icon

Má učiteľ pomáhať žiakom s účasťou na Hviezdoslavovom Kubíne?

31. jan 2025

Zdravím.
Rád by som poznal názor učiteľov na 1.stupni ZŠ.
Po triednom kole vybrala triedna učiteľka 3 žiakov na školske kolo.To znamená, že 1x si ich vypočula a ďalej žiadny záujem. A povedala že o 3 týždne je súťaž.Vôbec neporadila, neusmernila ako by to bolo možno lepšie odprezentované.Jednoducho povedané, vybrala žiakov a tým je jej povinnosť splnená. A ja sa pýtam, je takýto postup bežný alebo je to nezáujem učiteľa o svojich žiakov?
Ďakujem

Strana
z2
slavomira236
31. jan 2025

Syn nemal ani triedne kolo a dcerka druhacka tiez nie. Rovno ucitelia vybrali 2ziakov kazdy rok mali sa naucit..na1-4 napriklad syna triedna pripravolala na pytagoriadu teraz v piatom nic. Vybrala ho aj na olympiadu vypocital domace kolo postupil na okresne no nechcel ist lebo ucitelka lem dala priklady a mali sme po vecerovh doma pocitat .syn ze nejde nechcelo sA mu vecer sediet za matikou tak som zavolala ze nejde a vyriesene..pri tom hovorils na zaciatku roka ze deti ktore sa prihlasia bude si ich brat raz do tyzdna a nic. Plus posielala take priklady kde boli rovnice velka nasobilka delilka co este ani brat nezacali. A js to nebudem dieta ucit po nociach. Maju ucenia dost aj bez toho

januska12323
31. jan 2025

Nemôže ju pripravovať počas hodiny a po vyučovaní sa málokomu chce ostať.
@prasiatko30 haha mňa tak raz vytiahla z hodiny prečo nie som na pytagoriade 😁 vedela som kedy je ale mne sa tam nechcelo, keď už ma vytiahla na chodbu nemohla som neísť.

sense
31. jan 2025

Ja si pamätá že učiteľka pripravovala, štýlom že 20 zadala úlohu ktorú sme museli robiť zvyčajne nejaké cvičenia alebo odpisovať text a ona sa venovala zvyšok hodiny tým dvom trom vyvoleným. Osobne mi to moc fér nepríde. Hodina ktoré je na vyučovanie nemá byť venovaná "vyvoleným"

papena
31. jan 2025

Ahoj, som učiteľka, recitačné súťaže na okrese s postupom moje deti vyhrávajú často. Texty im vyberám ja. Pred školským kolom prejdem s dieťaťom asi 3- 5X. Na okres, kraj už cvičíme každý deň. To už je perfektne nacvičené každé slovo. Pocvič s ňou, základ je hovoriť pomaly, aby bolo každé slovo zreteľne vyslovené. Tiež zdvoraznit koniec vety kratučkým zastavením. Keď hovorí vetu, nech premýšľa na jej obsahom. Pozri si na YouTube videá, pocvič s malou. Popros pani učiteľku, nech ti poradí.

malaopicka
31. jan 2025

Ja som teda chodila na takéto súťaže pred skoro 20 rokmi, ale vždy vždy sa nám (bolo nás asi 5 obvykle) učiteľka venovala. Pomohla nám vybrať texty, počúvala náš prednes, označovala nám pauzy, dorazí v slovách. No skratka kompletnámpriprava a aj s nami šla potom na krajské kolo. Buď sme preberali detaily vramci hodiny slovenčiny, kým si napríklad ostatní predpisovali poznámky, alebo po vyučovaní sme si dohodli čas a ostali sme cca hodinku, kým sme doriešili, čo bolo treba. Ak chce od deciek super výkon, mala by sa im venovať. Jasne, že sme cvičili aj samy doma, ale ona nás usmerňovala až do konca.

chichua
31. jan 2025

U nás syna usmerňovala. V básnicke mal napísané,že má spomaliť a označila mu,kde má robiť pauzy kde zdôrazniť.

guudy
31. jan 2025

Tiez si myslim, ze to az moc prezivas…
Sice nie som ucitelka, ale rodic dvoch deti (jedno uz po VS, druhe kusok pred maturitou), ktore odmalicka pendlovali po vsetkych moznych sutaziach a olympiadach ;)
Z 3 predmetov chodili pravidelne na vsetky sutaze, z dalsich 2 predmetov nepravidelne, podla toho ako to vyslo casovo. Obe deti uspesne na medzinarodnej urovni.
A ano, bolo aj obdobie, kedy zrazu pipol edupage, ze dieta nie je na hodine. Poobede mi len povedalo dieta, na ktoru sutaz ho ucitel vytiahol z hodiny😉. Prve dve pipnutia som prezivala, potom uz nie.
Radsej si dajte doma pozor, aby ste toto vase nastavenie neprenasali na dieta. Lebo v reale o nic nejde…je to len sutaz, nejde o zivot.

suzy2508
31. jan 2025

@sense vystihla si to. Ja tu z pohľadu učiteľky načnem ešte jednu vec: pokiaľ chcete, rodičia, aby vaša učiteľka extra pripravovala deti na súťaž alebo olympiádu, odporúčam ísť za vedením školy a poprosiť, aby jej preplatili nadčas, pretože je to navyše práca. Aj od nás vedenie pýta výkony, ale nemôžeme si dovoliť venovať len 1 počas hodiny a ostatní nech si robia cvičenia. Uvidíte odpoveď riaditeľa. 99% nebude súhlasiť, lebo nemá na to, aby nadčas zaplatili. Tá doba, kedy toto robili učiteľky zadarmo, je našťastie preč a ja osobne nemienim robiť po poobediach charitu, keďže idem do druhej práce. Je to zamestnanie, nie poslanie.

bebe98
31. jan 2025

Učiteľka by nemala žiakov pripravovať na školské kolo. Výhercov školského kola pripravuje na účasť na okresnom kole.

elz1920
31. jan 2025

V prvom rade - všetky súťaže sú hádam dobrovoľné? Aj keď všetci asi skôr poznáme dobrovoľne-nasilu ...
3.1.1. "Na súťaži sa môže zúčastniť každý neprofesionálny recitátor, záujemca o umelecký prednes a neprofesionálne kolektívy inscenujúce literárne texty."
3.1.2. "Žiaci I. – III. kategórie a recitátori IV. kategórie majú právo prihlásiť sa do triedneho, resp. školského kola v škole, ktorú navštevujú."

"môžu zúčastniť", "majú právo" - vykladám si ako dobrovoľnosť!

-

V propozíciách sa píše toto: 2.1.5. Na základnom stupni súťaže sa odporúča organizovať pre súťažiacich konzultácie prednesov. 2 / poznámka pod čiarou: 2
Konzultácie je vhodné organizovať ešte pred uskutočnením základného kola a prihlásením do súťaže.

"sa odporúča" nerovná sa "je povinné"

-

3.2.8. Do prihlášky je potrebné uviesť meno pedagóga/lektora, ktorý recitátora na prednes pripravoval. Nie pedagóga slovenského jazyka.7 / poznámka pod čiarou: 7 V prípade uvedenia nepravdivej informácie môže byť recitátor zo súťaže vylúčený.

-

Skúste nájsť, že to musí robiť konkrétny triedny učiteľ žiaka na 1. stupni ZŠ:
https://www.nocka.sk/sutaze-a-prehliadky/hviezd...

Že učiteľ recitátora pripraví, je jeho dobrá vôľa. Môže ho však pripraviť ktokoľvek, kto sa na to podujme, aj iná učiteľka z inej triedy či školy, vedúci dramatického krúžku, mamina známa, atď. Dotyčný sa má potom uviesť na prihlášku.

-

Svojho času na 2. stupni som si žiakov aspoň usmernila, ale občas bolo fakt náročné zladiť rozvrhy, krúžky, moje povinnosti, ich povinnosti aspoň na 1 stretnutie mimo vyučovania.

Bola to moja dobrá vôľa. Nie povinnosť.

Odznela tu 1 múdra rada - netreba to tak prežívať. Pre dobro dieťaťa sa jej treba držať. Nič nie je horšie ako premotivovaný rodič.

sjun
31. jan 2025

Aj nasho syna vybrala tento rok ale zase ja to neprezivam ak chce nech ide. Rovno poviem ze mna tankuju skor matematicke sutaze ako prednes basnicky 🙈

maya_hi
1. feb 2025

Áno, je to nezáujem. Prípravu si vždy manažoval daný učiteľ slovenčiny v triede.... Ale zvykaj si. Bude aj horšie 🤷🏻‍♀️ Pri tom všetkom, čo sa za posledné roky, mesiace v školstve udialo, pôjdu učitelia "na pol plynu".

maya_hi
1. feb 2025

@malaopicka to boli vtedy, keď si učiteľa ešte niekto aj vážil 😏

lenka2710
1. feb 2025

Moja dcéra je štvrtácka a teraz bola tretíkrát na Hviezdoslavovom Kubíne!
Báseň sme vyberali spolu, učiteľka to potom vždy schváli, či teda áno, je to vhodné na ten vek alebo nie treba hľadať inú! Dcéra sa naučí, samozrejme ja jej pomôžem ako najlepšie viem, predsa keď recitujem báseň a zamyslím sa nad textom, tak sama viem, kde zdôrazniť, kde dat pauzu atd
Potom je triedne kolo, kde učiteľka vyberie 2-3 do školského kola! Mojej akurát vytkla, že ide strašne rýchlo, ale to mala teraz báseň s 20 strofami a asi to chcela mať rýchlo za sebou 😅
Inak sme cvičili doma! Ale viem, že tomu co postúpi aj na okres, sa potom venujú intenzívnejšie! Naozaj, netreba to prežívať 😉

mirka_aa
13. nov 2025

Dobrý deň. Pôsobím na ZŠ , ale nie som učiteľka SJ. No o umelecký prednes za zaujímam, už nejedného žiaka som úspešne pripravila na súťaž.. ak máte záujem, ponúkam doučovanie - pripravím vase dieťa na Hviezdoslavov Kubín alebo Šalianskeho Maťka ,či už ide o poéziu alebo prózu .. môžem pomôcť aj s výberom textu až po úplne detaily prednesu... Pôsobím v Košiciach, hodina doučovania 15€
Odporúčam začať s prípravou na súťaž aj pol roka vopred ak máte zálusk na výhru aj vo vyšších kolách... 🙂 aj keď nezaručujem nikomu výhru aj keby som ho pripravovala 🙂 zaručil vám len že z dieťaťa vytiahnem to najlepšie čo v ňom je a usmernim čo je potrebné... 0902750621

Strana
z2