icon

Je známkovanie z hudobnej a výtvarnej bežné?

11. sep 2025

Ahojte, prekvapilo ma, syn 4ták prišiel domov, že idú mať písomku z hudobnej. To tak bežne býva? Za mojich čias sa hudobná neznámkovala, nie je to len formalita? Tiež výtvarná, idú im známkovať výkresy. Ani jedno moje dieťa nie je nadané na kreslenie. Nepokazí im to potom priemer na prijímačky, ak budú mať z výtvarnej dvojku? Zdá sa mi to celé divné.

Strana
z3
anonym_59e3be
Autor odpoveď zmazal
autumn1
11. sep 2025

Ano, a aj projekty robia na znamku z HUV. Ale na nasej skole znamky z HUV a VV su len formalita, vsetci maju jednotky, najhorsie dvojky na vysvedcku maju vyslovene flakaci. Za mojich cias sa to tiez znamkovalo.

dskjhfdlkdjhl
11. sep 2025

@anonym_autor Mam 54 rokov a pisomky z hudobnej sme pisali a pisali aj moje deti.

alyson29
11. sep 2025

@anonym_autor písali sme písomky, som ročník 94, bežne sme v nich mali teóriu a kreslili noty, tak ako aj skúšanie pri tabuli

adri266
11. sep 2025

@anonym_autor Nie kazdy je nadany na cudzi jazyk a predsa z toho pisu pisomku vsetci. Nie kazdy je nadany na matematiku a predsa su deti z toho skusane. Rovnako plati aj TV a ine predmety.

siska53
11. sep 2025

@anonym_autor ano, pisu... Uz si nepamatam, ci na prvom stupni, ale na druhom stupni isto.. uz som dcéru skúšala aj z hudobnej....

hederamonstera
11. sep 2025

Krasne sa vytvara laska k hudbe a malovaniu🥰 ale tak snad horsie ako 2 by ucitelka nedala…

kavasmliekom
11. sep 2025

@anonym_autor neviem, kedy si chodila na zakladnu ty, ale za mojich čias sa známková la aj hudobná, aj výtvarná aj telesná.
A tiež sme písali písomky z hudobnej, z teórie (skladatelia, noty, stupnica) ako aj zo spevu pred celou triedou.
Tiež výtvarná, a telesná bola pre mňa utrpenie. Behať ešte ok, ale šplhať sa na známku, skákať cez kozu, na kruhoch atď. Vždy som reval a veru, aj 5 mi dal. 🤣 Ale na vysvědčení som mala aj tak 1.

simsalabim
11. sep 2025

Zalezi na skole, niekde to beru velmi vazne, s pisomkami a skusanim vedomosti, povinnou hrou na flautu, inde to beru vazne, ale s ohladom na to, ze to ma byt vychova k oceneniu umenia. Z mojich 3 deti malo jedno ten prvy pripad a hudobnu jedine neznasalo.

elenajezova
11. sep 2025

Ale známky z výchovy. Či už TV, HV sa tuším neráta do priemeru známok...

midka
11. sep 2025

ano, obccas pisu, vytvarnu znamkuju, ale do priemeru na SS sa vychovy nepocitaju

anonym_21ca5a
11. sep 2025

Chodila som do školy v 80tych rokoch hudobná bola známkovaná ale písomku sme nikdy nepísali moje deti hudobnú ani výtvarnú nemali nikdy známkovanú

sisska96
11. sep 2025

Jasne že áno. Prečo nie? Rovnaký predmet ako zemepis, či technická

viestta
11. sep 2025

z hudobnej sa pisu pisomky z teorie a dejin hudby, to sa dokaze naucit aj hudobne nenadany ziak. Tak ako sa nauci fyziku alebo geografiu. Na vytvarnej na druhom stupni su na vytvarnej aj dejiny umenia, to sa tiez nauci aj ten co nema vytvarny talent.

anonym_04f7e6
11. sep 2025
@adri266

@anonym_autor Nie kazdy je nadany na cudzi jazyk a predsa z toho pisu pisomku vsetci. Nie kazdy je nadany na matematiku a predsa su deti z toho skusane. Rovnako plati aj TV a ine predmety.

@adri266 vazne porovnavas hudobnu s cudzim jazykom ci matikou? 🤦‍♀️
Uplne zbytocny predmet ako vsetky tieto vychovy, ze sa znamkuje je absurdne.

marianarem
11. sep 2025

@anonym_autor My sme pisomky z hudobnej pisali. Nejako mi to nevadilo, vsak aj noty a hudobni skladatelia su vedomosti. Co som ale nechapala, bolo znamkovanie spevu. A hlavne u mutujucich chalanov v puberte, ktori jeden za druhym dostavali 4ky a 5ky. Dufam, ze od toho sa upustilo.

chupakabra
11. sep 2025

Môjho piatka chcela nechať robiť komisionálne skúšky . Známky mu dávala 4ky, 5ky. Sťažovala sa na neho aký je nenadany. Aj keď sme sa učili čo preberali. Dieťa žalúdočné problemy vždy keď bola hudobná....

adri266
12. sep 2025
@anonym_04f7e6

@adri266 vazne porovnavas hudobnu s cudzim jazykom ci matikou? 🤦‍♀️
Uplne zbytocny predmet ako vsetky tieto vychovy, ze sa znamkuje je absurdne.

@anonym_04f7e6 naozaj si myslíš, že výchova je zbytočna?

autor
12. sep 2025

Tie predmety zbytočné nie sú, ale nedajú sa porovnávať so slovenčinou, matematikou, angličtinou, už len preto, že ich v živote nikdy nevyužijeme, neuživí nás to, vieme sa bez toho zaobísť, teda väčšina, nie umelci. A skutoční umelci navyše nemusia poznať noty a dejiny umenia, aby boli úspešní. Len ma hnevá, ako sa v týchto predmetoch niektoré učiteľky vyžívajú, trápia deti a pridávajú im učivo. Načo? Ja som sa hanbila spievať pred celou triedou, na hudobnú spomínam zle, kresliť som nevedela, ale aspoň známkami ma nedeptali, bola to oddychová hodina.

autor
12. sep 2025
@chupakabra

Môjho piatka chcela nechať robiť komisionálne skúšky . Známky mu dávala 4ky, 5ky. Sťažovala sa na neho aký je nenadany. Aj keď sme sa učili čo preberali. Dieťa žalúdočné problemy vždy keď bola hudobná....

@chupakabra to nemyslíš vážne. Neuveriteľné!

dskjhfdlkdjhl
12. sep 2025
@anonym_autor

Tie predmety zbytočné nie sú, ale nedajú sa porovnávať so slovenčinou, matematikou, angličtinou, už len preto, že ich v živote nikdy nevyužijeme, neuživí nás to, vieme sa bez toho zaobísť, teda väčšina, nie umelci. A skutoční umelci navyše nemusia poznať noty a dejiny umenia, aby boli úspešní. Len ma hnevá, ako sa v týchto predmetoch niektoré učiteľky vyžívajú, trápia deti a pridávajú im učivo. Načo? Ja som sa hanbila spievať pred celou triedou, na hudobnú spomínam zle, kresliť som nevedela, ale aspoň známkami ma nedeptali, bola to oddychová hodina.

@anonym_autor Ty toho vela o umelcoch a o tom, co potrebuju, asi nevies. Aj vychovy su normalne predmety a nechcu tam po nich nic extra, takze ved dieta k tomu, aby sa do skoly pripravovalo a nehladaj vyhovorky.

viestta
12. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor dejiny umenia su sucast dejin a aj vseobecneho prehladu, ktory sa v tejto spolocnosti povazuje za zbytocnst. Ale potom to v nej aj tak vyzera. To budes rebelovat aj proti znamkovaniu literatury na slovencine? Lebo to su tiez len dejiny umenia, konkretne literarnej tvorby.

modrahruska
Autor odpoveď zmazal
anonym_04f7e6
12. sep 2025
@adri266

@anonym_04f7e6 naozaj si myslíš, že výchova je zbytočna?

@adri266 ano, vo forme ako sa uci v skolach je uplne zbytocna. Moze byt pokojne zaradena do ineho predmetu, informativne len teoria, spievat na hodinach naozaj nepotrebuje nikto 🤦‍♀️ Uvolnene hodiny vyuzit radsej na ovela potrebnejsie predmety pre realny zivot, napriklda financna gramotnost aby potom nemuseli pisat hlupe otazky na fora.

autor
12. sep 2025
@anonym_04f7e6

@adri266 ano, vo forme ako sa uci v skolach je uplne zbytocna. Moze byt pokojne zaradena do ineho predmetu, informativne len teoria, spievat na hodinach naozaj nepotrebuje nikto 🤦‍♀️ Uvolnene hodiny vyuzit radsej na ovela potrebnejsie predmety pre realny zivot, napriklda financna gramotnost aby potom nemuseli pisat hlupe otazky na fora.

@anonym_04f7e6 s týmto úplne súhlasím, snáď sa aj toho dožijeme. Finančná gramotnosť nulová, ale musíš spievať pred tabuľou.

anonym_d27ea2
12. sep 2025

No to sa tu zas zbehol slepačinec, pánečku. Každá jedna, ktorá si tu myslí, že výchovy sú zbytočné, alebo že to nie sú rovnocenné predmety matematike a podobne, ste obyčajné vypatlané nekultúrne sliepky. Ale škoda slov na vás...

anonym_c55fdb
12. sep 2025

@anonym_autor neviem kde si ty žila ale hudobná, výtvarná aj telesná sa znamkovali vždy

autor
12. sep 2025
@anonym_d27ea2

No to sa tu zas zbehol slepačinec, pánečku. Každá jedna, ktorá si tu myslí, že výchovy sú zbytočné, alebo že to nie sú rovnocenné predmety matematike a podobne, ste obyčajné vypatlané nekultúrne sliepky. Ale škoda slov na vás...

@anonym_d27ea2 neviem, prečo tak nekultúrne reaguješ, možno ti nešla matematika alebo jazyky, ale tieto predmety sú naozaj dôležitejšie pre život a zamestnanie ako hudobná a výtvarná.

autor
12. sep 2025

Podľa tejto logiky by na telesnej mali začať skúšať žiakov z dejín športu, kde boli aké OH a pod. Tiež zhoršiť známky za nesplnené limity v behu, skoku atď. Kto nepreskočí kozu, tak 5, za nezvládnutý kotrmelec samozrejme tiež. A to by sme videli, ako by sa rodičia začali ozývať pri dnešnej epidémii obéznych, nemotorných detí. Podľa mňa by sa telesná, hudobná a výtvarná známkovať nemali, ale ja o tom samozrejme nerozhodujem. Nás neznámkovali, oddýchli sme si tam, zabavili sa, bolo to fajn, 80te roky, škola pre nadané deti, možno to bol rozdiel, že dôraz sa kládol na mat, slov, 2 jazyky a humanitné predmety.

procrastique
12. sep 2025

Ja som raz mala z výtvarnej prosím pekne 3ku na vysvedčení a mimo toho samé jednotky. Jednoducho kresliť neviem a nikdy som nevedela, aj som sa "snažila " si pomôcť cez spolužiakov, že mi helfli čosi nakresliť a takýto bol výsledok. Sólo troječka :D

Strana
z3