Majú aj vaši druháci toľko učiva a povinností?
Aj vasi druhacikovia maju tolko uciva ako moja neter? Sestra je na nervy z toho. Ma povinne citanie z toho ma vediet obsah a namalovat obrazok plus lubovolnu basnicku sa naucit. Matematika tri strany ked su prazdniny detto!! Herbar robit klasika na ktory sa ucitelka ani nepozrie. Co som sa pytala znamych maju max dve cvicenia jedno zo zakladnych predmetov..
A čo vlastne čakáš? resp. tvoja sestra? že povie učiteľke, že ženy na MK povedali, že je premotivovaná a má dávať deťom menej úloh? a učiteľka sklopí uši, že jasné, prepáčte, už sa to nebude opakovať? to aj chirurgovi kecáš do toho, ako má operovať? či krajčírke ako má šiť?
@shee11 Ja ti neviem... ja som študovala teda dávno, ale nemám pocit, že sme toho mali menej..svoju starú knižku dejepisu ešte mám doma a teda má dvojnásobný objem ako ten učebnicový plátok, čo majú dnes..a aj sme chodili von, aj detstvo si užili. Tu mám skôr pocit, že deckam sa učiť proste nechce.. málokedy je, že dieťa príde domov a samo sa vrhne na úlohy, aby mohlo ísť von...A teda ja si pamätám, že aj so mnou sa mama učila, keď som bola malá, hlavne to písanie a čítanie.. to sa nedá, aby si doma nezopakovali, pisavali sme aj na " necisto" a potom prepisovali do zošitov..
@rayla Nie je dobré, ak dieťa doma trávi hodiny denne štúdiom popri škole a nemá žiadny voľný čas.
Ale na ZŠ som bola v 90. rokoch a v porovnaní s tým sú dnešné nároky na deti strašne nízke (a vidieť to na ich schopnostiach). Denne sme mávali domáce úlohy, každý týždeň sme mávali nejakú neohlásenú písomku, aj na prázdniny sme dostávali úlohy, aj čitateľský denník sme robili, aj básničky sme sa učili naspamäť, aj sme robili projekty. Mala som aj angličtinu ako nepovinný predmet už od 1. ročníka ZŠ a síce sme nemali informatiku v škole, ale bolo nás dosť, čo sme sa učili programovať (!) sami doma. Chodila som aj na krúžky. A pri tom všetkom sa deti hromadne nerúcali, neriešila sa (nebola) epidémia psychických problémov u detí, veľa času sme trávili s kamarátmi vonku a užívali sme si detstvo.
Dnes deti majú problémy v sociálnej oblasti, nevedia sa zaradiť do kolektívu, majú od seba nereálne očakávania, ale pritom tie reálne nedokážu naplniť. Majú zlú pamäť, nevedia sa sústrediť, piatak má fyzické schopnosti na úrovni niekdajšieho prváka, o vedomostiach ani nehovoriac. A môžu za to dve veci - závislosť na mobile a rodičia, ktorí robia všetko preto, aby ich dieťa nebolo "preťažované" a nemuselo čeliť žiadnym prekážkam. V konečnom dôsledku sa vraciame 100+ rokov dozadu, keď životná cesta dieťaťa plne závisela na tom, koľko času a peňazí investujú do dieťaťa rodičia. Kým za "našich čias" boli rozdiely v schopnostiach deti pomerne malé a kopec chudobných detí šlo študovať, dnes je extrémne vidieť, z akej rodiny dieťa pochádza - tam, kde záleží na jeho rozvoji, využívajú dnes decká také možnosti, o akých sa nám nesnívalo - chodia na výmenné pobyty, zapájajú sa do všemoźných medzinárodných projektov, poznám stredoškolákov, čo si SAMI dokázali vybaviť stáže na významných pracoviskách po celom svete. A na druhej strane sú deti, ktorých rodičia chránia aj pred škaredým pohľadom od učiteľky a ktoré budú o pár rokov na zmenenom trhu práce úplne nepoužiteľné.
Uplne bezne taketo veci robime. Herbar nerobili, ale ten si robime doma dobrovolne. Ved aspon sa s malou prejdu, nie? A uloha z matematiky na 3 strany? Ved to je vacsinou tak 12 uloh, to snad zvladne za 4 dni. A ak nie, tak by som sla s nou do cppp, lebo to co si popisala nie je nic hrozne. Taktiez nevidim problem s precitanim knihy.
@rayla Nie je dobré, ak dieťa doma trávi hodiny denne štúdiom popri škole a nemá žiadny voľný čas.
Ale na ZŠ som bola v 90. rokoch a v porovnaní s tým sú dnešné nároky na deti strašne nízke (a vidieť to na ich schopnostiach). Denne sme mávali domáce úlohy, každý týždeň sme mávali nejakú neohlásenú písomku, aj na prázdniny sme dostávali úlohy, aj čitateľský denník sme robili, aj básničky sme sa učili naspamäť, aj sme robili projekty. Mala som aj angličtinu ako nepovinný predmet už od 1. ročníka ZŠ a síce sme nemali informatiku v škole, ale bolo nás dosť, čo sme sa učili programovať (!) sami doma. Chodila som aj na krúžky. A pri tom všetkom sa deti hromadne nerúcali, neriešila sa (nebola) epidémia psychických problémov u detí, veľa času sme trávili s kamarátmi vonku a užívali sme si detstvo.
Dnes deti majú problémy v sociálnej oblasti, nevedia sa zaradiť do kolektívu, majú od seba nereálne očakávania, ale pritom tie reálne nedokážu naplniť. Majú zlú pamäť, nevedia sa sústrediť, piatak má fyzické schopnosti na úrovni niekdajšieho prváka, o vedomostiach ani nehovoriac. A môžu za to dve veci - závislosť na mobile a rodičia, ktorí robia všetko preto, aby ich dieťa nebolo "preťažované" a nemuselo čeliť žiadnym prekážkam. V konečnom dôsledku sa vraciame 100+ rokov dozadu, keď životná cesta dieťaťa plne závisela na tom, koľko času a peňazí investujú do dieťaťa rodičia. Kým za "našich čias" boli rozdiely v schopnostiach deti pomerne malé a kopec chudobných detí šlo študovať, dnes je extrémne vidieť, z akej rodiny dieťa pochádza - tam, kde záleží na jeho rozvoji, využívajú dnes decká také možnosti, o akých sa nám nesnívalo - chodia na výmenné pobyty, zapájajú sa do všemoźných medzinárodných projektov, poznám stredoškolákov, čo si SAMI dokázali vybaviť stáže na významných pracoviskách po celom svete. A na druhej strane sú deti, ktorých rodičia chránia aj pred škaredým pohľadom od učiteľky a ktoré budú o pár rokov na zmenenom trhu práce úplne nepoužiteľné.
@annm81 Nikde som nepísala, že nemá mať decko žiaden voľný čas...
Moja nemáva žiadne úlohy na prázdniny, len dobrovoľne , nežijeme ale na SVK, napriek tomu každý deň čítala a počítala priklady. A robí to doteraz už je v 6rocniku. Nakoľko sama prišla na to že "opakovanie je matka múdrosti", nevraviac o Tom že ju motivuje aj zlepšenie známok a veľa času ju to nestojí cez tie prazdniny
Nasi maju kazde prazdniny citat jednu knihu matematika cca jedna strana kazdy den na ulohu..dava im to priebezne a ked aj neda my jej sami napiseme cez vikend stranu prikladov a z knihy co si donesie z kniznice cita povinne 3 strany kazdy den.3 vety odpise do zosita.do toho cvicenia z logopedie a elkonin. Mame doma dyslekticki a dysgraficku.Hodina denne nad ulohami viac nie.su to proste jej povinnosti a kym to nespravi nejde sa von ani hrat ani rozpravka.cez to nejde vlak..
Už pomaly deti nemôžu dostať úlohy.... 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Ja mám druháčku. A teda každý deň na DÚ diktát, matematika PZ 1 strana, čítanie, slovenčina bežne 3 - 4 cvičenia. Plus rôzne projekty. Cez víkend majú toho viac. Skoro 40 % rodičov DÚ na víkend/sviatky ignoruje. Vrátane nás. Chodíme mimo dom. Áno je to veľa. Dcéra školu neznáša.
Učiteľka má spor hádam s každým rodičom v triede. Stále s iným. Ja tomu prestávam rozumieť.
Ja mám druháčku. A teda každý deň na DÚ diktát, matematika PZ 1 strana, čítanie, slovenčina bežne 3 - 4 cvičenia. Plus rôzne projekty. Cez víkend majú toho viac. Skoro 40 % rodičov DÚ na víkend/sviatky ignoruje. Vrátane nás. Chodíme mimo dom. Áno je to veľa. Dcéra školu neznáša.
Učiteľka má spor hádam s každým rodičom v triede. Stále s iným. Ja tomu prestávam rozumieť.
@bosorkabb toto je ozaj prehnane, kolko vasa ucitelka dava domacich uloh.
Tak to je ozaj veľa. A povinné čítanie? Od toho sa upúšťa aj na druhom stupni. Prečo v 2.ročníku? 🙈 Deti v prvom a drahom ročníku by podľa mňa mali mať naozaj úlohy aj doma. Potrebujú si zautomatizovať písanie aj čítanie.
Ale nie 3 strany 🤦🏻♀️ Niektorí učitelia nepochopili že nie je mutné "prebrať všetky strany" pracovných zošitov. V matematike sa tipy úloch väčšinou opakujú. Takže si len treba vybrať úlohy s operáciami, ktoré si deti viac musia precvičiť.
Bolo by treba vidiet napr. tu matematiku, ze co im dava, lebo mnohe pracovne listy, ak ked su obojstranne, ma dcera spravene za 10 minut. Takze ak to neteri trva dlho, nemusi to byt problem ucitelky. Herbar je zalezitost jednej prechadzky a par tyzdnov susenia, knihu nekomentujem, citat by mali a v ich veku to nie su vobec hrube knizky. Basnicky im dava ucit tiez, mam dalsie deti, pamatam si, ze zhruba tie iste sa ucili aj zvysne.
Moja je druhacka kazdy mesiacaju precitat nejaku knihu a urobit dennik. Herbar nerobia. Prvouku domov ani nenosi to sa neucime vobec. Vo vedlajsej triede pisu pisomky z prvouky. Basnicku sa ucili jednu od zsciatku skolskeho roku. Ulohy robia v druzine ked maju z matematiky a sj. My doma ani necitame citanku pamata si z hodiny niekedy precitaju aj v druzine ked stihnu
Nie, taketo nemame a ani ja ako dieta som tolko uloh nerobila. Je to vela. Herbar to sme ami nikdy nerobili a citatelsky mne sa zda az od 3- 4 rocnika?
Mám druhaka, zatiaľ nemali žiadny herbar a ani čitateľský dennik.. cez víkend im pani učiteľka nezvykne dávať úlohy..a ja som celkovo proti domácim úlohám, prip. aby sa robili v skole..celý týždeň som v práci a cez víkend, prázdniny, dovolenku chcem mať kľud, robiť si program aj mimo domu, tiež potrebujem pauzu..
Mám druhaka, zatiaľ nemali žiadny herbar a ani čitateľský dennik.. cez víkend im pani učiteľka nezvykne dávať úlohy..a ja som celkovo proti domácim úlohám, prip. aby sa robili v skole..celý týždeň som v práci a cez víkend, prázdniny, dovolenku chcem mať kľud, robiť si program aj mimo domu, tiež potrebujem pauzu..
@gabika20 tiez tak, no cez prazdniny davam pracovne listy. ;)
To ešte nič ešte bude horšie
2.rocnik je najlahsi na 1.stupni. Treti je omnoho tazsi - vybrane slova, nasobilka. Vo stvrtom je tazka vlastiveda a prirodoveda. Mnozstvo uloh zavisi aj od ucitelky. Ale je dobre, ze sa ucia basnicky, trenuju si pamat do vyssich rocnikov. Co sa tyka herbara, to je este lahky projekt, ktory deti dokazu zvladnut aj bez pomoci rodicov. Pridu aj tazsie projekty, kde bude rodic zapojeny viac. S tymi sa prilis nestotoznujem.
@kp7333 suhlasim druhy rocnik je malina dcerka je druhacka okrem tvrdych spoluhlasok a vynimiek lde sa pise makke i sme sa nic neucili. Podla syna viem ze tazssi je rocnik treti tam sme trenovali vybrane slova v diktatoch hlavne. Kazdy dem diktat ale teraz to ovlada super. V stvrtom rocniku nas potrapila vlastiveda hlavne mojho to nezaujima tak mal problem sa to naucit aj si poplakal ze je hlupy..a ja som mala dost ked som ho ju skusala..teraz je piatak tam je to easy celkom az na geografiu tu sa zas uci dlhsie pani ucitelka posiela poznamky cez edu aj na 4strany prepisat do zosita a trva aby to vedeli od slova do slova.
Môj syn má dokončiť cca 2 riadky písania, čítať text a povinný diktát 2 riadky denne. Mali sme ale zastupujúcu učiteľku ktorá dávala 2 strany cvičení, matika 3 cvičenia, čítanie a diktát 2 riadky denne.. do týždňa jej niektorý z rodičov po dieťati odkázal, že dáva veľa úloh.. určite nech sa sestra ozve. Naša zastupujúca učiteľka sa potom ukludnila. Keby viem, že to zaberie, ozvem sa sama hneď po 1. dni 😅 a dostával potom už iba dokončiť čo nestihli v škole a čítať + ten diktát
Moja dcérka je už štvrtáčka, ale tiež mala vždy veľa úloh. Keď si to porovnám s vedľajšou triedou, do ktorej chodí kamarátkina dcérka, tak moja ma toho viac. Kamarátkina má na úlohy jedno cvičenie, moja celú A4 napríklad, z rovnakého predmetu. Ale zase na druhej strane, prospieva jej to, moju treba vyťažiť 😅 Ale napríklad v prvom ročníku, keď mali projekty typu dinosaury, horská fauna a pod., tak to sme nerobili. Ja som povedala triednej, že ako prváčka to nezvládne a ja na to čas nemám, lebo to je práca rodiča. Teda aspoň u nás to tak bolo. Ešte podotknem, dcérka ide zajtra do školy v prírode a musí brať vlastivedu plus triedna im berie pracovné listy zo slovenčiny a z matematiky. Neviem no, za mojich školských čias sme sa v škole v prírode neučili. Ale teda asi sa to zmenilo.
Úplne v pohode. Nič extra to nie je. Dnes je omnoho menšia záťaž na deti v školách ako kedysi. Obsah učiva sa redukuje. A rodič sa len sťažuje a sťažuje.
Moja dcérka je už štvrtáčka, ale tiež mala vždy veľa úloh. Keď si to porovnám s vedľajšou triedou, do ktorej chodí kamarátkina dcérka, tak moja ma toho viac. Kamarátkina má na úlohy jedno cvičenie, moja celú A4 napríklad, z rovnakého predmetu. Ale zase na druhej strane, prospieva jej to, moju treba vyťažiť 😅 Ale napríklad v prvom ročníku, keď mali projekty typu dinosaury, horská fauna a pod., tak to sme nerobili. Ja som povedala triednej, že ako prváčka to nezvládne a ja na to čas nemám, lebo to je práca rodiča. Teda aspoň u nás to tak bolo. Ešte podotknem, dcérka ide zajtra do školy v prírode a musí brať vlastivedu plus triedna im berie pracovné listy zo slovenčiny a z matematiky. Neviem no, za mojich školských čias sme sa v škole v prírode neučili. Ale teda asi sa to zmenilo.
@petronela1985 My sme sa v skole prirode ucili. Mali sme kazdy den 2-3 hodiny. Mne prave teraz pride, ze to ucenie maju take velmi symbolicke. Ale je pravda, ze my sme chodili do skoly prirode na 2 tyzdne, tak to bol vacsi vypadok uciva.
@petronela1985 My sme sa v skole prirode ucili. Mali sme kazdy den 2-3 hodiny. Mne prave teraz pride, ze to ucenie maju take velmi symbolicke. Ale je pravda, ze my sme chodili do skoly prirode na 2 tyzdne, tak to bol vacsi vypadok uciva.
@zuzanaete aha, tak je to už zaužívané asi, raz darmo, ja už mám vyššie rodné číslo 😄
@petronela1985 ja som bola v skole prirode uz davno my sme chodili na 3tyzdne aj smeali tam par hodin ucenia za tie 3tyzdne
@zuzanaete my na 3 este za byvaleho rezimu...to bola skola v prirode nie to teraz pondelok idu piatok na obed su doma
@zuzanaete aha, tak je to už zaužívané asi, raz darmo, ja už mám vyššie rodné číslo 😄
@petronela1985 ja som rocnik 1976 a v skole prirode som sa ucila 4 hodiny denne ako v skole
@petronela1985 jedineco nam nedavali boli pisomky a neskusali nas, kedze popoludnajsia domaca priprava nebola
Velmi moc zalezi od skoly a aj od ucitelky.
Ja som vyberala dlho skolu, kedze u nas ich je dost vela. Moje krstna aj syn su teraz druhaci..
Syn ma akurat uloh, sem tam basnicku atd. V piatky ulohy nedava, cez prazniny trochu uloh mavaju.
Krstny syn, ktory chodi na inu skolu, ma naozaj velmi vela uloh. Same projekty a kadeco dalsie.
Ja len pridám našu skúsenosť. Keď bola dcéra štvrtáčka, na jednej hodine vlastivedy napísali 8 písomiek🙈 fakt nežartujem. Pani učiteľka, ktorá ich učila, je moja kolegyňa 😀A najlepšie na tom bolo, že od februára do konca mája dostala 2 známky a potom na začiatku júna jej tri dni po sebe prišlo po 7 známok. To boli známky vlastne z písomiek starých aj 3 mesiace. Ja som bola na prášky, bola som si to vykomunikovat. Argument bol, že nestíhala písomky opravovať. Žiaci však nemali dostatok času na opravu známok.
@miniminka mne raz pipali 15. júla o polnoci, asi štyri z jedného predmeu....akože čo s tým? Vysvečko odovzdané, prázdniny v plnom prúde. Škoda sa rozčuľovať.
Ak sestra nezvlada popri praci druhacke ulohy, herbar a citatelsky, ktore deti bezne v druhej triede absolvuju, tak nech sa pripravi na vyssie rocniky uz teraz, zmena prace, nejaka pomoc, doucovanie atd, pretoze toto je bezna priprava dietata do skoly, a toho ucenia, predmetov a projektov bude o hodne viac. A manzel je kde?
@hopatko nesúhlasím, ze bežná priprava. Syn druhák, žiadny čitateľský, žiadne projekty, žiadny herbar, pár cvičení spolu zo SJ a matematiky. A napriek tomu, syn dobrovoľne precital 6 kníh. Máme skvelú pani učiteľku, nedáva úlohy rodičom ale deťom.

@rayla a potom v 30 tu máme vyhoretych ľudí. Život má byť zdravý balans a nie len drina.
@lucia147852 Neviem, o čom hovoríš.. z čoho ma vyhovieť decko v druhom ročníku na ZŠ? Pouc ma.. Poznám naopak decká, čo nemajú žiadne ciele, žiadne sny, lebo nič nemusia.. Veď ty nechaj dieťa s vyloženými nohami, každý nech si robí ako chce🤷..