icon

Môže mať druhák jednotku napriek priemeru?

16. jan 2024

Syn má zo slovenčiny priemer 1,67, je druhák, má samé jednotky, ale z diktátu žiaľ dostal dve trojky a jednu dvojku, takže mu to takto vychádza. Myslíte, že je šanca že bude mať na vysvedčení jednotku? 😀 Píšu ešte veľkú písomku, tak možno aj tá o tom rozhodne ešte. Môže dať učiteľka 1tku aj keď priemer známok sa skôr prikláňa k dvojke? Príde mi to také kruté, keď za zopár chýb v diktáte, možnože aj skôr z nepozornosti, by mal dvojku, keď iné predmety má samé jednotky.

belllinka
17. jan 2024

@simoli ide o priemer 1,67.

aurora33
17. jan 2024

No veľmi si protirečíš. Že ti nejde o známky? Ale áno, ide. Ak je uňho trojka skvelý výkon, tak neviem neviem…

matka317
18. jan 2024

Dcérka 2. rocnik... ma vsetky predmety na 1 aj citanie aj pisanie za 1, raz si nezapisala, ze maju diktat...este aj ohlaseny, presne vedela, ktorý to bude a zabudla na to, takze dostala 5. A nahana teraz jednotky na opravu, poucila sa a poctivo si zapisuje vsetky ulohy, takze teraz, ked maju mat diktat a vie o nom tyzden vopred, prve 3 dni ho len opise a potom jej ho kazdý deň diktujem. A prejdeme si na zaver chyby, ktoré napísala. Inak sa nám to tie deti nenaučia, je to pre ne nove ako aj pre nas bolo, len opakovanie im pomoze. Posledne 2 dni mala diktat bez chyby, a dnes ho pisu... tak som zvedava. Ale ak bude mat 2 zo SJ na vysvedcku, tak ju pochvalim za jednotky aj za dvojku so slovami, ze vidi ze tie diktaty musime trenovat...mimo to keby im capla uplne iny diktat nez ohlaseny, chybam by sa nevyhla, to uz by musela byt nadrtena vsetky slova

autor
18. jan 2024

@matka317 kks že diktát, ktorý píšu na písomku majú týždeň dopredu 😳 Tak naši píšu taký, ktorý v živote nevideli. Takže preto ma z nich dvojky, trojky. A diktáty trénujeme každý deň doma.

belllinka
18. jan 2024

@matka317 tiež som prekvapená, to im učiteľka dá týždeň dopredu presne ten diktát, ktorý budú písť a oni si ho doma do aleluja trénujú? 😨 Tak to som ešte nepočula. A ak o ňom nevie, tak ho napíše na 5? Tak asi bude niečo zle a skôr by ste mali zapracovať na naučení gramatiky, aby vedela písať bez chyby aj text ktorý nepozná. A nie iba taký, ktorý je naučená naspamäť.

qwert87
18. jan 2024

@matka317 tak toto som.este nepocula. Pisat diktat na znamku, ktory si ziak doma tyzden precvicuje. To musia mat vsetci jednotky. Ked dcera o nom nevedela, teda ho necvicila tyden, dostala 5? Tak asi to bola adekvatna znamka. To akoby dostali ziaci test so spravnymi odpovedami tyzden dopredu. Zasnem

sense
18. jan 2024

@matka317 tak to majú akú super učiteľku ze dajú domov diktát na trénovať. Moja diktát nikdy nevedela dopredu.

vinkel
18. jan 2024

Keby sme mali my také výhody ako majú teraz ja mám čisté jednotky.

dskjhfdlkdjhl
18. jan 2024

@sense No, neviem, ci je to super ucitelka. Ale v triede ma asi vyborne znamky😉

simoli
18. jan 2024

@matka317 a mne sa to páči. Pre prvý a druhý ročník je to super prístup...učiteľke klobúk dolu...

belllinka
18. jan 2024

@simoli a čo to tým deťom dá? Že keď sa naučia text naspamäť, tak dostanú jednotku? Druhák už má vedieť, aké I Y sa píše po tvrdých a mäkkých spoluhláskach, kedy sa píše mäkčeň a kedy nie. Ako inak, ako diktátmi si to má natrénovať?

simoli
18. jan 2024

@belllinka prvák a druhák má vedieť všetko to kde občas aj deviatak sa sekne?? Myslím jednotkár deviatak, aj dospelému sa stane? Ale baby....ach...Je to môj pohľad po 12 ročných skúsenostiach 🙂 Vy máte iní...🙏

belllinka
18. jan 2024

@simoli no veď na to sú v tom druhom ročníku, aby sa tie tvrdé a mäkké spoluhlásky naučili. Či prídu do tretieho a zrazu to budú ovládať? Tam im pribudnú aj vybrané slová, to bude pre tie decká šok, keď už budú písať normálne diktáty 🙂

prdolatanacestach
18. jan 2024

@viky7 @autor prváci druháci by sa nemuseli znamkovat vôbec... Môj názor. Je to úplne demotivujúce, keď ešte len nastúpi do školy a už trojku lietajú. Dieťa si potrebuje na tu zmenu zvyknúť. A tiež si myslím, že bodky čiarky by mohli brať ako "polchyby". Majú ešte ďalšie dva roky ma 1.st aby sa to naučili. Celkovo sú známky aj subjektívnym hodnotením učiteľa. Bolo to tak a vždy aj bude. Skôr si myslím, že treba dieťaťu vysvetliť, že nie vždy je nedeľa, nie vždy sa darí, sú lepšie, horšie dni. A vždy je možnosť to v ďalšom polroku opraviť. Nejak pozitívne ho motivovať, nech nestratí chuť do učenia.

yanni
18. jan 2024

Autorka, len aby si nebola prekvapena, teraz mu prilepsi, dieta (aj mamicka) , ze supeeeer, a v 3-4-5. rocniku "zrazu" bum, aby nemal aj trojku z tej SJ, ked uz teraz ma problemy. Slovencina az taka tazka nie je, ked sa clovek nauci poriadne vybrane slova a slova od nich odvodene, vela cita (a ma to v oku), tak nema co velmi pokazit. Prakticky z casti pis ako pocujes. Ak mas zdrave dieta bez dys, tak sa pravopis da dobre nacvicit. Ked uz teraz ma 3-4, tak pocitaj s tym, ze to dalej nebude mat lahke. Na Slovensku ste este velmi nastaveni na same jednotky a prihliadanie a prizmurenie oka, ved hadam nebude solova 2 atd. Ja som mala raz na ZS solovu dvojku z vytvarnej. No a prezila som. Aj vystudovala v zahranici aj aj aj. A v zivote sa nik nepytal, ake znamky som mala na ZS, na SS a dokonca ani na VS. Ked dietatu nebudes prezentovat, ze jeeeezis, jedina dvojka, chidaci malicky, zrutis sa teraz, treba psychiatra, tak tot to dieta bude brat uplne normalne. Ano, mam 3-4, pbcas nejaka 2jka, mozno nejaka 1 z ustnych odpoveda, tak lepsie ako ta dvojka na vysvedceni to nebude. Ked chce mat lepsiu, musi cvicit a nie to hadzat na ucitelku, ze mu pokazila pekne vysvedcenie. A ake je vlastne "pekne" vysvedcenie?

yanni
18. jan 2024

@prdolatanacestach ale aj tie bodky a ciarky su dolezite, v slovencine aj mäkcene a dlzne. Ked sa to nepodchyti hned na zaciatku, tak s tym bude mat problem. Mne to napr. strasne bije do oci, ked pisem bez znamienok (tak ale to ma iny dovod). Jednoducho ten pravopis potrebujes vsade. To nie je len o skole a znamkach.

slavomira236
18. jan 2024

@prdolatanacestach u nas jedno dievca prepadlo v prvom.bola korona rodicia na to kaslali tak nepresla.

slavomira236
18. jan 2024

@matka317 to je zaujimave ze dcerka vie dopredu aky budu pisat diktat..a trenijete ho prepisujete. Kontrolne diktaty na znamku deti nedmu vediet do predu..moj 4tak pise bez chyb a nevie dopredu aky budu pisat. To som este mepoculA a toam 45 3 tie dieta zeby deti vedeli diktat dopredu ktory bude

betulinka1
18. jan 2024

Viaceré pisete, ze ste sa nestretli s diktatmi dopredu. Kamoskyn syn na dedine dostávali diktát vzdy najprv domov a potom pisali v skole 🙈🙈🙈 nepíšu ziadne písomky prírodoveda, vlastiveda v 4 ročníku, iba ústne ma dve znamky za cely pol rok. Znamky zo SJL dostavaju aj z citania 🙈🙈🙈. Cize naroky skoly evidentne 0. Takze je to aj o skole a náročnosti ako zvolí ucitelka. Asi si viem predstavit ako prebieha monitorng v 5 ročníku na tej skole, kde im radia ucitelky. Cize spravodlivosť netreba cakat ani školstve.

sense
18. jan 2024

@dskjhfdlkdjhl to bolo myslene s nadsazkou... Lebo vidno tie výsledky dieťa sa naučí diktát, ma 1 al 2. Keď sa nenaučí diktát tak 5. To je vizitka znalosti.
Ale tak možno medzi rodičmi obľúbená keďže deti majú dobré známky

janka95
18. jan 2024

Môj malý je tiež druhák. A on spraví v diktáte aj 8 chýb. Aj keď ostatné má všetko na 1ky . Nepozornosť. Snáď sa naučí časom viac sústrediť.

dskjhfdlkdjhl
18. jan 2024

@sense aj som si myslela, ze si to tak myslela😉

prdolatanacestach
18. jan 2024

@slavomira236 to bola výnimočná situácia. Rodičia suplovali učiteľov...

slavomira236
18. jan 2024

@betulinka1 nemyslim ze davanoe diktatov dopredu nieco dobre detom da. Moj co pise bez chyby by ho napisal maspamat ani diktovat by memusela po tyzdni.

tianna
18. jan 2024

Ozaj toto riešiš? Veď aj dvojka je super 🙂

slavomira236
18. jan 2024

@matka317 zrazu vynimocna situaciA..tyzden trenujes diktat s dcerou a aj tak ho napise doma s dvoma chybami???

staleja
18. jan 2024

Podľa mňa bežná prax na dolnom stupni písať najskôr nácvičný diktát, ktorý sa nápadne potom podobá tomu ktorý nakoniec píšu naostro a na známku. Len v dnešnej dobe sa tie diktáty už potom nenosia domov, pípne len známka na edupage. Takže máloktorý rodič vie, že ich dieťa písalo ten istý diktát ako ten čo majú doma v zošite slovenčiny.

betulinka1
18. jan 2024

@slavomira236 neda ani podla mna ale deti maju same jednotky a rodicia su spokojni. To staci nie. Kamoska chce dat maleho na 8.rocny gympel, Ved je jednotkar 😉, som az kavu vypľula pri tejto info, ked porovnám, ze mame 9 známok napr. z vlastivedy a z toho 7 z pisomiek. On ma 2 a z ústnej odpovede a vedel dopredu, kedy ho bude skusat. Cize asi tak o urovni skol na porovnanie mesto a dedina. Moj ma jednu 2 a na 8 rocny gympel by som ho nedala, lebo si ked zase vidim jeho niektore spolužiačky, ze uplne same jednotky aj s pisomiek bez ucenia s rodicmi, staci im pocut na hodine, tak to povazujem za sikovne deti, ktore na gympel patria.

slavomira236
18. jan 2024

@staleja moj je 4tak a oni nepisu v skole ani nacvicne diktaty. Rovno naostro. V 3tom pisali jeden a v druhom 2 cvicne. A videla som zosty. Kazdu prvu stredu v mesiaci mame konzultacne hodiny s triednou. Aj na individualnom rodicku ukaze vsetko rodicom co za tyka slovenciny a matiky

staleja
18. jan 2024

@slavomira236 To vážne píšu len diktáty na ostro? Pozerala som koľko mali naši v 4 triede v druhom polroku a mali len 3. Ale teda diktatov sa v škole napísali kopec. Ale to len trénovali a nedeptali sa známkou. Ono asi záleží fakt od školy a teda som veľmi spokojná, že mám deti tam kde mám. Jedno už je na 8 ročnom a druhé tento rok ide skúsiť prijímačky. A poviem vám, že zatiaľ čo na zakladke u nas je váha známky diktatu 1,5 a ostatné 1, na gymply veľké písomky po celku váha 2 a polročné 3, no diktáty len váha 1.