icon

Kvôli učeniu začínam neznášať svoje dieťa

29. nov 2021

Už som zúfaka. Kvôli učeniu začínam neznášať svoje dieťa. Moje milované dievčatko..
Ja už neviem ako na to. Uči sa síce na 1, ale to učenie trvá hrozne dlho. Úplne ma vynervuje. Veci,ktoré by urobila za hodinu a pol robí aj 4 hodiny. A keby som ju neustále neupozornovala,tak to ani nespraví.Krúti sa,motá, odbehuje, pyta sa blbosti.. je štvrtačka. Takže už 4.rok po nej kennodenne kričím. Plačem...
Skúšala som ju motivovať, dávať prestávky, odmeny, tresty...
Ja jej niečo poviem a ona si robí svoje. Je stašne svojhlavá. Mam sa chuť vykašlať na to učenie a nech je aj štvorkárka, ale nech máme pokoj. Inak je to dobrá duša, o bračeka sa s láskou stará, no domáce práce a učenie je katastrofa. Má mantinely aj težim, ale aj tak je to taká salámistka...

autor
30. nov 2021

@ladyvi je júnová. Pred nástupom som veľmi zvažovala,žeju dám neskôr no na zápise mi tvrdili,že je pripravená a šikovná. Len bála som sa tej hravosti. Niektoré deti naozaj potrebuju viacej času... ale príde mi na svoj vek primerane vyspelá.

autor
30. nov 2021

@oblecenie99 ďakujem za pochopenie💕

autor
30. nov 2021

Ešte raz všetkym ďakujem za rady,postrehy a pochopenie💕 tebe @anja27 : samozrejme,že chyba je aj vo mne. Ja viem,že to NIE JE normálne. Začala som písať túto duskusiu úplne vyčerpaná a frustrovaná po učení. Hľadám pomoc,aby som nezdevastovala svoju dcéru a náš spoločný vzťah.
Dalo by sa ešte veľa písať o nej, o mne a o tom všetkom...
Pôjdeme cestou väčšej samostatnosti a budem sa modliť, aby sa to podarilo.
Ďakujem

aaao
30. nov 2021

A preco nemoze odbiehat? Mozno sa jej lahsie uci po castiach. Ja si pamatam ze som sa ucievala tesne pred spanim, lebo mi to vtedy islo najlepsie. Daj jej proste ultimatum ze napriklad do siestej musis byt naucena a napisane ulohy, lebo potom ide vecera, hygiena a spanok. Ak to nestihne, tak smola ides do skoly nepripravena. Par krat jej pripomen kolko je hodin a kolko casu jej zostava a koniec. Raz sa jej stane ze pride nepripravena do skoly a ona si to velmi rychlo zapamata.
Treba naucit deti zodpovednosti za seba, nie ze mama vsetko vybavi, dohliadne na vsetko. 🙂
Chce to len trochu trpezlivosti a odhodlania nech si sama nesie nasledky. 🙂

anja27
30. nov 2021

Aspon ze si to uvedomujes. Ja chapem ze je to unavne najma teraz ale ver mi zazila som si svoje pri rodicoch boli na mna prisni tak viem co pisem. To dieta to potom nesie cely zivot v sebe. Prajem nech sa ti podari najst najlepsiu cestu k nej

kamatopo
30. nov 2021

Ja som tiež bola pri synovi takto vystavená. Nakoniec sa potvrdilo ADHD. Musela som sa zmieriť ,že ho budem kontrolovať a venovať sa mu aj na druhom stupni. Teraz mám tiež stvrtacku ako ty a tiez sa motá a odbehuje no je šikovná a oproti synovi omnoho samostatnejšia. Držím ti palce s malou😉

eva112014
30. nov 2021

@anja27 Prepáč, ale čo je prísnosť? Nechať dieťa hrať sa v izbičke, aby bolo spokojné? Kašlime na učenie však voľajako bude? Ty čítaš vyššie? Ona musí dcéru nútiť do učenia, lebo sa vôbec učiť nechce. Čo má akože robiť? Prizerať sa ako dieťa prepadá?
Vieš, boli veci, ktoré som ja vôbec nechápala u mojej mamky počas výchovy. Pochopila som, keď som sa ja stala matkou. A boli situácie veru, kde moje dieťa robilo presne tie isté, povedzme chyby. A do bodky som svoju mamku pochopila a odpustila jej. Kým nezažiješ, nepochopíš.

kulumulu123
30. nov 2021

@dskjhfdlkdjhl presne ako píšeš mame to rovnako a funguje to super 👍👍

luci310
30. nov 2021

Jasne, niekomu niečo trvá a už hľadajme diagnózy aby sme si to uľahčili, zbožňujem tento postup….

anja27
30. nov 2021

@eva112014 prisnost vo vychove je pre mna to ked rodic chce aby bolo dieta take ako chce len on vyzaduje veci aby bol sam spokojny a nepozera na to co chce dieta. Nepisem ze dieta sa nema ucit ale poznam take pripady kedy rodicia lipnu na sprostostiach chcu mat doma cisteho jednotkara a dieta nedajboze dostane horsiu znamku tak koniec sveta. Zazila som to napr pri kolegyni v praci jej dcera prisla s placom ze dostala zlu znamku mysslim ze trojku z pisomky a matka na nu zacala ziapat ze ju zabije a podobne. Fakt si myslis ze taketo nieco je ok a dieta z toho nemoze mat traumu? Casto si rodicia neuvedomuju ako ublizuju detom lebo si chcu nejake nenaplnene tuzby skrz ne naplnit a pod..chcu aby boli deti presne podla ich predstav a tym casto v nich zlou vychovou zabijaju sebavedomie atd..je to na dlhu debatu ja som na to tiez prisla ked som dospela a mala som urcite problemy a s odbornou pomocou som taktiez nasla odpovede na to preco ako..vela veci co zazivame v detstve sa odzrkadli az ked dospejeme. Ci sa to niekomu paci alebo nie tak to je

marilora
30. nov 2021

Skus ju nechat samu. Nekricat hlavne. Ty musis byt hlavne v klude aby bolo dieťa kľudne. Moje dieta nemusí mat same jednotky. Netreba to od deti očakávať. Ja by som ju nechala nech sa uci tak dlho ako chce. Mojej dcere ked poviem aby niečo urobila alebo si pohla, rak robi napriek. Ak jej nehovorim nic a zacnem niečo robit tak sa pridá, pomaha . Takze urcite ju nechat samu pri úlohách. Daj si limit sama pre seba, kedy jej úlohy skontrolujes. Nedavaj ho dcére. Ju nechaj volne ucit sa . Ziadne rozkazy , príkazy a uvidíš ze sa to zlepší.

eva112014
30. nov 2021

@anja27 Ty si pochopila príspevok od autorky tak, že zjape po dieťati doma, keď prinesie 3 ? Tento príklad, ktorý uvadzaš nie je v poriadku. Nie je to normálne.
Ja som autorkin príspevok pochopila, že dieťa nechce sa učiť. Robí všetko možné preto, aby sa nemuselo učiť. Autorka skúšala všemožne po dobrom a áno aj trestami a krikom. A teraz ju poďme súdiť, že sa nedokáže ovládať. Že zanechá v dieťati "stopu" prísnej výchovy. A keď dieťa prepadne, časom z toho nebude mať traumu? Keď ostatné deti sa mu budú posmievať, že je "sprosté"?
Mala som takú spolužiačku. Nechceli sa s ňou deti hrať. A to bolo pred 30 rokmi. Lenže toto rodič vie, ale to dieťa nevie. Vlastne málo detí chápe, že prečo sa má, prečo sa musí učiť.
Vieš, dieťa môže vyrásť a dať za vinu rodičom, že sa mu nevenovali, že sa s ním neučili, že ono tým, že prepadlo zažilo traumu. Spolužiaci sa mu vysmievali. Alebo môže tak ako ty píšeš, že malo prísnu výchovu, že načo to bolo dobré takto deptať, kričať atď. atď.
Neexistuje ideálny rodič! Treba veci pochopiť a odpustiť. Treba sa snažiť byť lepším rodičom ako tí naši boli. (ak teda súdime našich rodičov).
Ja verím, že moje dieťa sa poučí z minulosti a za prítomnosť preberie samo za seba zodpovednosť. Že bude sa snažiť byť trebárs lepším človekom ako ja. Prečo?
Som človek a tiež mám 💯 svoje chyby. 🤷

eva112014
30. nov 2021

@anja27 P.S. Je mi ľúto, že v dospelosti ti zostali určité problémy. Skús odpustiť. ♥️ Inak človek zostáva v myšlienkach vždy v tej minulosti.

anja27
30. nov 2021

@eva112014 to som nemyslela na autorka ale ze aj to je bezne vidim to casto a zeny medzi sebou akoby sa potom chvastali koho dieta je lepsie..no to je uz velmi zly priklad a kedze autorka si je vedoma asi kde robi aj ona chybu mozno by jej aj taketo nazory mohli dat iny pohlad na vec. Dokonaly rodic neexistuje aj ked su ludia ktori by deti urcite nikdy mat nemali ale to uz su ine temy az extremy. Ono vies casto sa stava ze dospeli nevedia ako komunikovat s detmi ja viem je to tazke deti byvaju trucovite niekedy nepomaha pekne slovo prisny pristup ani nejaka forma trestu. Detska dusa je krehka velmi krehka. To dieta sa formuje myslim ze najviac do tych 6 rokov ale aj potom. A casto si niektori rodicia myslia alebo cakaju ze im dieta vo vsetkom vyhovie a cakaju ze sa bude spravat pomaly ako keby bolo dospele to je dost zly pristup. Ja som to zazila aj v skole s ucitelmi napr. Aj sikanu skrz ucitelov na jedneho obzvlast si pamatam ten daval detom fyzicke tresty pamatam si ako do spoluziaka z celej sily hodil lopticku na fyzike lebo sa rozpaval s inym spoluziakom. To su uz extremy. Kazdopadne taktiez si nemyslim ze same jednotky a poctive ucenie nezarucia dietatu raz stastny spokojny a uspesny zivot. To je moj iny pohlad na vec mozno. Je to na dlhsie aby som vyjadrila k tomu viac na pochopenie mam rada tieto temy ale to uz je mimo toho co chcela autorka vlastne. Mna hlavne zarazil ten nadpis diskusie asi pisany v nervoch ale verim ze tam to az nezajde. A dakujem za pekne slova ono clovek sa moze snazit ako chce ale z hlavy to nevymaze nikdy ver mi ale da sa s tym aspon kusok pracovat

anja27
30. nov 2021

oprava myslim si ze mu nezarucia taky zivot...

lenqua_12325
30. nov 2021

No ja neviem ako ty, nečítam ani komenty.. ale moje dieťa sa neučí pre známky. Učí sa preto, aby niečo v živote dosiahlo. Ak Ti to nejde, nájdi si učiteľku. Nieje to lacné, ale naučí sa a máš pokoj. Online sa dá v pohode.

silvia_pekna
30. nov 2021

deti sa ucia neradi 90% z nich je proste takych, ze radsej budu robit cokolvek ine, len nie ulohy a ucit sa, no mozes byt rada, ze ma jednotky, zjavne ucivu chape, aj ked sa uci teda dlho, to uz sa podla mna ani nevie sustredit na ucivo

majulino
30. nov 2021

@dskjhfdlkdjhl striktne, doslova a dopismena nikam nepustam syna od uloh a naprik tomu to mam podobne ako autorka. Jedine kam môže ist je wc a ma na to dve minuty. Odstopovane.
🙈

jvlo
30. nov 2021

Neučím sa s jednotkarkou druhackou, nieto 4. Naučí sa, vysvetlím co nevie, vyskúšam všetky predmety a hotovo. Za 1,5 hodiny ma po učení aj s motkanim sa okolo. Keď bola dcéra prvacka, skúšala na mňa takéto výmysly... Išla som od nej preč s tým, že nech sa začne normálne učiť, lebo ju nechám tak, do školy pôjde nepripravena a ešte napíšem p.ucitelke nech jej to skontroluje... Hneď robila co mala. Keby nezabralo len pohrozenie, bola som schopná to naozaj splniť a tu ziacku s poznamkou/5kou by som jej aj zaramovala do izby ako obraz 😂

nana123
30. nov 2021

Mame tretiaka sprava sa podobne. Chodime na logopediu a logopedicka povedala ze aj spravnie a problemy pri uceni mozu byt nejaka diagnoza dys... Je ich viac... Len pre info ze aj to moze byt problem...

jankapepe
30. nov 2021

Takto..... Naučila si si ju tak ze nie je v úlohách samostatná. Učíš sa s ňou... Ona vie ze keď jej 4 roky robíš úlohy, tak nemusí hlavou pohnúť....
Po 4 rokoch takéhoto systému sa jej bude ťažko zvykať že úlohy sú jej vec. Inak ako s par zakopnutiami sa to ale nenaučí.
Ucit sa so 4 tackou 4 hodiny???? Netráp ju.

eva112014
30. nov 2021

@anja27 Ak ti môžem poradiť, skús si svoje rany rozdeliť na vedomé a nevedomé ublíženie. Človek, ktorý ubližuje nevedome, je sám obeť. Keď si to uvedomíš, potom možno dokážeš aj sama tú bolesť z minulosti nechať zahojiť. A čo sa týka tvojich rodičov. Opýtaj sa ich, že aké mali detstvo. Z toho zistíš veľa, že prečo sa tak správali.

ichbinich
30. nov 2021

Plne tu bezmocnost chapem. Ja som pocas prveho lockdownu dokonca vyslovila nahlas(!) vetu, ze "keby som vedela, aka bude dcera, tak by som druhe dieta nechcela". Ano, taka som bola vynervovana a znicena!
Ked sme sa konecne dostali ku psychologicke, zaver testu ma sokoval - ADHD. Nikdy som na to ani nepomyslela, ja som ratala mozno s poruchou citania, ale nie ADHD. A ked som zacala o tom citat a vzdelavat sa, tak som mohla v tabulkach priznakov odhaknut pomaly od hora dole vsetky "znaky", a to uz spatne od batolata...

Takze, odporucam ist ku psychologicke. Odporucam najst si knihy o tom, ako pomoct s ucenim detom s ADHD (aj keby sa ta diagnoza nepotvrdila - su tak rozne triky a tipy). A aj u psychologicky si pytat tipy.
Citam rozne knihy v anglictine a nemcine, tak ti neviem povedat, ktore su prelozene a tak. Vela citam aj na stranke additudemag.com
A mozes sa tu pridat do skupinky "Poruchy ucenia" - tam je tiez vela informacii a odporucani a tak.

ichbinich
30. nov 2021

@luci310
Vies, tie diagnozy nie su na polahcenia, ani zdaleka. Praveze naopak, je za tym kopec roboty. Tie deti to maju doslova v hlave inak pospajane. Teda sa inak ucia, inak chapu.
A ja nenecham predsa svoje dieta zaskatulkovat ako "pomaleho blbca", ale najdem sposob, ako sa mu bude lahsie ucit a proste v istych veciach su 2-3 roky pozadu oproti rovesnikom, tak ho tie 2-3 roky dlhsie musim podporovat.
A ucit sa s dietatom NIE JE ucit sa zanho.

Ale chapem, aj ja som mala na ADHD a pod. rovnaky nazor, kym ma to nezasiahlo osobne. Bohuzial verejnost o tom nevie nic (v lepsom pripade) alebo ma uplne mylne predstavy ( v horsom pripade).
Moja dcera ma dysortografiu a v skole nema ziadne ulavy. "Iba" ja vysolim 200€/mesiac za terapiu...

kittykat22
30. nov 2021

Prepac, ale drvit dieta 4 hodiny. Si padnuta na hlavu uz? To je cas ktory stravia deti nad knihami na strednej/vysokej skole pri domacej priprave. A nie 10r dieta. Si blazon. S tvojou dcerou ziadny problem nevidim. Ale ty si zrela na debatu s ucitelkou a skolskou psychologickou aby si pochopila ako sa mas k svojej dcere spravat a aka je unosna hranica vzdelavania. To co robis je je na hranici psychickeho tyranie. Poradim ti aby si sa osprchovala studenou vodou a vyhladala odbornu pomoc. Este pis ze po nej kricis a places. Si normalna? Je to debilna skola. Dieta ma okrem dobrych znamok nadobudnut pocit sebadovery a sebaistoty, najst svoje silne a slabe stranky, aby sa v zivote dokazalo orientovat a urcit si smer, presadit svoj nazor. Pri tebe bude podavat vykon ako opica na spagate len aby si nevrieskala ako manicka. Co si myslis, co bude robit v zivote? Podavat vykon ako opica na spagate pre ostatnych - pretoze ju k tomu vedies.

rdi
30. nov 2021

Suhlasim, skus len zmenit ten styl ucenia, alebo proste viac samostatnosti ak sa da. Pripadne nech sa s nou skusi ucit niekto iny.

kikush2000
30. nov 2021

Ahoj, úprimne si myslím že štvrtácka by sa už mala učiť prevažne sama a ty by si jej mala pomôcť ak niečomu nerozumie, resp. skontrolovať či má všetko.
Štvrtácka je už dosť veľká aby si trochu zodpovednosti nechala na ňu, a ver mi, že ak by mala v škole učiteľke vysvetľovať, prečo nemá úlohu, prečo si zabudla niečo priniesť, tak by sa začala inak snažiť. Príde mi to že ty sa snažis aj za ňu a ona to vidí a vie že ty jej to pripomenies, a pod.
Určite sa s ňou porozprávaj, povedz jej že úlohy si musí robiť, ale možno jej niečo v tom procese učenia nevyhovuje a preto sa vrtí, mrvi,...
Ja mám iba prvacku a hľadali sme si niekoľko týždňov spôsob ako sa učiť a spočiatku som bola nervózna, moja dcéra potom bola zo mňa nervózna. A napokon mi ona povedala že keď píše, že nemám nad ňou stát a ona naozaj vtedy krajšie píše, a napr. čítať nechce vzdy za stolom ale chce sedieť niekedy na koberci a tak niekedy citame tak....sú to drobnosti, ale keď som začala počúvať a nielen prikazovať čo a ako má robiť, tak sa nam učí ľahšie a rýchlejšie.

zuzlaka
30. nov 2021

Pre niečo jej to nejde, mala by takéto veci v tomto veku už si riešiť sama a ty to len sem tam skontrolovať, prípadne pomôcť s niečím s čím si nevie rady. Popýtala by som sa aj na to ako to ide v škole. Ako robí tam cvičenia napríklad.

luci310
30. nov 2021

@ichbinich no niektoré takéto deti u diagnózu naozaj maju, niektoré žiaľ len lenivých, možno hlúpych rodičov a nižší intelekt, to som tým chcela povedať

simca06022011
30. nov 2021

ja mam 5tacku a uci sa presne ako tvoja.. ty si v prvom rade uvedom ze si matka, co ty mas co plakat a hucat ? ved ma 10rokov, posad ju, daj veci na ucenie, zavri dvere a nech to robi aj 10hodin...oznam kedy bude vecera, ked nebude hotova, tak bude hladna... a pod. Ale ty si dospela a robis dramy ako neveim co... A pride uplakana ze jej to nejde? no tak jej pripomen, ze ked vedla nej sedis, trva jej to a stale odbieha a robi nieco ine. Daj jej limit, kolko s nou urobis ulohy a tolko ich s nou rob, bude sa zabavat= bude robit ulohy sama. Aj do rána bieleho.. ja som mala hadzacky o zem na zaciatku roka, hucala som dva veceri po dcere a som si povedala, ze nie som sibnuta a tiez mam len jedno zdravie. Robila som si svoje veci, dceru som posadila do kuchyne za stol a ucila sa, s tym, ze kym to nebude evdiet, neodide odtial... a bolo... po tyzdni sa uvedomila a ked daco nevie pride hned, nauci sa... pripominat musim, ale nekontrolujem jej vsetko po jednom... ani nebudem. Ved donesie zle znamky, tak si to bude riesit (pred 2t dostala za odpoved 3kulebo sa vobec neucila, som sa jej opytala ci sa dobre citila, ked bola za hlupu pred triedou z uplne jednoduchej veci.. ze nie.. a doucila sa to...).
Otca som sa na to pytala dnes, povedal ze mam vydrzat, to nieje povahou, to nie je lockdownom, to je proste vekom... ze za 4r ju to prejde :DDD