Je v poriadku darovať použité hračky Tajného Santu?
Deti si dávali v skole tajného santu. Určite aj mnohé vaše. Len sa chcem spýtať na názor, či je v poriadku tam dávať veci, ktoré boli zjavne používané a ešte tak pre úplne iný vek? Napríklad, že 8r dieťa dostane hračku určenú pre vek 3 roky? Poviem úprimne, ze som z toho za syna sklamaná. Každý rok dostane používanú hračku z poličky z detskej izby...
V synovej triede si každý rok dávajú darčeky na vianočnej besiedke. Vyžrebujú si spolužiaka, ktorého obdarujú. Cena do 5 eur - ale kúpiť nové. U nás sa osvedčilo. Deti sa tešia
@jany149 hej ved tak by to malo byt
tajného santu som zažila aj ako učiteľka, aj ako rodič. A teda vidím tam viac negatív ako pozitív. Ako učiteľka som vždy nakúpila x darčekov navyše, lebo vždy, ale ozaj vždy sa stalo, že nejaké dieťa by ostalo v ten deň bez darčeku. Ani nie preto, že by dotyčný nič nekúpil, ale neprišiel do školy.
V synovej triede sa raz stalo, že jedno dieťa dostalo pokreslenú krabicu od topánok, na ktorej bolo fixou napísané garáž. Obdarované dieťa to oplakalo. Pritom na rodičovskom zazneli inštrukcie, že darček do 5€.
Minulý rok moja trieda tiež chcela túto aktivitu, ale už sa nechceli zúčastniť všetci. Tento rok to navrhovali tiež, ale už som im povedala, že ak chcú, musia si to aj úplne sami zorganizovať, že sú už dosť veľkí na to (ôsmaci). Tak to odrazu cukli a že teda nič, ak im to nezorganizujem.
Použitá vec by mi asi nevadila, ak by nebola zničená a dala sa ďalej používať. Aj taký darček už syn dostal. Ale mal by to byť darček pre danú vekovú kategóriu.
Ja by som to zruslila. Dcera dostala pernik, ktory dostali deti v balicku na mikulasa v skole. Normalne mi jej bolo luto.
Syn to mal keď bol prvák a dostal staru roztrhanu knihu. Keď som to napísala do skupiny,rodičia utekali za triednou. Neviem, či ti rodičia sú fakt trafeni. Knihu som vrátila. Ktore dieťa to bolo som sa nikdy nedozvedela
11 ročné deti- dcéra vybrala, kúpila darček, presne do 5 eur sama to zabalila všetko. Ona darček nedostala žiadny - nikto si ju nevytiahol...
My sme to mali v škôlke, ale s tým že cena darčeka bola 2-5€ a žiadne sladkosti. Myslím že za tie dve eurá sa dá kúpiť hocijaká nová vec, trebárs omaľovánka, či bomba do kúpeľa, alebo drobná hračka do 5€.Davala som balíčky deťom pod stromček a tie hračky čo som videla boli zabalené ako nové.
Darček sa nosil 2 týždne dopredu, bolo zverené kto komu kupuje. Čiže dali sa zistiť či sú všetky a čo komu doniesol...
Tiez si syn v skole vymienal darcek s vylosovanym spoluziakom. Minuly rok to dopadlo zle-dostal za krabicku medovnikov. Mega bol sklamany, bo my sme kupili lego casopis za 5e. Tento rok si vylosoval ineho spoluziaka a uz bol spokojny-dostal nalepky futbalistov. My sme tento rok kupili vianocne pero a ovocne koze. V zivote by ma nenapadlo dat pouzivanu hracku a este pre 3r dieta🙄😞
Čo sme v Amerike? Aký Santa? Ľuďom už fakt ...... . 🤮
U nás žiaden Santa,ale adventný kalendár,čo organizuje učiteľka každý rok. To je fajn. Ale úprimne,určite by ma nerozhadzala použitá vec od iného dieťaťa. Pokiaľ by mi to vadilo a dieťa by budúci rok bolo na tej istej škole,s tou istou učiteľkou,tak by som budúci rok riešila.
U nás to funguje dobre ,deti samé vyberajú darčeky pre spolužiakov, tento rok si aj pomenili kto komu , podľa toho s kým sa kamaratia viac.tych par eur ma každý a ak by aj nemal, dá sa aj niečo hand made, ide o to chcieť a nevyflaknut sa na to.Ale samozrejme všetko bolo vopred schválené na rodicku.
Moja dostala aj minuly rok aj tento rok pouzivanu hracku a teda ale tento rok plysak bol fakt ze zoberem z police a idem, nebol ani čisty a ani zabaleny v papieri ako bolo ziadane len hodeny do tasky darcekovej aj to chlapcensky plyšak nie ze univarzal pre dievca ci chlapca. Tiez sa mi to nepaci.
My sme to mali v škôlke, súkromnej, čiže žiadne chudiatka deti tam neboli. Ja som s dcérou pol dňa vyberala v obchode, aby to bolo v rámci budgetu a aj aby to bolo zmysluplné, nie nejaká plastová sprostosť. Kúpili sme edukatívne drevenu hračku.
Dcéra (5r) dostala trojstranovy pracovný list pre asi dvojročné deti a k tomu tabuľku s malou nasobilkou.
Tiež bola sklamaná, keď som to sem písala, tak ma tu zhulakali že si neviem nič vážiť a že a čo, veď násobilka je super a nemusela dostať aj nič. No, fakt radšej nemusela.
Keď si predstavim, že mamička na materskej a ma 3-4 deti a kazde z nich pride s "poziadavkou", že treba 3-4 deťom kupiť niečo nove inym deťom na secret santu :D to inak ako pouzivanou hrackou/vecou dopadnut nemoze ...a este ked si predstavim, ze tie deti (darca a obdarovany) sa spolu nemusia ani kamaratit a ty investujes ako rodic cas + peniaze do toho + tie deti v skole v hlavach posledny tyzden namiesto ucenia maju skor secret santu :D
U nas v skole si deti vyzrebuju obdarovaneho a kupujeme vzdy novu vec - do 5 eur - iba malickost..deti sa v triede dobre poznaju ( je ich 13) tak sa nemoze stat ze nepotesia..urcite staru vec dat je neuctivé..by som to spomenula na rodičku..radsej nic ako haraburdu do domu
U nas deti stale maju... vzdy si vylosuju nejakeho spoluziaka a je v tom aj ucitelka. Napr. minuly rok triedna mala syna... vedela ze miluje knihy, tak mu dala poukazku. Syn vzdy vyberal darcek podla toho co ma spoluziak rad, alebo spoluziacka. Vzdy si vytiahol spoluziaka zatial 🙂 tento rok mali do 5e. Vacsinou roky predtym dostal ozdobu na stromcek... doteraz ich mame na stromceku a spomina 🙂 dcera mali tento rok kazdy dat ozdobene pero a ceruzku... nic viac. Mala spoluziaka. Napr. Syn minuly rok nebol vtedy v skole... poslali sme darcek po dcere a aj pani ucitelka jemu poslala 🙂
2 deti z mojich 5 deti to mali tento rok......kúpili sme drobnosť....sviečku..a sladkost.....ale nemám to rada...kedysi aj v praci sme si vinsovali k meninám, narodeninám ( 15 rokov dozadu) , mna ako matku zaťažuje toto 5x k Vianociam učiteľka, na konci roka tiez, pri rozlúčke so skolkou tiez....nechapte ma zle, ale pre mňa to je vynaložené 5x viac energie aj na takéto drobnosti, ze musím popremyslat co...aj to ist kupit.aj čas.
Ale napriek tomu, ze s tým nesúhlasím, akceptujem to, a viem ze je to potrebne a uzitocne, aby sa deti naucili obdarovať aj iné deti.....zamyslieť sa a oceniť sa vzájomne......
Ved to nie je cudzi, je to spoluziak / spoluziacka..a pomaha to stmelovat kolektiv ako aj ine aktivity - besiedka, projekty a ine..ja som rada, ze ucitelka podporuje priatelske vztahy..so spoluziakmi travi moja dcera velmi vela casu a je dobre, ked su vztahy pekné v triede..ale oni su mala trieda - len 13 deti
ja ako učiteľ to nerobím, urobila som to len raz pred mnohými rokmi. Kolektív je veľký a nie každý každého úplne ľúbi. Stalo sa, že deti priniesli hlúposti alebo aj nič. Ak by som to dnes robila, bol by to tajný Santa, ale bolo by to o tom, že každý prinesie darček, no nebude vedieť komu pôjde a každé dieťa si proste vyberie jeden balíček pod stromčekom. Neviem, nemám to ale v pláne. Vždy predsa dostanú odomňa ako od triednej. A keď si chcú dať medzí sebou kamaráti, to už je ich vec.
Dcéra má v triede peknú tradíciu - majú svoj stromček a na Mikuláša ho zdobia plyšovými hračkami, ktoré majú doma. Každý donesie jednu. Nemá to byť nová kúpená hračka. Vždy vyberieme nejakú peknú, nie takú, akej sa chce zbaviť. A posledný deň v škole si tie hračky rozdajú (žrebujú). Čo ma tento rok zarazilo, dostala hračku od spolužiačky, ktorá tú hračku dostala minulý rok. Mierne sklamaná bola moja dcéra, ale aj spolužiačka, ktorá ju darovala minulý rok. Ja som pred dcérou nad tým mávla rukou, snažila sa jej vysvetliť, že nejde o tú hračku, ale o tú myšlienku. Nič s tým nenarobíme, za iných nerozhodujeme.
Neviem načo je to dobré toto darcekovanie všade kam človek príde. Som učiteľka a nemám to rada , sú to veľakrát zbytočne starosti, výdavky ,sklamania.. ak chceme urobiť aktivitu s vianočným duchom tak sa dá aj bez darovania zbytočností. Do škôl toto nepatrí.
@gab1sol to je ešte celkom pekná aktivita ,ale asi by sa mali trochu upresniť pravidlá.
U nas v skolke si deti (nie v ramci secret santu, ale oddelenej akcie) vymienaju pouzite hracky. Cielom je viest deti k ekologickejsiemu uvazovaniu - ze aj pouzita vec si moze najst nove vyuzitie a moze niekoho potesit. A zaroven viest ich k stedrosti - ze vyberu zo svojich hraciek daku, ktoru sa rozhodnu ponuknut kamaratom. Ak by sa jednalo o novu hracku, tento aspekt by chybal, lebo aj ked nova hracka rodica stoji peniaze, dieta to vacsinou priamo nepociti. Mojej dcere napriklad vobec nevadi, ze ta hracka nie je nova. Teraz na Vianoce dostala od sesternice barbiny, s ktorymi sa ta hrala 10 rokov a tesi sa z nich rovnako ako z novych
Aj u dcery v triede to je, ale je to des. U nas sa rodicia doslova predhanaju, kto obdaruje spoluziaka vacsim darom. Deti si vzajomne nosia lega, hry v hodnote 30€. Mne to pride sialene, kedze sme sa dohodli, ze do 5-6€. Ked sme sa niektori na rodicovskom tym ohradili, jeden otecko povedal, ze ale jeho dcera sa tesi, ze nebude jej kazit radost, nech vybere co chce.
My sme zatial kazdy rok kupili drobnost do tych 5 €.
Ja toto neznášam ako rodič ani ako učiteľ. Syn to v škole má,vybrali sme peknú vec, všetko ok ale zbytočne to pred vianocami zaťažuje. Ja som to zatrhla presne z dôvodu, že odmietam zaťažovať rodičov
Mne sa pri synovi a najnovšie aj tento rok pri dcére stalo,že darček dali a oni nedostali vôbec nič.Pani družinárka dokonca tentokrát napomenula spolužiaka, že má priniesť darček na druhý deň,ale nestalo sa tak.Pritom my sme si na darčeku dali záležať,dokonca dcéru pani družinárka pochválila, aký krásny darček priniesla.Je to ale podľa mňa nedoriešené,lebo každý dáva darček tomu,koho si vyžrebuje.Myslím,že by bolo vhodnejšie,keby sa vytvorili dvojice, ktoré sa navzájom obdarujú.Chlapci vraj hneď po žrebovaní zahlásili,že neprinesú nič....Bolo mi to ľúto kvôli deťom,ale nevadí....Na Vianoce dostali,po čom ich srdiečka túžili.
My sme kúpili už 2x nové, zakaždým niečo univerzálne, fixy, farbičky....dcéra dostala fúkacie fixy. Učitelky upozornili že aby to bolo v približne rovnakej hodnote cca 5e a nech to je vhodné pre daný ročník, najlepšie nové. Len či to každý rodič dodržal ..
@nikuska0605 ono tieto akcie sú odveci keď sa do nich snaží škola zapojiť všetky deti. Napr aj deti, ktoré Vianoce neslavia. Načo by mali takéto deti, alebo rodičia týchto detí, kupovat darčeky pre inych, keď toto obdobie proste nijako neslavia? 😀 Na našej škole sa toto našťastie nerobilo. Reálne si ani neviem predstaviť že by vynechali deti, čo chodia na etiku, lebo sú iného, než kresťanského vierovyznania. To by bola asi dosť divná situácia.
U nás to robia už aj v škôlke. Pravidlo je nová vec do 5€. Za mňa je to úplná zbytočnosť. Jednak hmotných veci majú dnes deti až príliš, jednak do 5€ kúpiť niečo normálne nie je jednoduché. A je s tým iba oštara pre rodičov .

Alebo nech sa teda dohodne, ze nech deti zabalia z domu co už nepotrebuju, nejakú svoju hračku, s ktorou sa už nehrajú, aj tak by sa mohli veci posúvať. Aspoň by netrebalo ísť do obchodu.