Kedy dať júnové dieťa do školy?

kvaka
25. sep 2013

Ahojte, chcem sa spytat, aky mate nazor a hlavne skusenosti, co sa tyka junovych deti a ich nastupu do skoly. Dat dieta do skoly normalne ako 6-rocne alebo mu nechat rok odklad? Osobne nie som velmi za odklad, i ked je dnes taka moda, ci trend. Dakujem vam za vsetky nazory a hlavne za skusenosti najma mamiciek s letnymi detmi.
Diskusia sa netyka septembrovych a mladsich deticiek.
Dakujem 🙂

bubelko
25. sep 2013

@kvaka pokial nie je odklad odovodneny, tak by som ho dala do skoly 😉 nechat ho len tak doma, pretoze je junovy sa mi zda skoda.

matozazzo
25. sep 2013

Predpokladam, ze sa jedna o buduci rok. za rok sa toho tooolko zmeni, ze by som teraz vobec nad tym neuvazovala... Ci mu das odklad alebo nie, zvazuj niekedy v marci bud. roka. Deti robia obrovske skoky vo vyvoji zhruba po 3-4 mesiacoch. Ak ho aj psychologicka a logopedicka doporucia, nie je dietatko len hrave, vie sa sustredit na aktivity, tak ano, dat do skoly. V opacnom pripade odklad. Moja augustova sla 6r do skoly, odklad som nezvazovala, pretoze vsetky tieto veci zvladala a aj skolu zvlada v pohode.

cerez
25. sep 2013

Záleží od toho aká je školská zrelosť dieťaťa. Ja mám synovca narodeného na konci augusta a dali mu odklad. Nesústredený, veľmi hravý, na zápis prišiel s autíčkami v každej ruke a pri kreslení na zápise zle držal pastelku. Keď sa ho na niečo spýtali, nechcel odpovedať. Bolo mu jedno, že jeho rovesníci dostali na Vianoce alebo narodeniny školské tašky. Proste mu to bolo ešte cudzie. Dali mu odklad a v ďalšom šk. roku druhý krát v predškolskej okolo decembra sa sám začal zaujímať o písmenká, číslice, začal si kresliť čo dovtedy nemusel a tešil sa na školskú tašku. Proste do toho dozrel. Pri ďalšom zápise to bol úplne iný chlapec, výrečný, zaspieval a kreslenie urobilo s motorikou veľmi veľa. Odporúčam omaľovánky na motoriku. Tak uvidíš na vlastnom dieťati ako sa vžíva s myšlienkou na prváčika. Máte celý školský rok pred sebou.

katecameron
25. sep 2013

urcite zvazit ci ide o chlapca alebo dievca dievcata byvaju sikovnejsie podla mna by chlapci uz automaticky mali ist do skoly o rok neskor tyto letny bez vybovovania odkladu ty sama vies najlepsie ake mas dieta .

vroni
25. sep 2013

Nechapem, preco by malo mat dieta odklad preto, lebo je junove, to je aky dovod? Ak nema dieta nijaky problem (potvrdeny minimalne skolkou ci detskym psychologom) je uplna uchylnost davat mu odklad kvoli datumu narodenia (a junovemu k tomu!!!!)

k_a_j_k_a
25. sep 2013

@kvaka ahoj. My budeme o zopar rokov riesit to iste. Mladsia je julova a uz teraz viem, ze by som ju dala rada do skoly hned, pretoze starsia pojde do skoly a myslim, ze mladsia sa bude chytat tiez. Mam medzi detmi rozdiel 1,5roka a chceli by sme aj s MM, nech maju rozdiel v skole 1rok. Ale pravdaze, budem chciet vyjadrenie od psychologicky, ci je psychicky schopna zvladnut skolu.
Inak, mne sa nepaci ten trend, ze davat odklad. Pocula som aj take, ze decembrovemu dietatu dali odklad, lebo mu chceli predlzit detstvo. Co mne pride uplne zbytocne. Potom sa v triede stretnu deti a je medzi nimi rozdiel 1,5roka.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ciusinka
25. sep 2013

@kvaka Ja som sa narodila v juni a isla som do skoly normalne ked som mala 6 rokov..A bolo to uuuplne v pohode, nechodila som ani do 9. triedy, lebo som chodila na 8-rocne gymnazium, takze ked som zmaturovala, este som nemala ani 18 (to som mala mesiac po maturite)..A nemala som ziadny problem..

barborieta
25. sep 2013

@kvaka Mas nejaky dovod uvazovat o tom, ze by si ho nedala do skoly v 6 rokoch? Avizovali nieco ucitelky v MS? Je moc hravy? Ma problem s pozornostou, grafomotorikou...alebo je emocionalne nezrely? Aku ma rec? Vyslovuje zle niektore hlasky? Co ti mozem ako spec.pedagog poradit je, ze pokial mas nejake pochybnosti zajdi na ktoru kolvek poradnu ci do centra pedagogicko-psychologickeho alebo specialno-pedagogickeho a daj mu urobit skolsku zrelost. Staci ked pojdes tak vo februari - marci...do vtedy este moze dieta vo vela veciach dozriet. Je sice pravda, ze chlapci dozrievaju neskor a este ked su neskorsie narodeni...ale pokial nema ziadne problemy z toho, co som pisala na zaciatku...tak by si ho nemala odkladat...

titkovamiriam
25. sep 2013

@kvaka ak mas niake pochybnosti o tom žeby nemal ist do školy konzultuj to so psychologom a uvidis.Moj Marek je tiež júnový a mal odklad ,tak začal chodiť do školy až teraz ako sedem ročný a som veľmi rada že sme počkali 🙂

evabb35
25. sep 2013

@kvaka My sme išli ako 6-roční. Ale v jeho triede sú júnové deti, ktoré mali odklad - vraj sociálna nezrelosť, výšku nedosahovali, ale môj osobný názor je taký, že kľudne mohli ísť aj ako 6-ročné, lebo sú to všetko veľmi bystré deti a určite by školu zvládli aj v 6. rokoch. Je pravda, že 6-ročné dieťa v septembri nedosahuje školskú zrelosť na 100 % a ešte v priebehu 1. ročníka školsky dozrieva, teda nebolo mi všetko jedno, ale nakoniec sme to zvládli. Teda môjmu dieťaťu by odklad vôbec nepomohol. Názory sa rôznili. Keď som odklad zvažovala, tak všetci učitelia - aj v škôlke aj v škole pri zápise mi tvrdili, že mám dať dieťa do školy, lebo vraj teraz vplyvom školskej reformy je ťažšie učivo poposúvané do vyšších ročníkov a aj úloh je menej ako kedysi a keď videli akú má dieťa slovnú zásobu, vyjadrovanie, grafomotoriku.... Psychológovia sa v názoroch rôznili, niektorí tvrdili, že fyzická zrelosť na školu - výška a výmena mliečneho chrupu, teda už prvý vypadnutý zub /to sme nemali, mliečny zub nám prvý vypadol až v 1. ročníku/.

misinka26
25. sep 2013

Ahoj, moja sestra je júlová a šla do školy normálne ... jasné ak sa ti niečo nezdá skoč za psychológom a on ti poradí ale ak myslíš, že je všetko ok tak ho kľudne daj ... ja by som to riešila keby bol augustový ale jún to je normál ...

jaaty
25. sep 2013

@kvaka ahoj, presne ako píšu dievčatá vyššie - je nutné individuálne posúdiť zrelosť dieťaťa. V súčasnosti sa v škôlke zvyknú robiť testy školskej zrelosti, prípadne navštív ped- psych. poradňu, ale na to máš čas aj na jar budúceho roka.
Ja by som odporúčala vo februári ho do školy zapísať a na jar (marec- apríl), pokiaľ si nebudeš svojim rozhodnutím istá zájsť na testy školskej zrelosti. Deti sa vééééľmi rýchlo menia a dozrievajú 😉
Naša Hanka je májová, so zápisom som neváhala, hoci patrí medzi najmeších v triede a hoci vo februári bola "zrelá" adekvátne svojmu veku, v júni už sama čítala. ... a teraz si predsav, že by som ju do školy nedala. By sa ten rok v škôlke nudila a nehovoriac o tom, že by výrazne stagnovala.
...a to že je najmenšia? no a čo, nikomu to nevadí 😀

ivett1
25. sep 2013

@kvaka naša je júnová a išla do školy normálne ... a je veľmi šikovná😉 ... v MŠ sa robí test školskej zrelosti s odborníkmi niekedy v decembri, potom musíš ísť na zápis cca január / február (keďže dieťa v roku, kedy má nastúpiť na povinnú školskú dochádzku - september 2014- dosiahne vek 6 rokov) a ak máš pochybnosti, tak absolvujete ďalšie posudkové testy v termíne marec - apríl ...a až na ich základe by si sa mala rozhodnúť ...takto som aspoň postupovala ja ...tiež som mala pochybnosti, lebo dcérka je veľmi hravá a nebude sa vedieť tak koncentrovať na vyučovanie ...😀...ale ... neskutočne "dozrela" za ten čas od prvého testu v MŠ po nástup do ZŠ ...
PS:...a čo sa týka výmeny mliečneho chrupu...nám prvý "mliečny" zub vypadol až v prvom ročníku - v januári 😅 😉

ivett1
25. sep 2013

no, my máme teraz doma predškoláka , ale ...augustového (14. mal 5 rokov) a to je teda dosť veľká dilema...je to chlapec, je tretí najmladší v MŠ (ešte sú dvaja októbroví) a podľa učiteľky je veľmi hravý... to samozrejme vieme...grafomotorika je veľmi slabá, ale zase dokáže sčitovať a odčitovať do 5 a dokonca nedávno už vyrátal príklad s cukríkmi - do 10... takže ...okrem toho je dosť živý a sústrediť sa síce dokáže, ale len pri činnostiach, ktoré ho bavia ... pri takýchto "dilemách" si vždy pomyslím, prečo som chvíľu s tým jeho príchodom na svet nepočkala😀 ...no, čo už... 😀😀😀

kazunomiya
25. sep 2013

@kvaka Odklady nie su moda, teda rozhodne by nemali byt. Ja to skor vnimam ako ze sa zvysila citlivost na to, ze kazde dieta je individualne a je pre neho najlepsie nastupit do skoly vtedy, ked je zrele. Zrelost nie je len o tom, ake ma vedomosti a schopnosti, ale aj ako by zvladalo skolsku pracu a pod. Je to zrelost, teda nie ze prejdem testom, neprejdem testom, podam vykon, nepodam vykon, proste deti musia dozriet a to kazdemu moze trvat rozne. Kasli teda na vyhrady typu ze sa to robi velmi casto, alebo ze co ked bude v triede potom najstarsia. To asi aj tak nebude, pretoze dnes je odkladov viac, ale podla mna je to pre deti dobre. Samozrejme za predpokladu, ze odklad bol dokladne zvazeny a odporucany odbornikom. Jasne, ze je mozne ze rodic tak velmi chce odklad, ze presvedci psychologa aby mu napisal odporucanie, ale to by sa diat nemalo.
V kazdom pripade ak ide o tvoju dceru tak to je na tebe, ja odporucam po zapise urcite navstivit poradnu a nechat si otestovat zrelost, a podla vysledku sa rozhodnut.
Este par datumov: Na zapisy sa chodi medzi 15. 1. a 15. 2.; Skola rozhoduje o prijati do 31. 5. a v case medzi tym, idealne co najneskor, si treba nechat urobit testy skolskej zrelosti. Ak je odporucany odklad, tak skole treba dolozit este ziadost a odporucanie od detskeho lekara (ale to sa casto vynechava, zalezi ako si skola vysvetli zakon). Urcite neodporucam trvat na zaskoleni ak psycholog odporucal odklad. Moze to pre dieta znamenat velmi zly zaciatok skolskej dochadzky a prejavovat sa potom este dlhe roky. V najhorsom pripade sa moze stat, ze dieta sa bude musiet vratit do skolky, co je pre vsetkych traumatizujuce.

Inak castejsie su nezreli letni chlapci, nez letne dievcata. Mozno u tvojej nebude ziaden problem s tym aby mohla byt zaskolena riadne v 6 rokoch. Ale urcite odporucam aby si si to nechala posudit odbornikom. Casu je este dost.

kvaka
autor
25. sep 2013

Jeeej, ste zlate 🙂 Tolko reakcii.... Dakujem 🙂
Ide o dcerku, ale do skoly by mala ist az o dva roky.... Len uz teraz sa nad tym zamyslam, nakolko vsetci v mojom okoli davaju detom odklad (dokonca aj majovym) a beru to ako samozrejmost, ze mala nepojde do skoly v normalnom termine ale o rok neskor. Ja s tym ale nie som celkom stotoznena. Od zaciatku je v skolke so starsimi detmi, toho roku je dokonca v pripravke (je ich tam 5 deti, co maju 4 roky) a velmi sa jej tam paci.... Na buduci rok bude opat v pripravke, vlastne so seberovnymi a tak by potom opakovala pripravku este do tretice.... To sa mi zda moc. Je velmi inteligentna, velmi rychlo sa uci, chape suvislosti, aj starsie deti ju beru medzi seba... A to sa este za dva roky ovela viac vycibri. Ma len jeden problem, nevie povedat "R". Zatial to neriesim, snad aj to zvladneme....

tenerifka
25. sep 2013

Moja dcera je koncoaugustova, do skoly nastupila v 6-ich rokoch, neviem si nijako predstavit, ze by to malo byt inak, o.i.tunajsie zakony odklad nepripustaju(len vo velmi vynimocnych pripadoch)

anesim
25. sep 2013

@kvaka Moja je júlová a išla normálne, je zrejme najmladšia zo všetkých štvrtákov, aj niektorí tretiaci sú od nej starší, ale zvládala to v pohode od začiatku. Pokiaľ nemá nejaké zdravotné problémy alebo úplne hravá tak do školy jednoznačne, v škôlke by sa unudila

zuzanockamt
25. sep 2013

@kvaka skonzultovat skolsku zrelost so psychologom a podla toho sa rozhodnut, pokial je v norme, tak na odklad dovod nie je

dena1973
25. sep 2013

@kvaka Ak dieťa chodí do kolektívu, je komunikatívne, aktívne, nemajú s ním učiteľky problémy a ani ty doma nevidíš dôvod pre ktorý by nemal nastúpiť do školy, tak v tom nevidím problém.....

mata128
25. sep 2013

@kvaka ahoj...moja dcerka je narodena 29.6.,jej spoluziacka tiez (rodili sme s kamoskou naraz😉),odklad sme nedavali a sme maximalne spokojni...absolutne ziaden problem...ja osobne som nad odkladom ani sekundu neuvazovala...

prasiatko30
25. sep 2013

Pokial nema ziadny problem tak vtedy ked ma dieta ist do skoly nech ide do skoly - neublizi to tomu dietatu.

Moja dcera sa narodila v oktobri a isla normalne do skoly v tom roku ked mala mat sest rokov cize podla sk skorej ako je prinalezilo - tu beru do prveho rocniku na zakladnej vsetky deti co v danom kalendarnom roku dovrsia sest rokov - od januara do decembra - cize moja dcera ani nebola najmladsim dietatom v triede a neviem o nikom co by ziadalo odklad 😉

sisaka
25. sep 2013

@prasiatko30 asi tak, u mna to iste (dcera je tiez oktobrova 😉 .) Tu sa odklady nedavaju, povinna skolska dochadzka sa zacina v 6. rokoch bez vynimiek.
Nech mi nik nehovori,ze to co sa deje na Slovensku nie je len moda. Ja som sa pocas zakladnej, ci strednej skoly nestretla s nikym, kto by mal odklad, mam dokonca niekolko kamaratok, ktore boli augustove, pomaly septembrove, vsetky sli do skoly normalne, maju vysoke skoly a su uspesne - to sme boli akoze tak vyspela generacia, ci co? Nemyslim si. Slovenske deti uricte nie su zaostalejsie ako deti inde vo svete, ale kym v zahranici su 4 rocne deti schopne naucit sa citat, pisat na Slovensku maju pocit, ze je to privela aj na 6 rocne, fakt na hlavu postavene, zachvilu ich budu nechavat v skolkach do 8 rokov 😝

prasiatko30
25. sep 2013

@sisaka suhlasim s tebou - ja som to sice trochu upravila na tych 6r ale v podstate moje baby zacali skolu v 3r - hovorim o kalendarnom roku cize ten kto ma narodeniny po septembri nastupuje ako dvojrocny - neobhajujem ze je to to najidealnejsie a z duse sa mi protivilo ked 4r dcera donasala domov na vikend ulohy kaligrafie - pisania - ale ja som este nepocula nikoho ze by chcel pytat odklad pre 3r deti alebo nepustit ho do skoly(jedine som poznala dva pripady ked sa dieta narodilo 31.12 a tak ta matka mala na zaciatku trochu obavy ale aj tak to dieta nastupilo v tom roku co mu prisluchalo) lebo tam to dieta ak by nastupilo v 6 -7r do prvej triedy bez toho ze by preslo cez tie 3roky skolky by boli absolutne stratene - deti vstupuju do 1 triedy s tym ze vedia citat pisat pocitat maju urcite navyky studia vedia spolupracovat a pracovat na hodine - prechod zo "skolky" do skoly je nebolestny a deti vedia co maju ocakavat

Nehovorim ze si myslim ze je to to najlepsie co existuje a mam vyhrady voci tomuto systemu ale tiez nie je v poriadku ked sa snazime zadrzat tie deti a oddalovat ich vstup do "velkeho sveta"

sisaka
25. sep 2013

@prasiatko30 tak to sa u vas zacina naozaj skoro..... U nas sa tiez zacina este pred prvym rocnikom, nie je to povinne deti mozu ist od okolo tych 2 a pol do predskolskej, to je vsetko len hravou formou par hodin do tyzdna, nic seriozne, v 4/5 sa zacina Kindergarten - 0.rocnik, ten je zvycajne na pol dna a potom od prvej triedy je to na cely den - od cca 8 do 3, co je teda ovela dlhsie ako na SLovensku. Vacsina deti ked ide do prveho t.j. v tych 5/6 rokoch pozna pismena, vie pisat tlacenym a vie citat jednoduchy text ...
Tiez som si neni ista, ci je naozaj potrebne zacinat tak skoro, ale este som nepocula, zeby mal niekto traumu z toho, ze sa naucil pismenka v 4 rokoch.

dadulienka
25. sep 2013

Ja som junove dieta, isla som normal v septembri, ale ako tak spatne uvazujem...asi ten rok by mi pomohol... možno aj dva 😀
Zalezi od zrelosti dietata...daj si ho vyšetriť detskych psycho...porozpravaš , vyšetrí mu ,zrelosť" psychodiagnostickymi metodami a on určite dobre posúdi....

dadulienka
25. sep 2013

@sisaka Nie je to pravda, vsetky deti kt. vstupovali za ,,komunizmu" do školy mali predtým psycho vyšetrenie detskej zrelosti a na zaklade toho sa posudzovalo či nepotrebuju odklad....Bolo ich viacej z odkladom....Len teraz sa za vštko platí tak to už pravidlo nie je....Predtým to bola masovka...( kreslenie postavy, reverzny test) atd....vyšetruje sa doteraz velmi podobne čo sa týka testových batérii....
Ja osobne nepoznám ,,modu" na deti...len vacsiu informovanost...predtym bol rodič ,,ovca" čo mu povedal súdruh lekár a učitel v školke/škole to musel robiť.....nemohol na tým ani moc uvažovať nieto sa ešte rozhodovať inak....

mirkave
25. sep 2013

Simonka je koncojulova a isla normalne do skoly.v skolke by sa dalsi rok nudila,psychologicka nevidela problem ist do skoly. Ak by bola koncoaugustova,tak by som nad odkladom rozmyslala.ale pre junove dieta by asi nemal byt problem nastupit do skoly v riadnom termine.netreba to silit.uvidis,co odporuci psychologicka...

sisaka
25. sep 2013

@dadulienka co nie je pravda, ze som za 12 rokov skolskej dochadzky nemala spoluziaka, ktory by mal odklad? Trosku trufale tvrdit, zvlast, ked ma nepoznas a predpokladam, ze sme spolu do skoly nechodili .
Ja nepisem, ze vtedy nemali deti odklad, mali, ale bolo to dost zriedkave,az take zriedkave, ze napriklad ja som takeho spoluziaka nemala.
BTW co mate vsetci na Slovensku s tymi ovcami, vkuse ovca sem, ovca tam? NO tak teraz chcu byt vsetci "ini" a neist zo "stadom", akurat, ze su to zase "vsetci" takze sa vsetci hufne pustili do odkladov.