Je správanie 7-ročného dieťaťa normálne?
Začnem tým, že dieťa nie je moje. Vlastné deti nemám, takže neviem či sa to deje bežne.
Napríklad nespáva sám, má 7 rokov.
Na všetko a všetkých hovorí škaredé veci a myslí si, že je "vtipný".
Je totálne arogantný, napríklad sám mi hovoril tento príbeh. " Boli sme v parku a prišiel starý chlap a povedal nám, že máme byť tichšie lebo už je večer. Takú kopačku by som mu dal, že by ho odpálilo na mesiac."
A je hlúpy, nechce sa nič nové učiť.
Toto je normálne správanie dieťaťa v takom veku? Ja som z toho úplne zhrozená
aky pan taky kram ... to dieta to nema z vlastnej hlavy - takze zamyslela by som sa nad spravanim jeho rodicov
Problém bude u rodičov, nie dieťaťa.
Viem, že sú to rodičia, ale v takejto miere ? Pozeráva samé hlúposti na YouTube. A možno aj zo školy niečo pochytil. Dá sa to ešte zmeniť ?
V takomto veku je to vizitka rodičov.
Dá sa to zmeniť. Ale to chce aj zmenu správania ľudí v jeho okruhu
Keď raz rodičia komunikujú na úrovni 4tej cenovej tak dieťa automaticky preberá ich slovník
Keď nekontrolovateľne pozerá videá na YouTube tak rodiča by mali čas limitovať a venovať sa mu, aby mal aktívny program
Tak verbalny prejav predpokladam pochytal od rodicov a mat "velke usta" neznamena, ze vsetky tieto skvele napady realizuje...synovec bol od mala riadne peklo mali s nim co robit dvaja, teraz ma 10 a je to sto a jeden, funguje uplne samostatne, neskutocne dobre sa uci, reprezentuje skolu na viacerych olympiadach, plus judo, plavanie, hudba... v tom veku nevedel, kde je sever a veru myslel si, ze je strasne vtipny (tieto vtipky tahali hlavne v skole a uputaval tym pozornost)...
@pribinak rodičia sa mu nevenujú vôbec
Dieta je take zrkadielko, tieto komentare len prevzalo z rodiny a od ludi, ktori s nim travia vela casu, ak ti na nom zalezi, venuj mu cas a pozornost, mozes sa opytat na pokracovanie pribehu, dal by si mu kopacku? A co potom? Nie nahnevane, ale zvedavo a sleduj, ci bude vediet rozvijat pribeh, preco chcel ujo, aby ste boli ticho? Bol unaveny? Da sa to zmenit samozrejme, aj k nam lieta chlapcek od susedov, cista skaza miestami, ale u nas je upratany alebo sa obcas urazi a ide domov predychat😂
To je vysledok rodičov ;) ja mam 6.5r dieta ale to by si nikdy nemohla nedovolit povedať a tak sa správať
Tak sa mu venuj aspoň ty.
Cudujes sa že dieťa je take a onaké a potom napíšeš že rodičia sa mu vôbec nevenujú
No aké prekvapenie
@anjelicek26 tak zatiaľ ich nerealizuje, ale toto bolo snáď na každého koho videl. Róm -špinavý cigán, hnusný tak by som ho prešiel autom.
Pani o paličke- stará nevie chodiť
Chlapec so zlomenou nohou- sa niekde vytrepal sprosťák, to ja som lepší
@pribinak ja sa nečudujem, ja som z toho strašne nešťastná a chcem vedieť či sa to dá zmeniť ešte a ako
reči ako majster sveta... asi to niekde často počuje popr. vidí.
nemá o moc starších kamarátov?
Bývam od neho 200km, nemám sa mu ako venovať. A snažím sa zakaždým keď som s ním, ale to je nereálne. On má tak zafixované tie veci, že mu môžem sto krát za deň vysvetľovať, že sa musí slušne správať, že nemôže hovoriť také veci, že to nie je pravda. Už som skúšala aj naňho zaútočiť takým istým spôsobom ako on na ostatných a zdul sa na mňa
My mame susedov co maju dievca v tomto veku. A mali tu minule u nich na zahrade asi 5 deti z okolia mladsie od nej. A ona velka hrdinka sa hrala na tvrdasku a pred detmi od 2-7 rokov zadrela velmi nahlas: “do pici!!” Lebo ju poslala babka curat domov na zachod a nie na zahrade. Rodicov doma nemala, ti si o nej myslia, ze je princezna a absolutny strop dokonalosti. Chodi na vyberovu sukromnu skolu. Ale ked ju nik okrem malych deti nevidi rozprava jak vojaci z kasarni. Mne skoro nakup vypadol. Lebo pred rodicmi je ich nedotknutelnou pychou. Keby len vedeli…cize aj zo skoly si to mohol priniest a rodicia ani vediet nemusia
@deti95060810 kamarátov má rovnakých a mladších. Ale jeho rodičia sa smejú na týchto "vtipných" poznámkach, ktoré má. To bude asi problém
No ma vyborne pozorovacie schopnosti, ale odkial ta negativita... toto sa da este velmi, vlemi jednoducho usmernit a pozitivne vyuzit... len to musia rodicia aj tak komunikovat, co asi nerobia... Ked ti povie - toho by som presiel autom - co mu povies? Nevies to presunut do "informacnej" roviny, no ale zlaty moj ked budes mat vodicak uz budes trestnopravne zodpovedny - rozumej pojdes za to do väzenia. Stravis tam xy rokov svojho zivota na pristore 3x mensom, ako je tvoja detska izba a budes tam uplne sam. Zaspavat sam, jest sam, zit sam. Toto chces? Stoji ti to za to?...
Daj mu priestor sa nad takymi hlaskami zamysliet, neviem, kolko si s nim... ale povie stara nevie chodit - tak sa ho opytaj, ze co si mysli, ze co ma s klbami, ze to tak je? Vysvetli mu, ako sa vekom opotrebovavaju kosti, chrupavky, aka je gravitacia potvora, ako sa menej a menej rychlo obnovuju bunky, cokolvek! Zaujmi jeho pozornost, az mu sanka padne... a ver mi, ze taketo "infosky" vzdy zaujmu...vzdy...
btw. chciet od 7 rocneho dietata, aby sa "slusne" spraval je absurdne... slovo slusne je rovnako definovany pojem ako uprac si izbu... znamena to tisic veci a vlastne nic... hovor konkretnejsie - nepaci sa mi, ked urazas inych ludi. Skus to povedat inak alebo to nekomentuj vobec.
Dá sa to zmeniť, buď s ním, venuj sa mu, úkaz mu iný vzor správania
Ale cez otravne vysvetľovanie a dohováranie a zakazovanie to nepojde
Zázrak sa s ním, urobte si takú pozitívnu srandu, nie škodoradostnu, dopraj mu radosť
Toto nie je normálne správanie pre nikoho, bez ohľadu na vek. Čize tvoja otázka by mala byť, či je v tvoje moci s tým niečo urobiť?! Nečítala som ďalšie komenty, neviem co ti to je a koľko s nim tráviš čas ale zmenu by mali začať najskôr rodičia a zrejme od seba...
Rodičia, rodičia nie vždy to deti majú od rodičov, škôlka, škola, okolie ich môže ovplyvňovať.
Bežne počujem deti nadávať a trepať sprostosti a silno pochybujem, že sa ich vzdelaní rodičia takto doma vyjadrujú.
normálne to určite nie je a súhlasím s príspevkami vyššie. Poznám takého zo vzdialenej rodiny. Ako dieťa bol veľmi vulgárny, drzý, agresívny, vyžíval sa v bolesti a ubližovaní. Dnes sociopat, ktorý chodú z väznice do väznice. Ináč veľmi inteligentný a učil sa na samé 1*. Nemyslím si, že by ho výchova niekedy zmenila. Nepoznáme chlapca z tvojho príspevku, ty to nezmeníš a rodičia zjavne tiež nie. Takže o jedného sociopata možno v spoločnosti viac. Vôbec ma to neprekvapuje, dosť často keď vidím a počujem niektoré decká tak si vždy pomyslím, kam to až zájde?!
No asi ani jeho rodicia nie su najostrejsia ceruzky v peracniku, ked sa takemu primitivnemu prejavu smeju. Kazda generacia ma svoje percento jednoduchsich - tie deti v tom prostredi vyrastaju a jedina zmena by mohla nastat ak by sa zmenilo cele ich okolie. Zacinajuc rodicmi. Primitivom sa nestava clovek v dospelosti on ako primitiv vyrasta … kadejake vadne kusy, na ktore sa tu zeny stazuju sa nestali debilmi po svadbe … len ak medzi debilmi vyrastli nieco normalne z nich na 90% nebude. Takisto nevies ci nema par kablov zle v hlave ulozenych a jeho spravanie nie je prwjavom nejakej psychickej poruchy …
A práve toto je problém - rodičia ho vtom podporujú...nepomozes si..vyrastie z neho rovnaký hulvát a somár ako sú jeho rodičia,,horšie je, že práve takýto jedinci ubližujú aj iným,,začne to šikanou v škole,,čo ako vieme, môže stat aj nieči život,,,deti hovoria kopec škaredých veci a smejú sa tomu ale treba ich učiť že to nieje správne ani smiešne a stále dokola to opakovať až kým z toho nevyrastie..nás 8r syn má obľúbené slovo "hovno" alebo "umrem" a dennodenne ich používa tisíckrát a ja tisíckrát denne prosím aby to nerobil a vysvetľujem, hrozim atď..verím, že raz z toho vyrastie a už to robiť nebude
@jamimo To je ,,blbosť,,V predošlej diskusii som sa dozvedela od mamičiek, že deti nevedia ubližovať úmyselne sú nevinné, chúďatká len vyžadujú pozornosť a psychické poruchy u nich neexistujú.
@medda_beda fakt? Nooo... na MK a aj v živote okolo všetko možné. Asi to písali matky zaslepené láskou, ktoré v dôchodkovom veku zmláti a vyhodí vlastný syn z domu 🤷♀️
Neviem, možno ja žijem v inom filme, my sme mali už pred viac ako 30 rokmi pár detí v škole, ktoré týrali mačky, neustále vymýšľali zlobu, prepadali z ročníka a ZŠ bola rada, že sa ich zbavila 🤔 Keď ich dnes stretnem sú to stále sociálne prípady so sociálno-patologickými sklonmi.
PS: mali sme suseda, od mala bol hýčkaný, Peťko, Peťulko, náš synáčik, vnúčik najlepší na svete. Už od pohľadu to bol zákerný malý smrad. Rozbíjal dvere, schránky, ničil pivnicu, fajčil od 8 rokov... Rodičia ho vo všetkom podporovali. Keď sa obyvatelia ozvali na schôdzi, jeho mama by ti do vlasov skočila s otázkou: Čo vám na ňom stále vadí??? Dnes... Chvalabohu 🙏🙏🙏 obral matku o byt, takže sa museli odsťahovať= vykúpenie pre susedov, medzitým pol života presedel vo väzení, mlátil matku ako žito keď mu nechcela dať peniaze... Momentálne sedí za jej napadnutie a ťažké ublíženie na zdraví. Ked stretneš pani, tak stále: Peťo, Peťko 🤨 Nuž,, čo už... Také matky nikdy nepochopia, ani na smrteľnej posteli vďaka ruke matko-vraha 🤔
Dnešná situácia. Boli sme v lese, ukazujem mu veveričku, on na to " Čo kuká ako sprostá".
Situácia 2. Pýta sa ho suseda čo dnes jedol, on na to hovno s makom.
Čo mu mám na toto povedať?
@jamimo Ja súhlasím s tým čo píšeš lebo to tak je.Matky si nevšímajú správanie detí a potom sú prekvapené, že skončili v base a deje sa to aj u detí ktoré majú ideálne detstvo lebo majú kolečko v hlave prehodené.Tiež som bola dieťa a žiadna teta psychologička z MK ma nepresvedčí, že dieťa ublížiť úmyselne nedokáže, citovo vydierať aby dosiahlo svoje a klamať začína ako prvé.
Možno 2 ročné nie, ale v 3/4 rokoch už dieťa uvažuje, uvedomuje si samé seba, okolnosti.Ale ja nemám deti tak mám byť ticho.Ako keby sme my ostatné deťmi nikdy neboli.
To čo popisuje autorka je už podľa mňa fakt na odborníka.To dieťa je chodiaci negativizmus a môže to byť len predvádzanie ale aj budúci sociopat veď tí najhorší kriminálnici mali prvé prejavy už v detstve.
Asi vidíš, že hovoriť, aby sa správal slušne, pekne, nepomáha. Čo ešte môžeš urobit je, že jeho vyjadrovanie budeš interpretovať inak a zároveň vyjadris záujem, snahu o pochopenie, nie odsúdenie a situáciu čo najobjektívnejšie popises.
Napr. ujo v parku - vyzeráš nazlostený, po tom co ti ten ujo povedal … chcel by si mat v parku priestor, kde môžeš kričať a nechceš, aby ta v tom niekto obmedzoval?
Róm - Asi ti je neprijemne pozerať sa na niekoho, kto sa od teba líši, je to tak? Prial by si si, aby ten človek bol čistý a pekne oblečený?
Pani o palicke - áno, pani ma už vyšší vek a problém s chôdzou.
Suseda - pýtala sa …, ty by si bol asi radšej, keby sa ta pýtala na veci, ktoré ta zaujímajú, však?
Aj keď sa to nezdá, uvidi inu možnosť ako povedať veci inak a urobí tak, keď bude chcieť.
Možno by pomohlo ho skamarátiť s niekym odlišným - starým, handikepovanym, zapojiť ho do benefičnej akcie, pomáhať slabším.. videl by veci z inej perspektívy, mal by viac súcitu.
A napokon rodičia. Prečo sa mu vobec nevenujú? Aký majú problém? Čo by im pomohlo, aby to zmenili? Rozhodne chlapcovi nepomáha pozerať toľko YTub a bez výberu. Asi dôsledok toho, aby mali od neho pokoj. Aspoň mu ukázať vhodnejšie videá, rozprávky, kanály, keď tam už ´musí´ tráviť toľko času. Prip.mu kúpiť niečo, čo by ho bavilo viac, kolobezka, korčule, skateboard a môže pozerať návody ako sa to naučiť, urobit triky a takto zaujať, predviesť sa a získať pozornosť, po ktorej tak túži.
Ak chce byt vtipný, ukázať mu ´slusnejsich´ stand-up-istov. Môže skúšať i všelijaké kúzelnícke triky, naučiť sa s niečim žonglovať… Presunúť jeho energiu vhodnejšim smerom.
na 99% chyba v internete alebo v kamosoch, ktori maju internet bez dozoru

Asi má okolo seba veľmi zaujímavé vzory správania a komunikácie