icon

Návrat do školy 1.6.

nanka1986
21. máj 2020

Prosím o Váš názor.... Syn druhak, v triede počet detí presne 20. Mam to chápať tak, že ma pravo nastúpiť do školy aj keď žijeme v domácnosti, kde je osoba staršia ako 65r?
Ja som to tak pochopila, že sme síce riziková skupina, ale iba v prípade, že je plný stav. Teda, ak to kapacita dovoľuje, bude môcť ísť...?

daganov
21. máj 2020

@sara07
@mirka17 je to hlúposť, pozrite si ten link, čo som sem dala. Ak riaditeľky materských škôl tvrdia niečo iné, tak chcú asi len odradiť rodičov, aby deti dali do škôlky.

luxus10
21. máj 2020

....su tu veci napovedane....

z virusoveho ochorenia sa neda beznym sposobom vyliecit...
zostava v tele v kazdej jeho bunke......
ak povedia pocet vyliecenych pacientov....rozumej-virus sa uz ulozil poriadne hlboko, a prikryl sa dalsimi mikrobami....problem nastane, ak sa takyto clovek stretne s dalsimi mikrobami, nastava vojna v tele....

a to co nam nepovedia....myslim si, ze tento virus poskodzuje DNA...ma nejake vyznamnejsie nasledky,ako ine virusy, aj preto budu zistovat ci uz clovek "prekonal" tento virus....

denka81
21. máj 2020

@bubuliatkova
@mirka17 vy máte zdravotnícke vzdelanie???
Ja by som laikom zakázala sa k danej téme vôbec vyjadrovať

mirka17
21. máj 2020

@denka81 nie, nemam zdravotnícke vzdelanie, a vy máte? naši politici maju?, bulvár a média maju? nie nemaju a napriek tomu ovplyvnuju masy ludí. Ak sa vyjadrili fundovaní odborníci , počuval ich niekto? čo znamena zdravotnícke vzdelanie, že ak sa mi k tomu vyjadri pediater mojich deti, alebo môj gynekolog, alebo neurolog tak je to dôveryhodnejšie? lebo maju zdravotnícke vzdelanie?, neuveríte bavili sme sa o tom priamo s virologmi zo SAV na ich názor, skuste si domyslieť aky bol. pekný večer

denka81
21. máj 2020

@mirka17 predstavte si, mám zdravotnícke vzdelanie a pracujem v nemocnici na imunológii.
Skúste sa spýtať tých, čo s covid19 ležali na takej JISke, či to nič nebolo...

sara07
21. máj 2020

@denka81 uprimne povedané ani mudr moc toho nevedia, a tapaju, a na jiske môžete skončit aj bez korony, ak je tam ešte niečo
to isté autoimunité ochorenia, žiadny vyskum ,nič nové, očkovanie skuste možno to dopadne dobre . asi tak

sara07
21. máj 2020

@daganov normálne drevenu klasiku pretrieš handrou s benzin alkoholom , fixu štetec detto , čo myslíš ako riešia svrab v nemocnici, tiež takto sanitárky behaju a pretieraju a to isté aj perá, stoly operadla atd ked je na oddeleni
celé roky sa to tak robieva ked je srab napr v našej nemocnici cca každé dva roky bežne

mirka17
21. máj 2020

@denka81 toto bude ťažká diskusia,, pretože každý sa na to pozeráme z iného uhlu, vy síce mate zdravotnícke vzdelanie ale pochybujem že sa viete fundovane vyjadriť k tejto problematike, Vytvorili ste si názor na koronu na základe toho čo ste videli, a kedže pracujete v nemocnici tak je logicky že ste prišli do kontaktu s prípadmi ktoré mali tažší možno ťažký priebeh, a od toho sa odvíja aj vás názor na momentálnu situáciu. Videli ste len to najhoršie čo môže tato situácia ponuknut, Ale ja sa na to pozerám ináč, ja vidím celkový počet nakazených, počet vyliečených a počet mrtvych. O tom že vačšina nakazených sa liečila v pohodlí domova z bežnými dostupnymi liekmi proti teplote ani nehovorím, môžem ako laik vydedukovať len jedno že síce to dokáže zabiť prevažne starších, chorých, a oslabených ludí, ale rozhodne to nieje žiadna španielska chrípka, čierna smrt či mor, kde mortalita bola na úrovni 100 percent, Verím že každá choroba je nepríjemna, niekto ma tažký niekto lahký priebeh, ale odpáliť ekonomiku, základnu zdravotnu službu, zavrieť školy a školky len preto že nepomerne malo ludí k celkovému počtu nakazených ma tažký priebech je nezodpovedné . a už sa mi nechce vyjadrovať, bol to môj posledný príspevok.

letfenixa
22. máj 2020

@mirka17 ale je to neznáma choroba, nie je na ňu liek a keď to začalo, nik nevedel, aká bude najbližšia budúcnosť

daganov
22. máj 2020

@sara07 dokážeš si to predstaviť aj reálne? Kto to bude robiť? Jedna upratovačka na tri triedy...čo bude skôr dezinfikovať? Kľučky? Bábiky? Stoličky? Autá? Lopty? Mohla by som pokračovať dlho. Vieš, koľko je farbičiek v jednej triede? V celej MŠ? Treba to brať so zdravím rozumom.

marca12
22. máj 2020

@mirka17 tiez si kladiem otazku,aki sme narod primitivov. Staci 2 minutova reportaz v tv a ludia sa spravaju ako zmyslov zbaveny. Ano bolo treba dodrziavat odporucania na eliminaciu choroby,ale je nacase zaclenit sa do zivota. Ludia nemozu ostat rok na ocr,to ziadny zamestnavatel nebude tolerovat. A ked pocujem aj nazory ucitelov ako sa brania a nadavaju rodicom,ze sa chcu zbavit deti a tak ich hodia na krk ucitelom...kolko sme doteraz museli pracovat a oni v case najvacsej pandemie boli zahrabane doma a plat im isiel. Velke rozbroje robia aj ucitelia v tychto casoch,lebo to su jedine ohrozene chuderky.

marca12
22. máj 2020

@daganov ano odradzaju a odradzaju aj samotne ucitelky. Bola som svedkom ako ucitelka hovorila rodicom,ze by este nedavala deti do skoly....zvykli si byt doma,je to zataz pre nich ustriehnut usmernenia,co aj chapem. Ale kazdy mame obmedzenia,ktore musime ustriehnut. V kazdej praci to bolo teraz narocne pre toho,kto nemohol mat homeoffic

sara07
22. máj 2020

@daganov no možno by stačili rýchlejšie pohyby teda ja čo vidím v škôlke pomalšie to nejde , tak dám detom 5 základných fariebe nemusia mat telovku
dá sa to stihat aj s tým čo maju v škôlke do pohody ked to musia stihat na odeleniach alebo lekárnach kde su v labakoch takéto dezifekcie bežne a tam je tých flaštičiek a vrchančikov požehnane tak aj v škôlke
zase chudatka personal v škôlke
sanitárky tie makaju však staničná ich hned serve a maju tam tiež toho dost ale idu systém jedna parapet, stoličky, madla, druha iné časti tretia ide za nim dlážka a už frčia a toto niekolkokrát izby a potom si zober taku sestersku miestnost a do toho sa im niekdo pokadi , vyzvracia atd.. postele prezliect novy ide a čuduj sa svete zvládaju
vola sa to organizacia prace

daganov
22. máj 2020

@sara07 pozri, nie som upratovačka v škôlke, ale za tú mzdu sa ani nedivím, že sa netrhajú. Som zvedavá, kto to bude robiť za ten plat o pár rokov, keď tieto tetušky odídu do dôchodku. Ale to nie je predmetom diskusie. Podľa mňa je to aj tak s tou dezinfekciou prehnané, lebo 15 detí jednoducho neustriehneš, kde čo chytili. Do MŠ budú prichádzať rodičia, o ktorých tiež nikto nevie, kde sa kedy s kým stretli. Musíme sa jednoducho naučiť s tým žiť, na Slovensku to nie je také zúrivé, aby sme z toho robili kovbojku. Treba sprísniť hygienické opatrenia a to všade, to je jasné, ale zase dezinfikovať každý deň farbičky mi príde choré a aj tak k ničomu. Pozri sa na detské ihriská...40,50 detí na kope a pohodáááá, nikto nerieši.

sara07
22. máj 2020

@daganov jasné , mna fascinuje poučné video k prichodu do škôlky
pride rodič a dieta ruška obaja, dieta si odloží do skrinky + 1 čisté
potom je v triede bez
ide domov dá si ruško
a doma je zase bez ruška
ja sa fakt snažím ale ako pointu nechytám, lebo ja zase tiež idem von do inej skupiny ludi
každy den dezinfekcia je blbost až taká ale určitá možno v škôlke pomôže

kristiii
22. máj 2020

No tak my sme zrovna skončili videohovor s triednou pani učiteľkou a po tom čo nám bolo povedané, sme sa takmer celá trieda zhodli, že necháme deti doma a budeme pokračovať v online vyučovaní.

luxus10
22. máj 2020

@kristiii a cim vas presvedcila?

kristiii
23. máj 2020

@luxus10 nepresviedcala nás, informovala nás ako dopadla porada s riaditeľom. Vraj nepôjde o normálne učenie, ale hlavne o socializáciu detí, tie môžu byt pospájané z viacerých tried aj ročníkov. Čo sa týka dochádzania, dieťa musí priviesť člen rodiny žijúci v spoločnej domácnosti v presne stanovený čas, napr. .medzi 7:30-7:40 (ja bývam napríklad so synom sama, takže bez šance). Sám nemôže chodiť ako doteraz. To isté aj odchod zo školy, v presne stanovený čas s doprovodom. Celý deň budú v jednej triede, doobeda aj v rámci družiny, okrem obedov. My sme sa zhodli, že radšej aké také online vyučovanie doma, ako úplne odveci v škole. Sama pani učiteľka z toho bola sklamaná, lebo sa na deti tešila, ale že si to tiež predstavovala inak, chcela s nimi čo to ešte prebrať a zopakovať. Ale tak takto to má fungovať na našej škole, inde to môže byť inak.

luxus10
23. máj 2020

@kristiii to nebol utok, len ma to zaujimalo co vam povedala, plne s tym suhlasim..

eliska13
23. máj 2020

@kristiii prečo nemôže ísť sám ako to je zdôvodnené?

kristiii
23. máj 2020

@luxus10 nebrala som to ako útok, len som upresnila 🙂
@eliska13 že každý deň musí rodič priniesť nejaké vyhlásenie a keby dieťa neprešlo filtrom, tak ho musí odviesť domov. Pri odchode zo školy netuším aký to má mať význam, sama učiteľka bola z toho celého rozčarovaná

eliska13
23. máj 2020

@kristiii celé je to fraska

kristiii
23. máj 2020

@eliska13 ja mám pocit, že stanovili naschvál také podmienky, aby malo čo najmenej rodičov záujem alebo vôbec možnosť dať deti do školy, a aby ani nemuseli školu otvoriť, prípadne len ozaj pár zberných tried.

luxus10
23. máj 2020

dezinfekcia priestorov a predmetov sa da robit aj nechemickou cestou - germicidnym svetlom, mimo pritomnosti osob, lem kym to pride na sk, tak budu nase deti nuchat v skole savo...

niektore skolky na sk to uz pouzivaju...inak je to bezne v danskych nemocniciach...

sara07
23. máj 2020

@kristiii ale aj minister povedal že školy škôlky su vyslovene otvorené len preto aby odlahčili ludom čo potrebuju ist do prace ,doslova

31majka12
23. máj 2020

Chcem sa opytat ...ak nedam syna do skoly ...lebo ja chodim do prace na 6h rano a dieta na prist do skoly na 7.30h
Musim nastupit na ocr ? Alebo mozem chodit do prace.
Neviete mi poradit

amel
23. máj 2020

@31majka12 samozrejme, ze nemusis nastupit na ocr.

31majka12
23. máj 2020

@amel dakujem pekne

kristiii
23. máj 2020

@sara07 vieš čo v podobnej diskusii to niekto spomenul, že počula, že by to mal byť viacmenej taký babysitting a našli sa hned múdrejšie kočky, čo nás presviedčali, že to je riadna blbosť a deti sa budú určite normálne učiť, tak som nevedela a čakala som na vyjadrenie samotnej školy. A k tomu odľahčeniu, ak musím dieťa každý deň osobne priviesť aj odviesť v presne školou určený čas, tak to nám zrovna nepomohlo.

shee11
23. máj 2020

teraz je lepší čas dať podla mna ako to bude v sept. , okt. a neskôr. V máji, júni, je všeobecne najnižšia chorobnosť. A covidu je teraz minimalne, okolo 0.2 na 100.000 obyvatelov co ho uz radi medzi uplne mimoriadne ochorenia. Nateraz.