icon

Nadváha 9 ročného dieťaťa

jarus1
20. feb 2018

Dobrý deň, chcela by som otvoriť túto tému a poprosiť mamičky, ktoré majú s riešením tohto problému skúsenosti.
Mám 9 ročné dieťa - dievčatko, ktoré má nadváhu.
Ako ste si s tým poradili Vy?
Ďakujem

danielahamar
20. feb 2018

baby nebláznite, však to máte všetko deti, čo idú do puberty a akurát teraz potrebujú príjem /jasné aj výdaj - aktivitu/, ale brať im zo stravy je choré, skôr treba dohliadnuť, kedy, čo a koľko je, sladké len doobeda, poobede nie, voda čistá, ale ozaj pokiaľ nemá dieťa nejaký zdravotný problém, tak to problém nie je, je to len o zvyku, tiež mám staršieho, kt. mal ako 6mes. 9KG, dnes má 15, výšku 176 a 59kg, je denglavý, v začínajúcej puberte 9-12 bol tak isto tučko, tak ako je mi teraz mladší, kt. nevie zapnúť ani jedny nohavice, takže nosíme tepláky, ale už vidím, že ide pomali do výšky, bude mať 11, vždy bol denglavý a nechcel jedávať a teraz by zjedol aj 10rezňov naraz

danielahamar
20. feb 2018

@dadulala presne, hlavne pozor, čo sa týka dievčat, ja poznám jednu, kt. svoju poruchu stravy praktizuje na synovi a chúda on je jak podvýživený🤐

ostorha
20. feb 2018

@jajka257 mam doma krasnu stihlu dceru meria 136 cm a vazi 28 kil ,neviem si predstavit ako by vyzerala keby mala o 7 kil menej.....

hettinka
20. feb 2018

@danielahamar súhlas, to je normálne už kult tela, že sa rieši trošku nadváhy na 10-ročnom decku. Však jasné, keď je dieťa okrúhle, je to o inom. Však som to aj písala, deti sú v tom veku 10-12 rokov naozaj take okrúhlejšie, akoby sa telo zásobilo pred vypuknutím puberty. Bola taká dcéra (ktorá je teraz štíhla) a to isté aj syn, pribral za posledný polrok, predtým taký nebol a verím, že z toho zasa vyrastie. Hýbeme sa, neprekrmujem ho.
Ak to matky príliš riešia pred dieťaťom a zakazujú jedlo, aj sladké, môže sa stať, že dieťa na truc začne jesť tajne.
Jasné, ja syna tiež stopnem, ked vidím, že polhodinu po obede už zasa kráča smerom k chladničke, ale skúšam to skor tak, že sa ho spýtam, načo ide do kuchyne ... a nie zákaz.
Do školy mu chystám jedlo, žiadne peniaze nenosí, bufet (našťastie) ani nemajú a do školy ho vozíme, takže ani cestou si nemá šancu kupiť. A nekupila som ani kartu na mliečny program, však to tam sú same sladene Brejky. Take mliečko mu tiež kúpim, raz do týždňa. V ostatné dni kupujem actimel, ten bez príchute. Do školy dostane vodu, čaj s medom. Nie džúsy a už vôbec nie malinovky.
Ked idem kupiť jogurt, kupim normálny jogurt, a nie Pribináky a Monte. Alebo robím doma, zvykla si celá rodina si a kupované nám už ani nechutia.
To isté cereálie, tie "detské" su plné cukru, tiež kupim občas aj cini-mini, ale nie aby to decko jedlo každy den na raňajky. Však sú aj iné alternatívy, klasická ovsenná kaša naríklad a na to škorica.

stella333
20. feb 2018

@sisaka Napr. mojim detom sa pred pubertou velmi spomalil rast, naratli len nejake 3 cm za rok a teda pribrali, prave v tom veku okolo 9-10 sa zagulatili. Potom nastupil rast a zase boli stihle. Takze urcite rastove fazy su u niektorych deti. Ale samozrejme treba deti ucit zdravo sa stravovat a hybat sa, je to dolezite cely zivot.

zara1357
Autor odpoveď zmazal
zara1357
Autor odpoveď zmazal
zara1357
Autor odpoveď zmazal
eliska13
21. feb 2018

@hettinka asi nie u nás nie je bufet myslím, že to má z domu

lili777
21. feb 2018

@minnie55 ano, vyrastu...ale iba v pripade, ze ludia postupuju ako ty a na tu stravu dbaju. Lenze ludia deti vykrmuju, takze pozom akosi nevyrastu...

malasandrika
21. feb 2018

@amadora sorry, ale keď by mi dieťa prišlo domov s tým, že mu niekto povedal, že je tlstá sviňa, tak v tom momente vyhadzujem všetko sladké a slané a začnem v prvom rade od seba a nevyhováram sa na Vianoce a pevnú vôľu. Posmievanie by mňa určite nakoplo. Spolu môžete aj chudnúť aj riešiť pohybové aktivity.

amadora
21. feb 2018

@malasandrika neviem čo ti príde ako vyhováranie, otvorene som povedala že viem že to je moja chyba a že keby nájdem vôľu schudnúť ja, išlo by to aj jemu. ako myslíš že mňa to netrápi? ale ok, hádam sa cítiš lepšie po tvojom príspevku

malasandrika
21. feb 2018

@amadora reagovala som na fakt, že už sa mu posmievajú ostatné deti, mňa ako rodiča by to nakoplo na zmenu. To je všetko.

tilly
21. feb 2018

@amadora a nechceš kvôli synovi tú vôľu nájsť? Mohli by ste spolu behať, bicyklovat a pod... išlo by vám to lepšie spolu 😉.

kvetinka75
21. feb 2018

@tilly presne tak, je to len o tom či to chcú rodičia alebo nie. Keď sme nosili dcéru na tréningy aj 6x týždenne a k tomu aj pred vyučovaním, mnohí hovorili, že oni by to nerobili. My áno. Tiež som si mohla povedať že kašlem na to, radšej sa vyspím, budem fungovať ako iné rodiny, doma, v klude, žiadny rozbehaný režim, žiadne zabrané víkendy. Ale donútili sme sa. Teraz by som možno tiež riešila že má dcéra nadváhu, žiadny vzťah k pohybu, športu. Ale pri tom, ako ona športovala nemala šancu toľko nabrať, lebo stále bola v jednom kolotoči - pohybu. A samozrejme žiadne buchtičky, koláčiky. To len sem-tam. Varí sa normálna strava - polievky, mäso, ryby, ovocie, zelenina, strukoviny. Už je dosť veľká tak do stravy už jej kecať nemôžem, ona si aj kúpi čo chce - koláče, pizzu, ale základ doma dostala, vie čo a ako by mala, čo na človeka ako vplýva, ako sa cíti a ostatné už je na nej, čo si do života odnesie. doma sa stále varí celkom zdravo, sem-tam výnimky veď sme ľudia a nie striktní bio ale snaží sa.

amadora
21. feb 2018

@tilly snažím sa. bicyklovať chodievame, aj behať sme chodili keď bolo teplo, doma na stepperi alebo sme si našli nejaké cvičenie na nete. problém je že neviem vydržať dlhodobo, stačí že raz vynechám povedzme kvôli chorobe a už sa nedokopem pokračovať. hrozne sa za to na seba hnevám. druhá vec že pri strese hľadám útechu v jedle. viem že mu idem zlým príkladom a zmeniť sa musím najprv ja. len keby to šlo. potrebujem sa naladiť na to že brať to ako životný štýl, nie ako diétu a podobne

tilly
21. feb 2018

@kvetinka75 je to niekedy o odriekani, hlavne víkendy mi vadia. V lete, keď sú zápasy a turnaje vonku, je to v pohode, ale zimné halové celodenné turnaje sú na nervy. Tiež ma to nebaví už a to my by sme aj bez organizovaného športu veľa športovali, práve ten.organizovaný šport nám prekáža v našich aktivitách. Vo viedni je úžasné vonkajšie klzisko, ale našli sme si len tri krát za sezónu čas tam.ísť, potrebujeme voľný víkend, aby sme išli na bežky, mali sme len dva.... na jar budeme chcieť ísť na bike víkendy, neviem koľko si ich budeme môcť dovoliť.
Inak ja neviem, čo deti bez krúžkov a športov robia po škole? Hlavne v zime a také deti, ktoré ešte nemôžu byť samé vonku...

tilly
21. feb 2018

@amadora všetko ide keď sa chce, musíš sa zatat, nechceš, aby mal syn problémy celý život

daja07
21. feb 2018

@jarus1 neviem aky stravovaci rezim u vas funguje, necitala som vsetky prispevky. no vidim ze rodicia casto robia chyby, ze dieta neche obed, tak si daj chlebik s maslom, ci nieco podobne. alebo o hodku neskor nieco take, lebo neobedovalo. ak nechce obed, nebude nic ine. a tak isto pri ostatnych jedlach. az dalsi chod a hotovo. ziadne chlebiky a rozky. a taktiez obmedzenie sladkeho ci slaneho ako chipsy a tycinky. dieta hladom nezomrie ani ked nebude jest cely den. casto ale vymyslaju. a veci ako vyrastie z toho je cisty alibizmus pre mna. mozno vyrastie do vysky ale pri tom aj do sirky. stravovacie navyky treba budovat od mala. ja si to vsetko vsimam viac odkedy mam dieta, zatial je este male. no vidim ako by ho vsetci napchali brumikmi, sladkymi jogurtami, vyzivkami(kde je zvycajne zalostne malo ovocia, zato fruktoza a skroby a pridany cukor), vsetko mu treba ocukrovat a osolit lebo to nechuti, a ked len trosku je nespokojny, tak rychlo do nho nieco napchat, nech je klud. to dieta nevie co chce a my mu robime zaklady stravovacich navykov. takze treba zvycajne zacat najprv doma. ked budu mat taky isty rezim vsetci, bude to pre dieta prijatelnejsie. Vsimla som si akurat ze na veceru jogurt. ja by som to nahradila skor nejakou polievkou.

minnie55
21. feb 2018

@lili777 ano, suhlasim, preto som aj pisala, ze davam pozor na stravu. Ak rodicia nechaju deti jest bez ladu a skladu, nadvaha sama nezmizne.

kokorunecka
21. feb 2018

Ja len chcem napísať,že šport je super,ale zatiaľ to netreba tlačiť.. Ja som pri nástupe do prvej triedy na ZŠ vážila 40kg,totálna buchta s veľkou nadváhou... Keď som išla na druhý stupeň,po tom ako som hlavne dostala prvý menzes,tak sa to tak rapídne upravilo,že zrazu som bola behom pol roka-roka ako úplná tyčinka.
Teraz mám pri výške 173cm cca 55kg,ale na túto váhu som sa dostala až po pôrode. Dovtedy som nemohla zrazu pribrať na viac ako 50kg.
Moja dcérka má teraz 6rokov a pri výške cca 130cm už váži 28kg. Pohybu má neuveriteľne veľa. Ona snáď tancuje a hopká aj zo sna,ale aj ľúbi jesť. Ale do puberty má určite dosť času na to,aby sa to upravilo.
Netreba dopredu panikáriť.

lili777
21. feb 2018

@minnie55 My tiež bojujeme, ale tak veľmi light, pretože dcéra nie je vyslovene tučko, má nejaké tie kilá navyše, ale ešte to zvládame. Proste ju obmedzujeme a vysvetľujeme, že nedá sa všetko jesť, na čo má chuť. Syn je opak, chudý, takže o to je to ťažšie. Ale nikdy nejedávali čipsy, kvantá sladkostí, ani hranolky a iné nezdravé veci, do školy sladkosť nedostali ešte nikdy. Za to majú zeleninu, ovocie, celozrnný chlebík/bagetu, kvalitnejšiu šunku, nátierky a obmieňame. Jedáleň nezmením, ale v tej našej to nie je až také zlé, keď čítam lístok. Základ má aj tak dieťa dostať doma. Horalky a iné plnkové keksy plné margarínom u nás jedia akurát tak sliepky. Síce som sa stretla s otázkami typu, že deti v škole nosia šišky, croasanty, horalky, brumíky a pagáče, ale našťastie po vysvetlení neriešia. Ako sladkosť je úplna blbosť do školy. Nadopujú sa cukrom a potom by mali ísť behať a nie sedieť v lavici...potom nevedia čo so sebou.

kokorunecka
21. feb 2018

A aby som ešte nezabudla. Stravuje sa normálne-škôlkarsky. Ráno na raňajky jogurt s vločkami,cereálie,desiata v škôlke,obed v škôlke,olovrant v škôlke,večera doma. Zväčša niečo ľahké,zeleninové-ovocie po obede už obmedzujem.

sense
21. feb 2018

@tilly nuz nevuem co, robia ine ale my sme vonku ba ihrisku,na prechadzke ,doma sa hrame..tvorime..ono zas zivot nie je len o sporte, ja som hravala volejbal,basketbal ,tancovala, stacil jeden pad anaobed operacia kolena a bolo po aktivnom sportovani... nasa ma pravidelne len tanecnu,

namornicka
21. feb 2018

Niektoré píšete že cereálie, jogurty. Ale tie detské cereálie a sladené jogurty sa kaloricky od horalky veľmi neodlišujú. Ja si myslím, že je to skôr o kvantite potravín. Takí Francúzi sú štíhla populácia a dávajú si vždy dezert za jedlom. Len oni si zo všetkého naberajú malé porcie.

sense
21. feb 2018

@namornicka a na ranajky maslovy croissant aleste francuzsku bagetu s dzemom

tilly
21. feb 2018

@sense netvrdím, že život je len o športe, len neviem, čo deti poobede robia. Moji sú už na detské ihriská veľkí, neviem aký program by mali poobede...

marka13
21. feb 2018

@namornicka Hm,v poslednej dobe zo vsadial pocujem,ze zdrave potraviny su casto kalorickejsie ako nezdrave....Podla mna je ale prilis jednostranne takto to porovnavat. Nejde len o kalorie ale o zlozenie. 100g dakych orechov mi asi da viac kalorii ako jedna horalka....ale zrejme z nich ziskam aj viac vitaminov,mineralov a pod.,ktore su prospesne bunkam a zvycajne takato spravna strava nakoniec aj nakopne samotny metabolizmus. sice jem viac ale paradoxne viac chudnem...Nejako s tym cudnym porovnavanim zacalo vela ludi. Tu na MK na to mal dakto aj album zalozeny...Podla mna zcestne.... (Samozrejme netvrdim,ze je zdrave zozrat kilo orieskov na posedenie....)

sense
21. feb 2018

@tilly stretavanie s, kamaratmi spontanne cinnosti...moznosti je velato,piznam rodinu kde chalani kazdy den organizovane kruzky a kamarati takmer ziadny ,lebo ich prestali kamarati volat ci sa uz hrat al na nar.oslavy....pretoze stale mali nieco, boli to deti 8 a 9r

namornicka
21. feb 2018

@marka13 súhlasím, orechy a strukoviny a semienka, to sú tie zdravé tuky. Plus ak sú zmiešané so sušeným ovocím, je to fajn voľba ak ťa chytí malý hlad. Okrem toho majú v sebe minerály a iné cenné látky, ktoré človek potrebuje. Ja tiež nie som za porovnávanie, ale ten koncept zdravých/nezdravých desiat v škole je podľa mňa diskutabilný. Niektoré tie medzinárodné zahraničné školy (ako to tu baby spomínali) nedovolia nosiť sladké na desiatu. Ináč majú to uvedené aj na svojich stránkach čiže to nie je tajomstvo. Povedzme že upečieš doma muffin zo špaldovej múky, dáš tam škoricu, mleté orechy či kokos, proste hodnotný kus potravy a kontrola ti to ráno zruší. No a sused si prinesie biely sendvič (v zahraničí dosť nosia tie akoby toastové chleby) povedzme so šunkou a syrom zo supermarketu a bude to ok. Treba prehodnotiť aj staré stereotypné ponímanie týchto vecí. Ako mne osobne je to jedno, ale treba porovnávať, pochybovať a hľadať nové riešenia, čisto filozoficky by sa ináč veci nepohli nikdy dopredu.