Náboženstvo verzus etika
Ahojte baby, aký je váš názor na náboženskú výchovu detí? Je podľa vás správne dovoliť, aby v škole sa dieťa zúčastnilo náboženskej výchovy? Ak áno prečo? Ak nie prečo? Alebo dieťa prihlásiť na náboženskú výchovu až ked sa samo rozhodne či chce prijať náboženstvo za "svoje"
@nalla ale vidim, ze ty si odbornicka tak v teme UPT, kde sme minule diskutovali, len to tam zamkli a taktiez v nabozenstve... pre mna je napr. tiez cirkev zbytocna a vsetci ti smiesni pani v smiesnych ruchach za nekrestanske peniaze a ciapkach. poväcsine maju daleko od toho praveho bohu vo svojej namyslenosti, spupnosti, v skandaloch ci ekonomickeho, alebo sexualneho charakteru, alebo v politikarceni... jednoducho ceirkev je pre mna najväcsia mafia. samovymenovani prostrednici bozi... maju veru daleko od chudoby a skromnosti o ktorej stale hlasaju...
@rikarika ale na náboženstve sa neučia dejiny náboženstva a pod., hlavne nie na prvom stupni ZŠ... a pýtať sa deviataka na čokoľvek zo školy, keď je v najväčšom pubertálnom ošiali, je samo o sebe nezmysel, škola je nepriateľ č.1 a svet je gombička, kde nepotrebuje ani len násobilku a pravopis, nie ešte nejakú etiku... ja osobne si pod pojmom náboženstvo predstavím náboženskú výuku všeobecne, tak ako som opísala, že sa deti dozvedia niečo o každej viere, ako to vyzerá v Číne, v Izraeli, v Turecku, čo je synagóga, budha, či ramadán...to čo je ponúkané na našich školách, je kresťanstvo - a to je sakra rozdiel, lebo tak ako matematika nie sú len logaritmy, tak aj náboženstvo nie je len kresťanstvo... a etika deťom možno nič extra nedá, ale zas ich ani extra nezaťaží, majú to ako takú oddychovú hodinu, často sa bavia o tom, čo ich trápi, čo ich teší...
osobne by som to, čo sa nazýva náboženskou výchovou, zo štátnych škôl raz a navždy vymazala, štát nemá čo suplovať farára...
Som proti vymazaniu náboženskej výchovy zo štátnych škôl.
Akým právom? Pokiaľ dieťa vyrastá v kresťanskej rodine, prečo má strácať čas na etickej výchove ako na hodinách občianskej výchovy za totality.
Náboženská výchova môže dať dieťaťu veľmi veľa, možno aj viac ako vyučovanie etickej výchovy a na druhej strane náboženská výchova s nevhodným vyučujúcim môže narobiť problémy aj vtedy, keď dieťa vyrastá v rodine nábožensky založenej. ...ale to je iná problematika.
Ak dieťa navštevuje hodiny náboženstva, to ešte neznamená, že sa z neho stane kresťan. Na to potrebuje duchovne dozrieť.... Človek duchovne dozrieva ešte v dospelosti...Majú však v dnešnej uponáhľanej dobe ľudia možnosť duchovne dozrievať?.....Dnes je bežné, že ľudia sa začnú zaujímať o náboženstvo až v dospelosti a dajú pokrstiť v dospelosti...Prečo je tomu tak?... Zistia, že im v dnešnom uponáhľanom svete chýba spiritualita?
Hodiny náboženstva môžu do života dieťaťa vniesť iný rozmer zmýšľania, a naučí sa spoznávať Knihu kníh - Bibliu. A cez Bibliu sa naučia pochopiť aj samých seba...
Pokiaľ viem, Slovensku sa náboženstvo vyučuje:
1. Rímskokatolícke
2. Evanjelické
3. Gréckokatolícke
Neviem, kde navštevuje dieťa školu, lebo nie v každej škole sa vyučujú náboženstvá viacerých cirkví.
Veľmi záleží, KTO náboženstvo vyučuje. Takže doporučujem osobne poznať osobu, ktorá bude tvoje dieťa náboženstvo vyučovať.
Bolo tvoje dieťa pokrstené? Boli ste s manželom pokrstení, mali ste sobáš v kostole?
Možno by bolo dobré navštíviť kňaza z blízkej farnosti. Najlepšie je tieto otázky prediskutovať s kňazom. Možno v blízkej farnosti máte kňaza, s ktorým sa bude dať otvorene diskutovať o tejto problematike. Nezáleží od veku kňaza... Niekedy sa lepšie vedie diskusia na túto problematiku so skúsenejším kňazom, ktorý pozná už ako to v praktickom živote chodí...
@evabb35 tie tri náboženstvá, ktoré si vymenovala, sú akože všetko, čo sa za náboženstvo považuje? ak nie je umožnené objektívne vyučovanie, tak nemá na štátnej škole čo robiť a ak ty ako silno veriaca máš pocit, že na štátnej škole sa tvojmu dieťaťu nedostáva všetkého po duchovnej stránke, tak ho daj do cirkevnej...
@evabb35 etika je strata casu? :D Zaujimavy pohlad.. Ja nevidim jediny dovod, preco by malo byt nabozensvo vyucovane na statnej skole. STATNEJ! Je dost skol cirkevnych, kde sa tomu moze dieta naplno venovat, ak ho k nabozenstvu rodic chce viest. Statna skola by proste podla mna nemala podporovat ziadne nabozenstvo, alebo ak ano, tak VSETKY podla poziadavok rodicov.. Ale nemyslim tym rimskokatolicke a evanjelicke a pripadne greko.. Myslim budhizmus, islam, svedkov jehovovych atd.. Alebo sa venovat nabozenskej vychove v zmysle vzniku nabozenstiev, ich vyvinu, delenia, zastupenia v jednotlivych statoch, podstat kazdeho z nich a nie len vychovavat dalsie ovce. Na to su, opakujem skoly cirkevne.
@sixx Na nasej skole je to tak ze na nabozenstvo vzali len deti ktore boli pokrstene. V ramci nabozenstva sa deti totiz pripravovali aj na prve svate prijimanie. Na etiku chodili vsetci ostatni. Nielen deti ateistov ale aj deti sice pokrstene ale nepraktizujuce vieru v rodine. Rozhodnutie je len a len na rodicoch.
keby statnici rozmyslali, tak zrusenim nabozenstva by usetrili aj nejake tie centiky. predstavte si, ze zo spolocneho mesca idu peniaze na cirkvi, platy cirk. hodnostarom, taktiez na cirkevne skoly a taktiez si cirkev ulieva prachy prostrednictvom katecheta na statnej zakladnej a strednej skole. pokial maju na skole RKC, Greko a evanielikov, tak zrejme maju aj troch katechetov...
taka spolocnost svedkov jehovovych vobec necerpa peniaze zo statneho rozpoctu. myslim, e ani islam, kedze nie je registrovany na min. kultury a takto by sme mohli pokracovat. da sa to vyhladat na stranke MK kolko v akej vyske cirkvi cerpaju.
zaujimavy je tiez fakt, ze napr. mm sa deklaruje za veriaceho, avsak roky povinneho chodenia na nabozenstvo a roky odstate poza kostol ho nic nenaucili, kedze vobec neovlada, co ktory cirk. sviatok znamena. cize aj ked to do deciek hustit na nabozenstve budu, nic im to nemusi dat a preto by malo byt nabozenstvo v rukach vylucne rodicov... a tiez mozem spomenut, ze moj brat na ucnaku tiez chodil na nabozenstvo z prce... z farara si tam banda adolescentov robila srandu, ignorovali ho a tak ten im dal pokoj, nech si robia co chcu... cize kvalita vyucby akakolvek ziadna.
@kolesarowa a povedz mi čo konkretne z mojich príspevkoch ti povedalo, že som fanatik kresťanstva. Ja som nikde nenapisala, že etika nie je vhodný predmet, ja som napisala, že to nie je ekvivalentný protiklad náboženstvu. Ked sa prezentujes ako učitelka etiky, asi budeš etiku zastávať nech sa deje čo sa deje. Ver tomu, že konkretnu skusenosť s etikou aj náboženstvom aj matematikou aj telesnou výchovou aj s inými predmetmi mám, nakolko sa denne rozprávam s detmi čo robili v škole, prezerám im zošity, robime spolu projekty. Ale čudujem sa že ti nevysvetlili na tej tvojej VS co je náboženský fanatizmus, napr. aj to ked v lete na letisku v bulharsku na ktorom sa mimochodom nachádzalo asi 300 slovákov vyletel do vzduchu autobus s izraelskými turistami - židmi asi netušíš čo je v biblii napísané o židovskom národe a prečo sú neustále už tisiročia terčami útokov. týmto sa vraciam k prvotnej otázke tejto diskusie, že poznať dejiny kresťanstva je nutné a vobec sa nevyjafrujem o vzťahu k bohu ako takom a mojom subjektívnom ako píšeš už vobec nie. tak asi toklko pani učitelka!
podľa mňa to zaleží na tom , ak á ste rodina, či ste veriaci alebo ateisti
@sissy27 pýtať sa deviataka co sa naučil som napísala ako príklad, nemusite sa toho držať. Kresťanstvo sa vyučuje na našich školách, lebo žijeme v takej krajine a stále je to najrozšírenejsie nabozenstvo na svete. ano na prvom stupni sa neučia komplet celé dejiny ale čosi tam je, tak ako ani na matematike sa tretiaci neučia logaritmy, lebo sa k nim musia nejako preluskať. Ja stale zastavam názor, že náboženstvo nema čo robiť na štátnych skolach, ale zároven ani nikto nerobí nič proti tomu aby sa to zmenilo a etika určite nevystupuje ako pohodový a oddychový predmet, túto funkciu plnili vždy výchovy - hudobná, telesná, výtvarná. Ak sa už musím rozhodnut medzi etikou a nab. akože musím, stále si myslím, že z náb. dostane dieťa pre všeobecný rozhlad viac.
Veľa - ba možno najviac záleží na danom učiteľovi - jeho vzdelaní, kreativite, autorite - a hlavne na prirodzenej inteligencii a všeobecnom rozhľade - predmet sa môže volať všelijako - ale ak vás učí obmedzenec bez vlastného názoru a s klapkami na oboch očiach - tak ten deviatak má možno i pravdu. Ak vzdelanie získal na niektorej z rýchlokvasných univerzít typu - skúška z dvadsiatich strán, zápočet za účasť - tak vaše dieťa nevyhralo. A náš štát bohužiaľ produkuje aj učiteľov s kombináciou náboženstvo - etická výchova - tak niet čo dodať. /Poznám jednu a nevedela, čo je kalokagatia. / Záleží aj na konkrétnej skupine v triede - takí deviataci predmet nenávidia a sú nútení bifľovať sa na hodinách poučky z náboženstva na birmovku, za ktorú dostanú euráče alebo super dary - teda s vierou to nemá absolútne nič spoločnél Na literatúre majú aj tému modlitba - tam sa ukáže, čo je v kom! Náboženstvo mimo školy - etika každému - aby vedeli, že človek človeku má byť nie vlkom - čo 80 % nie je jasné....
@sissy27 u nas na ZS sa ucia rozne nabozenstva, nie len jedno - vacsinove.... rodicia maju moznost vyberu.... a aj etika, samozrejme.... uci sa rim-kat nab, grecko.kat. nab, evanjelicke, apostolskej cirkvi aj pravoslavne.... a to je statna ZS... takze nie je pravda, ze sa preferuje len jedno nabozenstvo...
Osobne si myslím, že je to na rozhodnutí rodičov, res. dieťaťa. Moja dcéra sa rozhoda pre etiku, možno i preto, že nie sme veriaci (aj pokrstiť som ju dala pre pokoj v rodine). Keď bude staršia, sama sa môže rozhodnúť, či v budúcnosti absolvuje sväté prijímanie. Nie je to obmedzené vekom. A z vlastnej skúsenosti mám svoj názor na výučbu náboženstva niektorých katechetov. Z vlastnej skúsenosti : katechetka na škole, ktorú navštevuje moja dcéra vymývala deťom mozgy s tým, že deti, ktoré sú jedináčikovia a ktoré sú z rozvedených rodín sú satanové deti. To je len jedna z viet,ktorú vyslovila. A potom čo tam tie deti učia ? A ruku na srdce, koľko kresťanov nevie históriu nábožentva, jeho vznik a vývoj. Hlavne, že chodia do kostola aby sa ukázali pred ostatnými. Teraz si určite znepriatelím všetkých veriacich, no bohužiaľ moje skúsenosti sú zo 70 % takéto.
@maca_p Vieš ako to vyzerá na ZŠ? Žiaci sestričku ignorujú a smejú sa jej, farár si pozýva rodičov na faru a za trest musia povinne miništrovať!!!! A katechetka? Tá vrieska, dáva na vysvedčenie sólovky a tých malých straší, že keď nepôjdu každú nedeľu do kostola, tak pôjdu do pekla!!! A to si robí z náboženstva doktrorát - samozrejme na jednej zo slávnych katolíckych univerzít. Tematické plány sa nedodržiavajú - v triednej knihe farár píše - sex a láska - v skutočnosti ........ Siedmaci netušia , kto bol Mojžiš a kto Noe, prváci celý rok maľujú maľovánku a tehotná katechetka štrikuje malému dupačky - a kedˇsa pýtaš - Prečo tam chodíš? Lebo rodičia ma prihlásili! A povedal si, že nechceš? Nikto sa ma nepýtal. A povedal si, ako to vyzerá? Uhm - ale musím mať prijímanie a birmovku, inak ma nezosobášia v kostole a nepokrstia mi deti.......... To nie je o viere, to je odpudzovač. A rátanie ovečiek.
@rebeka7501
@elena35 pravdupovediac, vek mojich deti ma este nenuti ani pomysliet, ci na etiku a ci na nabozenstvo, ale u mna je to jasna volba... deti nemam pokrstene, zijeme na divoko 😀 s mm. svokra je sice echt zijuca pre RKC, ale po tom co ju pan manzel mlatieval sa rozviedla pred 38 rokmi... a to boli zosobaseni v kostole... mam kamaratku, co si vybavila v nitre sv. pijmanie a birmovku za 200 eur bez akychkolvek skoleni... mam svagra, co si vydupal sobas v BA u ursuliniek za par litrov znackoveho vina, mam kamosa, ktory ofajcil farara, aj boha, ze namiesto neho niesol na krst babo niekto uplne iny pod jeho menom atd.... a takto je aj vlk syty aj ovca cela. co mozeme chciet od ubohych deti, ked my/vy dospeli klameme seba, farara a boha??
@ewellina ano o Bohu od katolickej cirkvi,potom je tu Alah,Budha a ja neviem ako si tu jednu silu ,co nad nami bdiie pomenovali,kazdy po svojom a kazdy mu dal inu tvar,myslis,ze ich je tam hore tolko?Kazdy si zastava to svoje,comu veri-beriem,kazdeho vec,ale naco vymyvat mozgy malemu dietatu,ked ono tomu vobec nerozumie?To nechapem,preco ho nenechat rozhodnut sa same,comu bude veriet?Ano,dozvediet,informovat,odpovedat,ked sa pyta...ale nie vlievat don nase presvedcenie od malinka,a ovplyvnovat.Viem,ze ti ktori veria,ma odsudzuju,manepochopia,ale kazdy mame svoj nazor a pohlad.
@sissy27 prvoradá je náboženská výchova v rodine, náboženská výchova v škole je len doplnením tej rodinnej náboženskej výchovy. Určite náboženská výchova v škole nenahradí náboženskú výchovu v rodine. Nie som teológ a preto ti doporučujem osloviť na diskusiu teológa.
Pýtam sa : PREČO náboženská výchova NIE v štátnych školách?
Prečo len v cirkevných školách?
@exupery Ok, máš svoj pohľad na vec, síce s ním nesúhlasím, ale máš. Lenže náboženstvo je pre deti rodičov, ktoré majú o veci iné presvedčenie než ty. Mala by si rešpektovať to, že ak je pre niekoho viera v Boha ten najväčší poklad ktorý má, tak ho chce odovzdať aj svojim deťom.

Obidvoje je len strata casu, a hodina do poctu, ak v rodine nie je zodoraznujem uprimny, vzor.
Inak je to tom ktoremu ramcu ci cirkevno-katolickemu alebo vseobecne etickemu dava kto doraz.
My sme krestania, no sucasna cirkev ma podla mna k uceniu Jezisa hodne hodne daleko, a aj ked v historii urobila sice aj vela dobreho ale rovnako aj vela chyb, predsa len vsak nie je z mojho pohladu uz nositelkou zivej tradicie. Davno zamrzla a aj ked ma ludi ktori su zapaleni, cela jej struktura je podla mna uz riadne mimo povodneho.
Takze moje dieta sa zvykne doma modlit, pozna dejiny aj okolo krestanstva a ma Jezisa rado, ale napriek tomu sme ho dali na etiku.