Klasifikácia prvákov
Ahojte maminy, zaujima ma jedna vec. Mam doma tretiaka a prvaka. Chcem sa spytat, tie, ktore mate prvakov, ako su klasifikovany? Dostavaju 3,4 a 5? Starsi syn chodi do 3tej triedy, 5 zacala ucitelka davat az tento rok, aj to uz musi byt pruser. Mladsi syn minule doniesol 5 z diktatu. Prvak... Zda sa to len mne demotivacne, alebo sa tak znamkuje uz teraz standartne v 1.rocniku? ☹
Nič v zlom ženy , ale Vy ste nikdy nedostali zlú známku? Ano je blbé dostať zlú známku v tak nízkych ročníkoch , ale čo teraz kvôli jednej 5 ho vyhodíte z domu?Tiež nemáte každý deň dobrý a spravíite chybu a nikto Vas po poriadniach a psychologoch neťahá .Keby dostavla pernamentne zlé známky tak nepoviem nič.Aj syn dostal 5 v prváku pýtala som sa učky že za čo tam zlyhala celá trieda lebo nedovysvetlovala a rovno im šupla na to písomku. Diktáty neriešim píšeme každý deň aj prepis aj tak raz donesie 1 a potom 3 . Tiež som toho názoru , že prvák by nemal dostávať také známky , ale doba je už iná ako za našich čias.Podľa mňa sa kedysi viacej venovalo v škole tomu učivu ako teraz. Teraz len dkončite doma však rodičia dovysvetlia a spravte si toto a tamto a idú rýchlim tempom to nemá šancu si to uložit poriadne v hlave.Kamoškin prvak mal na polroku 4 z matiky a ostatne mal 1 .
hm, rodičia si myslia že učiteľ hodnotí žiakov ako v športke. Tebe 1 tebe 4. Na všetko máme metodické pokyny ktoré vyplývajú zo zákona - na hodnotenie vedomostí aj správania.
https://www.minedu.sk/data/att/462.rtf
Bolo by fajn si ho pred vysvedčením naštudovať aby rodičia vedeli čo robiť ak sú nespokojní.
A zišlo by sa aj trochu sebareflexie - prezrite si tie vaše vysvedčenia, možno prehodnotíte nároky na svoje deti.
Asi treba decku vo svetlit ze pre
jednu 5 sa svet nezruti...ale zruti sa ked sa nebudeme snazit a budeme flakat co sa da...ze nebude vo vsetkom ba 100% ame snazit sa musi. ..aj zlyhania patria k zivotu.. A tie treba prekonavat..Pre rodicov je to uzasna prilezitost...len zial tu je vidiet ako to sami nezvladate..tak to ucite svoje deti ....cim skor tym lepsie
@mtsl nečítala. Vidím ako fungujú v praxi. Mamička sa nepýtala či môže dostať päťku, ale na to, či to nie je demotivujúce a či je to bežné? A podľa mňa aj snáď väčšiny rodičov to demotivujúce je. A myslela som, že pokiaľ rodičia vyjadria nespokojnosť s daným stavom, učiteľ môže zabojovať za zmenu pokynov - nie proti.
5 do prvého ročníka určite nepatrí...to je môj názor. Učiteľka, ktorej na deťoch záleží, určite nájde spôsob ako sa tomu v prvej triede vyhnúť. Neviem či mám to šťastie, ale nepočula som od dcéry, že by niekto z jej triedy ( v prvom či druhom ročníku) dostával také zlé známky.
Prváci sa musia naučiť systému práce a nie strachu zo známok...
Preco by mala byt jedna 5ka demotivujuca? Doteraz si pamatam, ako som schytala 3ku z citania ako prvacka. Dovtedy same 1, zabudla som doma citat a v skole bum - 3. Bol to pre mna taky sok, ze som si uz odvtedy dala sakra pozor a slabikar som dokoncila uz s jednotkami 😃. Doteraz ho mam. Zla znamka moze ziaka nakopnut... 😉
Ja si nepamätam už ako to bol u nás v škole s bodovaním a hodnotením , ale ozaj mne sa to zda dost prísne.Viem učitelia si to nevymysleli , ale aj tak je blbé písať v prváku diktáty lebo sa len učia tie písmenka .Ja by som bola za keby napr, za dve chybajuced dlždne bola len 1 chyba a nie dve . Alebo že začiatok vety s veľlým má byť na to sa píšu tieto diktáty , ale v prváku by nemali byť na známky .To dieťa ešte nema skade vedieť tak písat . Iné je to už v ostatných ročníkoch ked už vedia základ písmenok
Je to úplne bežné a malo by to byť na každej škole. Demotivujúce to nie je, akurát to niektoré deti lieči z narcizmu a rodičov z nekritického obdivu. Práveže niekedy môže takáto päťka správne namotivovať rodiča k tomu, aby s dieťaťom doma viac pracoval. A to je pre to dieťa len dobré.
U nas sa neznamkuje dostavaju peciatky hviezdicka ,trosku pridaj ,polepsi sa a pis krajsie ... ale ja by som bola radsej za znamky
@zuzitko74 ked sa ucili pismenka, pisali sme aj navyse, bolo mi povedane, ze nemam, lebo mu to sprotivim... Takze tak..
@gebeente77 Písanie diktátov je niečo iné, než písanie tvarov písmen. S odpisovaním písmenok to naozaj netreba preháňať, dieťa si ručičku vycvičí postupne. Pri diktáte však už podáva aj nejaký ten intelektuálny výkon, takže tam je nácvik navyše žiadúci, ak dieťa robí často chyby. Nácvik môže byť aj takou formou, že rodič napíše vetu s chybami a dieťa ich hľadá.
@zuzitko74
a preto, že tvoj príspevok má 6 lajkov sa naše školstvo bude meniť strašne ťažko. Učiteľka?
Čo je to jednotka? Už sa to pýtam miliónkrát... To, že sa dieťa nauci na druhý deň skúšania/testu jednu-dve látky? Znamená to jedine to, že v daný čas vedelo dane učivo. Nič viac, nič menej. Trúfam si povedať, že s menším či väčším úsilím by som na jedna-dva pripravila zo dňa na den každé dieta. Rozdiely medzi týmito jednotkarmi by boli po skončení zš obrovské. Pre mňa nemá naše znamkovanie žiadnu výpovednú hodnotu.
Monitor 9 zo SJ som spravila na 72%. Celú zš som mala jednotky. Píšem (a nečakám ja opravu wordom), čítam, písala som básne. A samozrejme vzdelanie mám vyššie ako zš.
@moni73 Ja mám doma šťastného štvorkára s poruchami učenia. Šťastný je preto, lebo pochopil, že známka, ktorú v škole dostane nie je merítkom inteligencie, ani jeho ľudskej hodnoty.
Čo sa diktátov týka - známkujeme ich iba zopár. Nácvičné diktáty známkované nie sú, deťom vyznačujem iba počet chýb. AJ to považuješ za demotivujúce? Veď aj na chybách sa učíme.
S hodnotením sa deti budú stretávať celý život. Môžeme hodnotiť známkou, bodmi, percentami, či slovne, to je úplne jedno. Vždy to bude pre niekoho povzbudzujúce a pre iného frustrujúce.
Naši majú slovné hodnotenie pre rodičov, pečiatku k tomu pre deti, pri diktátoch a odpisoch dopísané počty chýb. Dostali sme k tomu "pokec", čo to znamená v reči známok, prípadne na percentá, ako sa rátajú známky. Čiže si vieme presne preložiť, akú známku by deti dostali. Slovné hodnotenie mali aj na pol roka, aj na konci tak budú mať. Všetci budú mať motivačné "veľmi dobré výsledky" Lebo, ako vraví pani učiteľka, naučili sa všetko, čo sa prváci naučiť majú, čítať, písať, počítať, a hlavne chodiť do školy.
V prvom rocniku v prvom pol roku len peciatky v druhom polroku uz znamkovala.a uz v 2 rocniku davala normalne vsetky znamky.je to na dnesne deti velmi vela ja sama nechapem na co je detom dobre vediet cudzi jazyk ked este ten svoj ani neovladaju.to aby tie deti mali malo toho tak pridame.a navyse ked rodic neovlada jazyk to uz mu dava dobry zaklad na vyslovnost.uz v predskolskom veku chcu od deti pomaly aby vedeli citat a pisat.ja osobne som syna uz doma nezatazovala s dalsim pisanim nie som zastancom pisat dlhe hodiny odpisov a diktatov len mu tu skolu clovek zprotivy.napiseme ulohy naucime sa co treba a hotovo.nebijeme pre zle znamky len dohovarame.a to este len v piatok uvidime v spravach kolke deti zo strachu nepridu domov s vysveckom.
V prvomrocniku peciatky a slovne ohodnotenie,,,Napr.pisanie- vyborne,,,alebo citanie -treba precvicit,,,,,,vysvedcenie slovne ohodnotenie,,,(to uz je asi vsade)
Druhy rocnik uz sa znamkuje,,,mali sme jednu 4 a asi 3 -trojky ,,,Inak 1*
Stane sa aj horsia znamka,,,No osobne to netolerujem,lebo viem,ze sa "nechce" a nesustredi,,,,
Podľa mňa celý systém známkovania v školstve je zbytočný a neefektívny. A je jedno či ide o známky alebo včeličky-je to len iná forma 1. Celý život počúvame, že sa učíme len pre seba, ale veľmi rýchlo som pochopila, že to tak nie je. Učím sa pre známku, nikto sa ma nikdy neopýtal: a čo už vieš zo slovenčiny či matematiky, ale akú si mala známku z toho alebo toho. Dokonca aj školy sú hodnotené na základe klasifikácie žiakov a čo to vypovedá o ich pripravenosti na život, prácu? Nič. Úspech žiaka, študenta nakoniec závisí oveľa viac v sociálnych zručnostiach ako vedomostiach. Svet je predsa plný jednotkárov,ale nie každý jednotkár sa stane úspešným a veľa štvorkárov, päťkárov riadi vlastné firmy. A keď sa učíme pre seba, prečo má niekto ohodnotiť známkov či som sa pre seba už dostatočne naučila? Ako to môže vedieť. Známky odvádzajú pozornosť žiaka od samotného vzdelávania. Aj ja som sa veľmi rýchlo naučila, čo na ktorého učiteľa platí, a to som mu dala. Čuduj sa svete bola som jednotkárka. A čo napr. hodnotenie výtvarnej, alebo telesnej. Je objektývne dať žiakovi za maľbu 1, či 5. Iný učiteľ by možno dal úplne iné známkovanie. Ani učiteľ sám nie je nadaný na všetky oblasti veď tak ako niekto proste nemá ťahy rukou ako maliar, tak zase niekto iný nemá analytické myslenie, aby zvládol rozsah matematiky aký sa požaduje od všetkých. Iróniou na tom celom je, že až keď nastúpite do zamestnania prvý krát zistíte, že ste sa učili pre seba a nie pre známku, lebo tam sa vás nikto neopýta čo ste mali z nejakého predmetu na vysvedčku, ale zaujíma ich čo viete. Niektorí namietajú, že sme vraj hodnotení celý život, to áno. Ale iba v škole známkou. Ak v práci spravíte niečo dobre, zrealizujete nejaký projekt nikto vám nepovie dávam ti 1. Ale slovne opíše ako ste to skvele zvládli alebo naopak čo ste ešte mohli urobiť inak alebo lepšie - ale slovne! Žiadna 4,5... Pamätám si a som si istá,že to vedel každý z nás a budú to vedieť aj naše deti, čo som vedela dobre a čo nie bez toho aby som dostala nejakú známku. Ak teda chceme motivovať deti k učeniu pochváľme ich za to čo už vedia za tú snahu,ktorú tomu venovali. Naučme ich nech sa tešia do školy, lebo sa tam niečo nové naučia a nie, aby sa báli akú známku môžu dostať. Budeme mať teraz prváčku už teraz viem, že ju nebudem nútiť, aby mala z každého predmetu 1, ak uvidím, že sa snaží ale známka je horšia, nebudem ju nútiť aby míňala energiu na daný predmet-lebo som si istá, že si raz nevyberie prácu, ktorá bude z danej oblasti.
@sasajanaj, NIKDY som sa dieťaťa neopýtala, akú známku zo školy prinieslo, ale každý deň som bola zvedavá, čo sa v škole naučilo. Na známkach bazírujú rodičia a deti to od nich preberajú. Rodič musí byť informovaný a podľa mňa je jedno, či dieťa dostane npr. z diktátu jednotku alebo mu učiteľ napíše, že ho zvládol na 100%. Teraz rodičia a deti chcú jednotky potom budú chcieť 100 %.

@sasajanaj , nie som proti slovnému hodnoteniu, ale! učiteľ napíše - zo sčítania a odčítania v obore do 10 žiak dosiahol výborné výsledky alebo veľmi slabé, event. neuspokojivé výsledky? Deti vedia, čo znamená mať výsledky slabé a čo výborné. To ich nebude stresovať? Nie je lepšie viesť dieťa k tomu, že každý je lepší v inom predmete, a nie všetci sú výborní vo všetkych? To, ako na výbornom hodnotení bazírujú rodičia na SK nemá obdobu. Npr. v Poľsku má len mááloktorý žiak jednotku zo správania. Majú stupnicu 1-5, a tú v plnej miere využívajú. U nás kým nevykradne obchod alebo niekoho neprizabije, má jednotku. A tak by som mohla pokračovať...

@gebeente77 nasa mala tiez v ziackej. Takisto to pokladam za demotivujuce. Ale ako pise @m_ riesila by som to s poradnou. Mozno nie prvu, ale tretiu znamku typu 4/5 urcite.
Moja dcera od prveho rocnika nosi 1,1* zo SJL a AJ, ale z matiky mame komplet celu skalu. Chodila som za ucitelkou ci je to ok a netreba to riesit-vraj netreba. Teraz koncime 2.tr a uz sme v poradni, lebo problem s matikou pokracuje a dcera akoby mala uz naplanovane zlyhanie v mat. Vacsinou ma 1,2, ale ked ma zly den, donesie 4,5. Lutujem, ze som to neriesila skor. Matiku uz teraz neznasa.