Maminky tretiakov na základnej škole
Mám tretiačku na základnej škole,chodia necelé 2mesiace do školy a už píšu písomku z násobilky,delivky,dokonca im pani učteľka kázala založiť čitateľský denník,robíme projekty,píšeme príbehy,proste náročnosť nemá hranice.A to majú každý týždeň jeden deň nejaký športový,deň zemiakov,a my potom doma všetko musíme dobiehať.Rada si prečítam aj vaše názory,ako sú na tom vaši tretiaci.
@sedmolinka Do koľko už počítajú? Ak sú už nad stovku aj cez desiatku a stovku, tak by som sčítavala (43+48, 68+26, 65+97=x, 97+23=y, x+y atď. Len ma zaráža slovo odčítacie. To mi evokuje odčítavanie, ale príde mi nezmysel, aby raz bolo väčšie číslo v pravo a potom vľavo a tak rozhádzané.
mna zas zaujima, preco ma moj syn druhak na zakladnej skole na Nevadzovej tazsiu tasku ako som mala ja na strednej skole. naco 4 matiky a 4 slovenciny???
@mechurik ani sa nepýtaj. Ja to tiež nechápem. Práve som mu kontrolovala tašku a ani sa mu veci nezmestia do dosiek a to som kupovala tie väčšie a pevnejšie. Nechápem načo je to dobré.
@sedmolinka prvý by mal byť 88;druhý 94,tretí 162-120-282 a posledný 87-164-251
@neznamaznama
@slivka3 počítajú do 100
@sedmolinka Tak v tom prípade by som odrátavala čísla ale inak rovnaký postup, ako pri sčítaní. 45-43, 68-26, 97-65=x, 97-23=y, y-x atď
@neznamaznama asi to tak bude, ale aj tak je to podľa mňa divný systém počitania 😵
@sedmolinka Mám pocit, že občas tieto knihy robí niekto, kto nevychodil ani základnú školu. Chýba mi tam občas logika a systém. Najlepšie je, keď sa občas ani učitelia nevedia zhodnúť v niektorých príkladoch a každý ide po svojom. To ma vždy pobaví.
@sedmolinka je tam jasne napisane ODCITACIE pyramidy. Takze odcitavat. Mensie od vacsieho kedze naopak to nejde 😃
Takze prva pyramida 2, druha 42 atd
@neznamaznama to poradie odcitavania by mal tretiak uz vediet sam urcit, predsa nebude odcitavat vacsie cislo od mensieho. Ci?
@erinne Jasné, že áno, ale napr. môj vedel, že sa dá odčítavať aj väčšie od menšieho a výsledok je mínusový.
@kucminka, tak nasa je tretiacka a na prazdniny mali precitat knihu a urobit z nej projetk. Moja dcera ho ma zajtra prezentovat. Projekt este hotovy nema a ani knihu poriadne necitala. A pojde si ho snad este dnes robit. Vrazdila by som. Nemam na nu paku ako ju prinutit ucit sa.
@neznamaznama tak to je frajer😎
@erinne, prva uloha tento rok, zacala ju robit 21.30. To bola matika, to bolo v pohode. Na druhy den preitostu neotvorila tasku ze sak nemaju nic. Ja som v noci nasla ze nema domacu zo SJ, hovorim nevadi, dostane poznamku, tak jej treba. No sprosti maju stastie, ucka zazrakom DU nekontrolovala. To bola stvrtkova domaca. Robila ju nakoniec v nedelu o 23. hodine. Teraz akoze robi projekt, ale viac sa zabava ako robi. Uz som jej od nervov zjedla 150 gramove lentilky a takemr celu cokoladu, ja neviem kam to pojde dalej.
Ja odpadnem, ty mas deti rovnako stare ako ja 🙂
Keď tak čítam ako čerstvá vysokoškoláčka čo sa dnes deti učia.Veľa sa nezmenilo od mojej doby.Katastrofa :( a to som ešte mladé žiena.Aby sa rodičia učili doma s deťmi a deti chodia z jednej školy do druhej (domácej) a to je ešte len 3 ročník.Komenský sa musí v hrobe obracať.
No baby...Ja som bola presne ten rocnik..nie ,ze rocnik ale obdobie ked prisla jedna velka reforma v 5 rocniku.Myslim ,ze to bol rok 2008 alebo 2009 ...Ono to velmi zalezi od ucitelov ,skoly ci ziakovy chcu aj nieco odovzdat alebo len nasukat pisomky a dovidenia.Ja nevidim dovod ucit sa nieco ak ten ziak po 5 minutach zabudne co sa ucil len kvoli dobrej znamke.Pamatam si na biologiu na pisomku( Stredna skola).Do knihy som sa ani nepozrela..ziadne sme nemali. (vylucovacia sustava) dostala som 1dnotku...uz si presne nepamatam ale opytala som sa otazku a ucitelka mi nevedela dat odpoved.Takze ovlada len stredoskolske ucivo? Resp zakladna skola pretoze tam vzdy len nieco pribudne.Mne to pride ako keby si niekto vychovaval ovecky urcitu cast nech ludia vedia...Ale to ako sa vyhnut oblickovemu zachvatu vediet netreba naco..ved hlupy pobere kadzi tadzi tabletky namiesto toho aby zacal pit viacej vody kazdy den.Tak isto maturitu...ludia sa velmi kategorizuju pocas studia.Vyberiete si danu oblast a oni vam tam nasukaju este matiku lebo vsetci su geniovia ...matematiku vo vyssej oblasti potrebuju ucitelia,ITckari,matematici,fyzikari atd...ale nie clovek ktory sa venuje..uvediem seba ako priklad :dizajner a grafik,fotograf...viete ako mne znechutili skolu? Minimum tohl co potrebujem a maximum toho co nepotrebujem.Tie deti sa vo vyssich rocnikoch trapia napr s tou matematikou.Nehovorim ,ze vsetky.Ja som to vytiahla na dvojky.Ale za aku cenu mile mamicky? Mamina somnou obehala lekarou s krvavymi rukamy od stresu.(ekzem)Len aby som dokazala ,ze nie som blba lebo si to niekto mysli kvoli matematike a vynimocnost vasich deti je udupavana.V maturitnom rocniku som si tiez vypocula.Nikto mi neveril ,ze som mala zdravotne problemy cele obdobie.Samozrejme nedostatok znamok atd.Jednotky na maturite mi dat nemohli na zaklade vysvedcenia.Takze som mala len 2jky aj ked som vedela vsetko.Tie projekty co rodicia po praci maju robit lebo dieta je uz vecer unavene alebo..nic vzlom..ale vtacia budka z dreva ..to ma akoze ako dieta spravit? Nehovorim ,ze vsetky skoly su zle ,ze vsetci ucitelia ..pretoze aj ja mam par v hlave ktori by si zasluzili medailu ...naucili ma vsetko na hodine ani sama neviem ako ba dokonca aj mojich spoluziakov ...nie vsetci sme multitalentovane deti.Ale nepaci sa mi pristup...nejde ti jedna vec? Si debil...Spominam si na par ludi..jednotky od hora po spodok.Ale ti ludia nemaju vlastny nazor ani len na obycajnu temu.Vsetko len poucky v hlave a su mimo reality.Takze aj to hodnotenie mi pride chore samozrejme pri urcitych predmetoch.Na obcianskej nauke zo socioligie a psychologie som sa ja vedela vykecat na 1dnotky bez toho aby som zosit otvorila.Lebo to bolo zo zivota.Skola by mala naucit deti rozmyslat ako vedomosti vyuzivat nie ich zabudnut.Na co sa potom ludia ucia tak ako som uz spomenula napr.Amos Komenský? Mal velmi dobry nazor na celkovu vyucbu a skolstvo.Lenze v nasom skolstve sa vzdy najde to slovo ALE.Co furt ALE.Co je na tom tazke tym detom vstepovat vedomosti do zivota ucit ich to hrou.V dnesnej dobe je kopa vymozenosti.A nie len nabiflinkaj sa a zabudni mas jednotku nevadi ,ze si blby jak tago hlavne ,ze si ING a v hlave nasrano prax a zrucnosti nikde len blablabla.Ja viem ,ze takato populacia urcitym nemenovancom vyhovuje.Ale vy ste rodicia ,my sme studenti..kto to ma za nas menit.Buduje za generacia oveciek.Tak by som to nazvala.Tu stoj kde ta postavim vystuduj a bud rad ,ze mas co jest.To je jedno ,ze robis na niekoho ineho proste to tak je a bud ticho.Takyto postoj tu uz je dlho pradlho.Tiez su to len ludia.Nie nejaka velka moc.Na co je decku vediet ako sa vola polovica miest na mesiaci naco je mu vediet presne v ktorej kolonke na slepej mape sa nachadza 80 pohori alebo SPZ znacky ...Naco komu treba vediet pokial nie je jazykar vsetky slohove postupy ,styl.. atd..Teraz sa uz aj ja nato inak pozeram..no ved to viem tak super..Ale kde to okrem maturity toto pouzijem.Strata casu mladeho zivota.Je to len moj osobny nazor ako som sa na skolu pozerala ja 🙂 viem ,ze niekto povie ,ze matematika bez nej by som asi neprezila.Ale prezili by sme bez vela veci.Len si to neuvedomujeme ale stale zijeme v tom kruhu ktory nam bol vstepovany od mala.Musis!!!! A na otazku preco nedostaneme odpoved.Ja ako kreativny clovek sa zaujimat o jadrovu fyziku nikdy nebudem tak isto jadrovy fyzik by trpel ak by sa mal ucit o technologii fotografie..ale on sa to ucit nemusi lebo nie vsetci sme talent na umenie..ale vsetci mame mat talent na prirodne a humanitne vedy!!!!!! To dokazuje inteligenciu ked sa vsetci naucime to iste? Rovno sa podme naklonovat.Lebo dnes je talent len vada.Zaujima ma psychologia ,filozofia aj biologia ale studujem to sama popri skole lebo je jedno ,ze do tej psychologie vidim..tam treba aj patologiu 😂 keby nahodou som sa rozhodla byt doktor.Jak keby sme si tie predmety nemohli vybrat my.Ucitelka v materskej skolke nepotrebuje vztah k detom ovladat psychologiu ,etiku mat talent ,zodpovednost ,vyrovnanu povahu...nie ona potrebuje logaritmicke rovnice pretoze deticky v skolke sa asi ucia o zlozeni IT sieti mozno aj o atomoch z chemie.Pride mi to vsetko nedomyslene ba az smiesne a zaroven smutne.Clovek ktory neovlada perfektne gramatiku napr (ja) ale dokaze sa k niecomu vyjadrit tak je za debila a clovek ktory ju ovlada perfektne je za boha povazovany ...nevadi ,ze trepe 5tu cez 9viatu.Ved clovek si uz ani neuvedomuje aky bol vznik jazyka na co vlastne ma sluzit.On sluzi na KOMUNIKACIU nie na ROZBOR.Ale evidentne cudzincovi viac treba i/y rozpravat sa nenauci nikdy.Netrvrdim ,ze gramatika nie je potrebna v nasej civilizacii..Je..ale preco? Lebo si to zase len niekto vydupkal.Clovek precita text.Namiesto toho aby ho vobec pochopil zacne drbat do gramatiky.Akoze nejake i/y vyznam clanku nezmeni.Mozno tak jedine zmeni hladinu hormonov urcitym ludom ktory zmysel zivota vidia v despotickom obraze cloveka.Ak by som nebola naucena ,ze milujem ta nie je Mylujem ta...fajn meni to vyznam.Ale ak to vyznam nemeni 😂 na co tam je ten isty znak v tom istom vyzname? Ja nepochopim cele skolstvo a nepochopim celu komplikovanu existenciu zivota.Toto nie je zivot.Ale Stress-Zoo od utleho veku.Aby mlady clovek na tabletkach skoncil.Vizia buducnosti.Krasa , naozaj :(((

@ramone_666 presne tak..v druhej triede sme mali slovnicek a rozpisanu nasobilku do 100,to sme sa mali nabiflovat naspamat a vsetci sme to vedeli..dnes tie postupy akymi sa ucil moj syn nasobilku,no koniec,nie a nie ho to naucit..