icon

Koľko slabík má slovo Eva?

mamahanka
30. okt 2014

Ja som predpokladala, že dvojslabičné (E-VA), ale dozvedela som sa, že pani učiteľka poučila deti v škole, že je to jednoslabičné slovo.
Zdôvodniť si to majú sami za domácu úlohu.
Je tu niekto, kto by nám s tým pomohol?

nasta55
30. okt 2014

@mamahanka ma dve slabiky 🙂 E-va

prasiatko30
30. okt 2014

@filipal nejednalo sa o odpovede ale kazde dieta hovorilo uplne ine zadanie - otazka do plena znela co je na ulohu z prirodopisu? A odpovede boli - najst 4 druhy zobakov. Dalsia mamicka - maju najst zobaky orla, sliepky + este nejake 3 vtaky, dalsia hovori nie maju si vybrat jedno zviera a najst inirmaciu o nom - jej dcera si vybrala macku, dalsia ze treba najst druhy zobakov a napisat preco su take a na co ich pouzivaju, dalsia ze treba najst aj fotky tych zobakov - asi desat deti co pocuvalo to iste zadanie na tej istej hodine poculi odlisne zadanie 😄😄😄😄 a to sa nestalo len raz aj mne sa uz stalo ze som sprdla dceru ze ako ze to nema ked na whatsapp hovorili ze by mali urobit to alebo ono a nakoniec som to vzdala povedala som si ze sa musi naucit davat pozr ona a ak nie znasat dosledky lebo tie deti si podomyslaju a pocuju aj to co nemaju a to co maju to si nezapamataju😅😅😅

siska53
30. okt 2014

@mamahanka podla PSP z roku 2000 (neviem,ci je foto citatelne),je uvedene,ze zvycajne neoddelujeme zaciatocnu slabiku slova,ak obsahuje iba jednu samohlasku...
Z toho sa mi potvrdzuje to,co viem,ze je to 2slabicne slovo. Akurat v pisanom texte by sa nemalo delit. Len v uzkych novinovych stlpcoch.

Hladela som ako puk,ze slovo Eva ma byt 1slabicne, ved si pamatam,ze to ma byt 2slabicne.
A je to aj logicke,lebo slabikotvorne su samohlasky a este l,r.
Cize asi ide o chytak zo strany pani ucitelky. Alebo sa za tych 14rokov zmenili pravidla.

niki101988
30. okt 2014

@mamahanka Ahoj, tak nás v škole učili dať si ruku pod bradu a vysloviť slovo, koľko ráz sa brada dotkne ruky toľko slabík má slovo. Zatiaľ to vždy fungovalo 😎

katarina1984
30. okt 2014

@niki101988 to je ake dobre toto....teraz skusam 😀

niki101988
30. okt 2014

@katarina1984 A načo prišla milá Katarínka, tak sa volá naša dcérka tiež 😀

katarina1984
30. okt 2014

@niki101988 ze to fungujeeeeee 😀 😀

mimik79
30. okt 2014

@katy2 no slovo ucta sa rozdeli podla mna na uc-ta. ved tu ide o slabiky a ked by sa mali stretnut dve spoluhlasky tak sa rozdeluju, tu predsa nejde o predponu u, ktoru ked oddelis musi ti zostat vyznam slova tak to podla mna je

moni73
30. okt 2014

@mimik79 tiez by som uctu delila ako ty. ak sa stretnu dve spoluhlasky, delime ich po jednom do slabik. ale ruku do ohna by som za to pre istotu nedala 😉

naja94
31. okt 2014

@mimik79
@moni73
Slabicna predpona sa pri rozdelovani nesmie zmenit, cize ma byt u-cta... Nie uc-ta... Na 1. strane ktosi uviedol link, kde je to definovane... Napr. slovo "vypracovat" rozdelime na vy-pra-co-var... Nie vyp-ra-co-var...

katy2
31. okt 2014

@mimik79 pokial sa slovo sklada zo slabikotvornej predpony, hranica medzi slabikami je vlastne hranica medzi predponou a slovotvornym zakladom... musi sa to respektovat aj pri rozdelovani na slabiky... takze je to tak ako som napisala 😉

moni73
31. okt 2014

ok, vy-pracovat (mam tam samostatne slovo), u-ctit si (samostatne slovo) ale u-cta (tam mi to chyba). tiez ma teraz napadlo upratovat- ako delim? dakujem, slovencinarkam budem verit. 🙂

katy2
31. okt 2014

@moni73 u-pra-to-vat - ale u- nemoze ostat samo na konci riadku (ale slabika to je) u-cta je odvodene od slova ctit (-cta je slovotvorny zaklad) Niekedy nemusi byt slovotvorny zaklad zmysluplne slovo - napr. od-voz, do-voz (-voz nie je zmysluplne slovo ale je to slovotvorny zaklad - slovo odvodene od vozit)

naja94
31. okt 2014

@moni73
No je to trochu zlozitejsie... Aj v slove "vypracovat", je slovotvornym základom len cast "prac"... Co tiez neznie ako "plnohodnotne" slovo... Tym sa stáva az po pridaní pripon a predpon... Tak aj v slove úcta, ak hladame slovotvorny základ, zistime, ze je nim len "ct" (samo osebe je to len spojenie 2 spoluhlasok, bez semantickeho významu), az po pridaní predpon a prinom sa dostane k "normálnemu" slovu...
Cize slovo sa z morfologického hľadiska sa rozbiť na viacero časti - predpony, pripony, základ slova... A vo vzťahu k slabikam je to nadradený princíp... Preto v slove úcta nemozeme len tak zobrať to "c" a pridať ho k predpone... Rozbili by sme základ slova...

siska53
31. okt 2014

@mamahanka napis,ako dopadla domaca uloha. 🙂)

katy2
31. okt 2014

@naja94 perfektne podrobne vysvetlene 😉 ja som nechcela zachadzat az do uplnych detailov, co sa tyka morfologie, semantiky a pod.

naja94
31. okt 2014

@katy2
Vďaka 😉
Trosku som precvicila samu seba, od r. 2006 neucim 😊
A teda morfematicky rozbor, to by bola ina "delikatesa"... To by nás odtiaľto hnali 😁

mamahanka
autor
6. nov 2014

A ako to dopadlo u nás v triede?
Slovenčinárka ochorela a zastupujúca učiteľka deti poučila že slovo Eva je naozaj dvojslabičné a kolegyňa sa teda musela pomýliť...
zaujímavé je, že na tejto škole iná učiteľka v inej triede (paralelke s našou triedou) tiež deťom tvrdila, že toto slovo je jednoslabičné.
Naozaj nechápem, kde tie dnešné učiteľky študujú. alebo lepšie povedané, ako študujú...

katy2
6. nov 2014

@mamahanka ja teda neviem, ale ak je to naozaj tak, ja ako matka, by som sa urcite ozvala.... ved ak je naozaj vystudovana v odbore, nemoze robit take trivialne chyby... A to je naozaj uplne zakladna nevedomost. Ako som uz v tejto teme pisala, sama som slovencinarka, teda viem, ze su to uplne zaklady, ktore by mal KAZDY ucitel, nielen slovencinar, ovladat. Na fakultach sa totiz v ramci vseobecneho zakladu vyucuje aj slovensky jazyk a tam sa to URCITE preberalo.... (Neslovencinarom by som to samozrejme odpustila 😉 ale slovencinarom NIE)

calinka78
15. nov 2016

Tak dnes synovi učiteľka v 1. triede dala otázku, koľko slabík má slovo "telepatia". Čo mi teda príde dosť nevhodné pre prváka... Sama už pol hodinu lovím po nete, a hádam sa s mužom, koľko má vlastne slabík 😀. Syn povedal učiteľke, že 5 a ona povedala, že je to zle, že má 4 slabiky. Na jazykovej poradni som našla toto:

Zložky ia, ie, iu, ktorými sa v domácich a zdomácnených slovách označujú dvojhlásky, nerozdeľujeme, napr. die-ťa, ľu-dia, čia-ra, cu-dzia, pá-viu. V prevzatých slovách sa však spojenie samohlások i + a, napr. kancelária, informácia, Mária, dialóg, diamant, i + e, napr.diecéza, i + u, napr. diuretický, nehodnotí ako dvojhláska, a preto ich možno rozdeliť do dvoch nasledujúcich slabík – kan-ce-lá-ri-a, in-for-má-ci-a, Má-ri-a, di-a-lóg, di-e-cé-za, di-a-mant, di-u-re-tic-ký. Pomôckou, podľa ktorej možno odlíšiť dvojhlásku v domácich a zdomácnených slovách od spojenia samohlások v slovách cudzieho pôvodu, môže byť napríklad ich rozličná výslovnosť ([ľuďĭa], ale [di_alók]. Pri niektorých slovách so skupinou samohlások na konci je vhodnou rozlišujúcou pomôckou aj to, že pri skloňovaní týchto slov sa jedna samohláska predlžuje, napr. kan-ce-lá-ri-a – v kan-ce-lá-ri-ách, in-for-má-ci-a – bez in-for-má-ci-í, Má-ri-a – k Má-ri-ám, naproti tomu znaky v dvojhláske nemožno predlžovať.

Tak mám pocit, že pani učiteľka má z toho tiež trochu chaos...

sense
15. nov 2016

@calinka78 tiez by som povedala ze pat...

evka4
15. nov 2016

@calinka78 telepatia ma 5 slabik.

luliu
15. nov 2016

@calinka78 podla mna tiez 5

maluri
15. nov 2016

@calinka78 toto viem úplne presne 😉 te-le-pa-ti-a ...čiže 5 🙂presne ako si povedala...v slovách prebratych z iných jazykov sa ia ie iu nepovažujú za dvojhlásky pretože v iných jazykoch ich nemajú. Volá sa to samo hlasové spojenie a delí sa na samostatné slabiky 🙂 odkaz pani učiteľke nech osvieži svoje vedomosti zo SJ 😀

maluri
15. nov 2016

@calinka78 oprava: samohláskové spojenie 🙄 telefón ma opravuje doblba 🙂

ramone_666
25. nov 2016

Dvojslabičné, lebo sa povie že e-va 🙂 ale zas na konci riadka nejde rozdeliť :D sranda

kaskya
15. dec 2016

Eva je dvojlabičné slovo a vždy bude. Tak ako aj ujo, Emil, Ema..........
Výnimka je len pri rozdelení na konci riadku. Nemali by sa deliť na slabiky.

nada847
15. dec 2016

@ramone_666 mna by len zaujimalo ako by vysvetlila ucitelka detom ze preco sa rozdelit da ale nie na konci riadku 😀

sunny8
15. dec 2016

E-va je dvojslabicne ale na konci riadka ho nemozeme rozdelit 🙂

eeffka
15. dec 2016