Nástup skôr do školy
Dobrý deň idem k vám s prosbou mi nastúpil syn do prvého ročník a hoci nastúpiť nemal ale ja som ho dala čo som urobila veľkú chybu lebo som si neuvedomila aký vplyv to bude mať na jeho na jeho učenie a výsledky v škole teraz je druhák a sú tam výrazne problémy v učení samé päťkyA štvorky viete mi poradiť čo ďalej ma niekto taký istý problém ako ja ďakujem a budem rada sme nejaký rady ako postupovať ďalej ďakujem
@yanni no tak zrovna tato ma svätú trpezlivost a som rada, ze obe moje deti mali na start prave ju.. mojmu odporucali v januari z CPPAP (robili v skolke testy) odklad, ale ja som tomu neverila, ved za pol roka este krasne vsetko dobehne a tak aj bolo.. (ano presne ako pises tie testy su skoro..) a prave tato ucitelka mi v aprili na zapise povedala, ze kludne moze ist do skoly..
@tinkakasubova Načo sú študovaní odborníci, keď máme obyčajných rodičov? Tak vám treba. Chúďa dieťa.
@tinkakasubova Ahoj Tinka, som učiteľka, zrovna učím druhákov. Chcem ti dodať odvahu, nevzdávaj to. Postav sa k tomu. Choďte do poradne, nechaj si poradiť. Existujú rôzne programy na zvýšenie pozornosti a tempa. Hlavne, on potrebuje vedieť, že stojíš pri ňom, nech je akýkoľvek.
Moja dcéra má dyslexiu a je to boj. Ale nikdy to nevzdávaj, aj keď to bude ťažké.
Najdôležitejšie ísť malými krokmi a denne.
@tinkakasubova no už je neskoro to riešiť....už je druhák...v prvej triede sa dá ešte vrátiť do škôlky, v druhej už nie....poruchu síce môže mať, ale tým že aj nastúpil skôr aj tým môže byť spôsobené že to nedáva....teraz sa už bude ťažko dobiehať niečo čo nestíha.....doplatiť za doučovanie, sedenie s detskou psychologičkou čo odporučí....
@mogaa Do škôlky sa po novom už nedá vrátiť ani z prvého ročníka.
@tinkakasubova a nezvazujete ho nechat opakovat rocnik? Lebo aj to je moznost... Samozrejme by som sa mu to snazila vysvetlit stylom, ze jednoducho este nie je pripraveny na ucivo dalsieho rocnika, ze mu pomoze, ked si este raz zopakuje vsetko, co sa ucili a potom sa mu bude lahsie pokracovat aj v dalsom rocniku.
...my sme s nasou najstarsou na tom boli podobne (a to sla do skoly 6,5 rocna, v skolke ked som sa pytala, tak ani naznak pochybnosti, ze by do skoly nemala nastupit, ja som tiez nevidela ziadny problem). No problem sme mali od zaciatku a dost velky,uz v prvej triede stravila nad ulohami kazdy den 1,5 - 2 hodiny... myslela som, ze "sa to spravi", ze si len musi zvyknut... (k tomu sa pridruzili ine problemy u nej, ale tie uz suviseli so zdravotnym problemom). Teraz je uz na druhom stupni a doteraz lutujem, ze som ju nenechala zopakovat prvy alebo max druhy rocnik. V tom veku by sa este vedela bez problemov zaradit aj do noveho kolektivu a ten rok navyse by jej bol velmi prospel.
Ked som sa o nej rozpravala s jej terajsou triednou ucitelkou, ta mi sama od seba povedala, ze je skoda, ze sme ju nenechali zopakovat rocnik hned na zaciatku skolskej dochadzky. No teraz to uz takto riesit je dost neskoro, predsalen kolektiv je uz viac-menej "uzavrety" a zosuladeny, bojim sa, ci by sa vedela zaradit do noveho... a dalsia vec, v tomto veku uz by sa jej deti aj posmievali, ze prepadla... (znamkovo nie je na tom zle, vacsinou ma dvojky - trojky, ale kolko casu jej ta skolska priprava zaberie 😨 )
A dalsia vec je, skuste sa objednat do CPPPaP, nech ho vysetria, ci nema nejaku poruchu ucenia (tam ho ale objednaj cim skor, na termin mozes cakat aj pol roka... ak by potreboval nejake ulavy v skole, resp. asistentku, toto sa dava vzdy az od septembra, tak aby ste to dovtedy doriesili... spravidla su potrebne dva terminy vysetrenia). Neboj sa, nie je to nic hrozne (mame za sebou), rozhovor s rodicom zvlast, potom s dietatom sedenie so specialnou pedagogickou a psychologickou, ktore mu davaju rozne ulohy a na zaklade toho vypracuju spravu a poslu do skoly odporucanie, ako s dietatom pracovat, resp. ci potrebuje v niecom zohladnit napr. znizenu schopnost koncentracie a podobne.
@tinkakasubova tiez sme dali skor… je velmi hravy… a preto mu ucenie prispisobujem, hrame sa, sutazime, ucim ho pozitivnym pristupom a zabera to…nedrilujem niekolko hodin, to by som ani ja nedala… ucim ho pochvalou, dieta si najviac zapamata na tom, na com ho pichvalis… tento pristup k uceniu som prebrala po rozhovore so psycholigickou, ktory isiel v radiu… skus zmenit pristup, moze byt sam zo seba frustrovany, ked nema vysledky…drazim palce
Ak si zamieňa písmenká môže mať dyslexiu ( ak je to pravda čo píšeš). Čím skôr do centra aby spravili testy a uľahčila to malému. Nás je dyslektik a dysgrafik a odkedy je integrovaný je spokojný a vôbec nebol ako predtým zúfalý zo školy. U nás NATO prišla učiteľka v prvom ročníku a som veľmi rada lebo ináč nemal ani v škôlke naznak
Kludne opakujte rocnik. Nie je to hanba. Robis to pre svoje dieta. Zopakuje douci sa co mu nejde a vyzreje. 2. ročnik je skor taky opakovaci a zdokonaĺovaci,utvrdzujuci toho co sa naucili. 3.je zaberak- nasobilka, vybrane slova milion diktatov....čitanie uz musi mat poriadne zmaknute. Pouc sa zo svojich chyb, porad sa s odbornikmi a lub svojho synceka takeho aky je. Drzim palce aby ste to zvladli.🤗
@tinkakasubova Neurobila si chybu. Vobec sa tym netrap. Je dost mozne, ze by to bolo o rok neskor to iste. Venuj sa mu, pravidelne sa ucte a chod na diagnostiku. Nic nie je stratene. Deti sa vyvijaju, rychlo menia. Drzim palce❤
@tinkakasubova Netreba si teraz hádzať popol na hlavu, čo sa stalo, stalo sa. Ja by som to riešila takto. Nakúpila by som mu pracovné zošity, ktoré sa kupujú deťom v prípravke. Robili by sme to denne s tým, že by to bola zábava. Určite nie učenie. Čo sa týka školy, učila by som sa s ním ale len tak, aby sa z toho tešil. Nechala by som ho dokončiť ročník a vybrala by som ho z tej školy a dala na inú znova do druhého ročníka. Tak by to mal všetko dobehnúť.
@tinkakasubova chcem ti len napisat ze februarove dieta , ma 6.5 roka .to je uplne super vek. Ber to ze mal pol roka este k dobru oproti 6 rocnym nar. Ta porucha, nesustredenost atd.je mozno (novodoba )diagnoza, skus zistit ci naozaj je dislektik/grafik. Ale poviem ti mozno somarinu,ale z mojho detstva si pamatam ze chalani vzdy boli huncuti v triede,a nikdy to neboli ziadne diagnozy. Dobre sa ucili dievcata,a 1 nas spoluziak.a to bol biflos pre nas a nemali sme ho radi 🤣 proste pani ucitelku mate mladu? Staru? Ja mam inak tiez februarovku,a tiez druhacku.a maju v triede pekné "kvietky".. aj chalaniska , dokonca a aj adhd ,a ten posiela ucitelky bezpardonu dokelu. Je fakt drzanisko.a nepocula som ze by ho mali dat opakovat rocnik.alebo co si. Ved chlapi su proste taki, a su pozadu. Skus sa popytat teda co presne mu nejde, v skole mate skolsku psychologicku. Ta skuma dislexiu atd.moze ho odporucit niekam. Pripadne inu školu, alebo asistenta (to tiez je novodobý modny vystrelok) .ale podla mna chalani su nepozorní, besní, atd atd.a vždy boli.
@mogaa on nenastupil skor. Je februarovy a nastupil normalne ako 6,5 rocny. Co je este dokonca vyhoda oproti napr. letnym detom. Predsa k tomu augustovemu prvacikovi ma uz pol roka k dobru. To co ona pise vyzera na nejaku poruchu ucenia. To by ho ani ten rocny odklad nezachanil. To sa riesi terapiami a nie odkladom. Väcsinou sa zistia tie dys az v skole, ked sa zacnu tedi unit pismenka a cislice, pocitat, citat. Podobne to bolo u dcery mojej kolegyni. Este v prvej triede to ako tak islo a v druhej uz len trapenie. A diagnostika trvala dost dlho.
Nepomôžem ale krstňa je narodená v júli a šla o rok neskôr do školy a na zápise učiteľka povedala že rok pomohol.
Lebo ak je ako tu dievčatá hovorili tak mal byť prvák v septembri 2021 ako naša malá takže si ho dala minulý rok a trz je druhák dobre chápem? 😉
Ja keď pozriem na fotku tvojho chlapca, sa mi vybavia tie fotky, čo opisujú syndróm FAS. Chýba trochu tá ryha pod nosom, tenká horna pera. Nie je to možné? Samozrejme, snáď som mimo. A ešte mi napadlo , či mu nechýbajú nejaké vitamíny
@janulik2008 ano.Pisala, ze sa narodil vo february 2015. Cize 2021 mal 6,5 roka, ked nastupoval do 1. triedy, Cize vsetko OK.
@tinkakasubova a nemáte v okolí nejakú súkromnú, napríklad montessori školu, kde by sa mu lepšie venovali? Takto demotivovat malé dieťa zlými známkami, to je hrozné. Ináč ja mám dcéru na domácom vzdelávaní, skúšajú ju len v januári a júni cez internet. Aj to sme našli školu, kde pristupujú k vzdelávaniu ináč, nie tým klasickým memorovacim spôsobom upriameným na výkon. Nie sme stroje, ale ľudia, váš syn môže mať nadanie na niečo, o čom ešte neviete, ale zlými známkami stratí chuť sa vzdelávať.
@tinkakasubova ak je mozne daj ho prec z tohto skolstva,kde nechavaju na zs deti prepadat.na zs su to staaaale deti s detskou dusickou.u nas na slovensku na zs nechavaju prepadnut a robia tym traumu na cely zivot.odporucam sukromnu skolu cirkevnu alebo montesorry.kde na zs neznamkuju ale hodnotia percentami.a nikdy nenechaju prepadnut ziaka!!!!!!!!!je to neuspech ucitela pre nich.!!!!!poznam x pripadov rodicov co tak urobili,a je obrat o 360 stupnov🙂🙂🙂
@lenvam nevravim, ze 8 rokov ked dieta nastupi. Ale ak je tam odklad jantarového dietata, tak v januari v prvej triede bude mat 8 a to augustove, co nastupilo bez odkladu bude mat este do konca sk. roka 6 a to odkladove januarove 8,5. A tam je casto problem ani nie tak v kognitivnej oblati ale socialnej.
@tinkakasubova nechápem že tá tú idú podaktorí zvozit pod čiernu zem že si nerešpektovala odporúčanie.. zopár dcerinym spolužiakom v škôlke odporucili odklad a dvoch z nich aj tak dali rodičia do školy bez odkladu.. dievčatko nemá problém absolútne a chlapec vyfasoval v 2.rocniku osobného asistenta a je to celé trápenie.. ale to by pri ňom bolo asi aj bez odkladu.. a pritom ich diagnostikovali v tom istom centre a vidíš aký rozdiel..
@tinkakasubova Mňa zaráža jedno - v škole ste nedostali odporúčania na to, kam sa obrátiť? Vážne to funguje tak, že druháčik má štvorky, päťky a nie je pedagógom automaticky odoslaný na vyšetrenie k odborníkovi?
@tinkakasubova čítam len prvú stranu, podľa toho, čo opisuješ, nemôže tam byť nejaká "dys"? Možno dyslexia? Môže sa prejavovať aj akoby poruchou pozornosti, keď je to nad jeho sily. V tom prípade by odklad nepomohol, len konkrétna pomoc
@tinkakasubova aj mna rodičia dali skôr. Trápila som sa a doma som plakala, po troch mesiacoch ma vzali späť do škôlky. Po nastúpení do školy v novom sk.roku som sa už cítila v triede super, sama som sa učila. Keď môžeš, vezmi ho aby sa netrápil ďalej. Čím skôr tým lepšie

@yanni tak v synovej triede bolo 23 žiakov z toho 15 co mali odklad.A nemal 8 keď nastúpil do 1 triedy.