Nechcem mať všade vystavené detské výtvory. Kam s nimi?
Ja viem, je to zlaté, milé ....... ALE. Moje 7 ročné kreatívne dietko mi všade vešá svoje výtvory.Keby sem -tam niečo pekné OK, ale je toho velké množstvo, chodí na výtvarnú, šikovné ruky, keramiku, doma rada kreslí, maluje, proste stále niečo tvorí. Nič proti uvedeným krúžkom, sú super, len nám každý týždeň pribudne nové lesklé srdiečko, anjelíček s krepového papiera, domček zo špáratiek, papierové kytičky, milion obrázkov na jednu tému, rôzne neidentifikovateľné potvory z keramiky čo pravdepodobne majú byť nejaké asi zvieratko (miska? válček s očami?) a dcéra to strašne rada vystavuje, bohužial nie vo svojej izbe ale najlepšie v obývačke. Ked jej poviem že to nechcem strašne sa urazí, rozplače, babkám a kadekomu sa potom sťažuje že sa mi to nepáči, že je málo šikovná ked to nechcem. Niektoré veci sa mi podarí umiestniť jej do izby alebo ju presvedčiť nech to á nejakému členovy rodiny ako daršek, ale tie podla nej najkrajšie (čiže najvačšie gýče) proste MUSIA byť v obývačke, pípadne spálni.. Lenže ja to tam proste nechcem, nechcem mať ladničku ovešanú magnetkami, na garnížach povešané k*k*tiny, v poličkách chcem knihy nie papierové ruže, je to obývačka nie materské centrum, stačia mi tie hračky čo si tam počas dna navláči. Pravidelne sa snažím tie staršie veci povyhadzovat ale ona si všetko hned všimne a už je zle, histerický záchvat plač. A ked sa ako tak zmieri s vyhodeným za pár dní donesie znova novú várku výtvorov a znova hádky. Pritom pár jej fakt pekných obrázkov máme zarámovaných a visia na čestnom mieste ale jej to nestačí. Ako jej to mám vysvetliť, tak aby sa necítila urazená, alebo že ju nepodporujem? A dalšia vec kam s nimi? Vyhodiť? Odložiť?
My mame v detskej izbe na jednej stene natiahnutu siet a pomocou stipcov pripevnene na nej obrazky mojich deti. ked nakreslia / vytvoria cosi nove pekne tak si to odkladam a raz za cas si zmenime u vystavku
ja ťa úplne chápem, tiež máme doma to isté, kopu kreatívnych výtvorov. Tiež nemám rada lapače prachu a gýčoviny. Ja som dcére nastavila pravidlá, 1-2 najlepšie veci vystavíme a ostatné sa odkladajú. Ked mi daruje za hrsť dielok k narodeninám alebo inému sviatku, popozerám si ich, pochválim ju a šup do "spomienkovej krabice". Zo začiatku to vnímala tiež citlivo, ale zvykla si. Teraz už aj sama vytrieďuje. Ten nápad so sieťou v izbe sa mi páči.
ahoj, ja ti rozumiem. máme viacej detí a keď každé donesie výkresy, svoje umelecké dielka, tak máme zapratané tiež....k tomu jedna dcéra chodí do umeleckej, odbor výtvarný a odtiaľ tiež nosí výkresy....
čo s tým? pár dní to nechám nech si to každý poobzerá a potom potichúčky sa dielka vytratia....Deti to poväčšine ani nehľadajú....
@lujza123 7rocne dieta je uz dost velke, normalne sa s nou mozes narovinu porozpravat. Nadhod to v nejakej pohodovej chvili, povedz jej, kde ti tie veci zavadzaju, kde ich nechces mat, preco ti tam vadia, a spytaj sa jej co navrhuje ONA aby ste boli obidve spokojne. Jednoducho ty urcis svoje hranice, nedas ziadne navrhy co s tym, a nech ona vymysli, ako sa do nich zmestit tak, aby bola spokojna aj ona aj ty. Ked to bude riesenie, ktore vymysli ona, tak sa s nim v pohode zmieri, aj keby presne to iste riesenie od teba znamenalo zufaly plac. Mozno ta prekvapi aj riesenim, ktore by teba vobec nenapadlo. Na svojich hraniciach trvaj pokojne, ale bez ustupkov. Samozrejme nove vytvory treba primerane pochvalit, ale keby sa pozabudla a znova ich dala na nespravne miesto, tak jej pripomenies vasu dohodu.
@kaja73 @eeffka strasne dramatizujete, nechapem preco utocite na autorku. Ja ked som bola mala, tak mi tak prirodzene docvaklo, ze nemam vystavovat kazdu blbost co vytvorim v obyvacke. Obyvacka nie je detska izba,1-2 obzvlast vydarene veci na vystavke su v poriadku a ostatne tam nema co hladat. Dievca by sa skor malo naucit ze nie je vsetko len o nej a nemoze si placom a sekyrovanim vymoct kazdu somarinu
Diky zeny za cenne rady, napad so sietov urcite zrealizujeme. Zatial som jej to navesala na snuru na stenu v jej izbe, nejake veci odlozila do ozdobnej krabice a ked sa vrati od babky tak sa vyhovorim ze som proste upratovala obyvacku. Najake veci ostali vystavene a tie budeme menit nie pridavat nove. Lebo som to mozno nechala zajst az pridaleko a teraz ona povazuje za najvacsiu samozrejmost vystavovat uplne vsetko a navzdy. Ved aj galerie menia vystavu po urcitom case, budeme ak my
@lujza123 mudre riesenie 🙂 a krasne výroby
@lujza123 Chápem. my lepíme na stenu v detskej, plus zakladám do zakladača. Ale mám šťastie, máme minimum 3D objektov. A hmmm, teraz ma asi niekto ukameňuje, ale ja nemám až také šikovné dieťa. To musím skrátka pripustiť. Keby si ju vzala do galérie, alebo na nejakú výstavu, kde by videla skutočné umelecké diela, najlepšie nejakú klasiku? Možno by ju to inšpirovalo k pochopeniu umenia ako takého, Plus poukázať na to že výstava trvá od do a potom predmety putujú do archívu. Niektoré múzeá majú aj také programy pre deti, kde ukazujú ako fungujú - výstavy, expozície, archív...
ešte že ja len vymaľovávam omaľovánky 😀
a keď vymaľujem odložím ... inak "sranda" minule som si listovala v maľovánkach a spomínala 😀
@lujza123 tiez mam produktivne dieta. Tiez nakresli vselico, niekedy sa mi to paci, inokedy zas nie. Ale beriem to tak ze toto je aj jeho domov a mal by mat pravo zavesit si tu svoje obrazky, mat pravo sa tu citit dobre. Nikdy by som mu nepovedala ze jeho vytvory nechcem, lebo by som sa ho tym velmi dotkla, je to necitlive a z mojej strany by to bolo sebecke vysackovat ho len preto ze ja to tak chcem. Treba hladat kompromis. ja som synovi vyhradila stenu v predizbe, tam vystavujeme jeho kresby a malby + k tomu ma jednu korkovu nastenku kde moze davat co chce a lubovolne to tam striedat. Ak je nastenka plna, tak nieco vymeni za ine. On je spokojny a hrdy na svoju tvorbu, ja som rada ked ho vidim spokojneho. Treba si uvedomit ze ako matka uz nemozes mat vsetko tak ako by si chcela, tvoj zivotny priestor, tvoja obyvacka, tvoj byt..to uz nie je iba tvoje, patri to aj tvojmu dietatu...
Skus zalozit nejaku peknu krabicku kde to butes davat...a polozit ju napr.v obyvacke na stolik a kazdy si to bude moct pozriet
Mam pocit ze je tu strasne vela mamin precitlivelych. Ja mam dve deti, ktore keby mohli tak si z domu spravia skladisko vytvorov. Ako kazda mama aj ja uznam peknu tvorbu, napr ked nam dcera pokreslila stenu tak sme to zaramovali lebo to bolo fakt pekne a mile 😂 ale odkladat a vystavovat vsetko co nakresli, vyfarbi alebo posklada? Preboha u starsej dcery je to radovo 5-10 veci denne. To je nerealne. Dom, v ktorom byvame nieje len dcerin, vsetci sa tu chceme citit dobre. Jasne ze by nedbala mat svetko vystavene, ale ono to nejde. A chape to. Ak je vyslovene nieco ako darcek pre mna alebo pre tatina, ok vystavime to na chladnicku a casom sa to zalozi na pamiatku. Ale to naozaj nejde so vsetkym. Ja si myslim ze autorka spravy sa chcela hlavne vyventilovat. Ja milujem svoje deti ale moj osobny priestor milujem rovnako. A ten dom, prepacte, upratujem ja 😂 takze vytvory po vsetkych policiach, oknach, regaloch a garnizach nepripadaju do uvahy.
A nepripadam si ako matka, ktora neocenuje talent svojich deti. Ale nebudem sa tvarit, ze sa mi zahadzany dom paci len preto aby boli deticky spokojne. Treba mat v tom jasne hranice tak aby to nikoho neobmedzovalo 🙂
@dominikaorth tak dietatu treba vysvetli niektoré veci, u nas to bolo tiez tak ked bol mensi, ale som to pekne vysvetlila, trosku sa urazil, ale preslo to a vsetko je ok.
U nas vybereme tie najvydarenejsie vytvory, zalaminujeme a robime z toho album
Mám 8 ročnú kreatívnu dcéru, takže viem o čom hovoríš. Skús dcérke vysvetliť, že ani ty nemáš všetky veci vyložené, aj ty máš veľa vecí v skrinke, šuflíkoch. Nie preto, že tie veci nemáš rada, ale jednoducho všetko byť vyložené nemôže. Daj jej to detskej izby magnetickú tabuľu, kt. budete každý týždeň spolu meniť. Obrázky tam budú týždeň a potom ich spolu založíte napr, do novo kúpenej krásnej škatule určenej na tento účel... Choďte ju napr. spolu kúpiť, nech si sama vyberie a nech si ju napr. sama dotvorí, namaľuje, bude to jej škatuľa s pokladmi... My takú tiež máme, občas sa v nej hrabeme a spomíname, čo nakreslila, vytvorila keď mala 2, 3, 4... roky. Dcérka má pocit, že mám k jej obrázkom a výtvorom vzťah (čo aj mám) a nevadí jej, že sú takto uložené
@lujza123 - kúp si nejakú parádnu truhlicu a povedz dcérke že keďže sú jej diela pre teba cenným pokladom ktorý si chces uchovať a nechceš aby sa zničili padal na nich prach atď tak budú odteraz uložené v truhlici na poklady. S deťmi treba citlivo no zároveň netreba si nechať urobiť z bytu skladisko. Ja by som to tiež nechcela. My sme všetky diela vždy pofotili tie naj sme uskladnili v boxe. No keďže je tvoja dcérka zrejme z tých viac precitlivenych tak by som to riešila naozaj cestou tej truhlice alebo niečoho podobného veľmi estetického čo by si mohla mať vystavené ako dekoráciu. Vysvetlí jej že ľudia si takto aj v minulosti ukladali do truhlic veľmi vzácne a dôležité veci ktoré si chceli uchovať.

Ja som podobneho nazoru ako @dai, moja dcera tiez navlaci toho neurekom... Mame vystavene obrazky na chladnicke, zaramovany obraz od nej, na polici v kuchyni mam nieco ku dnu matiek. Ja to robim tak, ze par tyzdnov nechavam na chladnicke visiet obrazky a ked namaluje nieco ine a krajsie, obrazky vymenime. Kazdy rok doniesla za tašku zo skolky, spolu sme si to pozreli, pochvalili. Ked trochu na to zabudla, pretriedila som to ja- co kreslila ona som odlozila, co boli len take vymalovanky tajne vyhodila. Zo 4 r skolky mame jednu tasku vytvorov. Doma čo kresli dava mužovi do prace, ten si to vylepuje v ambulancii na steny a pacienti sa bavia ☺ Tiez to tam vymiena, ale jej produkcia je neunosna. Tiez darujeme rodine, moja mama si vsetko vystavuje, otec ma na to nervy 😆 Ja by som jej do oci nemala odvahu povedat, ze to idem vyhodit, pockam par tyzdnom a ked zabudne, redukujem.