icon

Majú mať deti mobil?

lilivka
30. nov 2016

Aký je Váš názor?

hettinka
30. nov 2016

moje deti dostali mobil, ked sa začali niekam presúvať sami (ZUŠ, krúžok) a ja som mala potrebu sa s nimi spojiť. Ten prvý rok ho mali len v daný deň, keď som sa im potrebovala dovolať ... až neskor dostali na celý týždeň. A žiaden vymakaný model, ale na začiatok obaja najjednoduchší tlačidlový, a potom moj starý 2-ročný,
Dcéra dostala teraz iPhone na 15. narodeniny, syn ma teraz starší Samsung a má zakázané sa na nom hrať a sťahovať hry, lebo sa potom rýchlo vybije a nedovolá sa mi.

lilivka
autor
30. nov 2016

@hettinka Ďakujem za ochotnú odpoveď 😉 ps. A Dá sa spoľahnúť na takéto "dohody" že sa nebude hrať?

zuska2001
30. nov 2016

moja sestra je velmi proti mobilom. najstarší syn má 10 rokov a mobil ešte nemá - kedže chodí na plaváreň sám, kupili mu teraz akési hodinky, čo fungujú ako mobil - dá sa telefonovať, sms písať, ale nie internet a hry. osobne som proti drahým mobilom u detí, lebo sme na vlastné oči videli, ako asi 12 ročnému mobil ukradli za bieleho dňa.

erickatt
30. nov 2016

Obaja dostali v tretej triede. Staré šunky. Naj hra bola ,,had" vekom sa im to stupňovalo. Syn prvý svoj dobrý dostal v 15 tich. U dcérky už neviem

katka253111
30. nov 2016

Ja sa sem pridam, tiez ma to zaujima 🙂

rebroza
30. nov 2016

@lilivka my sme synovi ako druhákovi kúpili "tehličku" za 20 eur. Žiaden internet, žiadne hry, má tam akurát sudoku 🙂. Takže sa na ňom nehrá, i keď prvé dni ho prešiel celý, poprestavoval, čo sa dalo... Dohoda je, že ho zapína až v družine. Školu má o dve dediny ďalej, raz idem po neho autom, inokedy ide autobusom a cez mobil sa vieme dohodnúť, kde sa stretneme. Inak by som mu ho nekupovala.
Takže podľa mňa to záleží od okolností a treba si nastaviť pravidlá. Nedávno som si vypočula od iných ľudí, ako je ich dieťa agresívne, keď mu zoberú mobil, alebo, že bez mobilu je smutné a nemá čo robiť ... snažím sa nedostať do tohto stavu moje dieťa ;) minimálne ho oddialiť.

hettinka
30. nov 2016

@lilivka spoľahnúť na dohody sa dá, ked to rodič pravidelne kontroluje ... v mobile syn nemá posťahované hry žiadne, občas asi surfuje, no keďže nemá internet v mobile, tak len v dosahu WIFI, teda mohol by asi doma, v škole free wi-fi nemajú.

lea299
1. dec 2016

Podľa mňa pokiaľ nechodia do školy samé alebi niekam na krúžok že by sme ich chceli skontrolovať tak im mobol netreba aj do nejakých 12 rokoch načo. Len sa potom hrajú sprosté hry na ňom a vyrušuje ich to aj v škole. Ak chodí do školy samé tak by som aj tak trvala na tom aby ho mal v škole vypnutý

felycity
1. dec 2016

vždy som bola proti mobilom, ale pravdou je, že dnes som rada, že ho majú. Dcéra dostala mobil v 10 rokoch. V podstate ide o to, či je vôbec potrebný alebo to deti len počujú od kamarátov, keďže sa moje obe deti samé presúvajú zo školy domov z mesta ( 11r. , 7. r.) tak som rada, že majú jeden mobil a môžeme sa spojiť. V škole u nás je vyslovene mobil zakázaný a nesmú ho používať, ak je nutné zavolať rodičovi , musia sa opýtať učiteľa. syn má starý mobil, ešte nemá kartu a stiahol si tam 2-3 hry, kedže nemáme ani pc ani tablet tak mu to dovolím, mám prehľad zatiaľ čo si stiahol a čo hrá. Ono tiež na tie hry sa treba pozerať troška reálne. my sme na nich nevyrastali, niektoré hry majú naozaj prospešný charakter ako je podporovanie vnímavosti, pozornosti a pod.a či sa nám to páči alebo nie sú súčasťou ich života. Ide skôr o to , aby sme to ako rodičia dokázali v zdravej miere ustriehnúť. A ešte k mobilu: som rada, že mám dcéru, ktorá ak niekam chce ísť zakaždým i oznámi sama od seba kde je, kedy ide domov a tak dúfam, že tento trend jej ostane aj do budúcnosti 🙂

majulka0509
3. dec 2016

Ja mam 10 rocnu dceru a mobil ma, chodi sama na kruzok, tak aj preto, ale nevidim dovod preco by deti mobil v jej veku nemali mat. Dokonca ide aj na internet a aj hry ma stiahnute. Ja jej verim, a nemam dovod jej zakazovat internet ani hry. V skole maju mobil zakazany, takze to dodrzuje.Kludne ma mozete ukamenovat 🙂

henikav
3. dec 2016

Kym je dieta male a rodic ho doprevadza do skoly a zo skoly aj vsade, dovtedy mobil nepotrebuje. Ale ja si to so synom 16 bez mobilu neviem predstavit, len vdaka mobilu viem vzdy kde sa nachadza, kde sa stretneme, viem ci vyzdvihol malu sestricku, ani nehovorim ze ked ide za kamosmi ci von, som kludnejsia. Mobil ma od 10tich, ked som ho vsade hladala aj v skole a ucitelia mi hovoria ze co mu nezavolam. A ja na nich cumim, ze coze? On nema mobil. A oni na mna ze coze? Vas syn este nema mobil? A ako s nim komunikujete? On ma vtedy cakal na vratnici a ja som vosla autom do podzemia popod vratnicu do parkoviska a takto sme sa obchadzali, to boli riadne nervy. Este v ten den som mu mobil kupila a nelutujem. A tiez mi nevadi ked na nom hraval hry kym ma niekde cakal, ci pocuva hudbu Musim povedat ze u nas plati ze moze mat co chce pokial to nezneuziva a on to ozaj nezneuziva. V skole ma vypnute zvonenie, ale ked nieco, viem mu poslat sms a viem ze cez najblizsiu prestavku mi odpovie 😉
Podla mna treba dietatu dat mobil vtedy ked sa zacina sam pohybovat

vevesh
3. dec 2016

Je to vzdy individualne a myslim,ze velka vacsina rodicov je proti mobilom a dietatu ho zadovazia vacsinou az vtedy, ked to situacia vyzaduje- Ak dieta uz v prve triede dochadza 5 km do mesta akymkolvek dopravnym prostriedkom , tak by som ho zadovazila vtedy , ak ma do 15tich skolu "cez cestu " , tak holt smola Telefon nebude...urcite nebudem dietatu kupovat mobil, "lebo ho cela trieda ma" ...

vroni
3. dec 2016

Moja dcera dostala mobil na 10. narodeniny. Normalny Samsung, starsi model, ma na nom aj hry aj internet, v skole musia mat mobil vypnuty, mimo skoly sa mi a nou jednoduchsie koordinuje, pre nas bol tych 10 rokov idealny vek.

ivett1
6. dec 2016

Je to presne tak, ako už niekto písal, mobil dá rodič svojmu dieťaťu vtedy, ak si to vyžaduje situácia ... obe naše deti majú mobil ... staršia dcérka od štvrtej triedy a mladší teraz od druhej triedy – kvôli krúžkom...dcérka chodí sama, tak keď skončí zahlási, že ide domov a mladší zavolá, že skončili a treba ho vyzdvihnúť... v škole majú prísny zákaz používania mobilov – až po vyučovaní ich môžu zapnúť... v mobile majú obaja stiahnuté hry (syn 7 a dcérka 4) – vieme o všetkých – syn príde vždy za nami a opýta sa, či si môže hru stiahnuť... ak sa mi zdá nevhodná, tak skrátka nemôže ...dcérka mi všetky hry, ktoré si stiahne radšej vždy ukáže🙂 nemajú v mobile zaplatený prenos dát, takže môžu sťahovať len cez wifi a tú v škole nemajú😉
Na hranie na mobile majú obaja vyhradený čas doma – ale musia si vybrať- buď pozeranie tv alebo hranie na mobile cca max hodinu denne (aj to závisí od počtu domácich úloh, takže niekedy ani nestíhajú) ... zatiaľ máme na nich s manželom čas a dokážeme ich ustriehnuť 
Dcérka má nový mobil (dostala na 10. narodky) a synček má starý (zdedený) mobil (oba sú zn. samsung)

PS: ale ... v žiadnom prípade by som mobil nedávala našim deťom len preto, že ho má nejaký kamarát v triede ... musí na to byť dôvod😉 ... čo sa týka straty alebo krádeže mobilu- to riziko podstúpim skôr ako ten neskutočný strach o diťa a bezmocnosť ...bŕŕ (zažila som to a neželám to nikomu ... )