili a to je narocne a ani niektori dospely to nevedia tak v rukach dietata z jednoduchsej rodiny aj to moze byt problem...
@oskvarka mne vadi ked za projekty doma sa davaju sice znamky, ale tie znamky nemaju vahu. Tak chlapec robil na tom doma 4 hodiny intenzivne, (napr. prezentacia, ale i naucit sa ju odprezentovat), dostane znamky, ale ta ma nejaky nizsi stupen % či čo. Doteraz som to nepochopila.
@zuzanapjat tak ked je to ako nasledna prezentacia to je podla ,ma ine no ... ale za mna je cely sisten znamkovania hrozne skostnateli, zamerany na vzajomne porovnavanie sa a neobjektivny a stresujuci takze no keby je na mne zrusim to cele a zavediem v hodnoteni individualny pristup pre konkretne dieta.... takze uplne chapem a pociti nespravodlivosti su namieste podla mna
@oskvarka ano ked si vezmes pri čom sa dieťa najviac nauči a zapamäta si, tak podla mna su to prave tie projekty. A zaroven vo vyššich ročnikoch sa ich uči aj odprezentovat, čo je tiež velmi potrebne. Je to jedina forma kde sa predpoklada že to dieťa ide do hlbky temy. Ak ide napriklad dejepis rad radom učivo, na stopro to zabudne... Tym že deti maju toho učiva vela, tak nie je čas robiť projekty na hodine, čo by podla mna bolo super. Celé to naše vzdelavanie je divne.
@akvi btw - ty si naozaj myslis, ze kebyze ucitel vie ze 50% jeho triedy nema absolutne ziadny pristup k internetu tak bude bazirovat na tom aby tie deti mali len digitalnu komunikaciu? Tak ako ty si ako ucitelka vsimas, ze taketo deti v triede mas a tym padom nemozes od nich taketo veci ziadat, tak aj ten ucitel by si to asi vsimol. Nezda sa mi, ze by az tolko ludi z jednej triedy mali problem pripojit sa na net, skor si myslim, ze je to nesuhlas rodicov aby mali deti pristup k netu - co mi sice pride naozaj obivuhodne, ale nie ked sa jedna o komunikaciu so skolou. Na jednej strane sa tu matky rozculuju, ze ked je dieta chore tak nemaju pristup k ucivu a uloham a na druhej strane ked ucitelka sa chce komunikovat so vswtkymi detmi cez technologie tak jej to treba bojkotovat.
@prasiatko30 aj keby jedno jediné dieťa z triedy z akéhokoľvek dôvodu nemalo/nechcelo Edupage, tak učiteľ je povinný to rešpektovať a dať iné možnosti. Je úplne irelevantné špekulovať o dôvodoch.
@akvi možno by viac mala riešiť sociálka.
Máme Edupage na škole od r.2010, ale v tom čase v podstate ako webstranku, zapisovanie známok a DÚ bolo dobrovoľné. Postupne sme prešli na elektr.triednu knihu, elektr.ziacku knižku, nič z toho už nemáme v papier.podobe. Ja ho využívam od začiatku, ale vždy sa v triedach pýtam, či k tomu majú žiaci prístup, plus vždy zadavam dú, oznamujem písomku, informujem o potrebnych pomôckach na hodine a následne to poznacim do EduPage.
@akvi toto je ako rady tu na mk - poradte mi co robit, ale v reale nechcem robit nic a chcem to utobit tak ako ja chcem a ked vacsina ludi potvrdi, ze toto nie je mozne tak sa este prduskaju. Cize aj tu bude pravda niekde uprostred
@prasiatko30 mne je jedno, ako to majú ostatní, ja nepíšem za seba, píšem pohľad z inej strany, na ktorú tu niektoré komentujuce nedovidia, pretože žijú v inej sociálnej bubline. Mňa naozaj nemusíš presviedčať o výhodách technológií. Ja sa len snažím poukázať jednak na to, čo hovorí zákon ( neukladá povinnosť mať Edupage, pc, net atd) a tým pádom škola je povinná s tým počítať a nájsť aj iný komunikačný kanál a jednak poukazujem na to, že aj keď sa väčšina komentujucich nestretáva s realne chudobnými ľuďmi, tak to neznamená, že takí neexistujú. Ak si vsimnes aj tu komentáre od uciteliek, tak žiadna nemá problém oznamovať veci aj na hodine a predpokladám, že by nemali ani problém zadať alternatívnu úlohu deťom, ktoré majú problematický prístup k pc a netu.
@anjelicek26 ale áno je. Moje dieťa v tom veku tiež nemalo mobil a boli v triede aj takí, ktorí ho nemajú doteraz. Máme v susedstve rodinu, deti sú už na strednej škole, nemajú mobily, počítač ani internet doma. A nie sú to žiadne sociálne prípady.
@zuzanaam cela rodina bez internetu, ze im to ani rodicia pozrieť večer nevedia? Nemajú internet banking ani nič? Pre mňa úprimne absurdná predstava, nepoznám takého absolútne nikoho, ale budiz...
@mlenka121 To je co za triedu, ze nemaju pc, mobil, tablet, nic? Neverim.....kazda damocnost na aspon daco. Vacsinou ti isti rodicia ale maju VZDY na pivo a cigarety, standardna a zakladna vybava slovenskej socky.
Moje deti maju eduage od 1. rocnika a vsetko ide len cez Edupage. Ale fakt ma zaujima, kde sa dana skola nachadza

@anjelicek26 naši robia tiež od piatej triedy prezentacie a pomerne často. Robia to na svojom počítači cez víkend. Nie YouTube nepoužívajú. A navštevujú jedno z najlepších gymnázii v krajskom meste v jednom Landeshauptstadt s výbornými výsledkami .