icon

Moje dieťa (9r) kradne

08snazilka80
7. jún 2019

Ahojte, dcéra mi začala kradnúť. Najprv to boli také drobnosti od kamarátok ako postavičky z kinder vajíčok až mi raz volala kamarátka, že jej dcére zmizol koník zo súpravy my little pony, aby som pozrela doma. Ja som tomu nechcela veriť, dcéra mi prisahal že nič nevzala, až nakoniec som ho doma nasla. Nevedela som, ako sa mam zachovať, bol vo mne neskutočný hnev a zároveň výčitky, že niečo robím zle vo výchove. Samozrejme hračku musela vratit6s ospravedlniť sa. Ja som jej vysvetlila, že takéto správanie je nemysliteľné, že dospelí by išli za to do väzenia. Sľúbila, že sa to už opakovať nebude. No teraz v škole zmyzli nejakej spolužiačka hodinky, pýtala som sa jej, či v tom nemá prsty a samozrejme ze nie. Ale už mi volala triedna, že mám prísť do školy, keď som sa jej opýtala ohľadom čoho, tak mi nepovedala nič konkrétne že bude najlepšie keď sa o tom porozprávame osobne. Už som zúfalá, čo mám robiť, ako mám reagovať? Pred 4mesiacmi sa nám narodilo bábätko, je pravda, že dcére teraz venujeme menej času, ale nezanedbavame ju. Učím sa s ňou naďalej, v škole ma veľmi dobre známky, má veľa kamarátov, s ktorými trávi voľný čas, takisto ani doma jej nič nechýba. Od rôznych hraciek, spoločenských hier až po mobil. Zažili ste niečo takéto?

miradaa
10. jún 2019

@08snazilka80 medzi mojimi detmi je 7 rokov rozdiel. Dcera sa na babatko velmi tesila. Ale narodil sa chlapec a ona chcela sestru. Po narodeni zacala robit neuveritelne veci. Nicila dom, kreslila po stenach, vytlacila celu pastu do unyvadla atd. Pritom je rozmaznana, panovacna. Teraz ma 12 rokov a syna stale stucha, otlka atd. Skratka jej vadi a vyzaduje si pozornost stale. Nechcem ju stresovat psychologom, mam skusenosti ze si vypoculi a nepomohli. Nahodou sa preriekne niekde a deti z nej spravia psychopatku... ked nahodou nieco vzala ona, zbal si tasku a akoze chod do vezenia namiesto nej. Uvidis co spravi. Vela pevnych nervov, s nasou pubertiackou to uz potrebujem

jaja23
10. jún 2019

@08snazilka80 nečítala som všetky pripomienky, iba prvý koment a nesúhlasím, že sa to s nou môže tiahnu. Nerada to priznávam, ale aj ja som ako dieťa ukradla nejaké hlúposti, napr. Nálepky z tašky spolužiačky, mala ich tam nalepené a pod. Mňa to prešlo, možno ide iba o skúšanie, čo sa stane keď. Podľa mňa jej treba vysvetliť, že to nie je správne, možno po strašiť s niečím. Neviem, či by som ju hneď bila.podotykam ja už nič nekradnem 😁 ako prišlo, tak odišlo.

tslobik
10. jún 2019

Ano, dnes sa chodí okolo detí akoby boli z porcelánu a pritom niekedy stačí naozaj dať po holej. Ale to dnes nenahráva učebnicovým mamám. Môj muž tiež je pacifista a keď máme problém s malým, čuduj sa svete....najlepšie výsledky dosiahnem ráznym krikom. Môžem ja dohovárať, vysvetľovať podľa kníh psychológie, prosiť....nič. Ale keď sa naštvem, hneď zrazu malý počúva a urobí čo treba. A ani neplače. Výchova aká bola kedysi...mala určite svoj význam. Deti mali rešpekt zo všetkých strán....či škola, učiteľ, farár, rodič....a pod.

lucinka23x
10. jún 2019

@tehula zamyslite sa co píšete, ani ja nemám deti v profile ale milujem ich najviac na svete, to treba deti vešať na internet aby si cudzí ľudia mysleli ze ich ľúbime??! Tak toto je úbohé....

tehula
10. jún 2019

@lucinka23x ani ja nemam ani jedno z deti v profile. Pride mi cudne "priznat" jedno a zvysne nie. Co popisuje, vyzera ako ziarlivost na surodenca, tak sa len pytam. To je cele.

elisebah91
10. jún 2019

@08snazilka80 ahoj ,pisala som ti IP,vela sil prajem 🙂

andrea400
11. jún 2019

@08snazilka80 je to žiarlivosť žiarli na mladšieho súrodenca že jemu teraz dávaš viac pozornosti ako jej a chce na seba upútať pozornosť

andrea400
11. jún 2019

@veronikadomanova aj keď to má psychicky pôvod,, hranie,, sa so psychológom prečo si to spravila atď nič neporiesi je potrebné radikálne riešenie po zadku viem ze ma odsúdite že takto sa veci neriešia ale ani deti nemôžu žiť ako zvieratá v lese len preto aby sme ani po zadku necapli ale musia mať hranice a vedieť co už sa naozaj nesmie.

katkati
11. jún 2019

@tehula Presne, vôbec nemusí mať deti v profile. Pozastavili sme sa poniektoré len nad tým, že jedno dieťa tam má a druhé nie. Mám kolegu, ktorý má v práci na stole foto dcéry a syna, ktorý je starší nemá. Aj to sa mi zdá čudné. Čudnejšie určite, ako keby tam nemal žiadne foto. Ale zakladateľka myslím, viac pochopila ako sme to mysleli, ako ostatné, ktoré nedokážu pochopiť, že sme len v dobrom vyjadrili názor, či dcérka náhodou z nejakého dôvodu nežiarli. A to kradnutie ju určite po čase prejde. Je to len také detské predvádzanie sa, aby upútala pozornosť, si myslím.

dadka_bb
11. jún 2019

@08snazilka80 podla mna kradne pre to,ze jej vy nekupite. Mozno 100x od teba prosila nieco v hrackarstve,mozno aj toho draheho konika. A nekupili ste jej, si na rodicaku atd.peniazky nie su atd. Mala to vnima, a ukradne. Ju to tesi, nedomysli nasledky. Neviem no. Vezmi ju na nakup, kupte jej nieco pekne,nech s tym machruje v skole trosku.

mamalucy
11. jún 2019

Ahoj @08snazilka80 podla mojho nazoru tvoja dcera aj chape,ze ju lubis rovnako, ale proste citi tu zmenu a snazi sa to nejako spracovat. Je to proces a nic neide len tak zo dna na den. Urcite je to pre celu rodinu narocna situacia. A pre tvoju dceru zvlast,kedze doteraz bola 9 rokov iba ona ta jedina a zrazu je vsetko inak...Mozno sa snazi tymto celym na seba iba upriamit pozornost,ktorej uz aj napriek vsetkej snahe nema tolko ako doteraz...Chce to vela trpezlivosti,mala by si sa podla mna s nou o tom otvorene porozpravat,ze ta to cele trapi a povedat jej co prezivas a ako to vidis ty. Ubezpecit ju,ze tu budes stale pre nu. Ak mas placlive babatko a potrebuje sa nosit vyskusaj satku alebo nosic,ulahci ti to zivot v mnohych ohladoch.Rozhodne sa neboj navstivit aj psychologicku poradnu.V kazdom meste je CPPP, poradenske psychologucke centrum.Nikto tam urcite nechce tvoju dceru nalepkovat ale skor pomoct a poradit.Ak by aj dostalo nejaku nalepku,skor kvoli formalitam alebo poistovni... ale nie preto,aby sme dakoho chceli odsudit. Osudeniahodne je skor to,ak ma niekto problem a neriesi to. Podla tvojich komentov vidim,ze si spravna a slusna,uz len to,ze si s tym sem prisla chce odvahu a ochotu riesit to. Aj tu sa bohuzial najdu aj nie priliz stastne nazory na riesenia...Treba si vybrat to dobre. Verim,ze sa to vyriesi,ale niektore veci chcu viac casu... Pisem ti to ako promovana psychologicka a matka 2 deti zaroven. Drzim palce,maj sa pekne

mamalucy
11. jún 2019

A urcite si este vytic aktivity,ktore budes robit iba s nou,ako doteraz,pretoze aj ked babatko spolu kupete,prebalujete,...tak znovu sa to toci iba okolo drobca. Ona potrebuje byt s tebou iba ona sama,tak ak ked bude doma tato,alebo das babatko niekomu pokocikovat venuj sa iba jej

natuska87
11. jún 2019

@tehula jasná, kompletný "profil" to vyrieši!
Ach jaj, to sú úvahy...

moravcikovalucia
11. jún 2019

@08snazilka80 ahoj, moja dcera ma tiez 9 rokov, a uz v skolke zacala brat kadejake drobnosti, a este ju to stale drzi, naposledy jednemu spoluziakovi zobrala peračník, a mne tvrdila že jej ho dal, samozrejme nedal a musela ho vratit, vysvetlím jej to že je to zle a nesmie to robiť tak mám nejaky čas pokoj a potom znova niečo donesie a tvrdí mi že jej to dali. Mam podozrenie že je kleptomanka. Chodíme aj k psychologičke ale s niečím iným tak jej to nadškrtnem pri najblišom sedení.

tehula
11. jún 2019

@natuska87 pre niekoho s lahkou formou retardacie alebo pretlakom mlieka v prsnikoch, to zaiste problem "vyriesi".

Niekto nechape pisanemu slovu.

fkata
11. jún 2019

@08snazilka80 Fyzickým trestom sa takéto veci neriešia, ani krikom.
Ona nekradne preto, že tie veci potrebuje, ale z iných príčin. Buď potrebuje na seba upútať pozornosť, alebo má pohnútku kradnúť. Pokiaľ máte nato trpezlivosť, bez kriku sa s ňou porozprávať a ak nie, ponechala by som to na psychológa.

zunastruna
11. jún 2019

preboha, bitka určite nie!!! Rozprávaj sa s ňou. Veľa a často. Ako sa má, ako sa cíti, aký mala deň. Určite by som sa poradila s niekým, je to z jej strany volanie o pomoc, strhávanie pozornosti na seba. Potrebuje to čas, trpezlivosť a prísť na to, prečo to robí, aký má z toho pocit. či by sa jej páčilo, keby to niekto robil jej. Ako hovorím, skúste buď školskú psychologičku, alebo si nájdi niekoho sama... alebo skús kontaktovať Maťu z efektívneho rodičovstva, ja keď som riešila problém s dieťaťom, veľmi mi poradila. Minimálne ti poradí, na koho sa obrátiť. Len ju, prosím ťa, nehreš a nebi. Tadiaľ cesta určite nevedie. Daj vedieť, ako si uspela. Držím palce.

nika898
11. jún 2019

@08snazilka80 nechcem sa hrat na mudru ani nic podobne ale moze ist o kleptomaniu. Vtedy clovek "kradne" veci akekolvek cenne aj bezvyznamne. Na gymply sme mali psychologa ktory bol kleptoman povedal nam o tom a hnet na prvej hodine nas o tom upozornil ze ked nam zmizne pero alebo mobil na stole tak si ho mame pytat. Inak to bol riadny typek a vlastne ani neviem ako mohol vystudovat psychologiu. Kleptoman nevie ze nieco "ukradol" takze ak ti povie ze nie tak si neuvedomuje ze to vobec zobrala nemusi ist len o klamstvo. Ano vela rodicov by v takomto pripade reagovali bitkou/trestom asi aj ja ale myslim ze je lepsie najprv sa poradit s odbornikom pripadne a pediatrickou a uvidis co bude nasledovat. Drzim palce aby sa to co najskor vyriesilo 😊

atrami
11. jún 2019

Ja si spominam, že som vzala susede ako dieťa rúž. Zadok som mala modrý týždeň a pomohlo.

08snazilka80
autor
11. jún 2019

Ďakujem dievčatá, vo štvrtok ma čaká pohovor s triedou, sama som zvedavá aké následky to bude mať v škole a bude mať ona postoj k tomuto všetkému

dadka_bb
11. jún 2019

@08snazilka80 pozeram ze ste z BB , oslovte mamicku @nadirah. Je uzasna detska psychologicka.

08snazilka80
autor
11. jún 2019

@dadka_bb dnes som sa manželom o tom rozprávala a nechce ani počuť o tom, že by sme k psychologicke išli. Hovorí, že hneď jej dajú XY diagnóz, že to musíme riešiť sami

dadka_bb
11. jún 2019

@08snazilka80 manzelova reakcia ma vobec neprekvapuje. Ak citite ze potrebujete radu,napiste tej babe fakt. Je mlada mamicka,uzasna.a ziadne diagnozy mirnix dirnix ani nic vam neda jemine.muz pozera vela filmov asi. Ona sa hravou formou popyta, zahraju sa hry, ja neviem. Oni na to maju metody. Ju som vam odporucila na zaklade vlastnej skusenosti. Urcite jej neda vymenny listok do ustavu.

08snazilka80
autor
11. jún 2019

@dadka_bb môjmu mužovi je to ťažko vysvetliť, je to stará škola

dadka_bb
12. jún 2019

@08snazilka80 napis jej bez toho aby o tom vedel.nemusite tam hned ist

princessawsm
12. jún 2019

k tym fyzickym trestom... moja skusenost je takato: mala som asi 11 a moja mamka pracovala v jednej vecierke. Majitelka mala dcery v mojom veku. Samozrejme ze sme spolu vymyslali kraviny. Ja inak spokojne dieta, jednickarka. Uz ani neviem ako, ci uz to bolo z ich hlavy alebo co, ale doslo az na to, ze sme z vecierky zacali kradnut. Najprv zuvacky, potom peniaze. Vedela som ze je to zle, ale baby ma ubezpecovali ze je to okay. Nic som nepovedala. Samozrejme sa to prevalilo. Moja mamka ma zrezala psim voditkom tak, ze som na druhy den nemohla sediet v skole. Taka bitka ze keby to videl niekto cudzi tak mamka uz je v base. Ale, odvtedy som zarezavala dobrotu len tak svistalo. Nevyrastol zo mna nijak psychicky naruseny clovek, a s mamkou mame krasny vztah. Proste bolo treba, aby to do mna doslova vtlkla, ze sa take nerobi... :D Tym netvrdim, ze bitka je dobra, alebo zla. Spominam len skusenost. Tot vsjo. 🙂

katkati
12. jún 2019

Podľa mňa ľudia, ktorou bijú svoje deti, by ich nemali mať.

08snazilka80
autor
12. jún 2019

@katkati no ale zase je rozdiel keď niekto svoje dieťa bije neustále ako keď mu dá jednu za ucho pre správanie raz za uhorský rok. Ja tiež niesom zástancom toho, aby sa dieťa tlklo, ale sú situácie keď rodič všemožne vysvetľuje, dáva trest, zaracha a nepomôže to. Niekedy naozaj keď dieťa dostane facku od rodiča, tak to pomôže. Nemusí byť silná, dieťa často zamrzí už len to, že vôbec od toho rodiča dostalo po zadku, alebo ústach. Moja keď mala 7rokov,nastúpila do školy, tak pochytila správanie od spolužiakov, dola drzá, odvravala atď... Mohla som jej ja vysvetľovať že to sa nerobí, dostala trest ani to nepomohlo, práveže mi to robila ešte napriek a vyskierala sa pri tom. Tak som jej dala po ústach nie silnú, nemám ,, gule" na to, aby som svojmu dieťaťu fyzicky ublížila. A čuduj sa svete, pomohlo. Povedala som jej, že to, ako ju boli ta facka, mňa boli, ako sa ona správa a ešte viac ma to bolí. Od vtedy vie, že tak sa nespráva. Včera som sa s ňou rozprávala o tom, že my ako jej rodičia sme zodpovední za to, čo robí a že sa môže stať, že k nám prídu policajti a mňa aj oca vezmú do väzenia. Ostala zaskočená. Povedala som jej, že keď pôjdem do väzenia ja aj oco tak ona so sestričkou pôjdu do detského domova. Rozplakala sa, tak ľútostne a sľúbila, že to už viac neurobí. Snáď to tak aj bude

katkati
12. jún 2019

@08snazilka80 Nemusí to ani velmi bolieť, ale to poníženie a strach, že mi ublizil človek, ktorý má má chrániť. A strašiť 9-rocne dieťa väzením rodičov, no neviem, podľa mňa cez čiaru. Určite neprehliadat, že si zobrala niečo, čo jej nepatrí. Ale brať to aj s nadhľadom, veriť jej, že už to nespraví a samozrejme vysvetliť, že to nie je správne.

dadka_bb
12. jún 2019

@katkati Na niektore deti tieto montesori sracky nezaberaju. Akoze dieta nieco ukradne, zbije ine dieta, vypliesta sa rodicom,a my ich mame podla tychto novodobych sraciek len objimat a vravet im ako ich lubime,a vysvetlovat. A nema to konca kraja.... Dam jednu po pysku a vybavene. A nie nebude mat traumu do 45ky a nebude sa vedet zamestnat. Nebavime sa o tyrani deti kriste,ale o tom ze niekedy ta jedna vychovna sadne jak rit na serbel, a je potrebna.