icon

Kedy je vhodný vek na nástup do školy?

katarina092
23. jan 2025

Ahojte baby
V akom veku ste prosim dali Vase deticky do skoly? Moj syn ma az v septembri 6 rokov ale neviem ci ho nedat do predskolskej a hned do skoly… budu testovania ako su na tom deti ci su zrele na skolu alebo nie…
Dakujem

Strana
z2
sipopa
23. jan 2025

detickam v predskolskom veku chodi pani psychologicka a ta robieva testy skolskej zrelosti. teraz je v predskole? ved tu by mal zo zakona absolvovat nie?

katarina092
autor
23. jan 2025

@sipopa nie este nieje v predskolskej ved v semptembri mal este 4 roky

tetapetra
23. jan 2025

@katarina092 veď v škôlke si deti roztriedia. Takže vedia, ktorým vychádzajú "zlé" roky. Tvoj syn skôr ako 7rocny nepôjde. Decká narodené v septembri už neberú do školy, akože predčasne. Je to tak asi 2-3r

eliska13
23. jan 2025

@katarina092 bude robiť testy a s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde ako 7 r u chlapcov ideálne🤣

sisska96
23. jan 2025

@tetapetra To už bolo aj pred 30 rokmi že, deti narodené od septembra išli o rok neskôr do školy

h2
23. jan 2025

Nie, nepôjde do školy, ako 7 ročný. Pôjde do školy, ako 6 ročný a následne čoskoro na to bude mať 7 rokov.
Môj syn je augustový, necelý mesiac po 6 narodeninácj išiel do školy. A jeho o málo starší kamarát zo škôlky mal odklad. Všetko záleží na dieťati, ako je zrelé.

katarina092
autor
23. jan 2025

Mna sa pytala jeho ucitelka ci ho chceme dat uz od Septembra do skoly… vraj by tam urcite nebol najmladsi

zapalkazapalkova
23. jan 2025

@katarina092 ak má v septembri 6r, dá sa opýtať výnimka, aby ho zobrali, aj uz je pripravený (ale to by si musel aj v školke mať, že absolvoval predskolsku) ... Je to individuálne, je 6.r dieťa ktore má odklad lebo nie je vôbec pripravené, a 6.r ktoré sa uz v školke nudí a chce sa učiť. Opýtajte sa v škole, do kt chcete aby chodil

januska12323
23. jan 2025

Dáš ho normálne ako mu vychádzajú roky. Čiže teraz bude v škôlke a do školy pôjde ako 6 ročný a v prvom ročníku oslávi 7 rokov.

h2
23. jan 2025

@katarina092 Nebol najmladší??? Ver tomu, že by najmladší bol. Môj syn (písala som, že je augustový) je najmladší z celej triedy, má spolužiakov, čo sú od neho starší takmer o rok. Vo vedľajšej triede v tom istom ročníku je chalan, čo je od môjho starší o rok a 4 mesiace (aprílový, mal odklad) a to už je naozaj rozdiel.

anitka63
23. jan 2025

ved to si ucitelky v skolke roztriedia na to nemas ty moc vplyv 😀

timilv
23. jan 2025

@katarina092 hlavne si to dobre rozmyslite. Ideálne konzultujte aj s odborníkmi. Triedna učiteľka určite vie poradiť ale naozaj by to som konzultovala aj inde ak nie ste si istí.
Poznám v okolí viacero rodičov ktorí dávali septembrové dieťa a niektorým veľmi pomohlo to že ho dali akoby až o rok neskôr. Nič nestratí tým že bude ešte rok v škôlke 🙂 ak by ste to precenili a dali ho skôr, tak sa bude len trápiť. Známa má syna a učiteľky aj psychológ odporúčali nech ho ešte rok nechajú v škôlke, dali ho aj tak do školy a už druhý rok je to boj. Je hravý, nevie si zvyknúť na to že cez hodinu sa učí a cez prestávku je voľno. Ani známky nemá najlepšie.
V rodine máme tiež prípad kedy takto silou mocou dali skôr do školy a na prvom stupni sa len trápili aj rodičia aj dieťa

vevesh
23. jan 2025

@katarina092 podla slovenskej mody, daj ho co najneskor, nech si izije detstvo...🫣🤷‍♀️a ja by som sa rozhodla podla pripravenosti dietata. Mojmu cakacka ten jeden rok uskodila, ale to je u nas...

katarina092
autor
23. jan 2025

Hej tiez si myslim zeby sa mozno nevedel este sustredit v skole…. Tu sme zvyknuti ho raz dat raz nedat do skolky, a v skole by ho to asi frustrovalo ked nebude taja volnost a dohanat co zameskal apod…. Len ucitelky vravia ze zas aby sa nenudil potom v skolke lebo je mudry.. ale to je len jedna stranka

beata_k
23. jan 2025

@vevesh Akym sposobom mu to uskodilo? Mam predskolaka a neviem sa rozhodnut. Podla psychologicky je to 50:50.

zuz0110
23. jan 2025

Ja mam jedno septembrove a jedno oktobrove dieta a obaja pojdu do skoly normalne tak, ako maju. Az po dovrseni 6.roku. Moj starsi mal 6 v oktobri a do skoly pojde az tento september. Cela jeho predskolska trieda v skolke su presne taketo jesenne deti a ked vidim spravanie tych chlapcov, tak je velmi dobre, ze su este v skolke :D. Je pravda, ze uz vie skoro citat a vacsina info zo skolky je pre neho uz davno znama, no emocne a sustredenim by to v skole este nezvladol.

lenkakravcova
23. jan 2025

@katarina092 presne to isté riešim. Dcéra sa narodila na začiatku septembra. Vie farby, počítať do 10, je dosť priebojná.. vraj to ale má posúdiť psychologička. Vám nejakú v škôlke odporučili na posudok?

Inak mám syna v škole, čo je narodený pár dní koncom augusta. Čiže je v triede najmladší. Do školy isiel ako 6 ročný + pár dní. A s učením problém nemá. Mal samé jednotky. Len je najnižší v triede. U dievčaťa toto ale asi až tak nevadí, u chlapcov je to na zváženie ak sa narodili začiatkom septembra.

slavomira236
23. jan 2025

@lenkakravcova to podla toho ze vie pocitat do 10 a farby by som sa nerozhodovala. Moja pocitala deti ucitelke v skolke ked sli z ihriska uz ako 2,5 rocna...do 18 st tolko ich bolo v triede a farby tiez vedela

vevesh
23. jan 2025

@beata_k do skoly sa tesil, mal nastupit ako takmer 6 rocny, ale vdaka stahovaniu nenastupil. Prejavilo sa to na tom, ze stratil zaujem o skolu (od druheho dna skoly), berie to ako nutne zlo. Tym padom je problem s tym, co nema rad-napriklad citanie a pisanie. To sedim s nim obrazne hodiny, aby vobec nieco napisal/precital. Ak neviem, ze ma ulohy, kompletne odignoroval. Pri pisani ma problemy, kedze je to nutne zlo, tak to napise aj ledabolo, hlavne, ze to napisal ( velke/male pismena ignoruje, bodky dava ako sa mu chce-nechce, ciarky/vykricniky/otazniky, ako sa vyspi). Tesi sa, kedy skonci skolska dochadzka - take zhrnutie 2 rocnikov zs v skratke...🥴🥴🥴🥴

beata_k
23. jan 2025

@vevesh No, teda nic moc. Myslis, ze by to bolo ine keby nastupil skor?

7lenka11
23. jan 2025

Pokiaľ viem o niektorých deťoch narodených na začiatku septembra rozhoduje školský psychológ. Určite neplatí, že ho nevezmú do školy. Ja viem o dieťati, ktoré nastúpilo do 1.triedy a 6 rokov malo “až” 13.septembra. Neviem detaily, nie som si istá ako sa to riesi a posudzuje, ale nemyslím si, že je nejaký zásadný rozdiel, či je dieťa narodené 29.8. alebo 6.9.. veď to je rozdiel jedného týždňa. To je presne ako v škôlke. Niekde ti vezmú len deti, ktoré do konca augusta dovŕšili 3 roky a inde idú aj jesenné deti, ktoré majú napr 2r9m.
Samozrejme závisi, kedy a či stihne absolvovať predškolskú výchovu.

cimage
23. jan 2025

Ja som septembrova a isla som skoro ako 7rocna, dcera tiez tak isto, ale mam kamosku co dala dceru skor, ze nech to ma za sebou. Ja radsej o rok viac detstva. Nic jej neutecie.

vevesh
23. jan 2025

@beata_k ano, jednoduchsie sa uci s mladsim dietatom ako so starsim, ktory si postavi hlavu. Pretoze prva trieda sa wstw da....ale druha je tazsia a v tretej stupaju naroky......Ako, predtym som si s nim prechadzala take predskolacke listy, a normalne bol na to nazhaveny a rad to robil, a potom ako sa dozvedel, ze nejde do skoly v dany september, ale ma este jeden rok skolky, akoby utalo. V skolke mali predskolske veci minimalne a mali uz vsetko to, co on vedel (kedze mal byt zaskoleny o rok skor...).🤨🤨

danieli
23. jan 2025

Mam v okoli 2 septembrovych chlapcov a ja mam augustaka, moj mal odklad teda siel do skoly prave 7-rocny, velky bonus prenho, chlapci odvedla sli obaja ako 6-rocny, teda tesne predtym ako mali 7 a rovnako spokojne stastne deti, dari sa im, skor by som urcite nedavala, ale to je moj nazor na zaklade mojich skusenosti, psychologicka, ktora testuje skolsku zrelost ti da hodnotnejsie stanovisko

beata_k
23. jan 2025

@vevesh ok, dakujem

cyberk
23. jan 2025

na tvojom mieste by som kludne rok pockala :D ja som sla do skoly ako 5rocna, vsade som bola najmladsia :D a k tomu 8r gympel tak uz duplom.. niet sa kam ponahlat

tetapetra
23. jan 2025

@sisska96 nebolo. Mala som takého spolužiaka a známa ma tiez dcéru. Ale tá je iný level. Predchádzali tomu testy.

sisska96
23. jan 2025

@tetapetra U nás tak bolo roky rokúce

tetapetra
23. jan 2025

@sisska96 keď je číslo 96 dátum tvojho narodenia, tak som o dosť staršia a to dievčatko,čo šlo do školy predčasne je od teba o dosť mladšia 😉(2014-15)

guudy
23. jan 2025

@katarina092 Dieta, ktoremu vychadzaju zle roky (narodene v septembri-dec) moze nastupit do skoly v 5 rokoch LEN v pripade, ze dostane odporucenie od psychologa na predcasne zaskolenie. Takze ho dajte otestovat a nasledne sa podla vysledkov budete rozhodovat.

Strana
z2