Klauha ubezpečovala, že zaujímajú sa, Myju.
Idem sa tak anonymne vyzúriť z prístupu učiteľky v škole. Včera sa učili na prvouke o chuti. Dostali za úlohu priniesť si obľúbené potraviny. Syn si potraviny doniesol , ale ochutnávať nechcel ( mali sa navzájom kŕmiť rôznym jedlom , jeden mal mať zaviazané oči a hádať čo mu spolužiak vložil do úst) . Syn to robiť odmietol. Už 4 roky bojujeme s jedlom, má pár jedál čo zje a dovidenia, nemá vôľu ani ochutnať, ak sa náhodou stane , že ochutná, natiahne ho na zvracanie a na dva dni s jedením skončil úplne. Doniesol mi v žiackej knižke domov päťku lebo nespolupracoval na hodine. Triedna učiteľka ich ešte ani neznámkuje, dáva iba motivačné nálepky a tuto pani učiteľka mu hrdo tresne päťku do žiackej cez dva riadky. Syn z toho veľmi smutný. Písala som jej cez edupage, vysvetlila čo je vo veci a spýtala som sa či mu nemohla dať robiť niečo iné na hodine miesto tej päťky. .dnes ráno mi odpísala " mohla som, ale rozhodla som sa takto " . Tak akože ďakujem pekne za taký prístup. A tiež takú sprostú úlohu vymyslí. Si viem živo predstaviť svoje mladšie dieťa o pár rokov v škole ako mu niekto dá takto ochutnať vajcia alebo orechy a ja budem letieť na pohotovosť s vážnou alergickou reakciou.
Išla by som za pani riaditeľkou a požadovala nápravu známky. Tvoj syn bol na hodinu pripravený, pomôcky si priniesol. Svoje obľúbené jedlo by asi zjedol. V prípade, že by pani riaditeľka obhajovala učiteľku, opýtala by som sa jej, či si zaviaže oči a či ja jej niečo môžem vložiť do úst (pomôcky by som si vopred pripravila do vrecka). Môj syn by urobil presne to isté, čo tvoj. A to bol v škole vždy hodnotený ako veľmi slušný a dobrý chlapec. Učiteľka je primitívna a zakomplexovaná osoba. A ja by som to kľudne aj synovi tak povedala. Vysvetlila by som mu, že sa k nej slušne chovať musí, lebo je jeho učiteľka, ale nech vie, že chybu uroblia ona.
Normálne by som vymenia školu .psycho učiteľka
Inac k aktivite, aky velky a obrovsky rozdiel by to bolo, keby to rozhodnutie so zaviazanymi ocami ochutnat podla hmatu bolo samotne na danom dietati- cize normalne, ze si to samo ohmata, ochucha a tak sa rozhodne dat-nedat do ust....
@vevesh ale strci prst do cukru, soli... olizne daco kysle, horke... :Dneech to nie je ako nasillu, pchat do dietata nieco co nechce... :D a nemusia saskovat so ziadnym vlastnym jedlom.. akoze niekto donesie chips, niekto cokoladu, niekto co..jablko, chleba s mastou? neviem si to ani predstavit :D a ochutnavaj piate cez desiate :D
@simca06022011 u nas ucitelka vykrojila kolieska-cize to malo aj rovnaky tvar. A skusala hmat+cuch+zrak, aky je to rozdiel jeden vnem vynechat. Dieta takto ochutnalo (ne)chtiac aj cibulu-holt cuch je brutal dolezity...😀
@vevesh 😂
Neviem načo to riešite s učiteľkou. Rovno by som išla za riaditeľom školy.
@lila24 To je ale aj kontraproduktivne. Decko sa tak nauci ze ked sa stane nieco co nieje dobre tak okamzite pride "odozva zhora" a vyriesi to za neho a tak svet nefunguje . Ano stalo sa nieco co nieje ok ale dosledky to v tomto pripade nebude mat ziadne ( ta pätka nic neznamena ked sa neznamkuju) A nevieme ako to ctene dieta vokalizovalo - mozno ked si uvedomi ze v takomto pripade nebude mat vzdy za zadkom mamickinu kavaleriu pripravenu zautocit do sekundy akonahle trosicku zafnuka - opravnene alebo nie, tak bude musiet volit ine taktiky ako vyjadrit nespokojnost voci autorite.
Niektoré si tu zastávate učiteľku, lebo dobre spravila. A či sa posereme zo zlej známky..
Tak sa nato pozrime z iného uhla.
Na ďalšej úlohe sa budú učiť o ľudskom tele. Učiteľka povie aby sa dieťa vyzlieklo pred ostatnými deťmi. Dieťa odmietne, lebo mu to je prirodzene proti srsrti, učiteľka ho za nespoluprácu pokarhá a dá mu 5. Aj stým budete ok? Lebo dobre spravila?!
Čo to dieťa naučí? Že ak nebude robiť veci, ktoré sú mu nepríjemné a necíti sa pritom v bezpečí , dostane pokarhanie?!
V tomto prípade, by som to určite riešila s riaditeľom školy. A nie kvôli známke, aby dieťa nemalo v žiackej päťku. Ale preto, že toto je neprofesionálny prístup učiteľky. Okrem toho, ak by dieťa malo ťažkú alergiu na nejaké potraviny, zoberie si to ona na triko?
Mne tu troska chýba vyjadrenie p.ucitelky a jej popis situácie.
Áno v dnešnej dobe alergii nevhodná aktivita. Bolo to ale presne tak ako ti povedal syn?
Ja by som najprv poprosila učiteľku o vysvetlenie o co presne išlo a ako sa to udialo, z jej strany.
Potom by som zvolila ďalší postup.
Inak u nás na1.st sú integrované deti a normálne na nástenke bolo vždy vypísané v družice Katka B. cukrovka, merať cukor 4xdenne, Ferko B alergia na orechy, Zuzka C epilepsia atď., aby aj zastupujúci v družine, v prípade náhleho zhoršenia stavu, vedel reagovať. Bolo ešte síce pred erou GDPR, teraz neviem či nejaký manuál v triede alebo ako by sa to riešilo.
V každom prípade sa to dá ošetriť vopred. Moje dieťa bolo bezmliečne plus x potravín čo mu zhorsovalo stav. Vypisovať, vysvetľovať celý zoznam bolo neefektívne a tak po dohode s triednou malo mnou podpísanú kartičku či oznam v zrkadielku. Dieťa je alergik, vie čo môže jesť, čo nie, prosím nenútiť jest. Ďakujem.
Všetci to rešpektovali. Tak isto ako osobitnú emulziu na umyvanie rúk kvôli AE a veciam ako nezmyvať tabuľu so špongiou ani handrou, aby sa ekzém nezapalil, či zapálený neinfikoval ešte niečím ďalším.
Len som komunikovala vždy dopredu, a na začiatku šk.roka.
Tým sa nezastavam ucitelkinho postupu, len ponúkam do budúcna návod na praktické riešenie, ako takýmto veciam predísť.
@janage ked si precitas autorky komentare,najdes aj to,ako reagovala ucitelka na to,ked ju kontaktovala
@bielasovicka A aké sú dnešné deti? Podľa mňa také isté, ako sme boli aj my. Úcta a rešpekt nie sú nárokovateľné ani vekom, ani profesiou, ale činmi. Ja si doposiaľ s láskou spomínam na p.učiteľku zo ZŠ (triednu) a zároveň ma pochytí úzkosť pri spomienke na učiteľa zo strednej školy(triedny). Táto učiteľka konala absolútne neprofesionálne a áno, chlapček to bude určite vnímať ako krivdu. Tá 5 nedáva žiaden zmysel.
@martinmmartin ty si akože myslíš, že som syna doma chlácholila " neboj sa môj maličký mamička pani učiteľke zavolá a ona ti päťku vymaže" ? Synovi som povedala, že to, že má v žiackej knižke päťku už nijako nezmeníme, zostane tam. Ale ja si myslím, že si ju nezaslúži. A ďalej sme diskutovali o tom , že úloha bola podľa nás hlúpa... A učiteľke som nepísala preto aby mu 5 vymazala.
@janage úprimne si neviem predstaviť ako inak sa situácia mohla stať. V žiackej knižke má napísané nepracoval na vyučovacej hodine- nespolupracoval pri aktivite a za tým 5 . Ja som sa syna pýtala prečo nepracoval na hodine a on sa rozplakal, že v zošite pracoval, ale že si nechcel zaviazať oči aby mu Adam dával do úst jedlo , ale pani učiteľka povedala, že musia všetci. A potom keď sa ukľudnil tak rozprával, že ostatní robili tak, že si jeden zaviazal oči a druhý z dvojice mu dával do úst jedlo na ochutnanie a on hádal čo mu dal a potom sa vymenili. Do zošita som kukla, tam mal nakreslené obrázky takže na tej hodine niečo robil určite ... A keď som učiteľke slušne napísala, či mu nemohla dať inú aktivitu miesto oznamkovania tej , ktorej sa bál tak mi napísala, že mohla , ale rozhodla sa dať päťku. Asi by bola konkrétnejšia vo svojom vyjadrení keby syn urobil/ neurobil ešte niečo... Keď som dnes hovorila s triedou keď som bola pre syna v škole ,tak mi povedala len toľko, že je to bezpredmetná známka, lebo ju nezapisuje ani do klasifikáčného, že to je len preto aby deti "postrašila" lebo ona má rada poriadok na hodine, že s tým tiež nesúhlasí, ale kolegyňa je taká, a že už sa aj rodičia xy krát sťažovali, ale nikdy to nikam neviedlo, lebo ju nemá kto nahradiť , lebo ona učí okrem prvouku na prvom stupni aj geografiu na druhom a učiteľov čo učia geografiu je málo.
A o dosť viac ma mrzí takýto prístup pedagóga na škole, kde sa vystatujú tým, ako sú za moderné školstvo a bojujú proti šikane a podporujú detské práva , minulý týždeň bubnovali v telocvični aby dali " jasné nie násiliu na deťoch" a pomedzi tieto aktivity si tam držia pani učiteľku čo zastrašuje deti zlými známkami . Napíšem mail aj riaditeľovi, ale asi sa to minie účinku tak ako povedala triedna.
@jarmila2010 ale autorka písala len, ak som teda správne pochopila, že prečo syn reagoval tak ako reagoval. Nezistila u učiteľky či celá situácia prebehla v skutočnosti tak ako popísal on, aj keď riešenie situácie 5 mi príde tiež cez.
Ak učiteľka skutočne pochybila, triedna, zástupca pre prvý stupeň, riaditeľ v tomto poradí.
Ja mam skúsenosť, že mnoho rodičov sa drží a vysvetľuje len svoju stranu. (Nie som ucitelka, ale rodič) a deti tiež občas prifarbia- moja osobná skúsenosť v triedach mojich detí.
Samozrejme pripúšťam, že všetko sa udialo ako syn autorky povedal a potom postup, rozhovor s učiteľkou, triednou, zástupcom pre 1.st atď.
Som za aby žiak dostal 5 za neplnenie úloh ale táto uloha je cez čiaru. Nemôže len tak dovoliť aby každý ochutnával všetko, môžu byť alergicki a pozabudnut a bude problém.
Autorka zažila som napr.ked vyše polovica deti v triede po zlých známkach z písomky, tvrdila doma, že písomka nebola ohlásená a učiteľka ju dala z pomsty lebo vyrušovali či čo. A predstav si bola ohlásená normálne aj sa par deti naučilo. Rodicia si učiteľku dali predvolať na rodičovskom do triedy, doslova na koberček a hneď sa do nej pustili, že čo to má znamenať.
Moje dieťa bolo z tých co sa naučili, aj doma povedalo, že o písomke vedeli normálne dopredu. Všetci žiaci ta istá trieda, ta istá hodina.
A takých situácii bolo x.
Ja by som osobne išla predsa za učiteľkou, nech povie svoju verziu a upozornila ju, že syn má zdravotné problémy, preto takéto aktivitu prosím oznámiť vopred s tým, že ho ospravedlníš aj keby to malo ísť cez vedenie v písomnej forme.
Išla by som v pokoji za triednou, počkala, aký bude jej postoj. Vo veľa veciach mám pocit, že sú rodičia strašne previtlivelí, na to, čo sa deje v škole .Tu je ale situácia podľa mňa iná. Ak by známka zostala, možno by som dieťaťu vysvetlila, že som v podstate rada, že si zastal samého seba a známka v tomto prípade nič neznamená pre mňa ako rodiča.
A nejako nemôžem uveriť, že v dnešnej dobe, keď veľa deti má naozaj silné alergie končiace až anafylaktickou reakciou, si toto pedagóg vezme na krk. Poznám dieťa čo nemôže vajce v akejkoľvek podobe ani v cestovinách, pečive atď.
A ak to p.ucitelka ignorovala, malo by ju vedenie poučiť a preškoliť.
@janage ano,velmi zalezi od dietata...mam syna,kt mi zdy povie pravdu,aj za cenu,ze sa budem hnevat,takze jemu verim na 100%...tiez som,uz riesila sikanozne spravanie ucitelky fyziky voci nemu a uspela som...ale az u riaditelky,lebo ucitelka na moje spravy vobec nereagovala...polroka bola este zduta na syna,ale nedovolila si ho nepsravodlivo znamkovat...nasledujuci sk rok ju to,uz preslo...dcera je ina...ma na veci svoj pohlad a rada si veci prifarbuje,tak tam som opatrnejsia...az ked si veci preverim z viacerych stran,tak ku tomu zaujmem postoj...ale v zasade detom verim a snazim sa im pomoct problemy riesit...autorka ucitelku v dobrom kontaktovala a dockala sa v podstate povyseneckej odpovede,bez snahy vec riesit ...tak si myslim,zeby to mala riesit s vedenim...aj z dalsich dovodov,kt su tu popisane....@autorka inak,u nas si tu ucitelku fyz drzia tiez z dovodu,lebo nemaju nahradu...uz mala byt na dochodku
Ta aktivita je nahodou super, konecne podane nieco aj inym sposobom ako biflovanie, ani to sa nasim rodicom nepaci. (Ja som to so ziakmi tiez robila, ale na hodine jazyka) Ucitelka, ale za toto 5 nemala dat, to je nonsens. Na alergie som sa samozrejme pytala.
Autorka spýtala si sa tej učiteľky ako konkrétne to prebiehalo a v dobrom, že ako to mala ošetrené, keby niekto bol silný alergik?
@janage tak ja komunikujem s celou skupinou, dnes cez edupage sa vies spytat rodicov deti, ktore ucitel uci, ja ucim sice vacsie deti a pytam sa tych, ak ideme robit nieco neobycajne, napr. ci ma niekto nejake alergie, fobie atd... uz som zazila fobiu z vytahov, vselicoho a vzdy sme to vyriesili nejako inak.
@zuzana76 len neviem ci prváčik by už vedel povedať, že toto nemôžem s týmto... teda môžem osobitne 1 jahodu a jeden orech, ale nemôžem to spolu. Naš pripad napr.
Alebo mam alergiu na vajce, ale nemôžem absolútne nič kde je kúsoček vajíčka.
Na mlieko, ale nemôžem ani keksy, kde často mliečna zložka je v zložení a keks sa javí suchý, resp. musím vylúčiť všetky hlavné alergény plus niečo naviac.
Je to dosť osemetne, mali sme dievčatko v škôlke, kde stačilo, aby splechla kvapka mlieka na jeho jedlo a prúser ako delo. Takým ani v škole nevaria lebo by museli mať hrnce, chladničky, personal zvlášť.
@zuzana76 aj mne sa uloha páči. No ked to niekomu robi zle alebo mu nedovoli svedomie nebudem ho nutit a mozno to ani nebudem.robit pred nim.

Taka hrda by som bola na svoje dieta, ze toto ustalo a povedalo, ze to odmieta robit. K ulohe len tolko, ze je to velmi zla aktivita. Aj ja by som takuto aktivitu odmietla robit. Aj ked s jedenim problem nemam. Ta intimita, tie zaviazane oci. Rozhodne nie. A reakcia pani ucitelky, ze mohla dat inu aktivitu, ale rozhodla sa takto, je naozaj na vazne zamyslenie. Velmi zvlastny pristup.