Klasická základná škola v našom meste verzus alternatívna škola vo vedľajšom veľkom meste
Ahojte dievčatá,
idem si k vám po radu. Dcéra v septembri nastupuje do prvej triedy a riešime dilemu, ktorú školu vybrať.
Škola č. 1: Klasická základná škola v našom meste. Bude tu mať kamarátov zo škôlky a dojazd cca 5 minut autom, časom by snáď zvládla aj pešky. Ale zastaralý spôsob výučby. Všetko s čím sa ja nestotožňujem.
Škola č. 2: Alternatívna škola vo vedlajšom velkom meste. Ráno cesta cca 40-50 minút. Škola má spôsob výučby, ktorý sa mi páči (výučba v blokoch, deti nejsú známkované, nemajú domáce úlohy) Avšak nikoho tam nebude poznať a dosť možno sa jej pretrhajú vzťahy, ktoré má tu.
Akú školu by ste vybrali vy? Riešil niekto podobnú dilemu?
asi za skolu cislo 1 a nielen kvoli dochadzaniu....
My mame dieta napriklad v triede s prvkami montessori a nam metoda nenosit domov ulohy, nechat dieta ist svojim tempom, brat ohlad na to ze kazdy je dobry v niecom inom uskodila... syn si spokojne chodil domov, ja som bola spokojna, travili sme kazde poobedie na ihriskach a az casom clovek videl ze dieta zaostava lebo bohuzial nepatri medzi deti ktore nasaju vsetky informacie v skole a staci im to... ucitelka ze to nevadi to casom dobehne kazde dieta ma svoj cas... ale videla som ze to proste dobre nieje... takze som mu musela domace vymyslat sama aby sme dohnali to co nevedel... a bojovat s tym ze preco sa mam ucit ked domace nemam...
Zvykol si... A uci sa doma pravidelne lebo to proste potrebuje stale...
Teraz ale s tym bojuju jeho spoluziaci... zrazu zacali od tretiaku domace lebo uz je tych informacii vela, nasobilu a vybrane slova sa tiez treba naucit ak si to nezafixuje hned a deti maju problem ze nemaju navyk a domace zabudaju a frflu a bojuju s tym...
Za to mladsi ide od zaciatku starou metodou... od pravku pravidelna mini domaca uloha, zvedavost to v om zatial nezabilo a skolu miluje aj napriek uloha a deti maju ovela lepsie vedomosti, navyky a neberu to ako vecne zlo nieco doma naucit sa....
@lauriik ja som vybrala tu alternativnu skolu pre dceru, ale je v ramci mesta. Ak je to mesto, kde pracujes, tak tam by som nevahala. Aeste podotknem, ze dcera na stupila do skoly, kde nikoho nepoznala, a prezila to, aj preziva v poriadku, napriek tomu, ze tazko nesie zmeny a nove veci, ci ludi. Dlhsie jej trva, kym niekoho k sebe pusti
@stanislavicenka ja nemyslim, ze by bol problem s kamaratmi v novej skole (aj ked ona to tak vidi) ale skor, ze si pretrha kamaratstva tu u nas a potom ked bude mat 11-12 rokov a bude chciet ist s kamoskami von tak ju budem muset zase niekam vozit lebo tu nikoho mat nebude 🤷🏼♀️
Inak pracu tam nemam, muz tiez nie. Mozno ja do buducna by som mohla mat. Teraz sme vsetci tu u nas, je to strasne prakticke. Vsade to mame 5 minut.
@lauriik priemernej skoly sa bojis zbytocne. Osnovy su vsade rovnake. Je to cez Min. skolstva a tie skoly musia plnit plany, vsetky rovnako. Ak chces, skor ako prekladat dieta na inu skolu tak ho prihlas na sachy, na kurz matiky, anglictiny, retoriku, tenis alebo ja neviem co vsetko a vzdelavaj ho akoby externe. Tak si uzije skolu, kamaratov, kruzky a bude excelovat tam aj tam 🤷🏻♀️ este mu das dobry logicky, jazykovy a sportovy zaklad. Ono na tej ZS toho moc nevymyslis. Prvak pismena, druhak nasobilka, tretiak vybrane slova ... ono to ziadna raketova veda nie je.
@kittykat22 dakujem za odpoved. Ja sa nemozem zbavit pocitu, ze ked necham dieta na "normalnej zakladke", ze som zla mama lebo nedoprajem dietatu to najlepsie co jej viem dat. Ze neobetujem ten cas aby som ju vozila na lepsiu skolu. Dcera chodi od troch rokov na gymnastiku (dneska uz sutazi), doma ju vzdelavam ako sa da. Naucili sme sa citat, pocitat, hrame rozne deskove hry na rozvijanie logickoho myslenia, ucime sa anglicke slovicka. Robime aj rozne sporty - lyze, korcule, bicykel, plavanie. Fakt ju podporujem v com sa da. Na druhu stranu si uvedomujem, ze to vozenie je hrozne aj pre mna aj pre nu. Ze stravime vela volneho casu niekde v aute v kolone, odtrhnem ju od kamaratov s ktorymi uz 3 roky chodi do skolky. Je to pre mna narocne rozhodnutie.
@lauriik kvôli cestovaniu prvú. A ešte by som zvažila aj to, že deti z alternatívnych škôl nemajú potom návyky sa pripravovať do školy ak by išla do klasickej vo vyšších ročníkoch.
@lauriik z toho co si popisala by som povedala, ze vediet dieta skor nez k vzdelaniu - k vyhoreniu. Postavit zivot len na uspechoch zo studia a uplatneniu v obore je velmi narocne. Ty beries vsetko do extremu. Vyhrat vsade a vo vsetkom, rozvyjat sa za kazdu cenu. Uprimne - si blazon a neviem ci to, co robis robis pre dieta, alebo si riesis nejaky nedostatok z mladosti. Lebo to, co si mi napisala v poslednom prispevku nie je normalne. Aby si od rana do vecera riesila co spravit aby dieta excelovalo, je sialene. A ty to robis 👀 Mat uspech - ano, snazit sa dopriat - ano. Ale aby to malo rovnovahu so socialnym zivotom, oddychom, potesenim z blbosti.
Mi prides zrela na psychoterapiu.
@kittykat22 nechapem z coho vychadzas. Ja s manzelom mame siroky zaber hobby a ona ked nas vidi tak chce tiez vsetko vyskusat. Ked vidi, ze citam knihu, chce tiez vediet citat, ked idem s kamoskami lyzovat, chce tiez vediet lyzovat, manzel rozprava anglicky s kolegami tak ju to zaujalo a zacali sme sa ucit anglicke slovicka, jej kamaratka sa ucila korculovat tak ona, ze to tiez chce skusit. Na gymnastiku som ju prihlasila lebo iny sport od 3r nebol a potrebovala nieco kde sa moze vybit. Proste skusame. To neznamena, ze v kazdej veci ktoru robime je dokonala a ani o to neusilujeme. Snazim sa ju proste podporovat v tom co chce robit. Platim jej len jeden kruzok, zvysok veci sa ucime len doma a len ked ma sama zaujem. Rozhodne ju do nicoho nenutim.
@lauriik mam z teba ten isty pocit ako pise
@kittykat22 - ucis dieta citat? ak mas vystudovanu elementarnu pedagogiku, tak... respektujem rozhodnutie teba ako rodica, avsak ak ju vystudovanu nemas - ublizujes dietatu.
viem ze vsade sa da docitat o detoch ktore vedeli citat uz v skolke, a ono je asi fasa pocit mat nadane dueta, avsak to ze vie citat pretoze si ju naucila znamena ze nadana nie je. Nadane deti sa ucia same.
prehanas to.
co sa tyka skoly, bolo ti dobre poradene - zakladka co najblizsie pri dome - ked prvak uz v marci ide sam do skoly je nieco co ocenis - a ak je bystra a sikovna, osemrocny gympel. Alebo gympel po devine, ci bilingval. Syn dochadza 30 km do krajskeho mesta - ono je to unavne, a to ma 11. A bezne mi vola ci sa moze zdrzat - lebo kamaratov a kolektiv ma uz tam. Neviem si predstavit aby takto dochadzal sestrocny prvacik.
@kaktusik007 moja dcera v 4 rokoch prejavila zaujem o pismena. Zaujem trval mozno 3 tyzdne. Nieco sme sa naucili. Potom na to zabudla. Par mesiacov sme napriklad nerobili nic s citanim. Potom si zase spomenula tak chcela vediet viac. Tak som jej ukazovala slabiky. To sa za chvilku naucila a zase na to na par mesiacov zabudla. A potom zase sa k tomu trebars po pol roku vratila a chcela zase vediet viac, takze sme presli na slova. Cize my sme to mali rozlozene mozno do dvoch rokov. Postupne ako javila zaujem. Moja mama je ucitelka na zakladnej skole, ma vystudovanu elementarnu pedagogiku takze som to s nou konzultovala. Zaroven ja sama som sa naucila v 4 rokoch citat. Moj manzel tiez. Cize pre nas to naozaj je normalne. Ved ked javi zaujem o nieco tak jej nepoviem, ze nie. 🤷🏼♀️
@kaktusik007 este k tomu dodam, ze vzdy s nou robim veci o ktore ma zaujem. Ma rozne obdobia, raz chce kreslit, raz stavat puzzle, inokedy citat alebo hrat hry, ist na ihrisko. Proste to nechavam na nu a snazim sa kazdy den si tu cca hodinku vyhradit a venovat sa jej v tom co ona chce. A zdaleka neni ten cas iba o vzdelavani.
A preto by som pre nu chcela alternativnejsiu skolu, kde sa prihliada aj na to co chce robit dieta a nie len to co chce ucitel.
č.1., takmer hodinu by som nebola ochotna dochadzat ani kvoli praci, nie to este vozit dieta do skoly, velmi to obmedzí cas, unaví...
Ako podla mna ten cas na dochadzanie je hrozny...
muz rano bude musiet vyrazit o 2 hodiny skor aby stihol malu zaviezt do ineho mesta a spat...
bude vlastne zacinat v praci po 8mej kym pride cize ak ma 8 hodinovy pracovny cas tak domov pred piatov asi chodit nebude...
teba to tiez bude stat 2 hodiny casu denne...
mala bude musiet vstavat o hodinu skor ako rovesnici - a hodinu cestovat spat - cas ktorý nechces aby stravila nad domácimi strávi vlastne v aute....
najviac zabavy maju deti v druzine - bude moct ostavat s novymi kamaratmi v druzine? aby potom stihala prist aj domov aj oddychnut si aj treningy gymnastiky ked uz vravi ze aj preteka?
Kamaratov si novych nájde ale so starými putá pretrhá pokiaľ nejde o kamarátov že sa s ich mamičkami stretávaš pravidelne...
Ja to vidím u nás stačilo že deti šli na inú školu v rámci mesta a už sa nevideli nietkoré aj rok a to sme malé mesto. Deti čo sú v rovnakej škole ale iných triedach sa registrujú poznajú ale už niesú najlepší kamoši ale vždy si viac rozumejú a skôr sa vonku pohrajú keď sa stretnú - čo je väčšinou tiež náhoda keďže každé má inak krúžky tréningy a všetko sa deje medzi 15.00-18.00 a potom sa už vlastne ide domov. Ale tým že sa vidia pravidelne aj v družine na obede na chodbe tak na seba nezabudli a kamošia sa naďalej.
@dzina007 ta cesta tam je tych 40-50 minut ale len rano a cestou tam. Cestou naspat je to okolo 20 minut lebo tam nejsu kolony. Realne sa bavime o 16km. Poobede uz ten cas je kratsi. A moj muz nema 8h pracovnu dobu. On to ma take velmi volne a pracuje z domu takze tam by problem nebol.
Gymnastiku ma 2x do tyzdna, takze 3 dni v druzine urcite byt moze. Ale to vobec neviem ci chcem aby do druziny chodila kedze muz je cely den doma a ja od 12 uz tiez.
Ja prave rozumiem, ze pretrhenie tych kamaratstiev je zle. Aj to cestovanie je nic moc. Vlastne zato, ze nebyvame vo velkom meste bude muset chodit do horsej skoly ako by som si pre nu predstavovala. 🤷🏼♀️
@lauriik mozno zvazit domace vzdelavanie? Popozerat sa po rodinach v okoli, kde sa deti takto vzdelavaju? Nech mate okolo seba komunitu podobne zmyslajucich ludi? Lesny klub niekde v blizkosti na par dni v tyzdni? Neviem co je to za skolu, ale niektore alternativne zvyknu fungovat len par dni v tyzdni. Mozno by sa dalo dohodnut? Neviem. Ja by som hladala dalsie moznosti.
@lauriik no rozhodnutie to je tazke... hlavne ak ma dieta rado kolektiv a kamaratov... moji chalani myslim ze chodia do skoly kazde rano najma kvoli kamosom... a mam zakaz prist skor ako o tretej.... 😂
a miluju ked k nam chodia spoluziaci na navstevu a oni k nim.. takze nasim by to dochadzanie nevyhovovalo... ale kazde dieta je ine...
skusila by som si este mozno pozistovat ake ucitelky maju byt v rpvom rocniku... niekedy aj na obycajnej skole sa postasti a prave ta ucitelka ktora ma byt je super...
a potom sa dalej rozhodovala...
@lauriik Spomenula som si na tuto diskusiu https://dennikn.sk/3209366/ako-spoznat-dobru-sk...
@lauriik túto problematiku vnímam presne rovnako. Ja si myslím, že keď to neskúsiš, môžeš si to neskôr vyčítať. Pretože riadiš sa svojim pocitom, nastavením, ktoré Ťa niekam smeruje. Väčší záujem o alternatívne kvalitné vzdelanie znamená do budúcna aj toľko žiadanú zmenu v klasik školstve. Oki. Možno vnúčatá našich detí to pocítia 😀 ale niekde ten začiatok byť musí.
Myslím si, že keď máš reálnu možnosť tejto voľby, tak klasik škola bude pre Teba len lepkavý kompromis. A pri najbližšom hodnotení podľa chýb v písomke, diktáte Ti potrápi žlčník. Pozri, veď keď Vám, rodičom, alebo malej to nebude vyhovovať - bude problém to zmeniť? Je to hanba prestúpiť? Je to hanba povedať, že nebolo to to čo dieťa/ my sme chceli?
@lauriik vo veľa veciach s tebou súhlasím co sa týka učiva v školách. Ale... Bývame v menšom meste, no do školy majú predsa len 3km. A už aj to je dosť, keď im nenadvazuje spoj po skole domov a idú radšej pešo 30minut,akoby mali čakať. Manžel je každý deň na cestách a práve len ta 1hodina do kanclu do iného mesta nám núka dosť intenzívne myšlienku sa presťahovať, práve kvôli tomu, že by mal ušetrené 2 hodiny cesty každý deň. Keďže tu nemám rodinu, je, teda bol častý problém, keď ich trebalo odniesť alebo vybrat zo školy a ja som bola na poobednej a manžel na služobke...a to je len v rámci mesta. Proste niekedy príde aj taka situácia. A teda co sa týka školy, tak vidím dosť rozdieli v každej ZŠ. Niektoré sú zaťažené na projekty, niektoré školy dávajú toľko úloh, že prídu zo školy a nevedia ci sa majú učiť, alebo robiť online testy... Záleží aj od učiteľov na tej ktorej škole. Nemusí byť aj obyčajná škola hneď zla. Napríklad také DU, keď sú primerané tak je to dobre akoby nemali mať nikdy žiadne a prídu na SŠ a zrazu bude treba po skole aj niečo robiť, nie len si užívať voľný deň. Synovi išla tak super matika na 1stupni,ze som ja chcela aby išiel do matematikej a teraz ako je na 2stupni som rada, že tam nie, lebo mu vôbec nejde 😄 Chcela som tým len povedať, že nie vždy čo my chceme je pre deti dobre...moje mi vždy vyčítajú, že prečo nebývam bližšie pri skole, lebo ju majú ďaleko a poobede keď prídu domov, tak tu nemajú rovesnikov a všetci kamaráti bývajú pri skole...

@pallacinka29 pri alternativnych skolach ide o to, aby v detoch nezabili nadsenie z objavovania, aby ich viedli ku kreativite, samostatnemu premyslaniu, tvoreniu projektov atd. Proste opak bezneho skolstva kde sa memoruju fakty, sedi na zadku, musia na slovo posluchat a akekolvek vybocenie ziaka je povazovane za problem. Nas skolsky system vyzdvihuje to, co ziak nevie/nenaucil sa a v alternativnej sa vyzdvihuje a posilnuje to, v com je dobry. Deti sa beru ako individuality, znamky nie su dobra motivacia k tomu, aby sa deti radi ucili. Velakrat deti este v tretej triede nevedia poriadne citat a pisat, ale dajme tomu, ze niektore krasne maluje, dalsie uz vie utkat koberec, dalsie exceluje v matike, ale hold v pisani nie je buzerovane, tak to poriadne nevie. A ano, s domacimi ulohami ich nezatazuju, lebo ich nepovazuju za potrebne....Ale mavaju napr."ranny kruh" kde sa deti ucia komunikacii, vyjadreniu pocitov, rozpravat tak aby ich ini pocuvali, atd. Proste iny pristup. Nie zly.