Je to škola alebo koncentrák?
Dnes prišla dcéra zo školy a v zošite mala poznámku od tr. učiteľky, ktorú mala napísať 20 krát. PO CHODBE CHODíM SO ZATVORENýMI úSTAMI. Dcéra chodí do 2 tr. ZŠ a cez prechádzaciu prestávku sa rozprávala. Pred mesiacom zas písala inú poznámku. CEZ PRESTáVKU SA NENAHáŇA.
A teraz nabehnúť do školy a povedať čo si o tom myslím, alebo nech si učiteľka vypisuje čo chce, a myslieť si svoje. Neviem, nás bolo v triede 36 detí, nie ako teraz 17 a žiadne podobné hlúposti sme domov nenosili. Aj na škole Vašich detí je to podobné?
Tu na MK sa asi nedozvies,co sa naozaj stalo.Ak ta to hneva chod a porozpravaj sa s pani ucitelkou,ako to bolo.pre jedno prehodenie vety pocas prechadzania by ucitelka urcite nepisala poznamku.ja sama som pedagog a nezastavam sa ani jednej ani druhej strany.lebo tak ako dobry ucitel,moze byt aj "zly" ucitel,rovnako ako dobry lekar a "zly" lekar alebo dobry rodic a "zly"rodic.Niekedy by ste sa teda cudovali ako sa spravaju a co rozpravaju deti v skole.mnohym rodicom by teda padla sanka,co ich "poslusne"deticky robia.deti rozpravaju a robia,len to co vidia,doma,v skole,v spolocnosti,v telke.....aj v skole,tak ako doma musia platit pravidla,ktore sa deti naucia respektovat.po triede sa nebeha,beha sa v telocvicni,pocas spolocnych prechadzok po hodbach sa nerozprava,s kamoskou sa porozpravas v triede alebo po vyucovani.....pred jedlom si umyjes ruky, ked sa dohras ulozime si hracky,neskacem do reci, ked sa dospeli rozpravaju, nepozeram nevhodne filmy.....aj toto vyzera ako vazenie alebo koncentrak,ako si to nazvala?podla mna nie,su to pravidla,hranice,ktore dieta potrebuje a musi si ich osvojit.
Nooo keby mala dana ucitelka ucit na skole kam chodia moje deti tak by sa upisala k smrti lebo cez velku prestavku hucia jak v uli ale jasne ak by to bollo moc urcite by zasiahli,ale ja myslim ze je to normalne.
Ja som si raz musela napisat poznamku koli tomu ze som podotykam cez prestavku skakala v triede so spoluziackami cez gumu :D..je pravda ze niektore ucitelky si na detoch vybijaju svoju zlost ale nemyslim si ze tento pripad by bol nejak cez....
@sue " Koľké z vás boli cez prestávku na ZŠ???? A kedy????" ja velakrat, chodili sme so synom jeden cas na pravidelne vysetrenia a tak som ho bola brat, casto som chcela nieco sa spytat ucitelky a sla som hore, kde som cakala na lavicke na chodbe kym zazvoni, potom kym sa syn zbali, resp. kym sa uvolni ucitelka a schodami s nim dole napriec celou skolou. Potom kym sa obliekol. Vzdy tam bol rev ako v blazninci, cim vyssie rocniky tym viac. Iduc po chodbach to bolo ako male dzungle za kazdymi dverami, ucitelky vyhorete prechadzali okolo a nic si radsej nevsimali...radsej nevideli. Aj bitka sem tam niekto niekoho mlatil, fukol, tiez sa len otocili a sli si po svojom...Este za mojich cias ZS toto bolo, mliecne desiate lietali triedou a z natrhnutych rozkov sackov cakalo mlieko po laviciach, tiez sa hucalo, nahanalo, obhadzovalo spongiou, chalani sa bili...skor mam dojem ze kopa rodicov vobec nie je v obraze ako to realne chodi 🙄
Cez velku druhy extrem chodenie ako vazni do kruhu bez moznosti reci ako v klastore..jedno horsie nez druhe..
@sissy27 " prečo mám dojem, že nešlo len o obyčajné rozprávanie sa so spolužiačkou? lebo to by asi písala celá škola, nie len tvoja dcéra" - moj tiez dostal poznamku ze sa rozpraval na kruzku! (mimoskolska cinnost o 15tej este trvajuca, dalko po poslednej 6tej hodine), mmch keramicky, ze sa rozpraval so spoluziakom. Poznamku nepisala ucitelka z kruzku ale triedna. Bola som za nou ci krical, vyrusoval? Nie, rozpraval sa bola odpoved. Spytala som sa ci ked je ticho cele vyucko, ci cez kruzok nemoze prehodit par slov so susedom...Odpovedou bolo zaryte mlcanie...Cize ad to tvoje "preco mam dojem"? nuz asi preto ze veris viac skole nez dietatu, akoby ona bola vzdy prirodzena autorita, nie, nie je, a ze by mali poznamky vsetci? Nejde ani tak o to kolki, tu vsetci ale casto aj niekto jednotlivy, im uz ucitelkam prasknu nervy z nenaplneneho zivota, nizkych platov, osobnych problemov, nedostatku kompetencie napriek oficialnemu vzdelaniu, ze ich to tam casto vobec nebavi a tak vyberovo strielaju...ano su to casto koncentraky plne zatrpknutych zenskych...
ad aspon mali cvicenie grafomotoriky - cvicene grafomotoriky nepliest s ponizovanim ako zo stredoveku a samoucelnym dokazovanim si prevahy, na tom vychovne nie je nic, je to prezitok,ktory dnes uz nefunguje a len hromadi frustraciu, ziadne poucenie pre ziaka, nabuduce robia to iste
"to, že nemajú behať cez prestávky je normálna vec" realita je ze behaju aj ked je to zakazane, nakolko ventil potrebuju vypustit, hodin telesnej je malo, len sa hrame na to ze to nevidime, je to tak vsade, kto nie je informovany zije v sladkej nevedomosti..pripominam volne citat, parafrazujem z Macha a Sebestovej, ziakov 3.B "Mila pani vy si asi pletiete (ziakov) s vankusom.Vankus moze lezat (kvazi slusne) na gauci aj 14 dni a nevadi mu to, ale ziak je ziak..." 😠 😠 cim viac to budeme zakazovat tym viac bude bujniet pod povrchom sikana a ageresivity, holy fakt, esteze niektore osvietenejsie skoly daju moznost sa cez prestavky prebehnut, na vacsine je to len v style "robim do vysky svojej naplnenosti zo svojho platu"
@ukulela Najprv si to riešila sama dcéra, ale ako som napísala, nepochodila. Tak manžel sa o tom zmienil na konzuláciach triednej, tá samozrejme o ničom nevedela. Nakoniec sme zistili, že to má len na hodine nemčiny. Tak manžel to šiel osobne riešiť s nemčinárkou, ale nešla pochopiť, prečo nám to tak osobne vadí. Dokonca sa pochválila, že to má tak zariadené vo všetkých triedach a ročníkoch, kde učí nemčinu a zatiaľ sa je v triede nikto nesťažoval. Manžel sa jej snažil vysvetliť, že je piatačka a má nový kolektív. Utvrdzujú sa nové vzťahy spolužiakov a tí sa budú musieť tolerovať až do 9. ročníka. Rovnako jej vysvetlil, že to v triede robí zlú krv a zároveň ponižuje to samotné dieťa. A že problémy nie sú na hodine nemčiny, ale po jej vyučovaní, kedy dcéra dostáva slovné ataky v podobe, pi.a, kur.a a zároveň sa jej vyhrážajú a vyčkávajú si na moment, kedy ona sama nebude mať nejakú úlohu a natrú ju. Potom jej zdôraznil, že nech neprenáša svoju zodpovednosť a kompetenciu na deti, že to jej jej práca. Sám manžel je vychovávateľ, ale toto si nemôže dovoliť vo svojej práci. Nakoniec učiteľka povolila a o dva dni nahnevaná v triede zvolila nedobrovoľne nového bonzáka s vyjadrením, že naša dcéra vidí problém tam, kde ona sama nevidí.
@horana nie je to o tom, že verím viac škole ako dieťaťu, ale každopádne sa oplatí vždy vypočuť obe strany... čo sa týka nejakého písania "za trest" - preboha aké ponižovanie, stredovek? to preháňaš, veď nikto tie deti nepriväzoval na škripec alebo nevyzliekal do naha, aby sme hovorili o ponižovaní... snáď aj ty si taký trest kedysi dostala a poznačilo ťa to nejak? asi áno, keď ti to tu hýbe žlčou... väčšina z nás to absolvovala bez následkov 🙂 a úprimne - mám dojem, že v dnešnej dobe sa tieto veci nejak extra riešia - koľkokrát boli tvoji rodičia v škole, keď si dostala poznámku, domácu úlohu navyše alebo "zlú" známku? moji ani raz a nie preto, žeby nemali záujem, ale jednoducho preto, aby mi ukázali, že musím niesť zodpovednosť za svoje konanie... vyrušovala si? porušila si učiteľkin príkaz? nesplnila si si povinnosť? tak nech sa páči... u nás doma to funguje rovnako - keď dcéra donesie poznámku či zlú známku, porozprávame sa o tom, ale nepôjdem za ňu orodovať do školy...
čo sa týka behania po škole - to nemyslíš vážne, že síce je to zakázané, ale aj tak to treba tolerovať?? lebo sú to deti a nie vankúše?? z nejakého dôvodu to asi zakázané je a normálny človek nemá problém to pochopiť, škola nie je bežecká dráha ani telocvičňa... potom príde k úrazu a na vine bude škola, že? pekne tu bolo napísané, že keby deti mali viac pohybu po škole a nie len tablety, počítače a mobily, tak by tých pár hodín v škole v pohode prežili aj bez lietania po chodbách...
nie vždy sú veci len čierne alebo len biele, ale rozhodne toto nie je problém na verejné fórum ale na slušnú a konštruktívnu debatu medzi učiteľom a rodičom... ale keď to už nie je také ľahké, že? 😎
@horana ty si to všetko predstavuješ ako ,,Hurvinek valku,, bola si v škole cez prestavku... 🙂 Hodin telesnej je tolko ako bolo za našich čias - ked budu mat deti hodin TV viac tak rodičia budu nadavat ze prečo maju napr. 7 hodin 3x týždnne nejaky druhaci...Kazdu prestavku sa neda chodiť von. Prečo? Lebo za 10 minut sa ziaci ani nestihnu prezliecť z papuč a mozu ist hore do triedy. Na to je velka prestavka a ja suhlasim ze tam je priestor sa vybehať, vyjačať - nesuhlasim s tým chodiť do kolečka a byť ticho. Suhlasím aj s tým, ze niektoré poznámky su aj pre mna ,,mimo misu,, a to som od fachu a tiež niektore zapisy mi hlava nebere.
TO nie je(vzdy) o vyhoreni ked učitelka prechadza okolo triedy a ,,nerieši,, ...ak tam hučia, bučia to naozaj cez prestavku by som ani ja neriešila - nech sa vyrevu, a po druhe to by som nerobila nič ine len chodila z triedy do triedy a riešila zabomyšie vojny a upozornovala na čo? Aby nehulakali? Ved je prestavka...nech hulakaju. Ak je vazny problém - tak vzdy niekto zo ziakov na to upozorni, pribehne a to sa rieši. My sme tam neni bachari. Behanie sa bude zakazovať - na behanie nie je trieda, je na to vyčleneny čas.
A tie nizke platy prosííím ťa...to je to čo mna našťastie najmenej trapi - moj plat nikdy nebol ,,tahačom,, rodiny inak by som to robiť nemohla, ale uznavam ze vsade sa najdu aj take učitelky ako hovoríš, ale to je tak zial v kazdej profesii, iste aj v tvojej len od učitelky sa čakaju nejake zazraky na druhu. Kazdy ma svoje limity - jedna je dobry pedagog ze predmet naučí ale ako autorita je nula bodov a toto jej nejde, druha zase tak nenauči ale decka ju maju radi, ten zlatý stred sa tažko hlada ale existuje.
@sissy27 Opisovat samoucelne formulky ktore nie su pravdive (na chodbe nemusia byt zatvorene usta, to naozaj iba v koncentraku, tie deti nie su na pohrebe ani na inej formalnej udalosti, v akej organizacii sa nesmie na chodbach prehovorit? ved to je fakt uplne odveci) su archaicke formy spravania ucitelov, nemajuce ziaden vychovny ucel, za tym si stojim.
Ja som poznamky na skole dostavala minimalne, na prvom stupni vobec, pootm len par prkotin nad cim sa nasi len pousmiali a nechali to plavat, takze nemam to ani z vlastnej zlej skusenosti ani ma nic nepoznacilo, hybe mi to zlcou len preto ze skolstvo sa u nas vobec nehybe dopredu v porovnani so svetom. Co sa tyka znamok, ano, moji rodica stali za mnou ked videli ze je to nespravodlive a boli v skole sa ozvat. Neboli ako ovce a ani ja nie som. Nemam problem uznat autority ale musia za to stat, nie len preto ze su menovani tak sa klanajme, tie casy su nastastie uz prec..
To ze je nieco z nejakeho dovodu zakazane neznamena ze to tak ma byt. Nie na vsetko je dovod, niekedy je dovodom len nedostatok invencie riesit pricinu nie nasledky. V tomto pripade skor chut ucitelov mat pokoj lebo keby niekto dosiel k urazu ako pises...a teda radsej to zakazme..."uzasne riesenie"...poznam ucitelky co preto s detmi nechodia mimo skola a pod...tym len ukazujeme detom ze im neverime, ich schopnostiam... Takych prikaldov aj v dospelackom svete mame na mraky.
Konstruktivnu debatu medzi ucitelom a rodicom som za, chodim ked treba, nie je to pre mna tazsie nez na fore, robim to v reale, ale ty asi nie, ako tvoji rodicia nie, naucili ta verit dosadenej autorite, podla mna je toto lahsie a z pohodlnosti nez premyslat, spajat si suvisloti, zaujimat sa. Ani mne nie je prijemne ked sa ukaze ze skola nemala pravdu, ale deje sa to a netreba drzat hubu a krok ako ucil socik.
@sardinka335 Mne je jasne ze ked si ako pises "od fachu" reagujes ako ragujes, lebo inak nez prijatim sucasneho stavu platneho vacsinu casu na vacsine skol by si to robit nemohla, bola by si za rebelku, alebo musela odist, osvietenych skol, alebo kolektivov sa v nich vytvorivsich, je len par. Takze uplne chapem, clovek s tym musi byt stotozneny a presvedceny o opravnenosti. No ci len tento aspekt to robi aj v skutocnosti spravnym ..neviem neviem...
@horana ja by som tak v praxi chcela ta vidieť 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Ved daj inšpiráciu čo robia cez prestavky učitelky s deťmi? Ja som rada ze sa idem vycikat a pripravim si materiály na to čo chceme robiť. To z mojej strany nie je o tom mať pokoj lebo ho nemám, furt sa venujeme niečomu čo suvisi s činnostou. A máš pravdu v tom ze nie všetkým deťom verime - viem komu mozem veriť a viem kto moju doveru x krát sklamal a nepotrebujem problémy koli tomu ze mu dam 2897mu šancu a za to sa mi vysmeje do xichtu.
@bonaqa2013 mna skor ako tvoj akoze problem zarazilo to prirovnanie,ze koncentrak...ty si asi stradila sudnost alebo co,ale toto napisat je maximalne netaktne nedostojne a hlupe... ospravedlni ta jedine tvoja nevedomost z historie 😠
@horana ja nepotrebujem byť za rebelku, resp. rebelku v čom?? Ja ,,to,, mozem robiť inak aj bez toho aby som bola rebelom a stale s niekym bojovala. Pre mna je normalne ze deti pohladim, objimem, pochvalim, ze kecame na temy, ktoré ich zaujimaju, ze sa snazime robiť tvorivo napr. pokusy, pridem aj indi vindi ku stolu a pomozem, ked niekomu chyba 5 - 10 centov na malinovku do automatu tak dam aj zo svojho pripadne aj zaplatim, nosim hračky po mojich deťoch, materiály - nečakam ze niečo mi niekto da do ruk, nevyhovaram sa ze nemam materiál nech sa skola stará - vyzbieram peniaze a idem svojim autom vo svojom volnom čase nakupiť..nie som idealna, aj ja niekedy prudšie reagujem zvlášť ak som už 100x povedala a niekto ma ma na haku...ja tiež nie som so všetkým stotoznená, nie všetko sa mi pači a nie všetko podporujem - ale ja to nespasím, asi je to chyba ze tak nepremyslam, ja si hovorim ze ja sama musim robiť najlepšie ako viem ostatne uz nechavam v ,,božích rukách,, lebo je to boj s vetenými mlynmi - ja neovplyním počet hodin Tv a pod..
@sardinka335 Jednak sa na miesto ucitelky netrepem, take reci ze chcela by som ta vidiet, nuz ja by som ta chcela vidiet na risk manazmete banky ako by si sa obracala, akoze aky vyznam vobec maju tieto reci s x smajlikmi?
To ze je organozacia skol casto zla a ucitelia su zahlteni a nemaju cas na ziakov, ako mozno to nie je ich osobna vina, system ako funguje je zly, ale ked rodicia hovoria o potrebe zmeny dozvedia sa ze ucitelia ju nechcu, nemaju na to cas a energiu, zacarovany kruh. Tak sa nezmeni nikdy nic, ked podla nic je vsetko OK vlastne.
A co by si chcela vidiet? Ze ziaci ktori sa biju, tak zvolam mimoriadnu triednicku a vysvetli sa to, kazdy povie nazory ci to bolo spravne, pracuje sa s kolektivom na ukor aj hodin, su aj taketo skoly v BA, lebo sice sa nieco nestihne, ale z dlhodobeho hladiska grazli vidia ze sa im to neprepecie. Funkcny kolektiv robi divy, ale sam ucitel neprerazi to musi byt na skole vola k tomu a postupy.
@horana ako ja neviem, ale máš pocit, že chodby a priestory akejkoľvek budovy, navyše plné ľudí, sú vážne tým pravým miestom na behanie? 😅 v lete viem že sa chodí s deťmi na dvor aj počas veľkej prestávky, ale v zime, kým sa obujú oblečú, tak sa môžu akurát tak otočiť medzi dverami a späť do šatne vyzuť vyzliecť... čo sa týka "rozprávania na chodbe" - je rozdiel, keď sa na chodbe rozprávajú 2-3 ľudia, je rozdiel, keď sa na chodbe rozpráva 100 detí a je rozdiel, keď sa 50 detí snaží prekričať tých druhých 50 kričiacich detí...
ale hej, spravme drámu z toho, že nejaké dieťa muselo napísať za trest nezmyselnú vetu (ktorú si aj tak nezapamätalo a o týždeň ani nebude vedieť, že niečo také bolo) a hlavne ak sa vyjadrila len jedna strana...
@sissy27 Tak ako ty nerobis vedu z toho ze dieta muselo pisat desiatky krat vetu, ja zas nerobim vedu ze by sa mohlo bars aj rozbehnut po chodbe, ked nema iny priestor na to a citi potrebu, skratka nerobim. Je to dieta. Jogu cez prestavky zakazala katolicka klika. Priestorov niet...ked inak nerobi zle, co sa bezne deje stuchance, bitky, a nik neriesi, tak ja zas nemienim riesit relevantnost tohto. Urazy sa deju aj v triedach, aj skryta sikana a malo sa riesi v skutocnosti. Keby im radsej bolo dovolene si zabehat ked len potrebuju, ale namiesto aby sa premyslalo ako to dosiahnut (sposoby a diskusia o nich, snaha), ako im to umoznit, bude sa dokazovat si ze zakazovat je spravne (sebapotvrdzovat, ked to uz niekto zakazal musel vediet preco).
@horana tie reči maju taky vyznam ze ja si ani nedovolim pipnut ako to je v banke a ako sa ta praca robí lebo o tom nemam ani šajnu- zatial čo mnohí si myslia ze oni by to v škole robili lepšie, naučili by viac, boli by kreativnejší a zmenili by viac, vyriešili by veci - od PC ...ty o tom vieš len z pozorovania ale mas zaručene sposoby ako sa to ma robiť v školastve a zdravotnickte. Ty ,,na ukor hodin,, a potom pride 10 rodičov ze prečo na ukor hodin a prečo hento a prečo toto...pochybujem ze banka je holubnik kde si kazdy robi ako chce, bez pravidiel si pride zakaznik diktovať.
@horana akosi si pozabudla, že v škole nie je jedno dieťa a ani 10 detí, ktoré majú nejakú potrebu a podľa teba by sa malo vyjsť v ústrety... tých detí je tam niekoľko stovák v každej škole a ak vyhovieš jednému, musíš aj ostatným a to už teda nie je maličkosť... takže nejaké pravidlá a hranice sú úplne na mieste, deti majú dosť voľného času mimo školy, kedy sa môžu ventilovať podľa ľubovôle, teda za predpokladu, že im to vlastní rodičia umožnia...
@horana jáááj takze ked na niekoho pride počas vyučovania ze ,,potrebujem si pobehať,, tak ako mam ho poslat na chodbu aby si ,,zbehol,, na koniec chodby a naspäť???
Potom ze su ludia vychovany tak ze ,,mam potrebu,, a koniec - uz vidim ako v praci ,,pride na mna potreba,, ze chcem neviem čo - urobiť 10 brušakov na zemi v kancelarii tak idem nie??
To ze deti serú a to doslova vedla zachodov!!!! štia lebo to sa inak neda povedať vedla pisoárov naschvál tak to je tiež chyba školy a učitelov nie? Keby sa doma decko ,,vysralo,, vedla zachoda tak ho prizabijete...a v škole sa kazdy rehoce...šak upratovačka sprosta moze umyvať..keby sme tomu dieťaťu čo to urobilo dali to hovno upratať tak rodičia to budu povazovať za ,,nehumanne,, a urobia z toho kauzu hodnu Markizy...
@sardinka335 Nech len ludia pipaju, inak sa vytvoria nedostupne bozstva, typu lekar v bielom plasti, ktoremu sa neodporuje, ucitel ktoremu sa neodporuje, prave kazdy nech pozaduje navrhy a spatne vazby, to je in, len este na sk casto nie, totalita nas poznacila.
@sardinka335 Nehovorim pocas hodiny, ale prestavky. Neprekrucajme. Neexistuju len dva poly - vsetko povolit, vsetko zakazat, aj ked prave pozostatky totality odmietaju vidiet toto, lebo by museli riesit a to chce namahu.
Ked by sa stalo mimo zachodov, dala by som tam kameru, a kazdy kto sa netrafil, si uprace. Rodicia by urcite suhlasili, ja urcite.
@sissy27 idealne prist si pre dieťa ,,pred zaverečnou,, aby malo ulohy, bolo vybehane, malo uspokojene všetky potreby a rodič to doma len ,,šupne do postele,,....
Nie raz mi niektore deti povedali o 16:00 ze chcu ist domov, hovorim im ,,mamina asi niečo ma v robote nemoze,, a odpoved?? mama je doma...Chapem ze niektorým rodičom skor nevychadza prisť ale niektore deti to su cely rok ako inventár rano o 6:30 v rannej druzine a o 17:00 ešte v zavere družiny...a mama doma a ani hodinu navyše tomu decku nedaju a pritom je to super dieťa radosť s nim byť....asi si to myslím len ja.
@horana kamery nemozeš dať je to proti pravam a humanizacii a neviem čomu..riešili sme to na porade...a k vysledku sme sa nedostali...nemozeme dať ani toaletny papier na wecka lebo deti ho zroluju a nahadzu do toalety, ktora sa upcha a....stať na wecku počas prestavky?
A to su tvoje riešenia - nepouzitelne v praxi. 🙂 Takze nie totalita lebo za totality by ten kto to videl z pedagogov dal jedno zaucho a bol by pokoj...teraz pride upratovačka umyvať hovna a decko??? nema s tým nič len no no no, ty, ty, ty...
Totalitu zijeme vola sa Europky zväz - ten nam diktuje, Brusel to iste ako Moskva...len v ružovom....
@sardinka335 Kamery sa mozu dat ked suhlasia rodicia, to jedine by ich mohlo zablokovat keby niekto nesuhlasil, ale tym by sa automaticky odpisal ako niekto kto asi svoje dieta kryje. To mam realne zistene, cize moje riesenia su pouzitelne v praxi. Treba skusit, rodicia budu za 😉
@fra to sa nepytala.🙂 aspon si to nepamatam. Ale mali sme dalsiu,tu sme nemali radi -nie triednu,ucila dejak a ta nam.po prstoch palicou davala. Mne nastastie nie,ale mnohi si to pamataju.
Ta nasa triedna skor kricala a ocervenela a vysticovala chalanov. Baby nejak nemusela,no chalani sa vzdy vzadu klbcili.
A ja som rok ucila,takze viem,ze tie decka nie su svate..vacsinou su tie poznamky opravnene. Aj hluk je strasny,ale ten bol aj za mojich ziackych cias..
Takze naozaj sa treba vzdy opytat aj ucitela,ziadat vysvetlenie z oboch stran.
Nasho coskoro skola caka tiez... V skolke to este asi az tak vypukle nie je,no napr.musia pri popoludnajsom spanku zavrete oci ci spia,ci nie.
A tiez maju uz tam.problem s daktorymi detmi...
@siska53 tá naša ani nekričala, ani nečervenela, jednoducho neposlušnych chalanov ťahala za uši s noblesou angličana ...nakoniec sa tomu ešte aj oni zasmiali, lebo dobre vedeli za čo to je, bola skutočne spravodlivá... na jej hodinách bolo vždy ticho pri vysvetľovaní... a učila veľmi dobre, mnohí "žili" z toho čo nás naučila na základke ešte celú strednú školu... kde sú teraz takí učitelia?

@gabrielaslivkova O tomto som pocula aj ja od priatelky, ktora roky pracovala ako psycholog...Na novom pracovisku jej "pan" riaditel vysvetlil, ze treba sa pozdravit, ked vojde obchodny partner! Keby to nebolo tak smiesne, bolo by to tragicke...Ako vychovava deti takyto jedinec netusim...Ale zas, musim uznat, ze su aj deti, ktorym sa neda vytknut nic...Male "problemy", ktore patria k veku , netreba ani riesit...Ja som mala stastie, ze som sa stretavala vacsinou s detmi, ktore môj pracovny, i sukromny zivot obohatili...