Má učiteľka právo odmietnuť dať dieťaťu obed?
Ahojte chcem sa opýtať či môže resp. má pani učiteľka právo dieťaťu odmietnuť dať obed... Len preto lebo ju neposluchalo??? Dnes bol syn s triedou v meste a jeho dvaja spolužiaci boli neposlušni odvravali atď celý čas ... Keď sa vrátili do školy mali mať normálne obed ale tých dvoch chlapcov nechala učiteľka sedieť v jedálni bez obeda ( obedy mali samozrejme zaplatené) môže sa také niečo?mne to príde už príliš... Aby mi dieťa od 11 bolo hladné do pol 4 pretože mu pani učiteľka nedovolila ísť na obed... 🤨Ďakujem za názory
@mauduska
@janage tak potom je to na nej. Nech to nechá tak a počká čo bude nabudúce. Ale povedať že si to nepraje by mohla. Myslím matky tých chlapcov. Aby bol feed back. Dá sa to aj nekonfrontačne požadovať. Myslím že asertívne požiadania bez obviňovania a zvyšovania tónu je slusne a seriózne. Tak aby učiteľka necítila krivdu ale uvedomila si že rodičia to vedia nechcú to. Moja učiteľka klavíra ma bila po hlave keď som nevedel hrať. Mama prišla ju pekne požiadať aby ma bila po chrbte a nie po hlave. Tak ma bila pekne do ramena a občas sa smiala že po hlave nie. Bola to tiež dobrá učiteľka ale toto ponižovanie by už teraz neprešlo. Vtedy sme na to boli zvyknutí. Denne nás ucitelia bili nebolo to nič hrozne ale vychovali z nás nezdravý rešpekt voči autoritám. Zdravý rešpekt si musí autorita zaslúžiť bez bitky kriku vyhrážania sa. To preto volíme Mečiarov Kotlebov Ficov a Matovičov. Lebo v nás vychovali potrebu podporovať autoritu ktorá si ju vybojuje ponižovaním iných a nie autoritu, ktorá si ju vybojuje svojimi postojmi a skutkami.
@slovakboy inšpekciu navrhovali iní ako možnosť. Ja ak by som zistila, že moje dieťa vyviedlo niečo tak závažné, že mu učiteľka, ktorú považujem za super toto urobila, riešila by som to s ním.
A možno je to cele úplne inak a deti nedostali obed lebo sa prejedli na výlete gebuzinami a povedali, že im je zle.
Zažila som aj rodicko, kde sa rodicia sťažovali a dali si zavolať učiteľku, ktorá vraj dala písať triede veľkú písomku bez ohlásenia lebo sa na deti naštvala. To bola verzia ratolestí s horším známkami. Doma mi dcéra povedala, že o písomke vedela trieda týždeň dopredu. Ale, aby to decka uhrali na rodičov, vznikla storka o pomstychtivej učiteľke.
Takže pred robením akýchkoľvek záverov by som vypočula druhú stranu .
@slovakboy ale ved o tom celú dobu píšem. Pred položením otázky najprv zistím ako to bolo. A ak sa mi niečo nepáči, mam obavy, tak si to vydiskutujem s učiteľkou.
Lebo bohužiaľ , napriek tomu, že autorka píše, že učiteľku považuje za výbornú a len sa chcela poradiť, zrejme ak v buducnosti by sa to stalo jej dieťaťu (pričom nevieme čo presne sa vlastne stalo), väčšina nadobudla pocit , že učiteľka je neschopná osoba čo sa realizuje na deťoch.
@janage dá sa všelijako obhajovať učiteľku a možno si obhajobu a aj iný pohľad zaslúži ale ja sa držím tejto výpovede: “ Keď sa vrátili do školy mali mať normálne obed ale tých dvoch chlapcov nechala učiteľka sedieť v jedálni bez obeda ( obedy mali samozrejme zaplatené) môže sa také niečo?mne to príde už príliš... Aby mi dieťa od 11 bolo hladné do pol 4 pretože mu pani učiteľka nedovolila ísť na obed... 🤨Ďakujem za názory“ A môj názor je že áno je to príliš a keby sa to stalo môjmu synovi šiel by som žiadať náhradu za obed. Ak by sa ukázalo že to bolo inak tak by som zmenil názor. Vyjadrujem sa teraz k tomu čo tu je napísané.
@slovakboy aha čiže bez toho, aby si vypočul verziu druhej strany, osoby, ktorú považuješ za vynikajúcu pedagogičku, by si verziu, ktorú si počul od svojho dieťaťa, ktoreho sa to ani netýkalo, zavesil na net, nech ti poradia? V takej forme ako ona?
Zrejme by tu super učiteľku veľmi mrzelo, že miesto, aby mamka sa opýtala jej, že syn hovoril, že sa udialo to a to spolužiakom a ona má obavy, že on by pre banalitu v budúcnosti ostal bez jedla, tu z nej urobila blba?
Mimochodom autorka písala, že ak by učiteľka mala dôvod, pri svojom dieťati by to akceptovala.
A teda dala by som si pozor, lebo niekto sa môže chytiť toho že si z KE, máš tu foto a na druhý deň je v danej škole JOJka. Najprv treba vec preveriť a nie hneď bezhlavo zakladať diskusiu a možno tým spôsobiť škole a učiteľke problémy. 😏
@lejusinka skôr nie na vyhadzov možno hneď,ale celkovo na psychiatrické vyšetrenie a zákaz vykonávať povolanie učiteľka. Ony majú vlastne nejaké psychologické minimum okrem pedagogického?
@lejusinka a máš pravdu. Sú veci a situácie, kde dieťa
podla mňa nemôže byť rovnocenný partner rodičovi. Lebo nechápe dôsledky svojich činov na úrovni dospelého. Dieťa má byť dieťa, nie malý dospelý. Preto sú veci o ktorých rozhoduje výlučne dieťa, také, kde to robíme spoločne a také, kde rozhodujú výlučne rodičia. To ale neznamená, že jeho názor, neberiem do úvahy. Ale to už je mimo tému.
No asi to mladí prehnali. Neubudne z nich určite.
@janage chápem tvoj názor ale môj názor je iný. Dieťa je rovnocenné rodičovi v rozhodovaní čo chce a čo nechce. Rodič má úlohu a povinnosť na ceste dospievania dieťa sprevádzať a chrániť. Viesť ho k dobrým rozhodnutiam ktoré sú dobré pre neho podľa rodiča a dietata. Aj chrániť ho od zlých rozhodnutí a konaní ktoré sú škodlivé pre dieťa podľa názoru rodiča. Samozrejme že názor rodiča a dieťaťa sa nemusí vždy zhodovať a pri výchove dôjde aj ku konfliktom hádkam výčitkám atd. Ale prvotný postoj rodiča by mal byť ten že ja nemám právo dieťaťu vnucovať svoj názor a vyžadovať to “dobre” konanie násilím. Moja psia povinnosť je vychovávať komunikáciou, vzorom vedením, inšpiráciou a trénovaním, hrou, láskou, pochvalou, diskutovaním o veciach, vysvetľovaním, urážaním že aj ja viem byt slabý a mám sa čo učiť od detí…To že sa mi to nie vždy podarí a občas vyletí aj facka je iná vec, stáva sa, odpustíme si a ideme ďalej. Ale nepáči sa mi že v tejto dobe ešte stále ľudia považujú deti za malé tvory ktoré treba vychovávať príkazmi zákazmi citovým vydieraním strašením porovnávaním a trestami. A prečo? Lebo dospelý je automaticky múdrejší ako dieťa. Podľa mna nie je. Z pohladu osobnosti a ľudskej bytosti nie je múdrejší. Tým netvrdim že ty vychovávaš príkazmi a zákazmi. Možno vychovavas lepšie ako ja. Len máš na to iný pohľad. A ja iný. A ten ti tu len takto pred všetkými vysvetľujem. Iný uhol pohladu pomôže zmeniť doterajšie stereotypy výchovy. Ja som na to prišiel neskoro a preto som robil veľa chýb vo výchove. No niektoré veci som intuitívne robil od začiatku podľa tohto slobodného pohladu a bez toho aby som si to uvedomoval, som to robil dobre.
V tom popise niečo chýba. Pochybujem, že učiteľka len tak pre nič odmietla dať deťom zaplatené obedy.
@zanka777 nemala by to urobiť, no na druhej strane ja ako matka by som to akceptovala.....zrejme nešlo ani o prvákov ani o druhákov, ale väčšie deti a tam nie je veľa možností aký trest im dať....už sa neučili, prišli z výletu, ostatné deti išli jesť, tak ich nechala v triede....netvrdím že je to najšťastnejšie riešenie, ale dnes by som nerobila učiteľku ani omylom...deti drzé, rozmaznané, rodičia klapky na očiach a opičia láska....kamarátke na športovom gymnáziu žiak pred celou triedou povedal,. že je krava, nemohla mu nič....rodičia arogantní, deti drzé, ešte rodičia(sponzori školy) chodili za riaditeľom , aby jej dohovoril aby zlepšila deckám známky....
@zanka777 nemala by ale ak si to tie deti zasluzili,ved od hladu neumreli nie?Jedlo ale mala nechat zabalit a poslat domov.Podla mna v dnesnej dobr ucitelku maju tie deti dost nemozne vychovane a ziadne tresty,potom sa necusujem ze z casu na cas je takato reakcia.Neboj sa tie detiska od hladu neumreli.Inak ja ano rodic by som to skor keby ze to urobi mojmi z nejakeho dovodu ze neposlichalo uvitala,nie sa rozhorcovala.
nedala obed? a čo keby natrafila na dieťa čo má cukrovku? tam je dôležitá pravidelnosť...
@zanka777 úžasná neúžasná, každý by mal vedieť odkiaľ - pokiaľ
@lasoli tak vymyslím iný trest ale nie že nedať obed. Keby to bola ešte sladkosť, nepoviem. Predstav si, že by dieťaťu poklesol cukor a skolabovalo by. V dnešnej dobe nikdy nevieš čo sa stane. Toto bol obed, nie sladkosť, zmrzlina, darček. A aby mne domov niekto posielal obed, keď si ho má dieťa zjesť v škole - no pozrela by som sa na to
@deti95060810 ale tak zas myslím si že ak by dieťa malo cukrovku tak od začiatku školy by o Tom učiteľka vedela ako prvá zas toto nie
@zanka777 Nie, toto sa stávať nemôže. Určite by to mala mamička riešiť s učiteľkou, možno sa to nejak vysvetlí ako to bolo. Ja by som išla za učiteľkou ale aj so synom, nech sa konfrontujú navzájom a ak to bolo tak ako hovorí chlapec, tak určite oboznámiť riaditeľku. Akože ak je to fakt pravda, tak učiteľka to absolútne nezvládla, zachovala sa riadne neprofesionálne a hlavne neľudsky.
@sellycka13 psychiatrické vyšetrenie? Psychologické minimum? Do blázinca zavrieť, nie?
@zanka777 nemusí vedieť... niekedy aj trvá kým sa príde nato že je to ozaj cukrovka... máme v rodine - trvalo celé mesiace kým prišli na to lekári že dieťa má cukrovku a preto je plačlivé - bolo mu zle.
@kvetinka75 prosim Ta,tym rozmaznancom sa isto nic nestane,poklesne cukor ,asi musi nyt kazda ucitelka oboznamena so zavaznejaim,zdr stavin dietata,verim ze aj tato icitelka si toho vedoma bola,inak by neriskovala.A este ziadne dieta od hladu neumrelo zato ze vynechalo obed🙂 Predstav si ze moja generacia nechodila vobec na obedy,obisli sme len s desiatou a to ani ranajky sme nemali a cuduj sa,od hladu z nasej triedy,ci skoly nik neumrel.Zasa zbytocne neprehanajtw ,nic take hrozne ucitelka neurobila,len chlapcom dala priucku,i ked mohla dat este horsiu,naprikald ich nevziat na skolksy vylet alebo nejaku fajn akciu,ja by som ich nechala v skole napriklad s mensimi detmi.Alebo vypucovat skolske zachody,to by ale bolo reci od rodicov😀
@lasoli prosím ťa, ty si myslíš že toto je pre nich príučka? A ja ako matka, ktorá platí obedy, by som bola rada, keby ten obed dostali. Nebudem zbytočne vyhadzovať peniaze pretože učitelke sa toto zdalo ako dobrý nápad. A to čistenie záchodov mi príde lepší nápad už keď ich chcela nejako potrestať

@slovakboy ak sa autorka bojí, že by sa to mohlo stať jej dieťaťu, tak zrazu zrejme stratila dôveru v túto super učiteľku jej syna a miesto aby svoje obavy riešila s ňou a pripadne vedúcou ŠJ, tak sa pýta čo si myslia druhí a pritom absolútne nevie aké boli okolnosti. A preto aj odpovede sú aké sú.