icon

Navštevuje vaše dieťa triedu pre nadané deti?

princeznalili
3. nov 2008

Ahojte mamičky. Chcela by som sa vás opýtať, či máte niektorá nadané dieťa, ktoré navštevuje triedu pre nadané deti. Ako sa vaše dieťa prejavuje, ako ste spokojní s osnovami.
Prosím o rady, poznámky, skúsenosti.

dijefcatko
13. aug 2019

@pusitta Zápis býva v apríli. Vtedy ho zapíšete a dáte požiadavku do CPPPaP na testy školskej zrelosti (keďže pôjde o predčasné zaškolenie) a ak budú dobré, doplnia testy na nadanie. Treba počítať s tým, že poradňa sa bude snažiť testovať dieťa čo najneskôr, aby bolo čo možno najvyzretejšie. Škola bude čakať na vaše vyjadrenie podľa testov, či nastúpite alebo nie. Mávajú aj deň otvorených dverí, samozrejme, odporúčam ti ísť sa tam pozrieť. Ale škola je otvorená aj tomu, aby sa rodič prišiel pozrieť na vyučovanie aj mimo tohto dňa. My sme tak boli so staršou, keď mala nastúpiť. Normálne sa zúčastnila dvoch vyučovacích hodín, boli sme nadšení.

pusitta
13. aug 2019

@dijefcatko dakujem za super vysvetlenie, konečne chápem cely proces prijatia. Som sa pýtala okolia na tu školu a jedni sú za, ini proti. Tak uvidíme ako sa rozhodneme. No pozrieť sa tam isto pôjdeme. A nebojíš sa, že potom budú mat problém si zvyknúť na klasickú strednú školu? Predsa tam je iný sposob učenia.

hettinka
13. aug 2019

@pusitta okolie bude reagovať rôzne. Na to sa priprav, ale urob tak, aby ste vy boli spokojní. Hlavne dieťa aby bolo spokojne. My sme sa skôr stretli s reakciami, že si myslíme o synovi “neviemco” a zbytočne to všetko “ prežívame” a komplikujeme. A že “im by sa to nechcelo” decko niekam inde na ZS voziť.
Ale urobili sme pre syna správnu vec. Už mame aj skúsenosť s prechodom na klasické 8-ročne gymnázium, prijímačky zvládol bez akéhokoľvek doučovania bez zaváhania, v prime mal jednu 2, v kolektíve si zvykol rýchlo. Štýl učenia sa mu zdá pomalší, že viac opakujú, doma sa veľa učiť nemusí a krasne stíha. Uvidíme teraz, pribudne fyzika, chémia... ale on sa na to teší, že zo bude niečo nové.
Už je však zrelší. V bežnej škole 1. triedu psychicky nezvládal, mali sme veľké problémy.

dijefcatko
21. aug 2019

@pusitta nie, nebojím. Pri prechode na strednú sú už deti vyzretejšie a dokážu pochopiť zmeny. Osobne si však vôbec nemyslím, že výučba vo VIN sa zásadne líši od bežných tried. Idú viac do hĺbky, viac pracujú samostatne a majú viac priestoru na vyjadrenie samého seba. To je všetko. Väčšiu obavu by som mala z alternatívnych škôl a prestupe z alternatívy (ako je Škola u Filipa napríklad) na klasickú strednú školu.
A aké argumenty proti tejto škole si počula?

pusitta
22. aug 2019

@dijefcatko alternatívne školy sme vylúčili. Vraveli mi rodičia, ktorí tam mali deti a vzali ich od tial, že sa im nepáčilo, že k deťom pristupujú akoby boli niečo viac, a potom sa deti aj tak začali správať k iným a dokonca aj doma k súrodencom. Že oni sú ti najmúdrejší a začali sa správať povýšenecky a to by som nechcela.

dijefcatko
22. aug 2019

@pusitta z mojej skúsenosti z našej triedy ti môžem povedať, že práve rodičia sú tí, ktorí toto deťom vštepujú, lebo práve rodičia nezvládajú to, do akej triedy to dieťa chodí. Počula som viacerých, ktorí tam dali deti, ako hovoria, že ich hviezda tam má trojky a oni čakali, že škola si bude práve to ich dieťa nosiť na rukách za to, že ho tam má... Potom dieťa odtiaľ vzali, lebo radšej nech má jednotky v bežnej triede, ako dvojky-trojky v aprogene. Ja to beriem naopak. Moja, keď bola prváčka v bežnej triede, chodila sa do školy hrať, dávali ju na všetky súťaže, deti ju obdivovali, aká je úžasná, každý z triedy sa s ňou chcel kamošiť a ona práve vtedy začala dvíhať noštek dohora. Teraz, v aprogene, má síce jednotky tiež, ale pritrafí sa aj dvojka a trojka, jednotky nie sú samozrejmé, ale vyžadujú snahu, nie je strčená na každej súťaži a pokiaľ sa stane, že sa objaví čo i len náznak toho, že ona je čosi viac, my rodičia jej tento hrebienok pristrihávame. A najlepšiu kamošku má stále v bežnej triede 🙂 Najväčšie predsudky aj tak vytvárajú rodičia detí v bežných triedach, neviem, možno zo závisti. Tí vštepia svojim deťom, že aprogeňáci sú namyslení a takí a onakí a potom to už medzi deťmi ide. Toto je moja skúsenosť z bežnej aj aprogeňáckej triedy s jedným dieťaťom. Dovolím si povedať, že fakt viem, o čom hovorím, viedla som hodiny a hodiny rozhovorov s učiteľmi a veľmi som sa angažovala v prospech tejto školy, aby otvárali tieto triedy.

niga
22. aug 2019

Ahojte, chcela by som sa spytat ci ste niekto uvazovali dat dieta, ktore navstevuje VIN na osemrocne gymnazium. Mam syna stvrtaka vo VIN triede, a stale zvazujem tuto moznost. Samozrejme, skola je zasadne proti. Btw, dcera mi nastupuje do klasickej triedy, tak sa sama tesim na porovnanie tried.

dijefcatko
22. aug 2019

@niga Ahoj, odkiaľ si? Ja nad tým neuvažujem, so školou som maximálne spokojná.

hettinka
22. aug 2019

@niga nás syn išiel po 5. triede na 8-ročne klasické gymnázium.

niga
22. aug 2019

@hettinka a ako to hodnotis? Urobila by si to rozhodnutie znovu? Bezproblemovo nabehol na nove prostredie? Uprimne, ja by som dala syna na skolu, ktora ho bude posuvat dopredu. Teraz sa on naozaj nemusi vobec ucit a ma taku predstavu o skole. Neviem si predstavit, co by robil v klasickej triede.
@dijefcatko som z Nitry. So skolou som spokojna, ale viem, ze by zvladol aj viac.

hettinka
22. aug 2019

@niga bol tam zatiaľ rok, v našom prípade správne rozhodnutie. Prechod zvládol bez problémov, páči sa mu, známky mal jednu 2 zo slovenčiny (diktaty píše zle a aj u nadaných tak písal).

A nemyslim si, že práve škola by mala dieťa preťažovať. Sk zvládne viac, riesila by som krúžky špecificky pre Jejo záujmy. Nás má ZUS - mal spev a pridal si klavir, volejbal. Momentálne riešime navyse angličtinu a študuje si doma to, čo jo baví. Učí sa minimálne doma.

niga
22. aug 2019

@hettinka dakujem. Tak moj chodi zo skoly maximalne oddychnuty🤣 tiez ma klavir, plavanie, anglictinu. Dakujem za skusenost s gymnaziom - som stale viac naklonena, u nas vedenie skoly stale argumentuje, ze z VIN by nemali chodit na 8 rocne, lebo je to pre nich sok v pristupe a potrebuju este plne diskutovat az do 9.roc😉

hettinka
22. aug 2019

@niga nás tiež veľmi odhovárali, priam vyvíjali tlak na deti aj rodičov, aby zostali. Ale nakoniec odišlo 5 deti a nás si veľmi pochvaľuje. Len zvažuje po kvarte prestup na bilingválne gymnázium Sucany, alebo matematicky gympel. Ešte uvidíme. Toto naše gymnázium je jedno z najlepších v kraji, čo sa týka ratingov.

nicky7
23. aug 2019

@pusitta argument, že aprogeňáci sú namyslení a povýšeneckí som počula, už keď do aprogenu mala ísť staršia dcéra, tá teraz ide do 7 triedy, paradoxne od rodičov, ktorí mali dieťa dokonca na úplne inej škole. Tiež nás od toho odhovárali, dokonca také, že ak ju tam dáme, skončí na psychiatrii a pod. Dcéra je predčasne zaškolená, a teraz už viem, že aprogen bolo dobré rozhodnutie, je tam spokojná /tiež chodí na Ďumbiersku v BB/. V triede sú výborná partia, a kamarátov majú bežne z vedľajších "normálnych "tried. Teraz ako starší už aj vidia, že deti z vedľajších tried majú tiež rôzne talenty - vyhrávajú spevácke, športové a rôzne iné súťaže.

pusitta
24. aug 2019

@nicky7
@dijefcatko dakujem Vám. Celkom ste má utvrdili v rozhodovaní. Mm to nechal na mna, že on ho tam bude voziť, hoci to mame od ruky. Syn už o inej škole ani pocit nechce, ukazovala som mu to video zo školy a akosi sa mu to zapáčilo 🙂 Minule sme stretli podobného chlapca a normálne som nechápala ako sa dokázali vyhrať. Leb ešte by som sa Vás chcela opýtať, ta škola má dosť blby prístup. Keď bude väčší bude chodiť sám po tých schodoch, ale 5 ročného? Kde sa tam dá na chvíľu zaparkovať, aby sme ho mohli zasikovat do školy? Alebo ako to riešite vy?

dijefcatko
24. aug 2019

@pusitta parkujeme hore za školou, v Starej Sásovej. V čase "špičky" je tam husto, ale dá sa. Dcéru sme odprevádzali až ku dverám školy. Vlani už išla od auta sama. Dcérka mladšia má 5, tú budeme prvý týždeň vodiť až do triedy a potom ku dverám so staršou pôjde. My dochádzame z Veľkej Lúky a neoľutovala som ani na chvíľku. Patrila by do zvolenského aprogenu, ale tam sme nechceli. Práve tam som na ukážkovej hodine videla, ako môže učiteľka dvíhať deťom ich egá. Tam boli deti vedené k tomu, že sú "iné".

lilke
24. aug 2019

@niga My dávame tento rok syna do prímy. Skúsenosti s prechodom ešte len budú. Syn sa teší na náročnejšiu matiku, našim dôvodom bolo jeho ničnerobenie. Je šikovný, no nie je cieľavedomý, zvládne všetko v škole, a doma temer nič navyše. Obávame sa, že by si navykol, a ak by sa dostal na výšku, šok. Vtedy už nebude natoľko formovatelny, aby bez väčších problémov naskočil na tvrdú prácu, a v zahraničí ešte náročnejšie ako naše VŠ.

niga
24. aug 2019

@lilke presne, to su aj moje pocity...

tana2209
24. aug 2019

Ahojte, chcela som sa spytat, ci je tu niekto, kto ma dieta prijate tento rok do prveho rocnika na teplicku? Alebo pripadne nejaka mamicka druhacika, ktora by mi poradila, ako to prebieha prve dni, co si treba prvy den doniest, co vsetko sa a kde vybavuje (jedalen, druzina), kedy sa nahlasuju kruzky, kedy vlastne treba prvy den prist... Asi mam vela otazok, ale na ich stranke som zatial nic nenasla. Alebo ste volali do skoly a informovali sa?

hettinka
25. aug 2019

@lilke primu máme za sebou a "ničnerobil" celý rok - matika, angličtina boli trištvrte učiva pre neho opakovanie, lebo v nadaných to už preberali. Z AJ prešli na inú učebnicu, tak mal novú slovnú zásobu, ale gramatiku už celú vedel. Matematika - nové mal len uhly a prácu s uhlomerom, ostatné vedel, alebo pochopil na hodine a doma to neotvoril. Podobne aj ostatné predmety, keďže má encyklopedické vedomosti a pochodené množstvo múzeí, výstav, nemal sa v podstate čo učiť, len v podstate vyberal, ktorú časť už získaných vedomostí má aplikovať a vedieť na písomku. Na niektorých predmetoch vie čo sa týka suchých faktov hádam viac ako učiteľka, dokonca ich občas vraj opravoval...
To mam nervy, aby nepôsobil drzo, lebo on ticho nebude a ak je v učebnici zastaralý fakt, on sa hned prihlási, že je to už inak (napríklad v GEO). To je síce fajn, len aby to vedel aj odkomunikovať.
Odbudlo mu množstvo projektov, takže už nerobil ani to ... Na SJ sa nevyžaduje toľko povinnej literatúry čítať, takže sám od seba nejaké rozprávky a povesti čítať nemienil. On číta,. ale svoje veci, ale podstatne menej ako u nadaných. Od samej nudy sa vrátil k stavaniu puzzle a kúpil si knihu v angličtine, že teda ide čítať takto. A prešiel na cestopisy, také moderné od blogerov, alebo cestopisné blogy na nete.

lilke
25. aug 2019

@hettinka uvidíme, keďže nejde na obyčajné 8-ročné, ale špecializované. Rozprávali sme sa so staršími alebo už so skončenými z oboch škôl. Nehovoriac, že každý predmet závisí na individuálnom vyučujúcom. Po roku budem vedieť zhodnotiť.
Záujmov má syn plno, nuda nikdy nehrozila, teraz skôr môže dôjsť skôr k tomu, že bude musieť niečo vypustiť.

marianinka
25. aug 2019

Ja sa pripojim.len so skusenostou ,ktoru som nedavno zazila. Muzova dcera s expartnerkou je vraj mimoriadne nadana,ma 5,5roka a ma nastupit teraz od sept do skoly.
Co aj moj syn skoro 7r ale ten s rozdielom.,ze nastupuje v Nemecku.
Ked porovnam.tieto dve deti , tak sa za hlavu chytam.ako moze byt ona mimoriadne nadana ,ked nepozna abecedu,ked nevie citat,pisat len svoje meno a aj to velmi tazko, ked ji nic ine nezaujima len tablet a babiky.
Nebavi ju ani kreslit, ani sa ucit nic, zostala som zarazena ,ako moze ist taketo dieta v tak malom veku do skoly , muz to nejako neriesi ,pretoze sa ani moc nezdrziavame na SVK ,ale tiez sa pozastavil nad tym ako js toto mozne ... moj syn napr. Musel prejst psychologiou ,ci uz je zrely na skolu, ci ovlada to a to a taktie ho velmi zaujimaju znacky aut ,pozna vsetko polnohosp stroje podla znaciek ,kamiony , auta , taktiez vsetky pismenka v abecede, vie napisat vsetky pismenka ale teda mimoriadne nadany nie je .

kulumulu123
25. aug 2019

@marianinka na sk existuje skola pre nadane deti Kam je jedinym kriteriom sa dostat sponzorsky dar pre skolu oficialne sa s tym netaja moze mat dieta iq 25 pokial je rodic ochotny prispiet adekvatnou ciastkou dieta je prijate.... Ale je pravda su skoly Kam sa pod iq 140 dieta nedostane.... Takze asi tak....

lilke
25. aug 2019

@marianinka nebudem obhajovať malú, ale aj tu musia prejsť všetky deti cez vyšetrenia. No je psychológ a psychológ. Jeden da papier o nadaní každému, mnohokrát práve rodičia majú veľké oči, myslia si, že ich dietko je nadané a tlačia na to, sú schopní zohnať si testy a nadrvit dieťa, iný psychológ je férový. Aj škôl pre nadaných napr. v BA je viac, takže sa zvezu aj slabšie deti na doplnenie stavu.
Ale zároveň nadanie nemusí byť len v matematických a encyklopedickych vedomostiach, no to je pre väčšinu najviditelnejsie. Sú aj ďalšie zložky nadania, berú sa do úvahy komunikácia, sociálne zručnosti, logika,... Nehovoriac o tom, že deti do 6 rokov (nevlastná dcéra) sú hodnotené podľa úplne iných standardizovanych testov ako deti 6+. Jej nadanie mohlo vyjsť, ale pri prehodnoteni v 6 rokoch už by nemusela prejsť.

hettinka
25. aug 2019

Dieťa, ktoré na to nemá predpoklady, u nadaných podľa mna trpí. Tie deti sú iné, často zároveň šikovne a súťaživé. Kto im nestíha, nezapadne.

marianinka
25. aug 2019

@lilke mna to len prekvapilo, ze skoro nic nevie, vsetkeho sa boji ,zrazu nastuouje do skoly a nakoniec vysvitlo , ze dieta ide preto ,lebo vserky akmosky zo skolky tak uz nebudu ,takze ju natlacili so skoly, ktora je uplne normalna na dedine ako pre deti ,ktpre nie su inteligentne nadane

marianinka
25. aug 2019

@kulumulu123 ona prave nastupuje do normalnej skoly na dedine , takze neviem ci je aj na tom.pravdy ze js mimoriadne intel.nadana ,pretoze take deti by mali chodit do skoly uplne inej ci sa mylim?

lilke
26. aug 2019

@marianinka v bežných školách je veľa intelektovo nadaných detí. Možno bežnú školu riešili aj kvôli logistike, nikde nie je povinnosť zaradiť do špeciálnej triedy alebo školy.
Opačný extrém, aj so školskou zrelosťou sa dá čarovať. Keď rodič veľmi nastoji, dieťa je zaradené predčasne. Bývalá kolegyňa tiež nasilu dala zaškolit predčasne dcéru, bo inteligentná. Malá neprospievala, preradila do inej školy, lebo ju učiteľka sikanuje. Dostala sa do triedy s našou dcérou. Stále neprospievala. No už nemohla v práci nadávať, lebo ja som chodila s inými informáciami, triedna úžasná pani s fantastickými výsledkami, deti ju milovali. Tak vybavuje, že malá má poruchy učenia. A pritom stačilo nechať ju dozrieť, a malá bude celý život bojovať kvôli mamičke. 😕

leonie28
26. aug 2019

Ahojte prosím Vás ako sa zisťuje či je dieta nadané? Alebo ako ste to Vy zistili? Ďakujem

lili235111
26. aug 2019

Ahojte 😊 už som tu raz pisala ale ani neviem čo lebo to neviem už nájsť 😂 mám dcérku narodenú 11/2012 keď mala 8 mesiacov začala rozprávať prvé slova v roku skladala z kociek vezicky,v 3 rokoch rozprávala viac anglicky ako slovenky(žijeme na sk),v 4 rokoch sa vedela podpísať v 5 čítala plynule
Nikto ju to neučil sama sa pýtala na písmenka a začala citat vtedy pani učiteľka v ms pocedala aby išla na testy školskej zrelosti.Boli sme na skúškach Dominike vyšlo že je vysoko nadpriemerne inteligentná preto bola zaradená do VÍN triedy,keďže mi to ale osobne dôvody nedovolili išla na klasickú základnú školu a po prvom ročníku som zistila,že som spravila chybu.Myslela som že bude teda vynikať medzi ostatnými ale vôbec to tak nebolo,tým že v posudku mala že môže iste veci preskočiť kvôli tomu že to vie a a má byt zapájana do skupinových úlohách aby sa v nej nepotlacila ta súťaživosť,pani učiteľka na začiatku roka ani nevedela že má 5 ročne dieťa v triede asi 4 x som jej opakovala nech si ten posudok prečíta nech vie aké dieťa má v triede nie.Dcera bola tak znudena v tej škole že sa stále len otáčala.Verdikt na konci roka od pani učiteľky že síce som dobre spravila te išla skôr do školy lebo na rok by bola ešte viac nezvládnuteľná ako je 🤦‍♀️ Takze moja dcéra bola “nezvládnuteľná a neprisposobiva”
Od septembra prestupuje na školu pre nadané deti,mám trochu aj strach ale mala sa veľmi teší.Dufam že to bude lepšie ako doteraz