Kam prihlásiť výtvarne nadané dieťa ?
Ahojte žienky, mamičky!
Potrebovala by som poradiť, kam s výtvarne nadaným dieťaťom. Už dlho počúvam od učiteliek v škole a na výtvarných krúžkoch, že máme mimoriadne výtvarne nadanú dcéru.
A máme už pomaly rozmýšľať, čo s tým a kam s ňou. Najlepšie jej vraj idú postavy, tváre, ľudia... a to až neprimerane jej veku.
Rada by som od Vás, ktoré máte takéto skúsenosti, prípadne povolania, aké sú možnosti a aké sú plusy a mínusy daných odborov.
Nechcem samozrejme, aby z nej bola hneď akademická maliarka, niečo, čo je použiteľné v "bežnom živote", pri ktorom sa dá ako-tak normálne fungovať a s čím sa dá samozrejme aj uživiť.
Za každý postreh ďakujem 🙂
@hettinka len na stavebnú musím vedieť matiku, inak to nemá zmysel, ja som myslela, že starsi mi tam pôjde, aj ho zobrali, ale rozhodol sa inak.
Môže byť hoci aj tetovač, a tým sa aj uzivy... 😎
@danielahamar jasne, musí vedieť aj matiku.
Dcere v testoch profesionálnej orientácie vyšlo, že má predpoklady na matematiku a umenie. Chodí na matematicky gympel, umenie ju baví (celu Zs tancovala a chodila na gitaru aj spev), ale maľuje len doma. Tu výtvarnú sme zanedbali.
Architektúru zvažovala tak v 2. rocniku na gympli, potom však z toho zišlo aj preto, lebo si prečítala zistila, že práca architekta je z 30% o architektúre a zo 70% o podnikaní a hľadaní zákaziek.
Nakoniec ide na informatiku do Brna, láka ju graficky dizajn, ale zatiaľ si dala len všeobecne zameranie, lebo si chce nechať otvorene možnosti.
@blacki je super ze mas nadane dieta 🙂 nemusis cakat xy rokov kam pojde na skolu. Staci ked ho das do dobrej ZUS. Mozes ju prihlasit na kurz grafiky, fotografie, modneho navrharstva, aby si skusila viac umeleckych smerov, a sama sa rozhodla kde sa citi najlepsie. Urcite ju daj na anglictinu - na yutube, linde je vela informacnych videii, ale je dolezite vediet po anglicky. Aj v orientacii zdrojov na internete je dobre vediet anglicky. A potom, dobra umelecka skola v zahranici, by mohla byt fajn.
@danielahamar stavebna je velmi tazka skola, ja som chodila.a to ze nejake dieta kresli pekne postavy s tym nema nic spolocne. Na stavebnej je tazka matika, statika, sice je tam odborne kreslenie ale to zvladne kazdy. A taky umelec neviem ci ho zrovna budu bavit vzorce,konstanty, a kadejake stavebne vypocty 🤷♀️
@blacki budem úprimná a priama. Po 89. tom je vytvarka na školách biedna a od kedy sa to neznamkuje ešte horšie. Zušky sú tiež na tom slabo, koncepcia výučby nie je zameraná na to aby z dieťaťa ktoré je naozaj nadané bolo v budúcnosti umením sa živiace. Apropo čo to vlastne znamená umením sa živiť ? V prípade mimoriadneho talentu keď dieťa rastie neodtrhnete ho od túžby byt umelcom a svoje cesty si nájde, to jest: hand made tvorca, Art umelec, hobby tvorca, výtvarník živnostník a podobne. Všetko je veľmi ťažký chlieb. Ale za to život kde rozdávate krásu. Kompromisom je pedagogicka činnosť a popri tom tvoriť a príležitostne predávať. Môj manžel je výtvarník, maliar. Z maľovania obrazov by nikdy sme nevyzili. Najprv sa živil reštaurovaním obrazov a neskôr založil súkromnú výtvarnú školu kde po 5. rokoch má slušnú účasť a môžem neskromne poznamenať že v našom meste aj úspech a veľkú vyhľadávanosť. Ja by som doporučila vyhľadať súkromnú školu kde učí ozajstný umelec a nie len pedagóg bez toho že by aktívne tvoril robil výstavy a podobne.
@daisylucky tak nezainteresovaný laicky názor, klasika na Slovensku a potom sa čudujeme že ľudia netušia čo je umenie. Ak chcete mať z dieťaťa niečo v oblasti umenia v 9. rokoch je akurát to smerovať a podchytiť pod vedením profesionála a toho kto umeniu rozumie. V 15-tich je už neskoro.
@dadka_bb starší je práveže dobrý v matike, aj real aj testy, on mal kreslenie len ako zalubu, mladší mi chodí na vytv. mimo školy, ale myslím, že tiež len ako záľuba to dopadne, keďže riešime bilingvu a potom sa rozhodne, čo dalej. Staršieho mam tiež na bilingve AJ ekonomika+ucto, vízie oboch sú, že isto pôjdu na výšku, ale tak to mame ešte daleko
Ja som chodila celú základnú na ZUŠ a potom na umelecku strednú. A vs dizajn. Pracovala som ako graficka v reklamke potom sa mi narodila dcéra a keďže má aj nejaké zdravotne problémy už som sa do práce nevrátila ako pôvodne. Teraz učím výtvarný krúžok a popri Tom robím v reklamke ale len na čiastočný úväzok. Maturovala som pred 20 mi rokmi a vtedy bola umelecká škola ozaj o talente na odbor nás brali 7 a hlásilo sa cez 300 vysoká detto. Teraz je to o inom mám pocit že berú každého. Ale zas kto je šikovný a chce nieco dosiahne. Moji spolužiaci buď učia na umeleckých školách či stredných či vs. Vystavuju, sú grafici, architekti a pod. Na VŠ napr. Bolo vidno kto je z gympla oni mali výrazne medzery v dejinách umení a deskriptive. Trápili sa ale ti šikovnejší to dobehli. Ak je dcera nadana a baví ju to n ch ide na ZUŠ.kruzok v škole nestačí.a sama uvidí či ju to bude baviť. Príde puberta a môže si to rozmyslieť. Ak bude sikovna uplatní sa a radšej nech robí čo ju baví aj keď za menej peňazí ako sa trápiť v dobre platenej práci a mať depresie to je môj názor.
Ahoj, držím palce dcérke. Ja som to mala trochu podobne, kreslenie ma odmalička veľmi bavilo a podľa učiteľov som mala aj talent na to, chodila som na odevnú, moje návrhy vyhrávali na súťažiach. Nakoľko ja som ako dieťa tento talent bohužiaľ nerozvíjala a nemala som nikoho, kto by ma v tom podporil, vydala som sa inou sférou v živote. Tiež ma veľmi baví a som šťastná, ale kreslenie upadlo do zabudnutia a teraz ani nie je už čas sa mu venovať. Verím, že dcérka sa v tejto oblasti úspešne uplatní 🙂 ak by si mohla, pridaj prípadne nejaký jej výtvor ❤
@dussi laicky názor? Ved 12 rokov som chodila do zusky na výtvarnú (mam absolvovany prvý aj druhý stupeň ZUŠ, ktore som absolvovala 9 rokov popri základnej školy a 3 roky popri gymnaziu), a teda pod vedením profesionálky, napriek tomu som sa rozhodla umeniu v živote nevenovat, keďže ma to za tých 12 rokov absolútne prestalo baviť (a keď som mala 9 rokov som tiež bola talentovaná, odborné som sa výtvarnej v ZUŠ venovala a celá moja rodina vrátane mňa si myslela, že v dospelosti bude zo mňa umelec) Co sa da v deviatich rokoch robiť okrem chodenia do zusky, či chodiť do ZUŠ ešte v inom meste - aby bolo dieťa dostatočne premotivovane ako je to teraz moderne? Takže bud nevieš čítať alebo jednoducho nerozumies, že môj názor je maximálne možne odborny a obsahuje ešte aj osobnú skúsenosť.
Ahoj, nečítala a som všetky príspevky ale ako vystudovana výtvarníčka a momentálne učiteľka výtvarnej na RD ti mozem odporucit jedine a to podporovať svoje dieťa v tom čo ju napĺňa . Nepostrehla som v akom je veku ale každopádne je možnosť ísť na ZUŠ a potom na strednú umeleckú a potom na vysokú. Príklad dobre plateného a uznávaného povolania v umeleckom svete je napríklad Kunsthistorik, Grafik, profesor na VŠ, návrhár... Všetko je to o povahe, talent nestačí. Podľa mňa je stredná škola kritická ale keď dieťa má nejaký cieľ niečo čo ho baví, tak nebude robiť hlúposti ako unudení rovesníci... Vravím z vlastnej skúsenosti, ja keby som nebola na umeleckej strednej tak z každej inej ma vyhodia pre správanie. Nebála som sa totiž otvoriť ústa keď sa mi čosi nepáčilo. Umelecká duša je už raz taká rebelantská😀. Moji spolužiaci zo strednej sa uplatnili rôzne napr 2 majú tetovacie štúdio, jeden je top grafik, ďaľší učia,pracujú v kancli, v kúpeľnovom štúdiu, jeden má spoločnosť kde robia reklamné shoty... Žiadny nieje vyslovene dáky "chudák"... Držím palce💓
@blacki a spýtala si sa niekedy jej, čo chce? Mne cely život, od škôlky hovorili, ako dobre kreslim a malujem, od učiteľov, cez rodičov, dotlačili má na strednú i vysokú umeleckú a teda bola to chyba. Nikto sa ma nikdy neopýtal či to chcem. Všetci riešili len to, že dobre kreslim, tak je logické, že to budem robiť. Jedno promile z ľudí, ktorí umenie študujú aj reálne majú na to, aby boli úspešní, ostatní skončia ako priemerní PC grafici v reklamkach v tom lepšom prípade, v tom horšom robia servítky, čašníčky, keď majú vs pedagogicku, tak len malému percentu sa podarí aj učiť. Poznám vysokoškolský vzdelané učiteľky výtvarnej výchovy, ktoré robia v krčme. Takze podľa mna by ste sa mali orientovať tým, čo mala robiť chce a nie tým, že má talent. To totiž nestaci
@hettinka mladej blahoželám 🙂 Ona je už prijatá, a môj syn a jeho spolužiaci ešte nedali prihlášky, lebo v škole im hovorili, že majú dávať až po polročnom vysvedčenie. Dvaja synovi spolužiaci, by tiež mali byť podla podmienok školy prijatý bez skúšok do Brna. Môj chce dať na 3 VŠ v Prahe - odbor informatika. Na 2 by mal byť tiež podľa podmienok školy prijatý bez skúšok. No jeho veľmi láka ČVUT.
@blacki no ved ale keď ma len 9 rokov ešte ste ďaleko od rozhodovania, či pôjde na gympel nie? Teda určite ju podporuje, nech chodí do ZUŠ, vesajte si jej obrazy po stenách (Ak jej to nebude vadiť, mne to napr. vadilo), chodievajte do galérii. Keď chce maľovať, má kopec možnosti aj času, teda ak nechodí na milión iných krúžkov. Ja som napr. aj cez prestávky v škole (na druhom stupni základnej) kreslila portrety spolužiakom. A napriek tomu som sa už musela nútiť spraviť absolventkou prácu 2. stupňa ZUŠ (to som bola tretiacka na gymply), úplne ma to postupne prestalo baviť. Vyštudovala som právo a ekonómiu a tomuto sa v živote aj venujem. Takze ak ju to bude baviť v deviate, môže sa rozhodnúť, že pôjde na dáky umelecký smer, ale zatiaľ je podľa mňa na to čas.
@blacki ZUŠ pokračuje aj počas stredné. Prvý stupeň ZUŠ konci konči, keď konci základnú školu, druhý stupeň ZUŠ konci, keď konci strednú školu. Teda približne.
@gabinkomisko samozrejme, ja ju do nicoho netlacim, ani slepo nehovorim denne chod si za tym. Ked sa o tom bavime, vacsinou sa snazim reagovat len tak, aby si vybrala nieco, co ju bude hlavne bavit. Lebo to je prvorade, bude to robit snad cely zivot. Ale prave som chcela vediet rozne realne motnosti prostrednictvom vas, ktore ste si tym presli alebo vasi blizki. Aby som vedela, co vsetko sa s vytvarkou da robit. A aby som jej vedela pripadne poradit. 😉

@whatever1 od nás z gymnázia sa žiaci úplne v pohode dostanú na architektúru aj ju skončia. Chodia rok na výtvarnú (samozrejme, treba mat talent) na talentovkach sa kreslí postava. A treba mat priestorové videnie.
Na gymko si dávajú predmet deskriptívnu geometria, ten im vraj neskôr pomáha.
A ono existuje architekt, ten skôr navrhuje vízie a projektant, to je technicky zamerané a tam možno je lepší štart ta stavebka.