Je známkovanie z hudobnej a výtvarnej bežné?
Ahojte, prekvapilo ma, syn 4ták prišiel domov, že idú mať písomku z hudobnej. To tak bežne býva? Za mojich čias sa hudobná neznámkovala, nie je to len formalita? Tiež výtvarná, idú im známkovať výkresy. Ani jedno moje dieťa nie je nadané na kreslenie. Nepokazí im to potom priemer na prijímačky, ak budú mať z výtvarnej dvojku? Zdá sa mi to celé divné.
@zuzana76 ked to nevies ty naucit deti, tak asi ano, musi skola.
Len skoda, ze na to musi doplatit ostatna vacsina deti.
@hederamonstera moje deti su praveze poriadkumilovne, nam to takto vyhovuje. Jasne dane podmienky. Keby si videla izbu mojho 18-rconeho syna, tam sa da jest z podlahy. Oblecenie v kominoch. Stol cisty. Praveze ja schvalujem poriadok, vacsina deti je totiz neporiadna, chaoticka, lazo- plazo, bez systemu. Moje deti ho maju. Ale v skole 90 percent deti chaotickych, bez preciznosti. A preciznost je dolezita v mmohych povolaniach.
U nas sa znamkuje uz na prvom stupni vsetko.Ale z vytvarnej,hudobnej,telesnej mavaju vsetci 1.Kto sa snazi nema problem.Nemusi to byt 100%.
A k teme, znamkovanie je na rozhodnuti pedagogickej rady, zvacsa ale volia znamkovanie, lebo inak deti nerobia absolutne nic, uz aj takto je problem s nosenim pomocok.
@hederamonstera moje deti su praveze poriadkumilovne, nam to takto vyhovuje. Jasne dane podmienky. Keby si videla izbu mojho 18-rconeho syna, tam sa da jest z podlahy. Oblecenie v kominoch. Stol cisty. Praveze ja schvalujem poriadok, vacsina deti je totiz neporiadna, chaoticka, lazo- plazo, bez systemu. Moje deti ho maju. Ale v skole 90 percent deti chaotickych, bez preciznosti. A preciznost je dolezita v mmohych povolaniach.
@zuzana76 s tym suhlasim ale s tym skola absolutne nepomoze. To je uloha rodicov. Neboj, aj ja mam rada pravidla, ale s rozumom. Nie, hentaky zosit nie je podla mna pravidlo s rozumom, len zbytocna buzeracia.
@anonym_autor My sme tiež písali písomky z HUV ale na vysvedčení bolo absolvoval. VV sme nemali známkované.
@3petka my sme mali absolvoval tiež, aj telesná, bralo sa to ako samozrejmé, že niekto nevie spievať, maľovať, rýchlo behať, tie predmety nik neriešil, hudobná často odpadla
@3petka my sme mali absolvoval tiež, aj telesná, bralo sa to ako samozrejmé, že niekto nevie spievať, maľovať, rýchlo behať, tie predmety nik neriešil, hudobná často odpadla
@anonym_autor priemer z vychov sa berie len na skoly, ktore to vyzaduju, teda umelecke, alebo sportova z TV, znamky zvacsa formalita su, ale pri jedincoch, ktorí maju tendenciu vsetko flakat a este aj robit na hodine bordel, je to jedine opatrenie a tam sa zvacsa dava 3 na vysvedceni. Inak pre slusne deti, ci s talentom, ci bez talentu je to zvacsa formalita. Ja som na ZS v 2. a 4. rocniku mala z hudobnej dvojku a to som neskor chodila na klavir. Hudobny genius som nebola, ale naucila som sa hrat. Takze aj za socializmu sa davali znamky a tu dvojku som mala len z toho, ze som nevedela spievat. Teoriu som vedela, ani som nebola zly ziak, ale tiche dieta. Nijako ma to nepoznacilo a ako 7-cka som sa prihlasila aj do umeleckej skoly a zacala chodit na klavir, chodila som aj pocas gymnazia.
Znamkovane výchovy má aj dcérka(2.rocnik).Keď som ja bola na ZŠ, tiež sme mali znamkovane.Ale v škole kde pracujem napr.vychovy neznamkuju.Zavisi od konkrétnej školy si myslím.
@adri266 vazne porovnavas hudobnu s cudzim jazykom ci matikou? 🤦♀️
Uplne zbytocny predmet ako vsetky tieto vychovy, ze sa znamkuje je absurdne.
@anonym_04f7e6 Žiadna výchova nie je zbytočná, ani hudobná, ani výtvarná, ani telesná, ani tá rodičovská. Umenie človeka zjemňuje, robí ho človekom. Aj zviera žerie, spí, vyprázdňuje sa, rovnako ako človek. Človek je však ten, kto vytvára umenie - hudbu, sochy, obrazy - už od praveku. To je to, čo nás (popri iných veciach) robí ľuďmi. To, že sa telesná výchova učí na školách, nespochybňuješ, tam už zrejme akceptuješ, potrebu pohybu. Prečo teda spochybňovať hudobnú či výtvarnú? Áno, nie každé dieťa je výtvarne alebo hudobne zdatné (zámerne nepíšem nadané, lebo aj človek s hudobným "hluchom" môže rád spievať a človek výtvarne nezdatný môže rád maľovať (a ešte sa tým chváliť tu na MK ako poniektoré)), ale to neznamená, že ho to nerozvíja. Nie som zástanca hodnotenia výchov na školách, ale každá jedna je potrebná - sú deti, ktoré ani netušia, že majú výtvarné nadanie a bavilo by ich maľovať, lebo doma na to nemali vytvorené podmienky (lebo možno rodičia maľovanie alebo spev považovali za zbytočnosť, načo to ich dieťaťu bude, alebo nemali peniaze, aby im kúpili papier a farby) a v škole sa ukáže, aké sú talentované (keď už nie na matematiku, biológiu, fyziku, tak možno na toto). Svet je rozmanitý a pestrý, a keď dieťa neskúsi rôzne možnosti sebarozvoja, ako zistí, že toto je to, v čom vynikám? Prečo im okliešťovať možnosti len na matematiku, jazyky a prírodné vedy? Veď tie humanitné, spoločenské, umelecké sú tie, čo nás zjemňujú a poľudšťujú. Aj keď na 2. stupni ZŠ sú výchovy už aj o teórii...
@anonym_04f7e6 Žiadna výchova nie je zbytočná, ani hudobná, ani výtvarná, ani telesná, ani tá rodičovská. Umenie človeka zjemňuje, robí ho človekom. Aj zviera žerie, spí, vyprázdňuje sa, rovnako ako človek. Človek je však ten, kto vytvára umenie - hudbu, sochy, obrazy - už od praveku. To je to, čo nás (popri iných veciach) robí ľuďmi. To, že sa telesná výchova učí na školách, nespochybňuješ, tam už zrejme akceptuješ, potrebu pohybu. Prečo teda spochybňovať hudobnú či výtvarnú? Áno, nie každé dieťa je výtvarne alebo hudobne zdatné (zámerne nepíšem nadané, lebo aj človek s hudobným "hluchom" môže rád spievať a človek výtvarne nezdatný môže rád maľovať (a ešte sa tým chváliť tu na MK ako poniektoré)), ale to neznamená, že ho to nerozvíja. Nie som zástanca hodnotenia výchov na školách, ale každá jedna je potrebná - sú deti, ktoré ani netušia, že majú výtvarné nadanie a bavilo by ich maľovať, lebo doma na to nemali vytvorené podmienky (lebo možno rodičia maľovanie alebo spev považovali za zbytočnosť, načo to ich dieťaťu bude, alebo nemali peniaze, aby im kúpili papier a farby) a v škole sa ukáže, aké sú talentované (keď už nie na matematiku, biológiu, fyziku, tak možno na toto). Svet je rozmanitý a pestrý, a keď dieťa neskúsi rôzne možnosti sebarozvoja, ako zistí, že toto je to, v čom vynikám? Prečo im okliešťovať možnosti len na matematiku, jazyky a prírodné vedy? Veď tie humanitné, spoločenské, umelecké sú tie, čo nás zjemňujú a poľudšťujú. Aj keď na 2. stupni ZŠ sú výchovy už aj o teórii...
@ivanaks ano, vychovy, vsetky 3 pre upresnenie, telesna, vytvarna aj hudobna, su vo forme ako sa ucia u nas na skolach uplne zbytocne, nikto ma nepresvedci o opaku. Hudobna a vytvarna mozu byt pokojne zaradene do inych predmetov, na 1. stupni si deti mozu naozaj spievat a kreslit na mnohych hodinach a na 2.st. sa mozu napriklad dejiny umenia zaradit do dejepisu a na ucel zoznamenia sa s umenim mozu a podla mna aj maju sluzit vychovne koncerty. Ale spievat pred celou triedou na znamku, to ma aky vyznam a ako to vybuduje vztah k umeniu? Jedine tak odpor... Namiesto usetrenych 2 hodin zaradit potrebnejsie predmety. Konkretne by som zaviedla nieco ako “mix pre prakticky zivot” kde by sa vyucovala financna gramotnost a napriklad aj kde co vybavit, ako komunikovat s uradmi a pod., pretoze aj tato stranka je jasnym dokazom ako zufalo prave tieto skusenosti mnohym ludom chybaju. A to hovorim ako clovek s pomerne slusnym umeleckym prehladom, co chodi do divadla pravidelne odmalicka a bravam tam aj deti, ale tento vztah nebudovala skola, ale moja mama. A to je najma uloha rodiny, pretoze naozaj skola nemoze suplovat vsetko. Takisto su dostupne mnohe kruzky, takze ak ma niekto zaujem, ma vela moznosti.
Dalej, ak si niekto mysli, ze skokom cez kozu ci splhanim sa na telesnej rozvija vztah k sportu, tak to ano, ale v mnohych pripadoch je to len odpor. Aj tu treba uplne zmenit cely pristup a mat pohyb zabavnou formou, potom nech sa paci, bude to mat aj nejaky vyznam.

@hederamonstera normalne podmienky, super, ze rodic musi podpisat, takto keby to vyzeralo a davali sa spravodlive znamky, hned by sa ôludia naucili poriadku a nie chaosu
@zuzana76 ked to nevies ty naucit deti, tak asi ano, musi skola.
Len skoda, ze na to musi doplatit ostatna vacsina deti.