Je povinné stiahnuť deťom Edupage do mobilu?
Mojim 12-rocnym detom zacali v tomto skolskom roku mnohe ucitelky zacali zadavat domace ulohy /formou testov/ do edupage alebo smartbooks. Na mna sa obratili mnohi rodicia ako na tiredneho dovernika, ze s tym jednoducho nesuhlasia z roznych dovodov /ci uz nema dieta mobil, alebo nemaju data, alebo doma wifi, nemaju pc.../ Mozme my rodiacia nejak rozumne argumentovat, ze s tym nesuhlasime? Moze za neurobenu du dostat 5-ku? Ma na to ucitel pravo?
@steffi22 ako schvalne sa vyhybas faktu, ze dostali tablety a ze maju v skolach i knizniciach a komunitnych centrach zdarma internet. A faktu, ze staci skromne povedat ucitelke "nemam na telefon pre dieta" a som si ista, ze sa najde rodič/rodičia, ktorí rady daruju jeden zo suflika. A k tomu ako sa mam vzit do toho co ak moje deti skoncia ako ine deti..... tak tu ti rovno pišem, že aj keby som mala isť šľapať, ale moje dieťa topanky tlačiť nebudu.
@zuzanapjat Samozrejme, ona reaguje na to, co je vyhovuje, evidentne je sama odporkyna edupage a efektivnej komunikacie. Proste hlada dovody ako nieco nejde namiesto toho, aby hladala riesenia. Takze prispevok tablety a internetove kniznice umyselne neregistruje. Necudo, ze tato krajina je v totalnych srackach s takymito ludmi
@prasiatko30 ak ucitel da nieco dodatocne k ulohe na edupage nemam problem vytlacit, ocakavam ale ze moje dieta si na to spomenie a vypyta, nie ze ja budem kontrolovat kazdy den co nove a sama od seba davat veci na vypracovanie - chapes ten rozdiel? Na prvom stupni fungovali vela na spolocnych projektoch, bol este kovid a zvladli to aj bez edupage a ziackeho pristupu. Maju whats up krory pouzivaju medzi sebou tak ci tak, netreba im ziacky pristup na edupage a ani mna ako rodica - sekretarku na kazdodennu kontrolu co nove ucitelia popisali
@steffi22 Daj link. Rada si precitam....Kludne aj v anglictine ci nemcine. Stale nic. Stale si nekomentovala darovane tablety a digitalne kniznice. Nevadi, vsak naco.
Ty absolutne nechapes o com hovorim. Digitalizovane skolstvo drvivej vacsine ludi vyhovuje. Ti, ktorym nevyhovuje resp. na neho nemaju sa budu musiet prisposobit pripadne sa to musi so skolou riesit individualne. Btw bez technologii by sa nase deti za rok a pol co boli doma pocas covidu nenaucili vobec nic, takto sa naucili aspon daco.Ale mam dojem, ze tebe by vyhovovalo, ze keby sa neucili vobec, pretoze niektori rodicia nechcu ci nemaju na to, tak by sa to z dovodu spolupatricnosti malo zrusit aj pre ostatne deti. To je tvoje zmyslanie mam taky dojem.
@stormie na žiackom pristupe ty nemaš čo kontrolovat. To je na to, aby si to skontrolovalo dieťa. Rozhodne ma tam prehladnejsie ake ma ulohy a aj čo robili v škole (ked je PN) než ako ked to bude vypisovat na whatsup a cakat kedy mu niekto ulohy poskytne. Okrem toho sa na edu moze samo testovat z roznych predmetov, zaroven tam vidi vysledky suťaži ak sa na nejakych zučastnuje. Vidi tam akekolvek suplovanie učitela, vidi tam pripadne zmeny vo vyučovacich hodinach (ked napriklad odpadne hodina), ma prehlad o znamkach z pisomiek, vie komunikovat sukromne priamo s ucitelom a x inych veci. Toto whatsup nenahradi ani zdaleka.... takze je to branenie dieťaťu v tom, aby malo všetky informacie ktore potrebuje. Branit dietatu vyuzivat edupage ak ma telefon je skutocne nepochopitelne.
@steffi22 Este k tomu, ze pravo na vzdelanie je zakotvene v ustave a bez podmienok. Zaroven je povinnostou rodica zabezpecit dietatu vsetko potrebne do skoly
Mimochodom ver tomu, ze taka skolska aktovka, ubor na telesnu ci vsetky pomocky na vytvarnu su ovela drahsie ako zasraty lacny mobil za par eciek. Ja sama take po detoch predavam na bazosi za 10-15 eur kus ci darujem. Tvoje argumenty su absolutne smiesne a absurdne. Mali sme tablet z bazosa za 50 eur, dokonca novy taky slabsi kupis za 70 eur. Aktovky mas minimalne od 40 vyssie....nasa stale 70 eur je to standard. Fakt uz taras
@zuzanapjat este raz - nasa skola nevyzaduje aby deti svoj ziacky pristup aktivne vyuzivali. Ak by to tak bolo tak sa rada s ucitelom porozpravam. Ulohy ma ucitel zadat na hodine a dieta si ich zapisat - to sa vola ze samostatnost a ja k tomu svoje dieta vediem. Vsetko ostatne co spominas je u nas v skole komunikovane, dieta na to naozaj nepotrebuje aplikaciu. Kedze edupage maju iba od tohoto roka, tak doteraz ak vynechali skolu si ulohy riesili cez whatsup - moje dieta tiez samostatne v triednej skupine co deti maju. Teraz ak nahodou vynecha tak to bude na edupage co uznavam ze je vyhoda, ale kludne si to moze pozriet v laptope alebo u mna na mobile, opat nepotrebuje avoj pristup a aplu v mobile
@steffi22 Tak ok, opat si neodpovedala na ziadnu priamu otazku. Proste nemas argumenty. Otazky uz nebudem opakovat, je to zbytocne. Stale si ides svoje v style vsetko je drahe a zda sa, ze mas aj financny problem, unika ti podstata - nemozeme brzdit vacsinu deti kvoli a vracat sa niekam spat kvoli ar jednotlivcov. Ti su to bud musia vyriesit sami alebo s pomocou skoly.
@anjelicek26 nie všetky deti majú taký bohatý program ako Tvoje, alebo moje. 90% dcériných kamarátov trávia na mobiloch hodiny. A závislosť vzniká veľmi rýchlo, čím je dieťa mladšie, tým skôr. Vlnové dĺžky, ktoré oko vníma z obrazovky škodia vývinu detského mozgu a narúšajú hormóny (aj dospelých). Takže za mňa, u detí je riešenie nemať. Je mi zle, keď vidím 2 ročné deti čumieť do tabletov, čo je žiaľ všeobecne rozšírená prax. Keď dieťa dostane prístup k týmto technológiám neskôr, nič mu neuje. Naopak, neujde mu detstvo.
@zuzanaam závislosť vzniká aj tak, že urobíš z mobilu a tabletu niečo úplne nedostupné. To dieťa sa k tomu raz aj tak dostane, hoc keby malo 16-17, alebo 25 a pre neho daná vec bude mať oveľa vyššiu hodnotu, ako pre bežné deti a oveľa viac dopamínu sa vyplaví, keď sa k tej veci dostane. Moje deti majú roky na mobile stanovený čas, majú tam rodičovské zámky a učia sa ako mobil aj efektívne využívať (vyhľadávať informácie napríklad), hrajú logické hry atď. Jediné, čo tam nebudú sťahovať a veľa o tom rozprávame sú platformy ako TIK-TOK. Netreba robiť z technológie niečo úplne nedostupné a tým zvyšovať túžbu dieťaťa po danej veci. Neviem, či je pre teba prijateľné, keď dieťa si vybuduje závislosť akonáhle sa odtrhne od tvojho vplyvu. Mne by vadilo aj keby som mala 20 ročného závislého, alebo 30 ročný keby hral hry na mobile miesto starania sa o rodinu.
@letfenixa vsetky info idu aj tam ale su odkomunikovane ziakom na hodinach a nam boli napr na rodicovskom. Ak potrebuje zaplatit za knihu/pravovny zosit tak to ucitel povie aj na hodine a aj zapise do edupage, rovnako to je s domacimi ulohami, suplovanie sa ziaci dozvedia tiez aj v skole.. Ospravedlnenky mame posielat uz cez edupage.
Stale nie je potrebne aby dieta malo pristup na svoj ziacky edupage ked vsetko co ma vediet sa dozvie v skole.
Co sa tyka kontroli prichodu/ochodu do skoly tak u nas v skole sa nepiipali ani doteraz, to s edupage nema nic a takisto skolska jedalen ktoru prevadzkuje sukromnik - tazko ho prinutit aby daval veci na edupage a prepojil svoj system.
Napada ta este nieco preco by malo dieta mat pristup?
@mlenka121 čítanie s porozumením je jednou zo zručností 21. storočia🙃Edupage zjednocuje komunikáciu na úrovni škola/rodič/žiak. (Aj v opačnom poradí) Ako rodič je samozrejmé, že máte prístup do Edupage rovnako aj vaše dieťa. Učiteľ posiela správy iba rodičom, alebo iba žiakom, no môže aj súčasne: rodičom aj žiakom.
@sulavikova Pekny deň. Min. Školstva a školský zákon znie, že škola môže zvoliť edu za spôsob KOMUNIKÁCIE medzi rodičom/zakinnym zástupcom a verejnosťou. Ostatne veci ak nemá škola podpísané rodičmi, nemôže vyžadovať.
@mlenka121 a to znamená, že daná škola zrejme už roky využíva Edupage, a to by si mohol uvedomiť aj tr. dôverník
@sulavikova zrejme nechápete otázke, ktorá bola položená v úvode.
@mlenka121 ja chápem a aj vy?!
@mircalla žiaľ to si tento tr. dôverník neprečíta🤦🏻♀️
@zuzanapjat dcéra má už 2 roky mobil kvôli dochádzaniu na tréningy a nič také nepozorujem. Presne toto som počúvala aj ohľadom sladkostí, že keď dieťaťu nebudem dávať kupované sladkosti, keď sa raz k nim dostane, nebude pomaly jesť nič iné. Bežne predávané sladkosti nekupujeme dodnes a nikomu nechýbajú. Nikdy v živote som nevidela jediný prípad, že by sa takéto reči potvrdili.
@zuzanaam také prípady sú. Ja mám tri deti, ani jedno nemalo zakázaný telefón, ani playko, ani hranie hier. Len mali časové a rodičovské zámky. Nikdy nemali odobratý telefón za trest, alebo zlé známky, ako to robia mnohí rodičia. Zato poznám viac detí, ktoré už teraz majú problém, keď sa dostanú k telefónu tak nevedia kedy dosť. Lebo majú rodičov, čo neustále ich terorizujú cez zákazy a aj tresty. Každú možnú chvíľu kedy pri nich nie je rodič chcú tajne hrať. Klamú že dostali zlú známku, lebo sa boja odobratia telefónu apd.
@zuzanaam a všímam si to viac u chlapcov ako u dievčat. Chlapci chcú hrať hry. Potom staršie dievčatá v puberte chcú byť hlavne na tik-toku.
@sulavikova z vašich odpovedi nie je absolútne zrejmá odpoved na moju otázku, ale v každom prípade Dakujem za názor. Považujem tuto našu debatu za zbytočnú.

@steffi22 Ty si uplne sibnuta. Skolstvo nech hlada riesenia pre deti, co udajne nema nikto z rodiny tablet ci mobil. Ale nie, ze teraz vsetky ostatne deti sa idu prisposobovat par jednotlivcom a vratia sa do 80tych rokov a budu si posielat listocky po ucitelke. Presne ako bolo spomenute, pokrok nezastavis, ci sa ti to paci alebo nie.
To, ze niektore krajiny sa vracaju ku tomu, co bolo predtym, si si inak vymyslela.