Načo sú známky v škole?
Síce som učiteľka momentálne na materskej, rada by so poznala aj iný názor.
Mám 2 dcéry, ktoré už chodia do školy a tá mladšia je druháčka. Od prvého ročníka má v podstate odpor k čítaniu. Ale bojujeme stále a cvičíme ako je v našich silách.
Myslím si aj jej učiteľka ktorá ich učila v prvom ročníku a prvé dva mesiace druhého videla, že sa neustále zlepšuje že doma naozaj čítame. NO len tá učiteľka odišla na materskú a dcéra dostala novú učiteľku dôchodkyňu. Pri prvej učiteľke mala zatiaľ v druhom ročníku vždy z čítania jednotku. A teraz nová učiteľka a hneď trojky. Tak som sa išla pýtať prečo to tak je. A dostala som odpoveď, že objektívne na viac nemá. Neberie nič čo bolo pred tým a že predchádzajúca učiteľka jej dávala jednotky len na povzbudenie, že neodrážali to čo naozaj moje dieťa vie. Tak ja sa pýtam načo sú známky keď jeden učiteľ hodnotí tak a druhý tak.
@maminkaalm a ty ako učiteľka ako známkuješ? Dávaš známky za snahu, alebo za výkon? Ono pozitívna motivácia je pekná vec, ale na druhej strane, ak jednotky dostáva dieťa, ktoré zadŕhavo slabikuje, rovnako ako to, ktoré číta plynulo, aká je to motivácia pre to druhé, plynulo čítajúce? Tam sa známka míňa účinkom, potom radšej neznámkovať a pre prvý stupeň používať slovné hodnotenie. Na školách, kde to majú, to funguje dobre. Dieťa si prečíta, v čom je dobré, kde by malo pridať , ak si zaslúži, je pochválené, ak má slabšie výsledky, je takouto jemnejšou formou na to upozornené.
@inkinka snažila som sa vždy spravodlivo aj keď možno by niekto namietal, teraz neznámkujem som na materskej, ale keď niekomu niečo nešlo snažila som sa vždy rozprávať s rodičom, aby vedeli v čom treba trénovať viac
@maminkaalm a ako sa ti pozdáva slovné hodnotenie na prvom stupni? Pomohlo by to vyriešiť tvoj problém?
@inkinka myslím si že áno, lebo moju dcéru zlá známka skôr odrádza ako by ju povzbudzovala a to je podla mňa to najhoršie
@maminkaalm ak tvoja dcéra nečíta na jednotku, prečo by ju mala dostať rovnako ako ten, čo na jednotku číta? to potom nemusia byť iné známky v škole ako jednotky, akurát niekto ich dostane za vedomosti a niekto z ľútosti alebo len za účasť na hodine... tebe by sa tiež nepáčilo, keby tvoj kolega dostával rovnaké peniaze ako ty, napriek tomu, že zďaleka nedosahuje tvoje výkony... aj keď sa jedná o tvoje dieťa, tak trošku objektivity by nezaškodilo...
@maminkaalm necitala som celu diskusiu, odpoviem ti len na tvoju otazku. Znamky su na nic a na zaskatulkovanie dietata. Ja som dva roky hodnotila deti slovnym hodnotenim, neboli medzi nami jednotkari, dvojkari, trojkari ale boli ziaci, ktory robilo tazkosti spajat slabiky, ziaci, ktorym robilo problem pochopenie textu, alebo taki, ktori sa len nesustredili pri citani...Pre mna ako ucitelku to bolo namahave takto hodnotit, ale pre deti lepsie...lebo ak by som dala dvojku, nik nebude vediet za co..preco, co sa deje, co treba zlepsit, ak som do ziackej napisala, ze treba zlepsit to a to, a ze to a to robi problem, kazdy doma vedel na co sa ma zamerat. Deti sa neporovnavali, lebo kazde nieco vedelo dobre a zaroven v niecom bol mensi ci vacsi problemik...takze sa ucili preto aby problem odstranili a nie preto aby mali jednotky 😉
@blumka nám na rodičku bolo povedané,že musia prvákov hodnotiť známkami 😒 !!!!!!.
@miskakyska musi, podla zakona ano...ale aj teraz su skoly kde stale funguju peciatky a slovne hodnotenie a znamku daju raz za cas aby mali z coho urobit vysvedcenie na konci.
@maminkaalm dnes si dcera robial ulohy v takom babskom zosite, musis si precitat zadanie a podla neho riesit, sa zabavi, precita a musi pochopit text 3v1 🙂 skuste . vola sa "Kniha plna uloh pre dievcata".
Neviem ci sa musi znamkovat, ale moj prvak dostava len vcielky, smajlikove peciatky, resp pochvalu do ziackej .... ziadne znamky
Vraj si skoly urcuju ci budu prvakov znamkovat alebo nie
@miskakyska nemusia, mali ste o tom hlasovat na 1.rodicku, ale vysvedcenie musi byt nejak "ciselne" ohodnotene, bezohladu na peciatky a nalepky.
@eeffka no tak nám to bolo povedané,že ich MUSIA HODNOTIT ZNAMKAMI normálne podľa stupnice,ktorá platí pre všetky triedy... mne sa to osobne nepáči 😠 😠 majú to tam kruté,čo možu tak prísne hodnotiť prváčikov,ktorí sa len adaptujú zo škôlky na školu a hned to každému nejde ako si učiteľka želá 🙄 ..
No, znamky su predsa ohodnotenie VASHO dietatata. Je podstatne, ze sa MOJE (vo vyzname dieta x) zlepsilo v citani o 100% a preto dostane jednotku a nie to, ze este stale cita slabsie ako susedovie Anicka, ktoru ambiciozni rodicia naucili citat uz v troch rokoch. Znamky nemaju hodnotit skolske umiestnenie dietata v triede (cita horsie ako Anicka ale lepsie ako Janka, takze za 3), ale jeho vlastne vysledky a skolsky pokrok. Toto porovnavanie deti v triede robi akurat tak zlu krv a vedie k zavisti. Znamky mozu dieta motivovat - pozitivne ci negativne - ale jeho vlastne, nie susedove!!! A vobec nejde o znamky "z lutosti". U nas na skole je slovne hodnotenie + trojstupnove hodnotenie: ucivo zvladnute, v procese ucenia a nezvladnute. A tak sa nemoze stat, ze vdaka idiotskemu "triednemu znakovaniu" bude z jednotkara v triede A zrazu trojkar v triede B (alebo naopak)
v pripade ze je tam problem s citanim.... a to ja povazujem za dost velky problem lebo ak sa dieta nenauci citat s porozumenim tak bude zlyhavat vo vsetkom.... aj v matematike pri slov. ulohach a pod...
ja by som sa zamerala na to ci nejde o poruchu ucenia a vypytala si z PPP posudok kde nech ti uvedu ze dieta ma byt z citania hodnotene slovne a ma byt hodnoteny jeho posun...
a pekne za riaditelkou a potom za ucitelkou...
a to ze iny by to vnimali ako nespravodlive tak detom to treba normalne vysvetlit...a neverim ze nepochopia
@blumka nie, vyššie píšem, že to bolo už dávnejšie. Ak tým zákonom myslíš metodický pokyn na hodnotenie, tak podľa tohto http://www.vodnicek.estranky.sk/clanky/hodnoten... je to možné, ak tomu dobre rozumiem...
@inkinka aha, ano pred par rokmi aj "nase" deti (v skole) dostavali len slovne hodnotenie. Teraz uz nie, tusim od roku 2010 😉 Len chcem upozornit, ze vyborny, chvalitebny, dobry atd. nie je slovne hodnotenie, to je to iste co znamka ale vyjadrena slovami...slovne hodnotenie je obsirnejsie, kazdy predmet je rozpisany na par riadkov, co dieta vie, co nevie, co treba zlepsiet pripaden aj navrh ako to zlepsit 😉 Toto co je v tom metodickom pokyne nie je slovne hodnotenie...to sa casto pletie 😉
@blumka tie vysvedcenia su vo forme textu, rozpisane podrobne, co dieta zvladlo atd. To som si nebola ista, co presne sa pod slovnym hodnotenim v tomto metodickom pokyne mysli , formulacia sa mi zdala nejednoznacna, ak je to teda len slovom vypisany klasifikacny stupen, bolo to treba v uvode zadefinovat , kedze ako vravis, casto sa to pletie ...ale ak je slovne hodnotenie zrusene, je to skoda, nebola to zla vec.

@aduskatt v triede mojho syna podobne a maju dochodkynu 😝 je druhak 🙂