Môže riaditeľ zakázať rodičom vstup do školy?
Ahojte. Kazde rano pri odprevadzani deti do skoly chodime s nimi do ich chodby, odkial sa deti idu popriezliekat do vedlajsej chodby (prvak a stvrtak). Cakame tam na nich lebo mame ich tasky (dost tazke) a aby sme sa proste rozlucili. Viacero rodicov tam stoji rovnako ako my. Nikdy ziadny z nas nezavadia, je tam presne priestor kde mozeme stat a pockat na deti. Nikdy nas tam nebolo vela naraz a nezavadzali sme nikomu.
Od dnes nas ucitelia odtial vyhodili, ze deti to vzladnu same, tasky si maju brat zo sebou a zakazali nam rodicom vstupovat do skoly. Samozrejme ze to zvladnu same ale tie tasky si nemaju kam pri prezliekani davat, chodbicka kde sa prezliekaju nie je velka naopak je dost uzka na tolko deti a skrinky maju na sebe, cize ked sa jeden hore prezlieka zavadzia tomu pod nim a nie to este mat pri sebe aj tasku. Inde tasku dat nemozu lebo bud im do toho iny kopu alebo cez to neprejdu. Na miesto kde stojime my rodicia si to tiez dat nemozu lebo je tam vacne spina a mokro, tasky by mali po par dnoch znicene.
Nevadi mi ze by chodili deti do skoly same (aj ked neviem ako s tou taskou) len ma zarazilo, ze riaditel moze zakazat rodicom vstup do verejnej skoly. Moze vydat takyto zakaz? Ked sme sa pytali preco sa to zmenilo, vraj deti su samostatne a my rodicia nemame co v skole robit.
@akvi Áno a ak má tak závažný problém, že k tomu potrebuje v triede rodiča, potom si ten problém žiada odborné riešenie. Či už je to šikana alebo čokoľvek iné. Inak ty si fakt myslíš, že niekoho prestane okolie šikanovať a začne ho brať seriózne, ak si do triedy privedie rodiča?
Väčšina škôl má zákaz svojvoľného vstupu rodičov. Ty z toho zákazu robíš niečo absolútne, akoby sa za dieťaťom zatvorila brána a už nikdy sa nedozvieš, čo sa tam deje - ale tak to predsa nie je. Dieťa sa ti ešte v ten deň zjaví doma a bude ťa informovať, kontakty na školu sú verejné. A ak je nejaký problém, tak sa do školy rodič predsa dostane - ale nie preto, že školák sa bezdôvodne bojí prejsť cez chodbu do šatne.
nase dvojicky same slapu hore ku skole cez rampu ani rodicia nesmu tasky na chrbat a idu..skus sa s ucitelkou dohodnut ci je nutne vsetky ucebnice nosit domov..
@lujza123 nejakých cca 10 rokov dozadu sa ešte mohlo autom chodiť a parkovať pred predným vchodom našej školy. Roky panoval úzus, že len ucitelia tam chodia a parkujú, spolu to mohlo byť tak 6 áut. Samozrejme, ako išiel čas, rodičia vozili dietka až pred vchod, jeden otec naozaj, keby mohol, vojde tym autom až do vestibulu, večne dcéru vodieval do šatne, čakával ju v šatni po vyučovaní, až do konca 9.r, a ešte sekiroval dozor.
U nas je mozne takmer cokolvek- zakaz chodit do nemocnice, zakaz prist do porodnice, zakaz deti tam a rodicov inde. My sme spolocnost tak rada rozhodujuca o inych a podvolujuca sa v inych sferach az je to divne. ….Len taky povzdych, nic na tom netreba riesit. Ja len, ze je to absurdne, ze sa k sebe nevieme spravat rovnocenne - partnersky.
Boze moj, uz tie deti nechajte konecne nech sa ucia byt samostatneeee..to sa ani neda citat
Zeny ja vas akoze vobec nechapem... rozculujete sa tu a osocujete jedna druhu akoby islo o zivot... potom od zien na MK len citam ako je svet zly a ako sa ludia zmenili ale pritom tu sami osocuju a vysmievaju sa jedna druhej... ja chapem ze kazda ma iny nazor a iny pohlad na svet ale ak si ho navzajom nebudete respektovat tak sa necudujte ze ani inde si ten nazor nerespektuju a vsetko ide do...ehm slusne povedane kelu...
Druha vec je ze ja som nepisala ze svoje deti prezliekam, alebo ze s nimi chodim do triedy alebo ze si kyvame z okna... nie.... ja ich len odprevadim do skoly, pockam nez sa v satni prezlecu, dam im tasky, pusu a odchadzam... nechapem naco tu riesite podobne veci ked otazka bola ina a odpoved som dostala, za ktoru mimochodom dakujem este raz...
Ale aj tak k tej vasej teme: Nechapem napriklad, co je "zle" na tom keby som im aj zakyvala z okna alebo im chcela z hocicim pomoct. Akoze co sa svet zruti alebo co? Chcem si uzit deti pokial to ide lebo ked budu mat 11 a viac uz o mna nebudu mat taky zaujem ako teraz tak preco to nevyuzit...
Nebudem matka ako jedna od nas, co deti rano doslova z auta vyhodi a pride si pre ne az ako pre posledne a aj to ich potom da na rozne kruzky aby neboli doma a ked aj maju den bez kruzku tak idu starym rodicom...
A prosim bud budte k sebe mile a respektujte sa a svoje nazory alebo temu necham zmazat adminom aby bol klud
Určite to nie je celoplošne. Poznam školu, kde normálne chodia rodičia k skrinkam v škole. Chvalabohu.
A ty robíš to isté v svojom poslednom príspevku - odsúdila si matku, ktorá má iný štýl ako ty.
@zuzanockamt uviedla som priklad co ja robit nebudem... ona nech si robi co chce jej zivot, jej deti...
Miestami mi táto diskusia pripadá ako paródia. Uf, sprevádzať dieťa, aby ho náhodou niekto nezhodil?! 🤣🤣🤣 Mám dosť. Veď nech sa tam nahrnu všetci rodičia a vodia svoje detičky po schodoch. Či to už nie?
Nedávno mi jedna kolegyňa učiteľka povedala veľkú pravdu. Spýtala sa ma, či viem, ako rozoznam rodiča, ktorý je otrokom detí? Nosí im tašku. ☝️
U nas je to kvoli bezpecnosti. Na zac.sept. akceptovali rodicov prvakov, ale inak je zakaz vstupu rodicom do skoly..
Je to bežne koli bezpečnosti deti aj učiteľov u nás na ZŠ je to už niekoľko rokov
My tiez nemozeme s prvackou do vnutra vobec. Inak sprvoti som bola sokovana, dieta tazku tasku, skrinka sa jej tazko otvarala,este sama odniest obed do jedalne, nosi si vlastny, potom do triedy na inom poschodi. Ale potom som bola stastna, ze waw, aka je sikovna, samostatna, vsetko zvlada. A to je velka skola 800 deti.
Inak u nas ani do skolky nemozem ist s malou, aj tam mame zakazane :D
Je to úplne normálne, riaditeľ ma na to plne právo, len je zvláštne, ze až teraz. Ja mam druhácku, ma ťažkú tašku a nenosím jej ju. A nevidím dôvod prečo by som mala chodiť ako matka do budovy školy, odprevadiť áno a idem preč. Občas už chodí aj sama. Som rada, ze na dcerinej škole opatrenie zákazu vstupu platí, je to kvôli bezpečnosti a aby rodičia nenarúšali chod školy.
U nás sa normálne do školy môže ísť. Nevodi sa ku triede ale vestibul, šatne sú prístupné. Ja som chodila len na začiatku s pravačkou do šatne. Teraz len podávam obed, aby upratovačky odniesli do jedálne. A žiadne hity ľudí tam nie sú, ako tu ženy panikária a predstavujú si neviem čo.
@zuzanockamt "Hlavným princípom slobodnej školy je, že sa deti úplne samostatne rozhodujú, čomu sa budú po celý deň venovať, neexistujú rozvrhy, ani vyučovacie hodiny. Deti sú tak v plnej miere zodpovedné za svoje vzdelávanie"
😅😅😅😅😅😅😅 Poznam dnes uz dospele deti zo Stainerovej skoly (slovenske Montessori a Waldorf) a dakujem. Videla som, zazila som a vidim priamy prenos zufalych (dnes uz dospelych) deti ktore su absolutne pozadu za svojimi rovesnikmi, nemali sancu sa dostat na specializovane ako stredne a uz vobec nie na vysoke skoly - mi stacilo.
@kittykat22 akoby som to povedala, ale tie deti boli šťastné 😉, rodičia spokojnučkí, lebo známky nemali....
Toto požadujú aj teraz v novej reforme, deti nemusíme naučiť, máme ich len viesť, nasmerovať, ukázať im cestu.... budú v škole šťastné, rodičia spokojní.... ale vedomosti.....
Áno môže, aj na našej škole to tak od korony funguje a lepšie tak ako pre rodičov aj pre deti aspoň sa naučia samostatnosti. Niektoré robíte z tých detí strašné fajnovky a nedbali by ste im tú tašku rovno aj do triedy zobrať.
@akvi ty sa vo viacerých diskusiách dosť obúvaš do klasických škôl a hlavne učiteľov, všetko, čo ti zaváňa nejakým systémom ti vadí. A v tejto téme znovu v tom pokračuješ. Ak si ty nezvládala dozor na chodbe, tak to bol problém teba a tvojej školy, mohli ste dozor posilniť, lebo sú aj dedinské školy,kde na chodbe stojí viac ako jeden učiteľ. Takže mali ste hľadať riešenie, keďže píšeš, že vo vašej škole údajne veľkí žiaci išli udupať malých.
A s tými dospelými v priestoroch školy....tak ako okrem toho, ako ti už písali ženy vyššie, tak nie je šanca ako ty píšeš, do pár dní spoznať všetkých rodičov. A ešte taká vec, v zime by sa tam dovalilo kopec rodičov, ktorí si na 100% nebudú utierať 5x mokré topánky do rohožky- navláči sa tam voda, sneh s blatom a do toho tam budú poskakovať deti prezuté už v papučiach, bude sa im šmýkať a môže dôjsť k úrazu.. Čím menej ľudí v priestoroch, tým je to aj v tomto ohľade lepšie. A to nehovorím,že ako sa poďakujú upratovačky, že im behajú v mokrých, zablatených topánkach rodičia hore dole po škole a nebodaj ešte do tried.
@akvi problém je práve v tom, že ten dospelý, ktorý do šatne vkroci nemusí byť ničí rodič.
A to, že dieťa rodič odpredaji do vestibulu či rovno šatne nijako nezabráni soteniu iným žiakom To si myslím hrozí omnoho viac na chodbe, WC či v triede.
Budu teraz rodička chodiť i tam?
V škôlke je predsa úplne iný stav. Tam máš naraz malý počet detí v jednej triede predsa.
A z reálneho života. U nás sa stal pripad, keď dieťa A sa stazovalo doma na dieťa B, že mu robí zle. Nahnevaný rodič, si vyčkať dieťa B (podla opisu) a robil tam na dvore s nim poriadky. Videli to aj iné deti. Problém bol, že to dieťa nebolo tým dieťaťom B. Bolo to iné podobné dieťa. A už sa v skupine mesta spustil lynč. Teraz si vezmi, že by ten rodič mal prístup až do šatne. A bol napríklad poviem ešte temperamentnejsej nátery, čo nemá problém vylepšiť aj učiteľovi, keď si myslí, že je v práve.
Nerozumieš tomu lebo si to zrejme nezažila. Pohybujes sa v inom prostredí, priateľskom, komunitnej, kde ste všetci na jednej vlne a snažíte sa spolu vychádzať.
@akab tu zas si myslím, že nemusí to tak byt. Mam známych, ktorých deti chodia na súkromnú školu. A nemajú úlohy, známky učia sa iným spôsobom. A predstav si, že v rámci testovania 4takov minulý rok v slovenčine a matike patria medzi 25% najlepších. Dokonca predbehli školu zameranú na matiku.
Takže dá sa to aj inak.
Inak autorka, ak je problém, že decká si nemajú kam zložiť tašky, tak treba školu požiadať, aby na to miesto, kde ste stávali a tašky držali, dali nejaké lavičky a vešiaky.
@kittykat22 moja známa mala dieťa na waldorfskej, po 3rokoch ho brala preč, pretože dokopy nič nevedel a pomaly sa trebalo chystať na strednú

@kittykat22 inak je strasne srandovne, ako si domyslas o mne vsetko mozne aj nemozne..