icon

Nástup skôr do školy

tinkakasubova
18. nov 2022

Dobrý deň idem k vám s prosbou mi nastúpil syn do prvého ročník a hoci nastúpiť nemal ale ja som ho dala čo som urobila veľkú chybu lebo som si neuvedomila aký vplyv to bude mať na jeho na jeho učenie a výsledky v škole teraz je druhák a sú tam výrazne problémy v učení samé päťkyA štvorky viete mi poradiť čo ďalej ma niekto taký istý problém ako ja ďakujem a budem rada sme nejaký rady ako postupovať ďalej ďakujem

tinkakasubova
autor
18. nov 2022

@martul Nie on nastupoval keď mal 6

belllinka
18. nov 2022

@martul Ty už si úplne dopletená 🙂
Chlapec ma 6 rokov vo februári, mal v septembri nastúpiť do školy normálne ako 6 a pol ročný. Odporučili mu odklad o rok. Ten nemal.

kacena4
18. nov 2022

ahojko akma problemy ktore pises, mozete navstivit neurologa ci psychiatra ten je lepsi ci tam nie je add/adhd a s vysledkom do cpppap kde ho otestuju u psychologa a specialnej pedagogicky(tam si prineste aj zosity nech vidia ako pracuje) ci tam nie su poruchy ucenia a uvidite. popr. vam poradia ako dalej

tinkakasubova
autor
18. nov 2022

@kacena4 Ďakujeme veľmi pekne za radu

euka210
18. nov 2022

@tinkakasubova neviem tiez ako skor, lebo ked je uz len sept.a chce ist skor, tak musi robit testy, ktore musia byt nadpriemer, aby psychologicka odporucala. Poznam septembrove deti, ktore sli ako skoro 6r a vyrazny problem tam nie je v uceni, mozno pomalsie sprvu, ale v pohode 1-2 znamky vo vyssich rocnikoch.
Keby nestihal, tak by sa to prejavilo uz v 1.rocniku.
Este mi napada, ze bol doporuceny odklad, ze je letny, a aj napriek tomu si ho dala.
Mozno ma nejaku poruchu ucenia a treba ist na vysetrenia. To by ucitelka mala na dietati vidiet. Treba komunikovat s ucitelkou ze co a ako sa deje, ona to dieta pozna v skole. Prinajhorsom bude opakovat 2.rocnik ked je to take zle, ze je naozaj nezrely.

euka210
18. nov 2022

@tinkakasubova ako citam, tak kludne moze mat Adhd ci poruchu ucenia...tie sa prejavuju prave v 2.-3.roc.
Znameho dcera je januarova, ma Adhd a mala odklad, dvojca chlapec siel normalne, sikovny, ona mala problemy s ucenim.

vladi4444
18. nov 2022

Dievčatá vyššie už odporučili, určite ist do poradne na diagnostiku ku psychológovi a špeciálnemu pedagógovi, tam vedia odporučiť, čo ďalej (príp. k akému doktorovi poslať, pre príp. poruchu pozornosti), následne sa podľa výsledkov žiak pravdepodobne integruje, bude sa s ním pracovať. Nebojte, bude to v poriadku. 🙂

luccija
18. nov 2022

Bola to velka chyba, ale uz to nezmenis.A pri chlapcoch duplom im len prospeje ist do skoly ako 7 r.V prvej triede to mozno nebolo take okate ci aj tam mal problemy?U nas v skole jednemu chlapcovi, az v 3 r zistili poruchy nepisal diktaty len doplnoval yi.kup mu knihy co ho zaujimaju zapamata ci na pohlad co sa ako pise...motivovat...Skoda...ale do skoly chodi rad ci je demotivovany?

lenkakravcova
18. nov 2022

@tinkakasubova Ako ho chceš správne naučiť písať diktáty, ak sa sama vyjadruješ bez bodiek, čiarok? V prvom rade by si mala na gramatike zapracovať ty, aby si sa potom s dieťaťom vedela učiť.
Ak to dieťa tento rok nezvládne a bude nosiť 4-5ky, tak ho nechajte zopakovať ročník. Radšej teraz, než neskôr.

shee11
18. nov 2022

@luccija preco by to mala byt velka chyba? 6 r. dieťa patrí do školy, to co opisuje autorka nie je spôsobené hravosťou a neposednosťou, ktorá by sa sa.spravila ak by ostal v škôlke o rok dlhšie. Chlapec má pravdep.nejaku poruchu. Dnes sa dáva veľa nezmyselných odkladov, lebo chceme predĺžiť detstvo a podobne. Potom to tak vyzerá, že normálne začlenené letné dieťa má väčšinu spolužiakov starších aj o rok. A to uz vidno a celý systém to deformuje. Hlavne, ze rodicia takmer 8 r. prvakov su spokojní, ako im to ide.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
18. nov 2022

@tinkakasubova treba to riešiť. Kamoska mala toto iste s jej dcérou. Ta dokonca sla do skoly este aj s odkladom. 1.rocnik dali celkom v pohode, a teraz v druhom jej zistili ze ma dyslexiu.
Cize treba dat maleho vyšetriť a netrapit zbytocne.

sante81
18. nov 2022

@tinkakasubova tiež mi neodporúčali dať syna do školy, išiel ako 7 ročný, odporúčali škôlku pre mentálne postihnuté deti. Dôvod, oneskorený vývoj reči a logopedia. Neposluchla som, dnes je chalan v 7 triede a aj keď to stálo hodiny učenia , venovania sa mu, patrí v triede medzi najlepších. Držím ti palce, nevzdajte to 🍀

yanni
18. nov 2022

@tinkakasubova Trosku si to nastuduj. Tak aby som to zhrnula: nedala si dieta do školy skor. Februarove 6. rocne dieta patri v tom roku do skoly. Co si ty zamietla, je to odporucenie na odklad. na zaklade coho bol ten odklad odporučeny? Ale to, co ty opisujes, nie je problem veku. Skor ma nejaku poruchu, to mozete dat diagnostikovat a potom sa podla toho zařiadit. terapie atd. Možnost je aj, nechat ho ročník opakovat. To vobec nie je hanba a v zahraničí aj na ZS nic neobvykle a je to väcsinou dobrovolně. Myslim, ze tvoj syn ma naozaj nejaku poruchu. Moja dcera Jul 2015, cize tak isto stara ako tvoj syn, isla do skoly o rok skor. Mala 5 rokov a jeden mesiac. Kolegynina dcera, oktober 2014, isla do skoly ako dieta, normalne ako deti, co im vychadzaju zle roky ako takmer 7 rocna. Teraz su obe dievcata tretiacky. Moja nema vobec problemy, je ciastocne o 2 roky mladsia ako spoluziaci a aj tak je jedna z najlepsich v rocniku. Kolegynina dcera v druhom rocniku uz nestihala. Uplna katastrofa, dieta sa trapilo, mama sa trapila, len plac a nechut. Nakoniec jej diagnostikovali poruchu ucenia, dyslexiu, dysgrafiu. Po takmer roku vselijakych terapii, ulav v skole jej to uz ide celkom fajn. Nie je to sranda. Netrapte sa, pobehaj doktorov. 3 hodiny denne sa ucit je vela pre tretiaka. Ucitelky mojej dcery povedali na rodicku, ze viac ako jednu hodinu nemaju stravit nad ulohami a pripravou. Domace ulohy maju timing tak na najviac 30 min. Povedala, ak vypracovanie bude dietatu trvat dlhsie ako hodinu, mame ju kontaktovat.

kaloo85
18. nov 2022

@tinkakasubova to aj mne ucitelka povedala, ze tie deti, ktore idu do skoly skoro.. v druhom-tretom rocniku ich to dobehne a vyhoria..

nelly360
18. nov 2022

@tinkakasubova aj môj mal odklad, veď v centre robil test a potom sme sa rozprávali aj u Vás to muselo byť tak a to ste ho aj tak dali do školy, veď aj test mu musel dopadnúť zlé

betulinka1
18. nov 2022

@tinkakasubova ak zamieňa pismenka tak to nie je tym, ze isiel skor do skoly. Mal by to aj neskor. Bude mat nejaky problem disgrafie. Cize pekne k psychologicke na vysetrenie, pripadne este neurologicke vysetrenie. Bude mat aj úľavu v skole a psychologicka ti pekne vysvetli ako sa s nim ucit a tak. To ti mala uz davno navrhnut ucitelka. Prosim ta 3 hodiny denne sa s nim ucit. Chudacik. Vies kolko v skole pisu a ty ho este nútis dalsie 3 hodiny doma🙈🙈🙈. Je toho na neho vela. Proste bude zvládať veci neskor. Pri správnych postupoch mu vies pomoct. Len k tomu potrebujes odborníka.

pianina
18. nov 2022

@tinkakasubova tak ja som presne riešila minuly rok. Tiež mi doporucovali odklad ,a dala som ho do školy. Prvý pol rok otras, max. nepozorný, učenie ako tak . Ale sme sa museli učiť dlho, lebo veci nechapal.Riešili sme aj psychologicku. Ale postupne sa to zlepšovalo. Teraz v druhom ročníku je už ok.

betulinka1
18. nov 2022

@tinkakasubova a poteším ta, ja som disgrafik aj ked v tom case sa este diagnoza nerobila. Vtedy diagnozu robila mama s varechou pri učení 😉😉😉. Zvladla som aj vysoku skolu aj doktorát. Bolo to tazsie a vela snahy pre mna, co iny zvladli ja som si odmakala ale nastastie moja mama pochopila, ze 1 z diktátu nebude, tak co sa dalo som sa ucila naspamat a vytrenovala som si pamat, co mi potom pomahalo pocas štúdia. Cize písomky 4-5 ale ústne odpovede 1. Nastastie v praci ni chyby opravuje pocitac, kedze moja praca je aj o písomnom prejave. Takze nebud s dietata sklamaná ale snaz sa podporit jeho silne stranky.

beezmeenaa
18. nov 2022

@calmmeadow pýta sa co ma robiť

beezmeenaa
Autor odpoveď zmazal
supermario
18. nov 2022

@tinkakasubova Ahoj Tinka. Ja som robil aj diagnostiku, aj skolskeho psychologa. Mozte kludne zopakovat rocnik. Nic sa nestane. Ak sa aj najde niekto kto si bude robit posmech, ANO, AJ TAKI LUDIA SA NAJDU, netreba si ich vsimat. Nepotrebujete ich k zivotu. Niekedy je to zataza pre dieta a je nemozne mu zacat zrazu zvladat poziadavky aktualneho rocnika. Takto urobi krok vzad, zopakuje si to, co uz si teraz presial. Administrativa je neuprosne hlupa v tomto smere. Mozno, ze by vsak stalo za pokus najd rozumneho cloveka vo vedeni skoly, pripadne na krajskom skolskom urade, kto by umoznil napriklad prestup opatovne teraz do prveho rocnika. Tym by ste ako keby vratili cas. Ak by to vsak neslo, lebo MEDVED, teda lebo niekomu sa nebude chciet vam pomoct, tak znizte naroky pre tento rok. Pokojne (a dlhodobo) mu vysvetlujte, ze aj tak mal by prvak, tak nemusi zvladat na 1* ucivo druheho rocnika. Len si ho skusobne prejde a od septembra si tento rocnik moze zopakovat s tym, ze bude mat lepsie znamky. Je to daleko lepsie riesenie ako hladat zazracne metody na zlepsenie uciva. Take proste nie su. Verte mi, dal by sa povedat, ze som expert v tejto oblasti. Neexistuje zazracna metoda, ktora by mu zrazu pomohla lepsie zvladat poziadavky skoly. Existuje vsak tento maly krok vzad, ktory ho vlastne postavi na trat s jeho skutocnymi rovesnikmi. Verim tomu, ze Vas syncek je sikovny mlady muz, ktory potrebuje podporu a prisposobit podmienky a bude vpoho. Drzim Vam palce!

lenvam
18. nov 2022

@tinkakasubova nám nebol odporúčaný odklad sama som to tak zhodnotila, nebanujem. Dnešné matky sú na toto strašne haklive lebo si myslia ze odklad znamená, ze majú doma hlupáka a co ľudia povedia. Tak teraz sa musíte trápiť obaja.

yanni
18. nov 2022

@kaloo85 to je hlupost. Kolko pozna ta twoja ucitelka deti, ktore isli do skoly skor? A co znamena v tvojom ponimani skor? Skor je o rok. Jesenne deti nepatria do kategorie "skor", k´dze sa tam jedna väcsinou o par dni ci tyzdnov. Ja poznam niekolno deti, co im zle vychadzvaju roky, ciastocne uz na VS a nemali problemy ani nevyhoreli.

kaloo85
18. nov 2022

@yanni ucitelka, ktora ma 30 rocnu prax s prvacikmi a druhacikmi. Myslela deti, ktore maju odporucany odklad, a nie kvoli datumu narodenia.

yanni
18. nov 2022

@lenvam praveze opacne. Aspon na Slovensku to ide smerom odklad jedno ci dieta je zrelé alebo nie. Podla mota, "predlzime mu detstvo". Potom to tak vyzera, ako tu uz niekto pisal, ze 8 rocne deti su v prvej triede. V 4tej s nimi uz plieska puberta. Potom su tie triedy tak pomiesane, 6 rocne augustove normalne vyvinute dieta, ktore islo do skoly ako malo, je uplne inde ako to 8 alebo takmer 8 rocne. Ale hlavna vec, ze maminka spokojna, ze jej 8 rocny prvak je v triede najlepsi.

gabrielamodrykonik
18. nov 2022

Februarove deti idu do skoly tak ako maju ist, ak napriek tomu nezvlada ucivo, ako rovesnici v jeho veku, tak je tam nejaky problem. Podla mna ani odklad by nepomohol. Jednoznacne treba navstivit psychologa, moze ist o poruchy ucenia, ale aj o znizene iq.

palomka
18. nov 2022

@tinkakasubova podľa toho čo píšete môže mať dysgrafiu aj dyslexiu, možno aj ADH. Nie ADHD, ale ADH. To Vám povie psychologička. Potom sa Vám bude aj lepšie učiť, keď budete vedieť kde je problém. Môj syn má aj dysortografiu. Škaredo píše, nedotiahne písmená do konečného stavu, nevie niekedy vypracovať úlohu pretože keď si ju prečíta nie vždy rozumie co ma urobiť. Ak by som mu povedala co ma urobiť, tak to urobiť vie. Učiť sa musíme spolu. Napríklad vybrané slová vie, ale ak by ich písal, tak by ich nenapísal správne. Na hodinách bol často zamyslený, zasneny... Pri učení musím meniť predmety lebo dlho nezotrva pri jednom. V škole ma nejaké úľavy, ale nie každý učiteľ to akceptuje. Nám robia problém hlavne tie diktáty. A učí sa dobre. Ale musím sa mu veľa venovať a dlho sa musí učiť. No vidím výsledky a to nás posúva a aj on sa potom teší keď ma dobré známky. Oproti iným deťom, vydrete.

yanni
18. nov 2022

@kaloo85 nooo tie su najhorsie. Tesne pred dochodkom uz nemaju ucitelky trpezlivost a stara skola, vsakze. Deti, ktorym bol odporuceny odklad nejdu do skoly skor. Bud idu ako maju alebo o rok neskor. Ono s tymi odporuceniami treba tiez davat pozor. Zalezi preco. Tiez su tieto testy prilis skoro. Podla toho, co nebolo ok, treba pockat este do augusta a tesne pred zaciatko sk. roka ist s dietatom znova. Casto ten ca. polrok medzi testom a zaciatkom sk. roka vela urobi. Vela deti zrazu dozreje cez letne prazdniny.

elze8
18. nov 2022

@tinkakasubova v prvom rade je super, ze ste si chybu priznala a chcete synovi pomôcť. Sama som ucitelka v Materskej skole a vela rodicov nechce o odklade ani pocut... Neviem preco, lebo ja sama som si naopak vydupala pre syna odklad a to je majovy, nevychadzaju mu zle roky ani nejake problemy vyrazne nemal ale ja som citila, ze ten rok mu pomoze a pojde do skoly o rok neskor... Najlepšie rozhodnutie ake som mohla urobit... Co sa ale vas tyka... Vsimla som si, ze asi nehovorite slovensky cisto. Predpokladam, ze sa rozpravate drvivu vacsinu casu vam prirodzenym dialektom. A syn ma problém aj preto, ze ma zautomatizovane slova inak nez maju byt (bud vravite slovensky z romstiny alebo madarciny alebo ineho jazyka) teda ja v tom vasom pisani to citim. A treba sa zamerat nato, aby ste spravne sklonovali a vyslovovali slova aj doma... Co bude asi dooost ťažké... Potom uz len druhá vec... Zmierit sa s tym, ze problémy v slovencine budu a zamerat sa skor na ine predmety (matematika, prvouka... Tam je jedno ci to povie nespisovne, hlavne ze vie o com hovori) a v neposlednom rade, poziadat skolu o asistenta ucitela... Ako ti asistenti su uz v takmer kazdej skole aspon teda v mestach. Nieje to ziadna hanba. Muzova dcera ma tiez asistenta a velmi jej to pomaha, nieje jednotkarka ale nieje ani hlúpa, len hrava a trosku pomalsia. Prajem vela pevnych nervov, hlavne pozitivnych vysledkov a tiez pevne verim, ze si nechate poradiť ucitelmi, specialnymi pedagógmi z cppp a p centrum pedagogogicko psychologickeho poradenstva... Urcite nechcu zle detom, prave naopak, len my rodicia sa nesmieme tomu branit, naozaj to nieje hanba. Chodia tam aj deti naopak vysoko inteligentne ku ktorym tiez musia ucitelia inak pristupovat.