Kedy ste deťom vysvetlili menštruáciu a pôrod?
O sexe, o menštruácii,o tom.ako sa narodí bábo?
@lucilaines dokonale vystihnute.
Určite veci od malička, určite zase vekom.. ako sa narodí bábo vedeli prví dvaja od 3-4rokov, lebo sa im narodil surodenec.. nezatajujem im nič, len som vysvetlila tak aby pochopili a nemali traumu. Tretiemu tak podobne pri nejakej príležitosti som hovorila. Informácie a otázky sa samozrejme sporadicky opakujú a ja opakovane odpovedám..
Menštruácia od malička, nevidím dôvod na nejaké tabu, je to súčasť života..
Sex - okolo 8mich rokov si dcéra čítala knižku pre deti s touto tematikou, kde bolo všetko citlivo vysvetlené.. pýtala sa a ja som odpovedala, chalani počúvali a tak sa pýtali tiež.. sestra im s mojou pomocou mnohé povysvetlovala podľa informácií z knižky 🤪 totiž ona je vášnivá čitateľka a nasavacka informácií.. samozrejme téma sa tiež sporadicky opakuje a ja odpovedám.. nemyslím že sa s takýmito témami má začat v puberte, ale skôr - tak aby to bolo vysvetlené v rámci veku..
Okrem toho, nezabúdať na tému nebezpečenstiev obťažovania, pretože to k tejto téme intímnych veci patrí - aby vedeli od malička čo je normálne a čo nie.. toto mnohi ľudia opominaju, lebo si myslia že ich deti sa to netýka.. lenze bohužiaľ nikto nevie dopredu čo deti môžu zažiť a tak je dobré ich pripraviť na to aby vedeli kde sú hranice..
@jana_eyre_2 prosim ta, nemas tip na tu knizku? 😀
@luckabj82 áno, starší syn áno, on je ale hlavou inde oproti rovesníkom, to vidím aj v porovnaní s mladším synom… Riešila som to s ním z dvoch dôvodov, sestrina fenka mala plienku a veľmi ho to zaujímalo prečo a druhý dôvod bol ten, že videl mňa, keď prišiel ku mne na wc 🙂. Takže som mu to vysvetlila ako to funguje a prečo.
@lucilaines ako prvu čítala "cesta na svet" mali sme ju z knižnice.. je síce pre mladšie deti, ale výborne napísaná že si ju mohla čítať aj sama a ja som už len s ňou rozoberala ďalej čo ju zaujímalo.. je to napísané tak, aby bolo jasné o čom ale napriek tomu nie takou formou aby mi bolo trápne..
Ako druhú čítala "dievčatá nebojte sa puberty" to už je tak okolo 9tich rokov, ale tiež výborne napísaná, že mnohé vysvetľuje a podnecuje na rozhovor.. ja sa s deťmi rada rozprávam, ale mám rada ak sa mám od čoho odpichnut..

@sono2 cize navsteva ak pride sa takto citi konfortne?