Je vhodné dieťa umiestniť priamo do druhého ročníka?
Ahojte, prosim o radu, ako funguje nastup do 2 rocnika pri dietati, ktore prvacke ucivo ovlada uz teraz. Okrem pisaneho pisma, samozrejme. Syn vie citat, velmin ho to bavi, cita zlozite slova potichu v hlave, dnes v lekarni napriklad "vydajna zdravotnickych pomocok" - pre predstavu, ze naozaj precita "vsetko" a plynule. Zatial nevydrzi viac ako par viet, ale verim, ze do septembra bude citat uz aj knihy 😅 napocitat vie dovtedy, dokedy ho to bavi, naposledy v aute od nudy do 160.. Cisla ovlada aj ako pocet, spocita. Do 10 spocitavat vie automaticky hned, do 20 si pomaha na prstoch. Pisat vie tlacenymi vsetko, ale "pis ako pocujes". Takze taŤinko, aVto, smeŤi.. Pise aj komplikovanejsie slova, fonematicke uvedomovanie ma vyborne. Prirodovedne/prvoukove ucivo mysalim ze tiez bez problemov, vela citame, vela si pamata, bavi ho vesmir, polnohospodarstvo..
Bojim sa, aby sa nenudil v skole a aby sa mu neznepacila, aby nevyrusoval, aby ho nemuseli pani ucitelky okrikat, aby bol "vytazeny" a aby skolu vnimal ako miesto, kde sa nauci a kam bude chodit rad. Pocula som o detoch, ktore nastupili do 2 rocnika priamo, robia sa rozidielove skusky? Alebo akym sposobom? To pisane pismo mu urcite bude chybat, a aby teda nechybal aj iny zaklad. Rada sa s nim "ucim", rada mu vysvetlim, co bude potrebovat, len teda netusim, ako toto fungije po tej technickej stranke. Poradite mi prosim? Ak mate osobnu skusenost, boli tak deti spokojne?
V poriadku, napísala si, že ho ma nesprávny a trenujete to. Preto som sa toho chytila. Už si to vysvetlila tak ok. Aj tak zaujímavé, že aj napriek toľkému cvičeniu a trénovaniu je aj tak ten uchop nesprávny.
genia doma nemas... co to je za vymysel ist do druheho rocnika? ma zmaknute zakladne veci, to je fajn.. skola bude dietatko bavit.. ale vie citat s porozumenim? pozri si prvouku 1. rocnik , ovlada to? aky mas dovod preskocit rocnik... to ako som mudra bola na ZS, tak som mala ist rovno na vysku? ci ako?
ale aby to neznelo ako hejt a nepochopenie, aj vnimas nielen ty, ze tvoje dieta je specialne nadane, daj ho do skoly pre taketo deti, nepreskakuj rocnik, to mi pride nerozumne
poznam deti, ktore citali v skolke... a isli normalne do skoly... ako vsetky deti...
A naozaj si myslíš že učiteľka v 2ročníku s ním bude preberať písané písmo? V bežnom živote sa predsa podpisuje písaným písmom, detto písomky bude písať písaným písmom.....a v prvom ročníku nie je len slovenský jazyk teda čítanie a písanie...detto v matematike to nie je len o tom vedieť spočítať a odčítať čísla....
Máš šikovného syna. Ale mám trochu prehľad,a poznám dosť takýchto deti. Jednoducho deti sú ako špongie, a keď sa rodič venuje... Náš syn zvládal všetko tebou spomenuté, sám čítal knihy od 4,5r., nasobil a delil, bez problémov zvládal slovné úlohy, ovládal aj angličtinu, písal tlačeným písmom bezchybne, dokonca aj s ciarkami v suvetiach, hral na hudobný nástroj,športoval, IQ testy extrémne nadanie. Podľa testov ho odporučili do 2.rocnika, na matematiku do 4., v ZŠ to boli ochotní urobiť. Napriek tomu sme ho dali do 1.roc. Povedali sme si, že je ešte hravý, písané písmo neovladal. Prepojenie hemisfer treba podporiť. Ten 1.roc. nie je iba o prečítaní textu a spočítaní pár predmetov, ale aj o mnoho iných podnetnych informáciach a sociálnych zručnostiach... Ale zvolili sme nadaných. Teraz, na prahu dospelosti, vôbec neľutujeme toto rozhodnutie. Pri druhom s ešte vyšším skóre (deti sa učia najviac od seba) sme už ani neuvažovali...
Ahoj, ja si myslím, že tvoje dieťa je výnimočné, napriek tomu, čo tu mnohé mamičky píšu, tieto vedomosti v predškolskom veku nie sú bežné. Na tvojom mieste by som prvú triedu nepreskakovala, ale dala by som pre dieťa do výberovej školy alebo na testy nadania a potom do školy pre nadané deti (prípadne do triedy pre nadané deti).
Moj pocital tusim do 400 a do 20 v pohode hravo a siel normalne...ale ano, na matike sa 2r nudil. Ale skola nie je len matika a citanie.
Ked nevie pisat, ani by som nad 2.r neuvazovala.
Neterka citala knihy v 5r.
To nie je len o vedomostiach, ale aj o emocnej zrelosti.
Pre triedu pre napr. nadane deti potrebuje vysledky nad priemer.
@mogaa prosim. Kde pisem o tom, ze ucitelka v 2 rocniku s nim bude preberat pisane pismo? Fakt, kde? Preto som sa aj pytala, ci si nejake rozdielove skusky, alebo ako to funguje, aby sme sa doucili veci, ktore by nevedel. Ja necakam, ze by s nim pani ucitelka sa ucila pisat pisanym, ako by som take nieco mohla chciet? Ja sa pytam, ci to niekto takto mal, ci sa deti nenudili, a citala som tu vela velmi podnetnych komentarov, ze nenudili, pretoze to vyriesili tak a tak.. Alebo ze nakoniec kedze dietatko pisalo pomalsie napriklad, tak sa to vyrovnalo s ostatnymi detmi v konecnom dosledku. A toto je to, co som svojoi otazkou sledovala. Ako to funguje technicky a ake su skusenosti. Ale s prepacenim ze aj toto je tema, kde moze sa nakst tolko rypajucich zien..
ja som ale vôbec nerýpala....len máš trošku naivné predstavy o tom že rozdielové skúšky u prváčika...
@mogaa pytam sa, ved jasne pisem, ze nemam ziadnu skusenost. Ved nejakym sposobom sa muselo zistit, co ten prvacik vie, keby som vedela, tak sa nepytam. Hneva ma, ze miesto par komentarov ktore mi dali prehlad, tu musim riesit naozaj 80% komentarov, ktore ma nutia donekonecna obhajovat vlastne dieta. Ked napisem, ze mam 2 kamaratky, ktore mi potvrdili, ze rozmysla absolutne neoatricne ku svojmu veku - a to ked mal 3, nie este teraz - tak zas budem obhajovat niekoho nazor, ze mi to povedali z lutosti.
Naozaj som myslela, ze sme dospele zeny. Ja som si z tych konstruktivnych komentarov vela zobrala, vidim, ze to nebude musiet byt problem, lebo aj napriek tomu, ze obsahovo vie, tak bude zamestnanty x y vecami tykajucich sa "prvacikovania". To su veci, ktore som si uplne nepredstavila, a viem si to lepsie vyhodnotit. Ale taketo komentare mi len vzali dost z dnesneho cas.
za mna prilis spekulujes a riesis
to co pises vobec nepoukazuje na to ze je co i len minimalna potreba preskocit rocnik
mam skusenosti s dietatom co je popredu dcera v styroch citala plynulo knizky o Zuzanke v piatich rokoch Harryho Potttera
isla do prvej triedy uplne standardne ako 6 rocna nic jej neuslo ak chces su skoly (sukromne) kde sa napr ucia vsetko v cudzom jazyku (my sme to potom riesili tak)
skus mozno nejaku vyberovu skolu neviem odkial ste a uvidis ze mozno budete mat este problem sa dostat (su tam prisne prijimacky)
Inak este, aj ja som dieta, ktore pri nastupe do prvej triedy vedelo citat plynule, pocitat a pisat pisanym pismom celu abecedu. Je to sice uz 30 rokov, ale nespominam si, ze by som sa ako prvacka nudila. Pamatam si akurat to, ze za prvy mesiac skoly som si sama doma urobila dopredu niekolko stran pracovnych zositov a ucitelka z toho bola nestastna. Viem, ze mi davala druhacku matematiku na pocitanie, casto som pisala na tabulu vzory pre ostatnych a malovala som si omalovanky. Bola som velmi proaktivna a milovala som chodit do skoly 🙂
Moja dcéra tiež pred školou čítala a písala, bola a je dodnes veľmi šikovná.. a nakoniec šla do školy až ako 7rocna, pretože je narodená koncom októbra.. nemyslím si že jej to uškodilo, že chodila do školy od takmer 7dmich, absolvovala prvu triedu pekne v poradí.. proste jej vždy škola šla a bavila ju.. škola nie je predsa len o Tom že sa naučí písať a čítať, ale aj o Tom, že sa naučí fungovať v kolektíve triedy.. proste ju beriem ako akademický typ, škola jej ide na 100% a je tak spokojná.. teraz je 5tacka, nedávam ju ani na gymnázium, lebo si myslím, že nemusí byť preťažovana učením.. síce na gymnázium ísť chce ale až z 8meho alebo 9teho ročníka.. myslím že jej nič neušlo, neujde a ide mi najmä o to aby mala zdravé sebavedomie a vedela sa chovať k ostatným ľuďom.. to je premna najdôležitejšie..
Rozhodne absolvujte riadnu diagnostiku v cpap. Ale preskakovať prvý ročník nie je dobrý nápad určite.A myslím, že na to by ani žiadna škola nepristúpila. Skôr sa rieši preskakovanie vyšších ročníkov, ak je nadanie naďalej presahujúce rovesníkov výraznejšie. V takýchto prípadoch , ak sa potvrdí nadanie dieťaťa, odporúčajú skôr predčasné zaškolenie, ak zhodnotia, že je na to dieťa po všetkých stránkach zrelé. ( ale na to je vo vašom prípade, ak chápem správne už neskoro) Mám dve deti s potvrdeným nadaním, prvá nastúpila do školy v riadnom termíne, s individ. plánom, ale boli sme dosť naivní, ten totiž fungoval len na papieri. V jej prípade bolo nové len písaníe písaným, to zvládla za pr vé dva mesiace sama, elbo si to pozerala dopredu v zošitoch a skúšala a naučila sa. Väčšinu roka sa skutočne nudila, bola z toho frustrovaná. A mňa to stálo celý rok kopu času, nervíkov a vymýšľania jej neustále aktivít navyše a ponúkanie nových. Toto môže byť ale veľmi individuálne, a závisí to od učiteľky . My sme to šťastie nemali. Mladšia dcéra sa javila takisto už od malička rovnaká , ako staršia a psychologička si ju sama všimla v škôlke a kontaktovala ma. Na poslednú chvíľu sme v júni doslova riešili predčasné prijatie do školy. mali sme trochu obavy, ale plynúce len z toho, že nás všetci strašili a aj v duchu ako komentáre tu - zosmiešňovali. Žiadne obavy sa nepotvrdili, bol to dobrý krok, a rovnako to hodnotíme aj po 3 rokoch. Pre vás by bolo najideálnejšie, keby ste mali v okolí nejakú školu, čo otvára triedu pre nadané deti. Ale myslím, že o tom všetkom v miestnom cpap budú mať informácie
Neradila by som Ti preskocit 1. ročník.
Škoda, že si už teraz nedala syna do pripravky, tam by sa tak nenudil ako v skolke.
Poraď sa s CPP.
Držím palce!
ahoj, prepáč, mne sa toto zdá ako scifi. dať dieťa do druhého ročníka, lebo vie čítať. aj môj vedel, aj na prvouke sa "nedozvedá nič nové". ten prvý ročník je celý o nadobudnutí rutiny, o nekonečnom písaní vlnoviek a o zautomatizovaní písaného písma. pokiaľ nevie písať písaným, nemá čo robiť v druhom ročníku (ak teda nevolíš špeciálnu školu, kde sa už písané vynecháva) a v prvom sa zaručene nebude nudiť, ved celý prvý ročník je o písaní... navyše si myslím, že keby išiel rovno do druhého (ale neviem, aké sú podmienky), tak by bol medzi najslabšími a to asi nie je dobré pre sebavedomie toho dieťaťa. radšej byť najlepší v prvej triede a občas sa "ponudiť" ako ledva stíhať v druhej...
@autorka ahoj.
Ja si myslim, ze vela mamiciek tu podcenilo svoje deti, ak si myslia, ze citat knihy v predskolskom veku je uplne bezne. Nie je, maju nadane deticky 🙂
Uz vies, ze najlepsie bude dat synceka na diagnostiku do CPP.
Osobne, do druheho rocnik by som ho nedavala. Prvy rocnik je cely o uceni sa pisaneho pisma. Cize vlastne to, co sama pises, ze nevie, sa tam nauci 🙂
Zvazila by som aj tu triedu pre nadane deti. Raz tu na MK bola diskusia, ako z takych tried vyradovali deti, ktore nestihali ostatnym a zrazu boli v obyc.triede a dieta malo potom problem vyrovnat sa s tym. Pritom boli diagnostikovane ako nadane.. Ta diskusia bola velmi posobiva a pamatam si, ze som si o tom potom aj vyhladavala rozne studie. A v jednej sa naozaj pisalo, ze IQ dietata sa meni. Stava sa, ze je vynimocne a po roku, dvoch je priemerne. Nie je to nic zle, len to, ze je to premenlive.
Viem, ze som si z toho celeho zobrala to, ze ak sa dieta javi ako vynimocne cca v 9.-10.rokoch, stoji to za to, dat ho do speci triedy. Dovtedy zas stoji za to sa mu doma venovat a rozvijat ho. Netlacit na pilu a dopriat mu detstvo. 🙂
Neviem, ci som niecim z toho, co som napisala pomohla, ale drzim palce, aby si sa rozhodla co najlepsie pre dobro svojho syna.
@akje ja zas osobne poznám 2 nadané deti, z ktorých ani jedno nevedelo čítať pred nástupom do školy. Nebrala by so to ako ukazovateľ nadania.
Autorka môžeš požiadať- na základe výsledkov testovania, aby k diétu pristupovali ako k dieťaťu so speci potrebami aj v rámci bežnej školy. Ono na mojom dieťati som videla, že nie je najšťastnejšie riešenie dat mladšie dieťa do triedy, kde všetci sú starší. Zvlášť sa ten rozdiel môže prejaviť v puberte (ktorá logicky ťa teraz netrápi)
@mogaa 💯
Vsetko je o skole, ba dokonca konkretnej ucitelke, ktorej sa dostane. U nas 1.-2. trieda - vyborne, vnimala ich ucka individualne, dokonca im davala slovne hodnotenia na rodicku vzdy aj vvysvedceniu do takeho zositka... Ale potom u nas, v nasej skole, slabota. Zacalo memorovanie a to ju dceru skola prestala total bavit. Druhy stupen totoalna nuda. Chapem ta, ze mas mozno obavy, ze bude dieta stagnovat - a ja vravim ano, z nudy ako sa este stale lpie na meorovacich vedomostiach, hraveho ucitela by si pod lupou hladala v nasich skolach. Cize tym preskocenim rocnika vrhnes dieta z tvoriveho pristupu doma do nudy. Ak by si mala moznost skoly pre nadanych, tak len preto,ze tam zvycajne byva aj iny pristup k uceniu. Resp. porozpravaj sa v okoli vasej vybratej skoly s niekym, aky je prvy, druhy stupen...
Co sa tyka gymiek od 5. alebo 8. rocnika - to ti mozno niekto potvrdi, ze je to iste - memorovanie, len viac uloh ako na zakladke, pripadne ten jazyk naviac. Ale tvorivost v uceni ziadna. Cize ako rodic vies co potom robis? Kompenzujes kruzkami a kurzami mimo skoly. Podla zaujmu dietata, podporit ho v jeho silnych strankach.
Daj si velky pozor, aby tvoje ambicie neboli vyssie ako ambicie dietata. To ti len v dobrom hovorim, skus sa naozaj nad tym zamysliet. Ja napriklad to mam takto s matikou - ja som matematik a dcera ju ma uplne v pazi, pritom jej to dobre mysli, z hlavy veci dobre vypocita, zlozitejsie stolove hry ked hrame, po chvili vie princip a nabije nas v kazdej dalsej hre - ale matiku nenavidi. Mne srdce krvaca 🙂 Ale zamykam si usta, lebo je pubiska a aj toho vzdoru je beztak dost, nieto aby stom ten odpor voci matike este znasobila 🙂 Ked pride dieta do puberty, pride velky vzdor a cim viac budes ponukat vselico zaujimave, ono to nebude chciet a moze to medzi vami spravit priepast 🙂
Uz to tu zaznelo, ale zopakujem to - nepreskakuj 1 triedu. Nie je to totiz len o vedomostiach, citani, pisani, pocitani, ale prvy rocnik je dolezity aj pre pochopenie ako skola funguje - ze 45 minut musis sediet ticho a sustredene, kratka pauza a dalsich 45 minut a dalsich.... uz sa nehrame, nevyrusujeme. A funguje vo velkom kolektive, rozvija socialne zrucnosti. Ono je to celkom fyzicky aj psychicky narocne, preto je pogram v prvej este celkom uvolneny. No a druha trieda, to je uz ovela viac uciva. Ak supnes dieta do druhej, toto vsetko vynecha a zostane mu len vela ucenia. Nakoniec sa moze stat ze budes mat doma unavene dieta, ktore strati chut sa ucit.
Necitala som celu diskusiu, takze to tu uz mozno odznelo- potrebujes kazdopadne navstivit CPP poradnu, oni dieta otestuju a ak by bol zrely nastupit o rocnik vyssie, tak ti to povedia. Bola som so synom v podobnej situacii a ja som sa na to najprv vykaslala, isiel normalne do 1.triedy, olutovala som to po dvoch mesiacoch, lebo sa brutalne nudil. Ale kedze chodil do sukromnej skoly, tak aspon nieco sa dalo poriesit, neskor som ho aj prelozila do inej sukromnej a ked ho testovali v 5.rocniku, tak mi psychologicka povedala, ze sa mozno dalo vyhnut mnozstvu naslednych problemov tym, ze by bol siel hned do 2.rocnika.. ale to uz bolo samozrejme pozde.. Kazdopadne decko nadane a klasicke skoly proste nie su pripravene dat tymto detom to, co by potrebovali pretoze na to nemaju kapacity. Vacsina sklzne k tomu, ze taketo dieta zahlti pracou.. Lenze taketo dieta nepotrebuje pracovat viac, potrebuje pracovat inak, ine typy zadani, narocnejsie veci a pod.. A na to ucitelky pri 30 dalsich detoch vacsinou nemaju absolutne kapacitu.. Takze prva cesta je poradna a na zaklade toho sa potom rozhodnes, ako dalej.
Autorka, urcite cpppap. Spravia testy, a poradia ti najlepsie. Vacsinou poznaju aj skoly v okoli/ucitelov a vedia nasmerovat. Len sa priprav, ze terminy nie su hned. Takze by som uz aj volala. Cely proces moze trvat niekolko mesiacov.
Inak, vsetko stoji a pada na ucitelovi. Aj na statnej skole sa da s takymto dietatom pracovat, ak je ucitel ochotny. Moje dieta chodi do statnej skoly a ucitelka sa naozaj snazi. Rovnako tak sa snazili aj ucitelky v skolke - tiez statnej. A to zdaleka neslo o mlade baby, ktore boli cerstvo po skole a este mali vela motivacie s detmi pracovat. Ale je pravda, ze nezijeme na Slovensku. Aj ked si myslim, ze toto plati vzdy a vsade - ucitel je zaklad.
@akje pretoze neplati automaticky, ze citajuce dieta=nadane dieta a tiez neplati necitajuce dieta=nenadane dieta.
Nadane dieta ma kopec roznych inych schopnosti a zaujmov, ako sa pise aj v tvojom screenshote. Posudzovat nadanie dietata len podla schopnosti citat je preto nespravne.
Skusenost z prveho rocnika na Teplickej. Cca 1/4 rocnika vedela citat pri nastupe do skoly, zvysne deti nie. Nadane boli vsetky ;)
Teraz ten pomer moze byt iny, moje info je uz starsieho data, kedze mam deti uz velke 🙂

Moj ak predskolak cital detom v skolke lnizky pted spanim..a isiel do prvej normalne
Najstarsia uz v preddkolskej ak pisala pisanym a isla o rok meskor ledze je septembrova