icon

Nástup skôr do školy

tinkakasubova
18. nov 2022

Dobrý deň idem k vám s prosbou mi nastúpil syn do prvého ročník a hoci nastúpiť nemal ale ja som ho dala čo som urobila veľkú chybu lebo som si neuvedomila aký vplyv to bude mať na jeho na jeho učenie a výsledky v škole teraz je druhák a sú tam výrazne problémy v učení samé päťkyA štvorky viete mi poradiť čo ďalej ma niekto taký istý problém ako ja ďakujem a budem rada sme nejaký rady ako postupovať ďalej ďakujem

dejka77
19. nov 2022

U nas na skole maju take deti asistentku. Takze ako ti radili chod s nim ku psychologovi, nech zisti co je presne vo veci a vybav mu asistentku.

lilke
19. nov 2022

@tinkakasubova Tvoj syn mal problémy už v 1.rocniku? Nestíhal tempo, mal problémy s písaním slov, s matematikou, nezvládol sa koncentrovať,... alebo s čím? Alebo problémy sú až v 2.roc., že mu nejdú tvrdé- mäkké spoluhlásky,...?
Východisko pre vás: ak boli problémy už v 1.roc., vybaviť, aby ho preradili čím skôr naspäť do 1.roc. Dá sa to. Neviem postup, ale je to cez nejaké testy v škole, vôbec netreba CPPaP. Takýmto spôsobom preradili u nás novoprijatu žiačku z 8. do 7.roc. Pritom prišla s 2, 3, zo 7.roc., no reálne vôbec nemala zvládnuté učivo. Ale začni vybavovať preradenie hneď v pondelok, nech sa chlapec netrápi a neprejaví sa to na jeho psychike.
Mala som rovnakého chlapčeka. Snažil sa, no naozaj nebol zrelý. No tam sme odporučili rodičom už v 1. ročníku, nech ho nechajú zopakovať ten. Rodičia, obaja vysokoskolsky vzdelaní, mama lekárka, to dlho odmietali. Chlapčekovi veľmi pomohlo zopakovanie si 1.roc. a potom už viac-menej zvládal, je druhostupniar. Poruchy pozornosti nemá žiadne, len mozog v 6 rokoch nebol ešte zrelý.

zuzuliennka1
19. nov 2022

@euka210 neprejavuje, resp. nediagnostikuje sa v tomto veku aj prip. Aspergerov syndrom? to mi tiez napadlo, ci nemoze byt

mooonika1975
19. nov 2022

Teraz to bude na tebe, musíš vymysliet ako dieťaťu pomôcť. Učiť sa s ním, všetko dobehnúť, motivačne, nie drilom, takze veľmi veľa práce pre teba a jeho.

mooonika1975
19. nov 2022

@martul môže byt hravý a nedozreté, aj keď je februárový . Nič nezvyčajne. Aspoň u chlapcov

evkamotka
19. nov 2022

Ja ako mama by som to riesila opakovanim ročníka. Lebo toto za necely rok nedoriešis. Kontaktuj cvapp a spol a daj mu rok navyse (opakovanim druheho)

vladi4444
19. nov 2022

To, že sa dava odklad pomaly každému dieťaťu dievčatá nie je pravda. Neviem, či si poradne nerobia svoju prácu, ale každý odporúčaný odklad u nás, sme dôsledne zvažovali a hlavne rodičom vysvetlili z akého dôvodu. Ja som práveže bola zástancom toho, aby dieťa išlo do školy, ale keď šesťročné dieťa dobre nerozpráva, má dyslalicku reč, nie sú dostatočne rozvinuté funkcie sluchoveho vnímania, je zla vizuomotorika a jemná motorika, alebo nedokáže vydržať 15 minút za jedným stolom, tak sú to pre nás prediktory budúcich ťažkosti, príp porúch učenia (ktoré musia byť diagnostikovane na podklade niečoho - narušená komunikačná schopnosť alebo určite funkcie vyššie spomenuté). Naozaj neodporúčame odklady len tak z fleku každému, lebo 90% deti, ktoré do skoly išli bez odkladu sa nám o rok dva v poradni objavili znovu, kvôli problémom. Nemusí to tak platiť vždy, dieťa vie za ten čas pekne dobehnúť, ale nemusí. Treba však každé dieťa posúdiť komplexne a individuálne. Odklad však naozaj nikomu neublížil, hlavne keď je oprávnený (kvôli dyslalickej reči zvyknutý byt potom problémy s písaním - Dysortografia).

martul
19. nov 2022

@mooonika1975 jasný, je to normálne a dosť časté. Mňa lrekvapilo že ho dala aj napriek odporúčaniu skôr.

mooonika1975
19. nov 2022

@martul veľa rodičov si nechce priznať, že ich dieťa nie je dokonale a preto to je . Nerobia to kvôli nim, ale kvôli sebe.

1306monika
19. nov 2022

@tinkakasubova podľa mňa nie je podstatné teraz riešiť či ste ho dali skôr alebo by bolo keby nebolo . Z druhého ročníka sa do škôlky nevráti tak nevidím dôvod prečo sa to tu obkecava .
Skôr podľa toho čo píšete tam bude niečo z porozumením učiva ...môj osobný postreh je dizlexia dizgrafia .Môže byť že vďaka vám a hrám to v prvom ročníku zvládal ale teraz už je toho naňho veľa a nedokáže to spracovať a pochopiť .
Skúste zájsť za odborníkom.
Ja si myslím že keby nezvládal skorší nástup do školy tak by sa to prejavilo už v 1. Ročníku v správaní. Skúste sa snim porozprávať či ho to nebaví alebo či má problém to pochopiť , spolu hľadajte riešenie.
To len môj postreh , želám všetko dobré

cajnik
19. nov 2022

@tinkakasubova necitala som si vsetky komentare, ale podla toho co pises, ze sa s nim ucis aj tri hodiny, vymysla si pismena a ma problem so sustredenim, tak to bude podla mna ADD alebo ADHD, mozno k tomu aj dyslexia alebo dysgrafia… aj ked problem so sustredenim moze mat aj kvoli tomu, sa uci uz prilis dlho. Treba navstivit psychologa a urcit diagnozu a potom trvat na tom, aby ju ucitelka aj respektovala. Prajem vela sil 🙂

maciatkolulu
19. nov 2022

@shee11 nuž môj je augustový, mal odklad a bol aj v predškolskej triede, nič nestratil, áno, sme v zahraničí, ale aj tak. Teraz je šikovný, napriek tomu, že sa učí v cudzom jazyku a nič nestratil a aj problémové dieťa nič nestratí, ale naopak sa zlepší, keď sa začne pomalšie. Staršia mala vážne zdravotné problémy, tiež išla skoro ako 8rocna do školy, v novembri mala osem a? Ma maturitu, je to zdravá, šikovná mladá mamina, čo ma materskú takú, že ja jej závidím... Takže toto slovenské, 6 musí ist, lebo mi je smiešne. Plus tlaky rodiny atď.
@tinkakasubova je to škoda, že si ho dala, ale nevadí, poradili ti dobre, psychológ atď. Plus ja neviem ako na sk, ale v at sa úplne v kľude opakuje ročník, najmä prvý, ste mali riešiť skôr.

andreasko
19. nov 2022

@maminkadeticiek presne ako píšeš ja som dala tiež odklad nezvládol by vtedy nôh syn školu a dobre som urobila! Už mám z neho štvrtaka a učí sa veľmi dobre....

danko74
19. nov 2022

@maminkadeticiek tak napríklad ja som odklad oľutovala :(. Ak by som sa v našom prípade mohla rozhodnúť znovu, riešila by som to radšej cez nultý ročník.

shee11
19. nov 2022

@maciatkolulu ?? myslim, že vase dôvody neboli, ze im chcete predlzit detsvo. nemusite sa obhajovat.

katkine_terapie
19. nov 2022

@tinkakasubova treba navstivit s dietatkom nielen psychologa, ale aj pedopsychiatra, špecialneho pedagoga (specialno-pedagogicke vysetrenie npr. v CPPaP) a ev. aj neurologa.

anjelicek26
19. nov 2022

U druhaka a Este februaroveho je to Uz jedno. Mali ste to riesig v prvej triede,kde sa musela ucit tri hodiny Aby to stihal - Uz Tam TI mLi vybehnut varovne kontrolky. Nasi mladu sme zaskolovali 5 rocnu (prvy tyzden v skole Mala 6) s vrelym odporucanim a testami na Sto percent .. aj Tak sme ten prvy Rok a prazdniny potom brutal odmakali,mylila Si pismena a citala neskutocne zle,zvysok Bol ok.. oddreli sme Si aj cele letne prazdniny.. teraz konecne je na urovni spoluziakov Ako druhacka.. Ale myslim,ze Toto by bolo Tak isto aj keby ide o Rok neskor🫣Teraz riesit dietatu pomoc - diagnostika,doucovanie (lebo 3h s tebou niekde robite chybu a UCI sa neefektivne)

ouwecka
19. nov 2022

@tinkakasubova foter dal tak segru aj brata.. lebo ze co by ludia povedali..takze s bratom si to odskakala matka,sedela pri nom hodiny denne a ucila ho mali prisnu ucitelku.. ona ze 2+2 je kolko a on a mama a to auticko 🙈 ja neviem ci to denne nebolo fakt 3-5 hodin consa ucili.. segra mala super triednu ta im nedávala domáce úlohy takze sa mali sueprzstihala v skole ucivo a doma sa doucili.. poradit neviem iba skusit spec.pedag.centrum aj na viac aj sukromne ked tak zapaltit opytat sa a poradit .inak ja sim sa ucila na 1 a oni dvaja sli az na vs,kedze mne to slo do hlavy same stačilo mi pocut a ucit sa minimalne tak som nemla disciplinu sa ucit a na vs som sa vysrala lebi tam sa ucit trebalo..oni dvaja daka tomu ze sme sa s nimi doma drilovali fakt ja a mama pomahali ucit tak mali proste disciplínu sa ucit a dali to na magor obaja..takze ja s najlepsou hlavou doma nemám vysku a oni maju.. takze vsetko sa nejako da,otazka je ci to on bude chcieť a ako na to..drzim palce

pipistrel13
19. nov 2022

@tinkakasubova ak mal vo februari 6 a nastupil v septembri,nebolo to vobec skoro,mnohe ma tu mozno ukamenujete,ale tieto odklady co davaju nikomu neprospeju...tvoj syn ma pravdepodobne specificke poruchy ucenia,preto mozno aj vyrusuje,ze vidi,ze mu to nejde a takto prejavuje svoju frustraciu, to by sa nezmenilo ani keby mal odklad - s tymi poruchami treba pracovat a je velka sanca,ze postupne ziska tale navyky,ktore ich uplne potlacia do uzadia,samozrejme to zavisi aj od intelektu
zo zaciatku to bude narocne,ale uvidis,casom pridi vysledky ak sa na to nevykaslete
dnes to ma diagnostikovanych cim dalej tym viacej deti a tie pani psychologicky,ktore vkuse odporucaju odklady,by skor mali v predskolskej triede prist na tento problem a rodicom by tym ulahcili kopec starosti...

nastasyk
19. nov 2022

@tinkakasubova ja som to zažila so synom, treba určite ísť čím skôr do Cenzta pedagogicko psychologického, možno ma poruchu pozornosti, a budete vedieť, na com ste.

ja_bb
19. nov 2022

@tinkakasubova Kamaratka mala podobny problem,ze sa prejavil syn neskor. Vysledkom je nejake spomalenie ,kvoli ktoremu nechape suvislosti, je mu tazke citat dlhy text, ma ine asociacie, tusim na to vsetko je nejaka specialna logopedicka, ktora urcila problem a postup, co s nim.

filodendron
19. nov 2022

@bluka2 to by bolo kazde 5te dieta s FAS 🙂 ked si vsimnes, na vsetkych fotkach sa usmieva, teda sa ta ryha akoby straca. Tenka horna pera...no aj spodnu ma tenku, zrejme genetika, mnozstvo ludi ma tenke pery ;) nepridavala by som im dalsie diagnozy uz

euka210
19. nov 2022

@zuzuliennka1 ten asi skor ako autizmus. Treba ist na psychol.vysetrenia a zistia co to je.

evina57
19. nov 2022

@tinkakasubova môjmu synovi dobre padali roky ale tiež nám odporučili odklad (kvôli kresleniu). Dala som ho do školy,mal tiež problémy,nepísal pekne ale známky mal ok,až na tie diktáty, doteraz je veľmi nepozorný. Teraz je v 6.rocniku, stále nepíše úhľadne a VV považuje za najhorší predmet 😃 Išli sme aj špeciálnej psychologičke (tuším tiež v 2. ročníku nám to bolo odporučené),žiadny problém nezistila.
Ale veľa urobí aj triedna učiteľka, tá naša hľadala stále problém iba v mojom synovi. Čokoľvek sa stalo,dostal poznámku on,aj keď som si to zisťovala,kto bol ešte pri incidente, ostatní poznámku nedostali. Proste najhorší chlapec v triede. Od 5.rocnika ma učiteľa a chlapec mi domov nenosí poznámky!
Držím palce,určite sa to zlepší 🫶

tinkakasubova
autor
19. nov 2022

@betulinka1 Ďakujeme zo ❤️❤️

tinkakasubova
autor
19. nov 2022

@anika2007 ďakujem za radu nevedela som že niečo take je ❤️

tinkakasubova
autor
19. nov 2022

@annm81 Dobrý večer

pipistrel13
19. nov 2022

@zuzuliennka1 da sa diagnostikovat aj skor,a bohuzila statistiky si take,ze kazde 30dieta trpi PAS a stale to rastie

madielilly
20. nov 2022

@tinkakasubova poznám jedno takéto dieťa presne ako ty opusujes svoje.V druhom ročníku mu diagnostikovali ADHD + dislexiu.

islandia40
20. nov 2022

No my žijeme v Nemecku a tu je normálne ze deti ročník opakujú keď majú zle znamky. Bola by to veľká hanba kedy si ho dala opakovať 2 tredu?