icon

Kedy sa deti stávajú samostatnejšie pri učení?

eva_176
15. feb 2025

Ahojte,
mám doma piataka a príde mi stále strašne nesamostatný v učení sa. Ak nechcem, aby sa mu zhoršili známky, tak ho musím preskúšať a posielať späť doučiť sa ešte. Učí sa max. 45 min. denne a príde povedať, že je hotový a išiel by sa zabávať (elektronika, kamoši online ... ).
Už som skúšala dvakrát tento školský rok nechať to učenie už na neho, bez preskúšania, ale to už začal nosiť dvojky aj trojky, takže som sa k tomu preskúšaniu musela znova vrátiť. Je múdry, len lenivý a mňa to už veľmi nebaví každý deň riešiť to učenie dokola.
Kedy začali byť vaši chlapci samostatnejší? A asi hlavne zodpovednejší v prístupe k učeniu?
Bojím sa, že keď príde puberta, tak to bude horšie a bude sa učeniu chcieť venovať ešte menej.

Strana
z2
veronikaszabova
15. feb 2025

@eva_176 starsi je 9tak, mladsi 4tak. Ulohy, atd som s nimi robila max v prvej triede. Neviem si predstavit kontrolovat a preskusavat piataka. Mladsi ma 1 a 2, starsi sem tam aj 3.

marca12
15. feb 2025

@eva_176 Moja kamoska sa este aj s vysokoskolakom obcas uci... Ak ti zalezi na znamkach a jeho buducnosti bohuzial minimalne dovtedy,kym nepojde na strednu,budes nanho musiet dohliadnut

eva_176
autor
15. feb 2025

nie je to len o tých známkach, napr. zlá známka z diktátu ma nezaujíma alebo ak sa v nejakom príklade v matike pomýli a dostane horšiu známku ... ale keď donesie horšiu známku napr. z anglických slovíčok alebo z prírodopisu, čo je len o tom, že si musí sadnúť a naučiť sa to. Keby sa učeniu venoval denne 3 hodiny a nemá kapacitu na všetky predmety, tak by som ho "nenútila" do lepších známok.
Ale on by sa tomu učeniu venoval sám od seba možno 0 minút, po dohode, že o 4tej si musí sadnúť a pripravovať sa na druhý deň do školy, tak po tých max. 45 minutách príde povedať, že má všetko hotové a všetko vie (a aj to si podľa mňa polovicu času len čmáral na papier) a keď sa na to učivo začnem pýtať, tak samozrejme, že to nevie tak ako by to mal vedieť. A bojím sa, že ak sa o to prestanem zaujímať a nebudem ho skúšať, tak by postupne s takýmto prístupom prešiel z jednotkára na trojkára do konca základnej školy

tortelinka
15. feb 2025

@veronikaszabova no žiaľ sú deti, ktoré to nedajú samé, mám siedmaka a nevie sa učiť sám, mladší je štvrtak a neučili sme sa nikdy

deti95060810
15. feb 2025

so synom som to nezažila, ale zato s dcérami áno...
presedela som celú zš. najmä s tou mladšou. veľakrát mi povedala že už je naučená, a keď som ju išla preskúšať tak neraz nevedela ani len nadpis novej látky povedať - ani zaťať.
potom nasledoval z jej strany krik, lebo p. uč. im nič nekázala sa učiť a ona vôbec nevie prečo má niečo písané v zošite . - vždy som jej povedala že jasné p. uč. si len tak z dlhej chvíle rozpráva nové učivo...
krik, plač - to bolo u nás na dennom poriadku.
mm povedal že on sa môže na to je*ať a išiel spať, alebo pozerať telku...
na druhom stupni vytiahli sme to na najlepšiu žiačku v triede, ale bolo to hlavne mojou zásluhou...
v súčasnosti chodí na sš, ale tam sa už odmietam so slečnou učiť... už to úplne nechávam na ňu.

22mil22
Autor odpoveď zmazal
betulinka1
15. feb 2025

@eva_176 moja kamoska detska psychologicka, ktorej som sa sťažovala na to iste ako ty tu, mi povedala, ze s tvojim malym sa budes ucit este aj na VS 🙈🙈🙈 a ked sa spytam syna, ci nie je cas aby sa uz ucil sam, tak mi povie, ze mama s tebou je to lepsie… ale napriklad my, ked sa ucime, tak sa o tom aj rozprávame, ze ako to funguje v tej prirode, v minulosti ako to bolo a tak. Nie je to len mechanické ucenie naspamat. Okrem toho tie knihy su otrasne, aspon za mna.

liz_lemon
15. feb 2025

mam siestaka a stvrtacku, a teda nemusim sa s nimi ucit vobec, ked bol syn na 1. stupni, zvykla som mu pripravovat "pisomky" pred velkymi pisomkami, ale uz to nerobim vobec, ja vlastne ani neviem, co preberaju, obaja maju same 1, hlavne obaja chapu, ze sa ucia pre seba, a ze je lepsie mat 1, ako si opravovat horsie znamky, a ze dobre znamky su dolezite pre strednu skolu, a asi uz su taki, ze sami chcu mat 1

andy03
15. feb 2025

Ja ma dcerku a syna. Dcérka je samostatná od 1 triedy.
Ani 1x som sa s ňou neučila , nepísala diktat- proste nič.
Syn je piatak - dislexik , disgrafik - doteraz sa spolu učíme.
Prechod na 5 ročník bol v celku v pohode, učenia viacej.
Matiku/ jazyky/ biol/geograf/lit. si opakujeme len pred písomkou v týchto predmetoch je samostatný .
Učíme sa spolu len SJ a to tak 2x do týždňa.
Ale kontrolujem ho denne- či je všetko ok, či je naučený, či ma poznámky dopísané .. denne je to asi 20 minút.
Je to náročné.. kazde dieťa je ine , každý ma ine tempo.
Keď vidíš výsledky tvojej pomoc, úsilia - odzrkadlene v lepších
Známkach tak by som to vôbec neriešila.
Sama to poznám je to ťažšie , náročnejšie, ale ja si hovorím že to stojí za to.
Držím palce

tortelinka
16. feb 2025

@andy03 tak keď 20 minút,tak to je super

letfenixa
16. feb 2025

@eva_176 vieš, ale radšej takto, akoby si naňho kašľala. Príde čas, ako so všetkým, že už tvoju pomoc nebude chcieť.

althejka
16. feb 2025

@eva_176 siestak, dohluadam,na ulohy na ucenie, hlavu ma v oblakoch a prichadza puberta. Takze ja si nedobrovolne opakujem zakladku ale nechat to na neho, tak si aj tasku zabudne doma. Ale hovorim, toto dobojujeme kym mu gebula nedozreje,ze musi chciet a snad bude lepsie. Ja mam doma kopirku, takze nemozem nic🤔😁😁😁😁 ked seba vidim v tom veku

inaemre
16. feb 2025

Ja som mala spolubyvajucu na VS, ktora vzdy niekoho potrebovala na ucenie. Ja som sa ucila vzdy sama, ale ona potrebovala aby som tam bola, pocuvala ju, kladla otazky...inak sa to nevedela naucit.
Kazdy ma iny sposob ucenia.
Ja som si napriklad vzdy zapamatala vsetko co som napisala. Cize som si vzdy vsetky poznamky pisala sama..

hrabovo
16. feb 2025

@tortelinka presne tak, mam siedmak, má všetky možné dys, tam to proste bez mojej pomoci nejde, keďže v škole papier s odporúčaniami z cpp nerešpektujú. Druhý bol samostatný od druhého ročníka

tortelinka
16. feb 2025

@hrabovo ja len dúfam, že na strednej to bude lepšie,ak ma dovtedy neporazí

andy03
16. feb 2025

@hrabovo inak to s tým cpp aj ma udivuje.
My mame to iste. Všetky možné odporúčania, všetky možné papiere, ale učitelia to nerešpektujú.
Dosť ma to štve . Ma aj poruchu pozornosti - zaporeza sa von oknom a stratí os učenia a dostane poznámku že nedáva na hodine pozor.. ja sa už len pousmejem nad tým nemá to
zmysel.

@tortelinka hej niekedy ti je viace, niekedy menej..
dnes sme opakovali v aute keď sme cestovali 😂😂
Ale u nás je aj to problém nájsť správny čas - niekedy to fakt ide za tých 20 minút a všetko je super, inokedy aj hodina a pol je malo..
strašne veľa veci si zabúda - pravítko, zošit, mikinu 🙈
Dávam tomu ešte rok a snáď to bude lepšie
Nám dosť pomohla motivácia - chcel taký pas- členstvo na fornite - tak sme sa dohodli že pokial on sa bude snažiť a uvidím jeho snahu tak bude, ak nie tak ho zrušíme .
A čuduj sa svete to pomohlo.

Dátum palce

tortelinka
16. feb 2025

@andy03 presne ako náš,aj keď už siedmak, moc sa to nelepší

adela232
16. feb 2025

@eva_176 Presne takto to mám aj ja. Mám piataka a je múdry, ale strašne lenivý. Musím sa s ním učiť a kontrolovať ho lebo by išiel dole vodou. A presne to ma štve že je šikovný tak to nechcem nechať tak. Dcéra je štvrtáčka a je úplne samostatná od prvej triedy. Je to o povahe asi...

anna_anicka83
16. feb 2025

@eva_176 Ja mám šiestačku, lenivú až strach. To ďakujem vesmíru a genetike, že je taká múdra a napriek tomu, že škole nedá skoro nič má stále čisté jednotky😵Budúci rok ma čaká prváčka a viem, že tam budem musieť fungovať, aj keď je šikovná, ale..Ale viem, že keď ešte v piataku by som musela s ňou tráviť viac hodín a mordovať sa, kašlem na to. Keby to bol len jeden predmet, zaplatím doučovanie. Mám dve netere, tá istá mama, tá istá výchova. Tá staršia, samostatná, pedant, všetko naučené. S tou druhou sestra trávila naozaj hodiny, aby niečo bolo. Niežeby bola hlúpa, ale nevedela ju donútiť. Ešte v piatom ročníku prišla z roboty o pol piatej a do deviatej riešiť, aby neboli zlé známky. No, už to nedávala. Tak sa teda rozhodla, že to nechá na ňu. V šiestom ročníku aj 4 hrozila. Postupne, ale prišla na to sama, že musí zamakať. Každý rokom známky lepšie, teraz je druháčka na VŠ ekonomickej😀. Ale ako dat dieťaťu polhodinu zo dňa na vyskúšanie, kontrolu by som vedela prežiť aj v 9. ročníku, keď je to potrebné.

maryetta
16. feb 2025

Mam doma druhacku a uz povacsine sama

hrabovo
16. feb 2025

@tortelinka to dúfam aj ja, ale ak by nie, nevadí. Strašne veľa som sa naučila, čo som už dávno zabudla

slavomira236
16. feb 2025

@eva_176 mam piataka a preskusam ho ked sa nauci. Ak nie vratim a douci sa preskusam zas.nerkbi mi to problem preskusat dieta. To ja neberiem ze sa s nim ucim uci sa sam. Zas mam kamosku ktora piatacke cita vety a ta opakuje a tak sa ucia. To by. Ma drblo..

tortelinka
16. feb 2025

@hrabovo veru, celú zs robím znova

lauricka
17. feb 2025

@eva_176 zaveďte si pravidlá. Musíte mu povedať, že ak príde, že všetko vie, tak to bude naozaj musieť vedieť. Musí rátať s tým, že ak to nebude vedieť, vrátite ho k učeniu a tak dokola, až kým to naozaj nebude vedieť. Takže takto kľudne zabije čas až do večera. Potom si to rozmyslí, či sa bude učiť poriadne. Ak viete, že je schopný sám sa naučiť, tak už si to len treba nastaviť a nekašľať sa s tým. Samozrejme, že sú aj deti, ktoré skutočne potrebujú pomoc aj vo vyšších ročníkoch. To už je iná situácia. Tí, ktorí také deti nemajú, to nikdy nepochopia. Mám viac detí a vidím to sama, aké sú medzi nimi rozdiely.

eva_176
autor
17. feb 2025

@lauricka no prave takto to robime a to mi uz lezie na nervy, ze ho musim posielat spat aj 5krat, kym na 5.ty krat napr. napise spravne slovicka z angliny 🙄

lapersefona
18. feb 2025

@eva_176 a koľko casu denne stravi pri pc?

lucimax
19. feb 2025

@deti95060810 Môžem sa spýtať? V koľko ročníku je dcéra na strednej teraz? Ako sa učí, keč už si ju "pustila?" Zmobilizovala sa?

eva_176
autor
19. feb 2025

@lapersefona zavisi od toho, ktory den, ci ma nejaky kruzok a teda podlo toho, kolkokrat ho musim poslat spat doucit sa ulohy ... po skole ma do 4tej dovolene robit si co chce a potom vecer este hodinu

mantilka
22. feb 2025

Podľa mňa je rozdiel či sa s ním fyzicky učíš alebo ho len preskusavas. Ja nepreskusavam každý deň, skôr namatkovo alebo pred písomkou...a to si dcéra aj spýta. Dcéra je tiež piatacka.
Chce byť od malička lekárka, takže maká na známkach.
Podľa mňa by zabrali tresty, lebo klamal že je naučený....a odmeňovanie za samostatnosť.
Treba zistiť čo ho motivuje. Možno ešte nie je zrelý a neuvedomuje si dôležitosť známok.
Aj keď v živote sa štatistický lepšie uplatnia dvojkari. Nie je všetko o jednotkách na vysvedčení.

mantilka
22. feb 2025

Mne to pripadá ako zbytočný boj so synom...za takéto správanie by u mňa dostal trest. On ťa vedone klame a ty sa s ním tahas za prsty ...existuje pravidlo 3x a dosť ale treba byť pri výchove dôsledný ! Na druhej strane všetko má svoje hranice, nehnala by som ho až na jednotky aj keď na to ma. Dnes sa rozmáha zbytočná drezúra deti kvôli známkam. Keď je šikovný, presadí sa v živote aj s niekoľkými dvojkami.

Strana
z2